«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık Bilgileri
  3. Trakeostomi Aspirasyonu İşlem Basamakları

Trakeostomi Aspirasyonu İşlem Basamakları

Trakeostomi aspirasyonu

Trakeostomi aspirasyonu, öksürerek temizleyemeyeceğiniz mukus ve salgıları giderir. Solunum yolunuzu açar ve daha iyi nefes almanıza yardımcı olur. İster geçici ister kalıcı bir soluk borusuna sahip olun, aspirasyon, uygun bakımın önemli bir unsurudur.

Trakeostomi Aspirasyonu İşlem Basamakları

Trakeostomi aspirasyonu nedir?

Trakeostomi aspirasyonu, öksürmenin işe yaramadığı durumlarda soluk borusu tüpünüzdeki mukusu temizleyen bir prosedürdür. Bir trakeostomi tüpü içeri girer ve nefes borunuzdaki (trakea) cerrahi olarak açılan deliği (stoma) açık tutar. Bu, doğal olarak nefes alamadığınızda alternatif nefes almanıza olanak tanır.

Trakeostomili kişilerde tipik olarak sekresyonlar veya mukus bulunur. Güçlü bir öksürük bu salgıları temizlemenin en iyi yoludur, ancak ne kadar uğraşırsanız uğraşın mukustan kurtulamayacağınız zamanlar da olabilir. Bu durumlarda trake aspirasyonu yardımcı olabilir.

Doktorlar trakeal aspirasyonu hastane veya ofis ortamında yapabilir. Ama aynı zamanda nefes borusunu (veya çocuğunuzun nefes borusunu) evde nasıl aspire edeceğinizi de öğretebilirler. Bu, etkili nefes alabilmeniz için tüpün açılmasına yardımcı olmak açısından önemlidir.

Neden trakeostomi tüpünü aspire ediyorsunuz?

Trakeostomi aspirasyonu, trakeanızdan, (nefes borunuz) ve alt solunum yolunuzdan öksürerek temizleyemeyeceğiniz kalın mukus ve salgıları giderir. Trakeostominiz olduğunda veya trakeostomisi olan birine bakım yapıyorsanız, trakeostominin aspire edilmesi gerektiğini gösteren aşağıdaki işaretleri aramak önemlidir:

  • Nemli bir öksürük.
  • Boğazınızdaki salgıları temizleyememek.
  • Nefes almada zorluk veya yeterince hava alamıyormuş gibi hissetme.
  • Görünür mukus (trake açıklığında salgılar veya kabarcıklar).
  • Çıngırak sesleri.
  • Genişleyen burun delikleri.
  • Nefes nefese veya hızlı nefes alma.
  • Trake tüpünden ıslık sesi geliyor.
  • Göğsünüzün içe doğru çökmesi (geri çekilmeler).
  • Ağzınızın çevresinde mavimsi bir renk ( siyanoz ).
  • Nemli bir cilt.
  • Sinirlilik veya huzursuzluk.
  • Nefes borusu tüpünde tıkanıklık olduğunu düşündüğünüz her an.

Prosedür Detayları

Trake aspirasyonuna nasıl hazırlanmalıyım?

Öncelikle tüm malzemelerinizi toplamanız gerekecek:

  • Trakeostomi emme makinesi.
  • Temiz bir emme kateteri.
  • Bağlantı hortumu.
  • Bir bardak temiz, damıtılmış su.
  • Eldivenler.
  • Kase veya lavabo.

 Trakeostomi Aspirasyonu İşlem Basamakları

İster kendi traktınızı ister bir başkasınınkini emmeniz gerekiyorsa, birkaç yönergeyi izleyerek bunu güvenli bir şekilde yapabilirsiniz.

 Trakeostomi Aspirasyonu İşlem Basamakları

  1. Ellerinizi iyice yıkayın. Antibakteriyel sabun ve akan su kullanın. Ellerinizi temiz bir havluyla kurulayın.
  2. Rahatça oturun veya uzanın. Başınız ve boynunuz iyi desteklenmelidir.
  3. Trakeostomi emme makinesini açın ve basıncı düşük veya orta seviyeye ayarlayın. Trakeostominin aspirasyonu için basınç 80 ila 120 mmHg’dir (milimetre cıva). 120 mmHg’yi aşmak nefes borunuza zarar verebilir; bu nedenle sorularınız varsa başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışın.
  4. Eldivenlerini giy. Temiz, kutulu eldivenler iyidir. Steril eldivenler gerekli değildir.
  5. Temiz emme kateterini hortumun ucuna bağlayın. Borunun diğer ucunu makineye sıkıca bağladığınızdan emin olun.
  6. Birkaç derin nefes alın. Kateter soluk borusundayken iyi nefes alamayacaksınız, dolayısıyla bu hazırlanmanıza yardımcı olacaktır. Emme işlemi sırasında da öksürebilirsiniz ve bu normaldir.
  7. Emme kateterini talimat verildiği kadar yavaşça soluk borusu tüpünüze yerleştirin. Farklı trakeostomi tüpleri farklı uzunluklara sahiptir. Genel olarak trakeostomi tüpünün uzunluğunun yalnızca biraz ötesine geçmelisiniz ancak zorlamayın. Direnç hissederseniz durun. Parmağınızın emme deliğini kapatmadığından emin olun. Kateteri yerleştirirken emme uygulamamalısınız.
  8. Aspirasyona başlamadan önce kateteri biraz geri çekin. Bu ona düzgün çalışması için yer verecektir.
  9. Hazır olduğunuzda emmeye başlayın. Bunu yapmak için başparmağınızı emiş kontrol deliğinin üzerine yerleştirin. Emme sırasında rahatsızlık hissederseniz başparmağınızı havalandırma deliğinden çekin. Her seferinde 10 saniyeden fazla emme yapmayın.
  10. Emme kateterini trake tüpünüzden çıkarın . Kateteri dışarı çekerken yavaşça çevirin.

Trake açıklığının yakınında artık mukus görmüyor veya duymuyorsanız işiniz bitti demektir. Ancak birden fazla kez emmeniz gerekebilir. Bu durumda tekrar aspirasyon yapmadan önce en az 30 saniye beklemelisiniz . Aspirasyonunuz tıkalıysa, temizlenmesine yardımcı olmak için su kullanabilir veya emme kateterini yenisiyle değiştirebilirsiniz.

Üç kez emmeyi denediyseniz ve başarısız olduysanız, tekrar denemeden önce 10 dakika bekleyin. Ancak sıkıntı içindeyseniz ve nefes darlığı çekiyorsanız yardım çağırmak veya 911’i (veya yerel acil servis numaranızı) aramak isteyebilirsiniz.

İşlem ne kadar sürmeli?

Trajedi emmek uzun sürmez. Ancak bu aslında konfor seviyenize ve tüm mukustan kurtulmak için kaç kez emmeniz gerektiğine bağlıdır.

Trakeostomi ne sıklıkla aspire edilmelidir?

Trakeostominizi rutin olarak günde iki kez aspire etmelisiniz; biri sabah uyandığınızda, diğeri akşam yatmadan önce. Ayrıca yemekten önce ve aldığınız solunum tedavisinden sonra trakeal aspirasyon yapmalısınız.

İşlemden sonra ne olur?

Aspirasyonu bitirdikten sonra ekipmanı temizlemeniz gerekecektir. Bunu yapmak için:

  1. Kaseyi veya leğeni temiz, damıtılmış suyla doldurun.
  2. Suyu bağlantı borusundan temizlemek için emme kateterini kullanın.
  3. Emme makinesini kapatın.
  4. Emme kateterini borudan ayırın. Tek kullanımlıksa çöp kutusuna atın. Tek kullanımlık değilse durulayın ve daha sonra dezenfeksiyon için bir kenara koyun.
  5. Boruyu ucu yukarı bakacak şekilde emme makinesine asın.
  6. Kaseyi veya leğeni antibakteriyel sabun ve ılık akan suyla yıkayın.
  7. Eldivenlerinizi çıkarın ve atın.
  8. Ellerinizi antibakteriyel sabun ve akan su ile iyice yıkayın. Ellerinizi temiz bir havluyla kurulayın.

Riskler / Faydalar

Bu prosedürün faydaları nelerdir?

Evde trakeostomi aspirasyonunun nasıl yapılacağını öğrenmek, muayenehane ziyaretlerini azaltabilir ve size gerektiğinde trakeostomi tüpünüzü bakım yapma esnekliğini verebilir. Bazen daha yoğun salgılar veya mukus solunum sıkıntısına neden olabilir ve nefes almayı iyileştirmek için emme işlemi gerekli olabilir.

Trake aspirasyonunun komplikasyonları nelerdir?

Komplikasyonlar yaygın değildir ancak ortaya çıkabilir. Olası riskler şunları içerir:

  • Kanama.
  • Enfeksiyon.
  • Kalp atış hızınızı ve oksijen seviyenizi düşürebilen vagal sinir uyarımı.
  • Ağrı veya rahatsızlık.

Doktoru Ne Zaman Aramalı?

Sağlık uzmanımı ne zaman aramalıyım?

Trakeostomi aspirasyonuyla ilgili sorularınız olduğunda sağlık uzmanınızı arayın. Kötü kokulu mukus veya sarı, yeşil, kırmızı veya kahverengi mukus fark ederseniz hemen onlara haber verin. Bunlar olası bir enfeksiyona işaret edebilir.

Mukusunuzu başarıyla alamadıysanız veya emmeye rağmen nefes darlığı hissediyorsanız , derhal sağlık uzmanınızı aramalı veya en yakın acil serviste değerlendirilmek üzere 911’i (veya yerel acil servis numaranızı) aramalısınız. Bazen eğer mukus çok kalınsa ve emilemiyorsa trake tüpünüzün değiştirilmesi gerekebilir.

Bir not

Trakeostomiyle yaşamak bazı zorlukları da beraberinde getirir. Nefes borusu tüpünüzü mukustan uzak tutmak bunlardan biridir. Evde nefes borusunu nasıl aspire edeceğinizi öğrenmek, ofis ziyaretlerini azaltabilir ve sevdiğiniz şeyleri yapmak için size daha fazla özgürlük verebilir. Trakeostomi bakımı ve aspirasyonu hakkında daha fazla bilgi edinmek için sağlık uzmanınızla görüşün.

Referanslar

  • Sağlık profesyonelleri arasında trakeostomi bakımı ve erken komplikasyonların yönetimine ilişkin bilgilerin değerlendirilmesi .  Kulak Burun Boğaz
  • Lawrence PR, Chambers R, Faulkner MS, Spratling R. Trakeostomili Çocukların Kanıta Dayalı Bakımı: Hastaneden Evde Bakıma 
  • Klinik Uygulama Kılavuzu: Akut Bakım Ortamında Trakeostomili Yetişkin Hastaların Yönetimi Solunum Bakımı
  • Sinha V, Semien G, Fitzgerald BM. Cerrahi Hava Yolu Aspirasyonu

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *