«
  1. Anasayfa
  2. Bulaşıcı Hastalıklar
  3. Adenovirüs Belirtileri

Adenovirüs Belirtileri

Adenovirüs belirtileri

Adenovirüs nedir, Adenovirüs Belirtileri, vücudunuzda hafif ila şiddetli enfeksiyona neden olabilen bir virüs grubudur. Adenovirüs enfeksiyonları en yaygın olarak solunum sisteminizi etkiler. Bu enfeksiyonlar, soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlara neden olabilir. Bu enfeksiyonların çoğu hafiftir ve tedavi için yalnızca semptomların giderilmesi gerekir.

Adenovirüs Belirtileri

Peki Adenovirüs nedir?

Adenovirüs, bir dizi soğuk algınlığı veya grip benzeri enfeksiyonlara neden olabilen yaygın bir virüstür. Araştırmacılar, insanları enfekte edebilen yaklaşık 50 tür adenovirüs tanımladılar. Adenovirüs enfeksiyonları yıl boyunca ortaya çıkar, ancak kışın ve ilkbaharın başlarında zirve yapma eğilimindedirler. Enfeksiyonlar hafif ila şiddetli arasında değişir, ancak ciddi hastalık sık görülmez.

Adenovirüsler kimleri etkiler?

Adenovirüsler her yaştan insanı etkileyebilir. Ancak en çok 5 yaşından küçük çocuklarda görülürler.  Adenovirüslerin bebeklerde ve küçük çocuklarda yayılması genellikle kreşlerde görülür . Bu ortamda bebekler ve çocuklar birbirleriyle yakın temas kurarlar. Ayrıca nesneleri ağızlarına götürme olasılıkları daha yüksektir ve ellerini sık sık yıkama olasılıkları daha düşüktür.

Adenovirüslerin yetişkinlerde yayılması kalabalık ortamlarda meydana gelebilir. Bir yurtta veya askeri merkezde vakit geçirirseniz, virüse yakalanma riskiniz daha yüksek olabilir. Virüs ayrıca hastanelerde ve bakım evlerinde de yaygın olarak yayılır.

Zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, bir adenovirüs enfeksiyonundan ciddi şekilde hastalanma olasılığınız daha yüksektir. Buna kök hücre nakli veya organ nakli yapılmış kişiler de dahildir . Aynı zamanda kanser veya HIV/AIDS hastası olan kişileri de içerir . Kalp veya solunum hastalığınız varsa, ciddi enfeksiyon olasılığınız da artar.

ADENOVİRÜS BELİRTİLERİ VE NEDENLER

Adenovirüs enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?

Karşılaştığınız adenovirüs enfeksiyonlarının belirtileri, virüsün vücudunuzun hangi kısmına bulaştığına bağlıdır. Virüs en yaygın olarak solunum sisteminize bulaşır . Solunum sisteminizdeki bir adenovirüs enfeksiyonu, soğuk algınlığı veya grip benzeri semptomlara neden olabilir . Karşılaşabileceğiniz belirtiler veya durumlar şunları içerir:

Adenovirüsler ayrıca gastrointestinal sisteminizi de etkileyebilir. Gastrointestinal sisteminizdeki bir enfeksiyon ishale neden olabilir . Ayrıca gastroenterit yaşayabilirsiniz . Gastroenterit, midenizin veya bağırsaklarınızın iltihaplanmasıdır. Mide ağrısı, ishal, mide bulantısı ve kusmaya neden olabilir.

Daha nadiren, adenovirüsler mesanenizi veya sinir sisteminizi etkileyebilir . Mesanenizdeki virüsler idrar yolu enfeksiyonlarına neden olabilir . Sinir sisteminizdeki virüsler beyninizi etkileyebilecek koşullara neden olabilir. Bu durumlar ensefalit ve menenjiti içerir .

Adenovirüs semptomları ne kadar sürebilir?

Adenovirüs semptomlarının çoğu birkaç günden iki haftaya kadar sürer. Şiddetli enfeksiyonlar  daha uzun sürebilir. Öksürük gibi bir süre devam eden semptomlarınız olabilir.

Adenovirüs enfeksiyonlarına ne sebep olur?

İnsanlarda enfeksiyonlara neden olan yaklaşık 50 çeşit adenovirüs vardır. Farklı tipler vücudunuzun farklı bölgelerini enfekte eder. Virüs kolayca yayılabilir. Küçük çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler enfeksiyona karşı özellikle savunmasızdır.

Adenovirüsler bulaşıcı mıdır?

Adenovirüsler çok bulaşıcıdır. Kolayca yayılabilirler: Adenovirüsler Nasıl bulaşır.

  • Yakın temas: Virüs, tokalaşma, öpüşme veya sarılma yoluyla kişiden kişiye bulaşabilir.
  • Hava: Virüs hapşırma ve öksürme yoluyla yayılabilir. Hapşırma ve öksürme sırasında açığa çıkan solunum damlacıkları hava yoluyla diğer insanlara geçebilir.
  • Yüzeyler ve nesneler: Kirlenmiş bir yüzeye dokunduktan sonra , ellerinizi yıkamadan önce gözlerinize , burnunuza veya ağzınıza dokunarak virüsü kapabilirsiniz.
  • Kaka (dışkı): Virüs, enfekte bir kişinin dışkısı yoluyla yayılabilir. Örneğin bebeğinizin bezini değiştirirken size bulaşabilir.
  • Su: Virüs klorsuz su yoluyla yayılabilir. Örneğin, bir adenovirüs bulaşmış bir kişi, yeterli klor olmadan bir yüzme havuzunda yüzerse, virüsü bulaştırabilir. Ancak bu tür bir yayılma yaygın değildir.

Adenovirüsler birçok yaygın dezenfektana dirençlidir. Bu nedenle yüzeylerde uzun süre bulaşıcı kalabilirler.

Ek olarak, bu tür virüsler, bir enfeksiyondan kurtulduktan sonra günlerce hatta haftalarca vücudunuzdan salınabilir (dökülebilir). Böylece, artık semptomlarınız olmasa bile virüs yayılmaya devam edebilir.

ADENOVİRÜS TEŞHİS VE TESTLER

Adenovirüs nasıl teşhis edilir?

Hafif bir enfeksiyonunuz varsa, muhtemelen sağlık uzmanınıza gitmeniz gerekmez. Şiddetli semptomlarınız varsa, sağlık uzmanınıza görünün. Bir adenovirüs teşhisini doğrulamak için laboratuvar testleri isteyebilirler.

Mukusunuzdan bir örnek almak için burnunuzu veya boğazınızı temizleyebilirler . Topluluğunuz bir salgın yaşıyorsa, laboratuvar testleri de isteyebilirler. Ancak adenovirüsler için laboratuvar testleri rutin değildir.

ADENOVİRÜS YÖNETİM VE TEDAVİ

Adenovirüsler nasıl tedavi edilir?

Adenovirüs enfeksiyonları için herhangi bir spesifik tedavi yoktur. Enfeksiyonların çoğu hafiftir ve yalnızca semptomların giderilmesini gerektirir. Çoğu semptomu reçetesiz satılan ateş düşürücüler ve ağrı kesicilerle hafifletebilirsiniz . Ayrıca bol su içmeye ve bol bol dinlenmeye özen gösterin.

Antiviral ilaçlar, sağlıklı bağışıklık sistemi olan kişilerde tedavi için yararlı değildir. Antibiyotikler bir adenovirüs üzerinde çalışmaz.

Şiddetli semptomlarınız varsa ve/veya zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, sağlık uzmanınızı gördüğünüzden emin olun. Ciddi bir enfeksiyondan kurtulmanıza yardımcı olması için hastanede tedaviye ihtiyacınız olabilir. Nadir durumlarda cidofovir veya ribavirin gibi bir antiviral ilaçla tedaviye ihtiyacınız olabilir .

ADENOVİRÜS ÖNLEME

Bir adenovirüs kapma riskimi nasıl azaltabilirim?

Kendinizi ve ailenizi koruyarak adenovirüs enfeksiyonuna yakalanma riskinizi azaltabilirsiniz. Enfeksiyonları önlemenin yolları şunları içerir:

  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın. En az 20 saniye yıkayın.
  • Ellerinizi yıkamadıysanız ağzınıza, burnunuza veya gözlerinize dokunmaktan kaçının.
  • Hasta olan insanlardan uzak durmaya çalışın.
  • Çocuğunuzun oyuncaklarını sık sık temizleyin ve dezenfekte edin.
  • Tezgahları, lavaboları ve diğer sert yüzeyleri çamaşır suyu ve su karışımıyla temizleyin.

Halihazırda adenovirüs enfeksiyonu hastasıysanız, yayılmayı önlemek için gerekli adımları atın. Başkalarını şu şekilde koruyabilirsiniz:

  • Hastaysan evde kal.
  • Dirseğinize veya bir mendile hapşırma ve öksürme . Elinize öksürmeyin veya hapşırmayın.
  • Mutfak eşyalarını, bardakları, havluları ve yastıkları başkalarıyla paylaşmamak.
  • Diğer insanlarla arana mesafe koymak. Sarılmaktan ve öpmekten kaçının.
  • Ellerinizi sık sık yıkamak.

Adenovirüs aşısı var mı?

Şu anda genel halk için hiçbir adenovirüs aşısı mevcut değildir. Ordu, belirli virüs türleri için bir aşı kullanır. Aşı, yalnızca enfeksiyon riski daha yüksek olan askeri personele yapılır. FDA, aşının ordu dışında kullanılmasını onaylamadı.

Adenovirüs aşısı, dışkıyla dökülebilen canlı bir virüs içerir. Bu, vücudunuzdan serbest bırakılabileceği anlamına gelir. Bulaşırsa, virüs diğer insanlarda  hastalığa neden olabilir. Araştırmacılar, aşının genel popülasyondaki güvenliğini ve etkinliğini henüz incelememiştir. Ayrıca bağışıklık sistemi zayıflamış insanlar üzerinde test etmediler.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Bir adenovirüs enfeksiyonunun görünümü (prognozu) nedir?

Aksi takdirde sağlıklıysanız, bir adenovirüs enfeksiyonunun iyi bir prognozu vardır. Dinlenme ve diğer destekleyici önlemlerle virüs geçecek ve sağlığınıza kavuşacaksınız.

Ancak bağışıklığı baskılanmış kişilerde ölüm oranları %70’e kadar çıkabilir. Bu nedenle, semptomlar geliştirir geliştirmez sağlık uzmanınıza görünün.

ADENOVİRÜS İLE BERABER YAŞAMAK

Sağlık uzmanımı ne zaman aramalıyım?

Çoğu adenovirüs enfeksiyonu kendi kendine hızla geçer. Ancak siz veya çocuğunuz aşağıdaki belirtilerden herhangi birini geliştirirse, sağlık uzmanınızı aramanız önemlidir:

  • 40°C’den (104°F) yüksek ateş veya beş günden uzun süren ateş.
  • Nefes almada zorluk
  • dehidrasyon _
  • Azalan uyanıklık veya aktivite.
  • Huzursuzluk veya zayıf uyku.

ADENOVİRÜS HAKKINDA SIKÇA SORULAN SORULAR

Adenovirüs ile koronavirüs arasındaki fark nedir?

Adenovirüsler ve koronavirüsler , aynı semptomlu enfeksiyonlara neden olur. Bu durum ikisini birbirinden ayırmayı zorlaştırır. Her ikisi de solunum, damlacık veya doğrudan temas yoluyla bulaşabilir. Bu virüsler ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olabilir .

Ancak adenovirüsler, dezenfektanlara karşı daha dirençli oldukları için koronavirüslerden daha uzun süre dayana bilirler.

Koronavirüslerin, protein kabuklarını (kapsid) kaplayan ekstra bir katmanı (zarf) vardır. Zarf, virüsü konakçı hücrenin dışındayken koruyan, lipitlerden ve proteinlerden oluşan bir zardır. Koronavirüsle ilgili gördüğünüz görüntülerin zarflarından sivri uçlu proteinler çıkıyor.

Adenovirüslerin kapsidlerini kaplayan ekstra bir zarfları yoktur. Bir zarfın olmaması aslında onları dezenfektanlara karşı daha dirençli hale getirir.

Fazladan bir katmana sahip olmanın bir virüsü korumaya yardımcı olacağını düşünürsünüz. Ama bundan biraz daha karmaşık. Koronavirüsler (ve diğer zarflı virüsler), zarflarına bağlanan proteinlere sahiptir. Zarflar parçalandığında, onları bulaşıcı yapan proteinleri kaybederler. Bu onları dezenfektanlara karşı daha az dirençli hale getirir.

Adenovirüsler (ve diğer zarfsız virüsler) proteinlerini doğrudan kapsidlerine bağlar. Kapsidler bozulmadan kalır ve dezenfektanlara karşı daha dirençlidir.

Adenovirüs vektörleri nelerdir?

Araştırmacılar adenovirüsleri viral vektörler olarak kullanırlar. Bu da, adenovirüsün zararsız bir versiyonunu alıp bir aşı yapmak için kullandıkları anlamına geliyor. Değiştirilen versiyona vektör denir. Johnson & Johnson Janssen COVID-19 aşısı, bir tür viral vektör aşısıdır. J&J aşısı, zayıflatılmış bir adenovirüs içerir.

Bilim adamları virüsü insan hücrelerinde çoğalamayacak şekilde değiştirdiler. Ancak sizi korumaya yardımcı olmak için hücrelerinize bilgi iletir. Aşı, vücudunuza başak proteinlerinin nasıl kopyalanacağını öğretir. Bu şekilde, daha sonra gerçek virüse maruz kalırsanız, vücudunuz onu tanıyacak ve onunla nasıl savaşılacağını hatırlayacaktır.

Viral vektör aşıları size herhangi bir virüs vermez ve DNA’nızı etkilemez. Bu tür aşılar, güvenlik ve etkinlik açısından kapsamlı bir şekilde test edilmiştir.

Bir not

Öksürüyorsanız, burnunuzu çekiyorsanız veya boğaz ağrınız varsa, bir adenovirüs enfeksiyonu kapma ihtimaliniz vardır. Adenovirüsler genellikle hafiftir ve tıbbi tedavi olmaksızın kendiliğinden geçer. Ancak, bağışıklık sisteminiz zayıfsa, sağlık uzmanınızı aramalısınız. Belirtileriniz şiddetliyse veya iki haftadan uzun sürüyorsa mutlaka aramalısınız. Sağlıklıysanız, bol su için ve dinlenin. Kısa sürede ayaklarınızın üzerinde geri döneceksiniz.


En çok Merak Edilen Makaleler


Referanslar

İlginizi Çekecek Makaleler

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *