«
  1. Anasayfa
  2. Çocuk Hastalıkları
  3. Solunum Sinsityal Virüsü

Solunum Sinsityal Virüsü

solunum sinsityal virüs

Solunum sinsityal virüsü (RSV) ( RSV virüsü ) oldukça bulaşıcı, mevsimsel bir akciğer enfeksiyonudur. Yetişkinleri de etkileyebilen yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Çoğu vaka, soğuk algınlığı benzeri semptomlarla birlikte hafiftir. Şiddetli enfeksiyon pnömoni ve bronşiolite yol açar. Ellerinizi yıkamak ve diğer yaygın iyi hijyen uygulamaları, RSV’nin yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

Makalemizde: RSV virüsü tedavisi, RSV virüsü belirtileri, RSV virüsü yetişkinlerde belirtileri, Rsv virüsü kaç günde geçer konu başlıklarınada değineceğix.

Çocuklarda ve Yetişkinlerde Solunum Sinsityal Virüsü

İçindekiler

Solunum sinsityal virüsü (RSV) oldukça bulaşıcı, mevsimsel bir akciğer enfeksiyonudur. Yetişkinleri de etkileyebilen yaygın bir çocukluk hastalığıdır. Çoğu vaka, soğuk algınlığı benzeri semptomlarla birlikte hafiftir. Şiddetli enfeksiyon pnömoni ve bronşiolite yol açar. Ellerinizi yıkamak ve diğer yaygın iyi hijyen uygulamaları, RSV’nin yayılmasını önlemeye yardımcı olur.

GENEL BAKIŞ

Solunum sinsityal virüsü (RSV) nedir?

Solunum sinsityal virüsü (RSV) yaygın bir solunum yolu virüsüdür. Akciğerleri ve bronşiyollerini etkiler (akciğerlere hava taşıyan daha küçük geçitler). RSV, çocukluk çağı hastalıklarının en yaygın nedenlerinden biridir ve çoğu çocuğu iki yaşına kadar enfekte eder. RSV yetişkinleri de enfekte edebilir.

RSV alan çoğu sağlıklı çocuk ve yaşlı yetişkin, soğuk algınlığı benzeri semptomlarla hafif bir vaka alacaktır. Genellikle sadece kendi kendine bakım veya “konfor bakımı” gereklidir.

RSV ile şiddetli enfeksiyon, pnömoniye (akciğerlerde enfeksiyon) ve bronşiyolite (akciğerlerdeki küçük hava yollarının iltihabı) yol açabilir ve hastanede bakım gerektirebilir.

Şiddetli enfeksiyon riski en yüksek olan kişiler, çok genç olanlar (altı aylıktan küçük olanlar), 65 yaşın üzerindekiler ve kalp veya akciğer rahatsızlıkları veya zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan herhangi bir yaştaki kişilerdir. RSV ayrıca mevcut kalp ve akciğer problemlerini daha da kötüleştirebilir.

Solunum sinsityal virüsü (RSV) bulaşıcı mıdır? Nasıl yayılır? Ne kadar sürer?

Evet, RSV oldukça bulaşıcıdır – Rsv virüsü kaç günde geçer, özellikle bir kişinin semptomları olan üç ila yedi günlük dönemde. Bazı bebekler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler dört haftaya kadar bulaşıcı kalabilir.

Virüs, enfekte bir kişi hapşırdığında veya öksürdüğünde ve virüs hava yoluyla yayıldığında ve gözleriniz, burnunuz veya ağzınızdan vücudunuza girdiğinde yakın temas yoluyla yayılır. Ayrıca virüsün bulaştığı nesnelere ve ardından yüzünüze dokunarak da yayılır. RSV, sert yüzeylerde saatlerce yaşayabilir.

Bir kişinin semptomları göstermesi RSV’ye maruz kaldığı andan itibaren iki ila sekiz gün sürer. Semptomlar genellikle üç ila yedi gün sürer. Çoğu çocuk ve yetişkin bir ila iki hafta içinde tamamen iyileşir.

Solunum sinsityal virüsü (RSV) ne kadar yaygındır?

Çoğu çocuk iki yaşından önce RSV alır. Küçük çocuklarda enfeksiyon bulaşabilecek diğer çocuklarla yakın temasları, oyuncaklarını paylaşmaları ve virüs bulaşmış olabilecek nesnelere sürekli dokunmaları nedeniyle kolayca yayılır. ABD’de her yıl beş yaşın altındaki yaklaşık 57.000 çocuk RSV nedeniyle hastane bakımına ihtiyaç duyuyor

Yetişkinler arasında, her yıl yaklaşık 177.000 yaşlı yetişkin RSV nedeniyle hastaneye kaldırılmaktadır. Her yıl yaklaşık 14.000 yetişkin bu enfeksiyon nedeniyle ölmektedir.

Solunum sinsityal virüsü (RSV) mevsimsel bir hastalık mıdır?

Evet, grip gibi RSV de mevsimsel bir hastalıktır. ABD’nin çoğu bölgesinde, sonbaharın sonlarında başlayıp ilkbaharın başlarına kadar devam eder.

Respiratuar sinsityal virüs (RSV) enfeksiyonunu kim alır?

RSV, hemen hemen tüm çocukları iki yaşından önce en az bir kez enfekte eder. Çoğu zaman, bu virüs sadece küçük soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olur. Ancak bazı bebekler ve bazı yetişkinler için enfeksiyon daha tehlikeli olabilir.

Şiddetli veya yaşamı tehdit eden RSV enfeksiyonu riski en yüksek olan bebekler ve yetişkinler:

  • Prematüre bebekler (çünkü akciğerleri az gelişmiştir).
  • 6 aylıktan küçük bebekler.
  • Kalp veya akciğer hastalığı ile doğan bebekler.
  • Organ nakli veya kemoterapi görenler de dahil olmak üzere bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar ve yetişkinler.
  • Yutma güçlüğü çeken veya mukusunu temizleyemeyen çocuklar.
  • 65 yaş ve üstü yetişkinler.
  • Konjestif kalp yetmezliği, kronik obstrüktif akciğer hastalığı veya astım gibi kalp ve akciğer hastalıkları olan yetişkinler .

BELIRTILERI VE NEDENLERI

Bebeklerde solunum sinsityal virüsünün (RSV) belirti ve semptomları nelerdir?

Bebeklerde yaygın RSV semptomları şunları içerir:

  • Burun akması.
  • İştahta azalma.
  • Hapşırma ve öksürme.
  • Ateş (100 derece Fahrenheit’in üzerindeki sıcaklık). Ateş her zaman mevcut olmayabilir.

En küçük bebeklerdeki semptomlar şunları içerir:

  • Huysuzluk/sinirlilik.
  • Azalan aktivite/normalden daha yorgun.
  • İştah azalması.
  • Solunumda duraklar.

Bebeklerde şiddetli RSV belirtileri şunları içerir:

  • Kısa, sığ ve hızlı nefes alma.
  • Her nefeste burun deliklerinin genişlemesi (yayılması).
  • Göbek solunumu (boynun altından başlayan baş aşağı bir “V” şeklinde göğsün “içeri girmesini” arayın).
  • Dudakların, ağızların ve tırnakların mavimsi rengi.
  • Hırıltı (Bu, pnömoni veya bronşiyolit belirtisi olabilir.)
  • İştahsızlık.

Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde solunum sinsityal virüsünün (RSV) belirtileri nelerdir?

Daha büyük çocukların ve yetişkinlerin çoğunda hiçbir belirti görülmez veya çok hafif belirtiler görülür. Semptomları olanlarda yaygın RSV semptomları, soğuk algınlığına benzer ve şunları içerir:

  • Burun akması.
  • Tıkanıklık.
  • Hafif baş ağrısı.
  • Boğaz ağrısı.
  • Ateş.
  • Öksürük.
  • Yorgunluk.

Solunum sinsityal virüsü (RSV) hangi ciddi koşullara yol açabilir?

RSV’den kaynaklanabilecek ciddi durumlar şunları içerir:

  • Pnömoni veya bronşiolit.
  • Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, astım ve konjestif kalp yetmezliği gibi rahatsızlıkları olan kişilerde kötüleşen semptomlar .

TEŞHIS VE TESTLER

Solunum sinsityal virüsü (RSV) nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz sizin veya çocuğunuzun tıbbi geçmişini alacak ve belirtileri soracaktır. Fizik muayene, sizin veya çocuğunuzun akciğerlerini dinlemeyi ve basit bir parmak izleme testinde (nabız oksimetresi) oksijen seviyesini kontrol etmeyi içerecektir.

Enfeksiyon belirtilerini kontrol etmek için kan testi isteyebilirler (normalden daha yüksek beyaz kan hücresi sayısı gibi ) veya virüsleri test etmek için bir burun sürüntüsü alabilirler.

Daha ciddi bir hastalıktan şüpheleniliyorsa, Doktorunuz sizin veya çocuğunuzun akciğerlerini kontrol etmek için görüntüleme testleri (X-ışınları, BT taraması) isteyecektir.

YÖNETIM VE TEDAVI

Solunum sinsityal virüsü (RSV) nasıl tedavi edilir?

Sizde veya çocuğunuzda hafif semptomlar varsa, genellikle reçeteli tedavi gerekmez. RSV bir ila iki hafta içinde kendi kendine geçer. Antibiyotikler, RSV’nin neden olduğu enfeksiyonlar da dahil olmak üzere viral enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılmaz.

(Ancak testler sizde veya çocuğunuzda bakteriyel pnömoni veya başka bir enfeksiyon olduğunu gösteriyorsa antibiyotikler reçete edilebilir.)

Bronşiolit gelişen bazı küçük çocukların oksijen tedavisi almak için hastaneye yatırılması gerekebilir. Çocuğunuz hızlı nefes aldığı için su içemiyorsa, susuz kalmaması için intravenöz sıvı alması gerekebilir.

Nadir durumlarda, enfekte bebeklerin nefes almalarına yardımcı olmak için bir solunum cihazına ihtiyacı olacaktır. RSV’li çocukların sadece yaklaşık %3’ü hastanede kalmayı gerektirir. Çoğu çocuk hastaneden iki veya üç gün içinde eve gidebilir.

Daha yaşlı bir yetişkinseniz ve özellikle zayıflamış bir bağışıklık sisteminiz varsa, RSV şiddetliyse hastaneye yatırılmanız gerekebilir. Hastanedeyken, nefes almanıza yardımcı olması için oksijen alabilir veya bir solunum makinesine (vantilatör) takılabilir veya dehidrasyona yardımcı olması için IV sıvıları alabilirsiniz.

Solunum sinsityal virüsünü (RSV) önlemek için bir aşı mevcut mu?

Henüz RSV’yi tedavi edecek bir aşı mevcut değildir. Bilim adamları bir tane geliştirmek için çalışıyorlar.

Solunum sinsityal virüsü (RSV) için bir tedavi var mı?

Şu anda, RSV için bir tedavi yoktur. Bununla birlikte, bilim adamları virüs hakkında bilgi edinmeye ve enfeksiyonu önlemenin veya ciddi hastalıkları daha iyi yönetmenin yollarını aramaya devam ediyor.

Palivizumab (Synagis®) nedir?

Pavlivimab, ciddi hastalık riski yüksek olan bazı bebeklerde ve çocuklarda şiddetli RSV’yi önlemek için onaylanmış bir ilaçtır. İlaç RSV’yi tedavi etmez, halihazırda şiddetli RSV’si olan ve RSV enfeksiyonunu önleyemeyen çocukları tedavi etmek için kullanılmaz.

RSV sezonunda aylık enjeksiyonlar halinde verilir. Çocuğunuzda RSV enfeksiyonunu önlemek için pavlivimabın uygun bir ilaç olup olmadığını Doktprunuza sorun.

Ben veya çocuğum bir kez solunum sinsityal virüsü (RSV) alırsam, tekrar alabilir miyiz?

Belirli virüslere bulaşan kişiler bazen bir virüse karşı bağışıklık oluşturabilir. Bu, belirli bir süre hatta sonsuza kadar tekrar enfekte olmayacakları anlamına gelir. RSV için durum böyle değil. Sizin veya çocuğunuzun, yaşamınız boyunca birden fazla ve hatta tek bir RSV sezonunda birden fazla kez RSV alması mümkündür.

İyi haber şu ki, tekrarlanan enfeksiyonlar orijinal enfeksiyondan daha az şiddetli olma eğilimindedir. Bununla birlikte, daha yaşlı bir yetişkinseniz veya zayıflamış bir bağışıklık sistemi veya uzun süreli kalp veya akciğer hastalığı olan bir yetişkinseniz, tekrar enfekte olursanız RSV enfeksiyonu daha ciddi olabilir.

ÖNLEME

Respiratuar sinsityal virüs (RSV) bulaşmasını önlemek veya enfekte olursa RSV’nin yayılmasını önlemek için ne yapabilirim?

Soğuk algınlığı, grip veya başka bir bulaşıcı hastalık varsa, takip ettiğiniz önlemleri uygulayabilirsiniz:

  • Ellerinizi sık sık yıkayın. 20 saniye yıkayın. Sabun ve su yoksa, en az %60 alkol içeren alkol bazlı el dezenfektanı kullanın. (Alkol bazlı losyonlar, uygun el yıkama tekniği için koordinasyona veya dikkat süresine sahip olmayan küçük çocuklar için iyi sonuç verir.)
  • Virüslerin ellerinizden yayılmasını önlemek için gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçının.
  • Hapşırırken ve öksürürken ağzınızı ve burnunuzu bir mendille kapatın veya hapşırıp dirseğinize öksürün. Mendili çöp kutusuna atın. Daha sonra ellerinizi yıkayın. Asla ellerinize öksürmeyin veya hapşırmayın!
  • RSV, öksürük, soğuk algınlığı veya hasta olan kişilerle yakın temastan (6 fit içinde) kaçının. Hastaysanız evde kalın.
  • Bardakları, oyuncakları, şişeleri veya herhangi bir nesneyi paylaşmayın. Virüsler bu tür yüzeylerde saatlerce yaşayabilir (ve ellerinize bulaşabilir).
  • Hastalığa yatkınsanız veya zayıf bir bağışıklık sisteminiz varsa, büyük insan kalabalığından uzak durun.
  • Sık kullanılan yüzeyleri (kapı kolları ve tezgah üstleri gibi) virüs öldürücü bir dezenfektanla temizleyin.

Çocuklar için ek ipuçları:

  • Çocuklarınızı, kendileri veya diğer çocuklar hastalandığında kreşten evde tutmak.
  • Şiddetli RSV geliştirme riski yüksek olan bir çocuğunuz varsa, RSV mevsiminde çocuk bakım merkezlerinde veya çok sayıda çocuğun bir araya geldiği toplantılarda geçirilen süreyi sınırlamaya çalışın.
  • Oyuncakları sık sık yıkayın.

Respiratuar sinsityal virüsü (RSV) olan çocuğumu evde nasıl daha iyi hissettirebilirim?

  • Çocuğunuzun yanında veya evde kimsenin sigara içmesine izin vermeyin. Bu nefes almayı zorlaştırabilir.
  • Doktorunuz tarafından tavsiye edilirse kuru solunum yollarını yatıştırmak için soğuk bir buhar buharlaştırıcı kullanmayı deneyin. Haşlanma yanıkları riski nedeniyle sıcak hava buharlaştırıcılarından kaçınılmalıdır.
  • Çocuğunuzun, bebekler için anne sütü veya formülü veya daha büyük çocuklar için süt, meyve suları ve su gibi bol miktarda sıvı aldığından emin olun. Anne sütü enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olabilecek antikorlar içerir.
  • Ateş için çocuğunuza (6 aydan büyük) asetaminofen (Children’s Tylenol®) veya ibuprofen gibi ilaçlar verin. Aspirin Reye sendromuna neden olabileceğinden çocuğunuza asla aspirin vermeyin .
  • Burundaki mukusun gevşemesine yardımcı olmak için tuzlu burun damlaları uygulayın.
  • Küçük burunları sık sık sümkürün (veya bebeğinizin burnunu nazikçe emdirin).
  • Çocuğunuzun gerektiği kadar dinlenmesine izin verin.
  • Tüm ilaçları çocuğunuzun doktorunun belirttiği şekilde verin.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Ben veya çocuğumda solunum sinsityal virüsü (RSV) gelişirse ne beklenebilir?

Çoğu RSV vakası hafiftir ve soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olur. İki yaşın altındaki hemen hemen tüm çocuklar RSV ile enfekte olacaktır.

Yetişkinlerde ve sağlıklı çocuklarda çoğu RSV vakası tedavi gerektirmez. Şiddetli RSV riski en yüksek olan bebekler ve yaşlı yetişkinler, pnömoni veya bronşiolit geliştirebilir veya mevcut kalp ve akciğer rahatsızlıklarında kötüleşme yaşayabilir ve hastaneye kaldırılmayı gerektirebilir.

Sağduyulu hijyen / temizlik ipuçlarını takip ederek RSV’nin yayılmasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz.

Solunum problemleriniz varsa, yüksek ateşiniz varsa veya sizin veya çocuğunuzun semptomlarından herhangi biri hakkında endişeleriniz varsa her zaman sağlık uzmanınıza başvurun veya acil servise gidin.

BERABER YAŞAMAK

Doktorumu ne zaman aramalıyım?

Sizde veya çocuğunuzda şu belirtiler varsa, sağlık uzmanınızı arayın:

  • Ateş (100 derece Fahrenheit’in üzerindeki sıcaklık).
  • Ateşin iki günden fazla sürmesi.
  • Dile, dudaklara veya cilde gri veya mavi renk tonu.
  • Nefes almada zorluk.
  • Şiddetli hale gelen soğuk algınlığı semptomları.

Küçük çocuklarda izlenmesi gereken ek belirtiler şunlardır:

  • Aşırı telaş, azalmış uyanıklık.
  • Dehidrasyon (İşaretler, 8 saatte bir ıslak bezden daha azını, ağız kuruluğunu ve gözyaşı olmadan ağlamayı içerir).
  • Öksürük gece gündüz devam ediyor.
  • İştahsızlık.

En çok Merak Edilen Makaleler


Kaynaklar:

  • Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Solunum Sinsitiyal Virüs Enfeksiyonu. Daha yaşlı yetişkinler.
  • Amerikan Akciğer Derneği. RSV Belirtileri ve Teşhisi.
  • Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Vakfı. Yaşlı Yetişkinlerde Solunum Sinsityal Virüsü: Gizli Bir Yıllık Salgın.
  • Bağışıklık. Pavlivimab (Synagis). Synagis nedir?
  • Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Solunum Sinsityal Virüs Enfeksiyonu (RSV).
  • Piedimonte G. RSV enfeksiyonları: Tekniğin bilinen durumu.
  • Amerikan Pediatri Akademisi. (healthchildren.org.) RSV: Soğuk Algınlığından Daha Fazlası Olduğunda.

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *