«
  1. Anasayfa
  2. Bulaşıcı Hastalıklar
  3. Maymun Çiçeği Hastalığı (Monkeypox)

Maymun Çiçeği Hastalığı (Monkeypox)

maymun çiçeği virüsü

Maymun çiçeği hastalığı, Maymun çiçeği virüsü nedir? (Monkeypox), Maymun çiçeği virüsünün neden olduğu çiçek hastalığına benzer nadir bir hastalıktır. Çoğunlukla Afrika bölgelerinde bulunur, ancak dünyanın diğer bölgelerinde de görülmüştür.

Monkeypox, ateş ve titreme gibi grip benzeri semptomlara neden olur ve birkaç gün içinde kızarıklık gelişir.Ateş, şişmiş lenf düğümleri ve yaygın bir döküntü ile karakterizedir. Döküntü yüz ve ekstremitelerde birçok lezyona neden olur.

Maymun çiçeği vakalarının çoğu orta ve batı Afrika’da görülür. 2021’de birkaç onaylanmış vaka olmasına rağmen, Amerika Birleşik Devletleri’nde Monkeypox nadirdir.

Monkeypox da zoonotik bir hastalıktır . Bu, hayvanlardan insanlara bulaşabileceği veya bunun tersi olabileceği anlamına gelir. Ayrıca bir insandan diğerine bulaşabilir.

Maymun çiçeği virüsü için kanıtlanmış bir tedavi yoktur, ancak genellikle kendi kendine geçer. Makalemizde maymun çiçeği virüsü nedir, maymun çiçeği hastalığı belirtileri, maymun çiçeği hastalığının tedavisi var mı, maymun çiçeği hastalığı  bulaşıcımı konularına değineceğiz.

Maymun Çiçeği Hastalığı Nedir?

Monkeypox, maymun çiçeği virüsünün neden olduğu çiçek hastalığına benzer nadir bir hastalıktır. Çoğunlukla Afrika bölgelerinde bulunur, ancak dünyanın diğer bölgelerinde de görülmüştür. Monkeypox, ateş ve titreme gibi grip benzeri semptomlara neden olur ve birkaç gün içinde kızarıklık gelişir. Maymun çiçeği için kanıtlanmış bir tedavi yoktur, ancak genellikle kendi kendine geçer.

GENEL BAKIŞ

Maymun çiçeği virüsü nedir?

Monkeypox, maymun çiçeği virüsünün neden olduğu nadir bir hastalıktır. Döküntü ve grip benzeri semptomlara yol açar. Çiçek hastalığına neden olan daha iyi bilinen virüs gibi, ortopoks virüsü olarak sınıflandırılır.

Monkeypox, 1958 yılında, araştırma için kullanılan maymun gruplarında çiçek benzeri bir hastalığın iki salgınının ortaya çıkmasıyla keşfedildi. Adına rağmen, maymun çiçeği virüsü artık maymunlardan gelmiyor. Bilim adamları kesin değil, ancak Afrika’nın yağmur ormanlarındaki küçük kemirgenler ve sincaplar tarafından yayıldığı düşünülüyor.

Maymun çiçeği virüsünün iki türü (suşu) vardır – Orta Afrika ve Batı Afrika. Orta Afrika maymun çiçeği virüsü, Batı Afrika maymun çiçeği virüsünden daha ciddi enfeksiyonlara neden olur ve ölüme neden olma olasılığı daha yüksektir.

Maymun çiçeği ne kadar yaygındır?

Maymun çiçeği nadirdir. Ama Afrika’da vaka sayısı artıyor. Çiçek hastalığına ve maymun çiçeğine benzer virüsler neden olur, bu nedenle insanlar çiçek hastalığına karşı aşılandığında onları maymun hastalığına yakalanmaktan da korumuştur.

Çiçek hastalığı artık bir hastalık olmadığından ve insanlar artık ona karşı aşılanmadığından, maymun çiçeğine karşı bu korumaya sahip değiller.

Maymun çiçeği virüsü nerede bulunur?

Monkeypox en çok Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görülmüştür. Ancak, bazen Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere diğer ülkelerde bulunur. 2003 baharında, Afrika dışında ilk maymun çiçeği salgını Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana geldi. Gana’dan enfekte hayvanların bir sevkiyatı Teksas’a ithal edildi.

Enfekte kemirgenler, virüsü evcil çayır köpeklerine yaydı ve daha sonra Ortabatı’da 47 kişiye bulaştı. 2021 yazında, Nijerya’dan Amerika Birleşik Devletleri’ne seyahat eden bir ABD sakininde bir maymun çiçeği vakası bulundu.

Maymun çiçeği kimleri etkiler?

Herkes maymun çiçeği alabilir. Ancak çocuklarda daha sık görülür. Afrika’daki vakaların %90’ı 15 yaşın altındaki çocuklar arasındaydı.

BELIRTILERI VE NEDENLERI

Maymun çiçeğinin belirti ve semptomları nelerdir?

Maymun çiçeği belirtileri çiçek hastalığına benzer. Ancak maymun çiçeği semptomları tipik olarak daha hafiftir.

Maymun çiçeği virüsüne yakalandıktan sonra,5 ila 21 gün Güvenilir Kaynak İlk belirtilerin ortaya çıkması için. Çoğu durumda 7 ila 14 gün sürer.

Erken belirtiler şunları içerir:

  • genellikle ilk semptom olan ateş
  • baş ağrısı
  • kas ağrıları
  • sırt ağrısı
  • tükenmişlik
  • titreme
  • lenfadenopati olarak da bilinen şişmiş lenf düğümleri

Ateş geliştikten sonra, genellikle 1 ila 3 gün sonra bir döküntü ortaya çıkar. Döküntü tipik olarak şunları etkiler:

  • en yaygın site olan yüz
  • avuç içi
  • Ayak tabanları
  • ağız
  • cinsel organ
  • konjonktiva ve kornea dahil gözler

Döküntü , aşağıdaki sırayla gelişen lezyonlardan oluşur :

  • maküller veya düz renksiz lezyonlar
  • papüller veya hafif kabarık lezyonlar
  • veziküller veya berrak sıvı ile tümsekler
  • püstüller veya sarımsı sıvı içeren şişlikler
  • kabuklar

Lezyonlar kuruduktan ve kabuk bağladıktan sonra düşerler. Maymun çiçeği semptomları genellikle 2 ila 4 hafta sürer ve tedavi olmaksızın geçer.

Maymun çiçeği nerelerde bulunur?

Maymun çiçeği virüsü hangi ülkelerde var sorusunun cevabı esas olarak merkezi ve kırsal bölgelerin tropikal, kırsal kesimlerinde aktiftir. Batı Afrika . 1970’den beri aşağıdaki ülkelerde meydana gelmiştir:

  • Benin
  • Kamerun
  • Orta Afrika Cumhuriyeti
  • Fildişi Sahili
  • Kongo Demokratik Cumhuriyeti
  • Gabon
  • Liberya
  • Nijerya
  • Kongo Cumhuriyeti
  • Sierra Leone
  • Güney Sudan

Enfeksiyonların çoğu, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin kırsal alanlarında meydana geldi.

Bu ülkelerden herhangi birinde yaşıyorsanız veya seyahat ediyorsanız, güvenlik önlemlerini aldığınızdan emin olun. Maymun çiçeği ile enfekte olabilecek hayvanlarla etkileşime girmekten kaçının. Aynı şekilde, virüse maruz kalmış olabilecek kişilerle etkileşime girmekten kaçının.

Maymun çiçeği virüsü nasıl bulaşır?

Monkeypox, bir hayvanla veya virüs bulaşmış bir kişiyle temas ettiğinizde yayılır. Hayvandan insana bulaşma, örneğin ısırık veya çizik gibi kırık cilt yoluyla veya enfekte bir hayvanın kanı, vücut sıvıları veya çiçek hastalığı lezyonlarıyla doğrudan temas yoluyla gerçekleşir.

Monkeypox insandan insana da yayılabilir, ancak daha az yaygındır. Kişiden kişiye yayılma (bulaşma), başka bir kişiden virüs parçacıklarıyla temas ettiğinizde meydana gelir. Enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, virüs havadaki damlacıklar yoluyla bulaşabilir.

Uzun süreli yüz yüze temas gerektirir, ancak daha sonra bu küçük damlacıkları başka birinden (solunum damlacıkları) soluyabilir veya onları gözünüze veya burnunuza alabilirsiniz. Ayrıca doğrudan enfekte bir kişinin lezyonlarına dokunarak da alabilirsiniz.

Ayrıca virüsle kontamine olmuş materyallerle doğrudan veya dolaylı temasa geçerek de maymun çiçeği kapabilirsiniz. Bu malzemeler, enfekte bir kişi veya hayvan tarafından kullanılan giysiler, yatak takımları ve diğer çarşafları içerebilir.

WHO, Monkeypox’un ‘nadir ama ciddi’ bir hastalık olduğunu söylüyor

WHO Maymun çiçeğinin, Nijerya’da 40 yılı aşkın bir süre sonra hiçbir vaka bildirilmeden 2017’de yeniden ortaya çıkan “nadir fakat ciddi” bir hastalık olduğuna dikkat çekiyor.

Ajans yaptığı açıklamada, “2017’den bu yana Nijerya’da 218 vaka doğrulandı ve Temmuz 2021’deki Teksas’taki bir vaka ve mevcut vaka da dahil olmak üzere Nijerya’dan gelen uluslararası yolcularda 8 vaka bildirildi” dedi.

CDC, ABD’li sağlık uzmanlarını “özellikle Nijerya’dan dönen gezginler arasında çiçek virüsü benzeri lezyonlara karşı dikkatli olmaları” konusunda uyarıyor.

Ayrıca, tek bir maymun çiçeği vakası ile ilişkili sağlık riskleri nedeniyle, şüpheli vakaları “başka potansiyel teşhisleri araştırıp araştırmadıklarına bakılmaksızın” derhal eyalet veya yerel halk sağlığı yetkililerine bildirmelidirler.

Maymun çiçeğinin iki farklı türü tanımlanmıştır: Kongo Havzası ve Batı Afrika türleri. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)Güvenilir Kaynak, Kongo Havzası virüsü daha öldürücü ve bulaşıcıdır.

TEŞHIS VE TESTLER

Maymun çiçeği nasıl teşhis edilir?

Maymun çiçeği çok nadir olduğu için, sağlık uzmanınız önce kızamık , su çiçeği ve hatta çiçek hastalığı gibi diğer döküntü hastalıklarından şüphelenebilir . Bununla birlikte, şişmiş lenf düğümleri, maymun çiçeğini diğer çiçeklerden ayırır.

Maymun çiçek hastalığını teşhis etmek için, sağlık uzmanınız bir mikroskop kullanarak incelenen bir doku örneği alır. Maymun çiçeği virüsünü veya bağışıklık sisteminizin ona yaptığı antikorları kontrol etmek için bir kan örneği vermeniz de gerekebilir.

Maymun çiçeği için kimlere tarama yapılmalı ?

Aşağıdaki durumlarda maymun çiçeği taraması yaptırmanız önemlidir:

  • Maymun çiçeği geliştiren insanlarla yaşamak
  • maymun çiçeği olan insanların etrafında çalışın
  • Maymun çiçeğinin daha yaygın olduğu bir ülkeye seyahat ettiyseniz
  • ithal hayvanlarla etkileşime girdi
  • enfekte hayvanlardan bir ısırık veya çizik aldı
  • Kısmen pişmiş et veya enfekte hayvanların diğer ürünlerini yediler
  • tropik bir yağmur ormanını ziyaret edin veya yakınında yaşayın

Doktorlar, çeşitli yöntemler kullanarak maymun hastalığını teşhis eder:

  • Tıbbi geçmiş. Bu, doktorunuzun riskinizi belirlemesine yardımcı olabilecek seyahat geçmişinizi içerir.
  • Laboratuvar testleri. Bu, sıvının lezyonlardan veya kuru kabuklardan test edilmesini içerir. Bu numuneler, bir polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testi kullanılarak virüs açısından kontrol edilebilir.
  • Biyopsi. Biyopsi , bir parça deri dokusunun çıkarılmasını ve virüs için test edilmesini içerir.

Kan testleri genellikle önerilmez. Bunun nedeni, maymun çiçeği virüsünün kanda kısa bir süre kalmasıdır. Bu nedenle, maymun çiçeği teşhisi için doğru bir test değildir.

YÖNETIM VE TEDAVI

Maymun çiçeği tedavi edilebilir mi?

Şu anda maymun çiçeği için kanıtlanmış, güvenli bir tedavi mevcut değildir. Antiviral ilaçlar yardımcı olabilir, ancak bunlar maymun çiçeği için bir tedavi olarak çalışılmamıştır. Bunun yerine, sağlık uzmanınız durumunuzu izleyecek ve semptomlarınızı hafifletmeye çalışacaktır.

Çoğu insan tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir. Birden fazla kişide bir maymun çiçeği salgını varsa, Hastalık Kontrol Merkezi (CDC), çiçek hastalığı aşısı ve diğer tedavileri kullanarak hastalığın yayılmasını kontrol etme seçeneklerine sahiptir.

ÖNLEME

Maymun çiçeği virüsünü nasıl önlersiniz?

Bir çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı koruma sağlayabilir, ancak kullanımı şu anda variola (çiçek hastalığı) virüsü ile laboratuvarda çalışan kişilerle sınırlıdır. Önleme, enfekte hayvanlarla insan temasının azaltılmasına ve kişiden kişiye yayılmanın sınırlandırılmasına bağlıdır. Maymun çiçeği virüsünü şu şekilde önleyebilirsiniz:

  • Enfekte hayvanlarla temastan kaçınmak (özellikle hasta veya ölü hayvanlar).
  • Virüs bulaşmış yatak ve diğer malzemelerle temastan kaçınmak.
  • Enfekte bir hayvanla temas ettikten sonra ellerinizi sabun ve suyla yıkamak .
  • Hayvan eti veya parçaları içeren tüm yiyecekleri iyice pişirin.
  • Virüs bulaşmış olabilecek kişilerle temastan kaçınmak.
  • Virüs bulaşmış kişilere bakarken kişisel koruyucu ekipman (KKD) kullanmak.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Maymun çiçeği ne kadar sürer?

Monkeypox’un seyrini sürdürmesi normalde iki ila dört hafta sürer. Maymun çiçeğine maruz kalırsanız, Doktorunuz sizi 21 gün boyunca izleyecektir.

Maymun çiçeği ölümcül müdür?

Monkeypox, çiçek hastalığından daha hafiftir, ancak yine de ölümcül olabilir. Monkeypox vakaların %10 kadarında ölüme neden olur.

Bir not

Monkeypox, çiçek hastalığına benzer nadir bir hastalıktır. Esas olarak Afrika’nın batı ve orta bölgelerinde görülür ve genellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde endişe nedeni değildir. Bununla birlikte, salgınlar meydana geldi ve semptomların farkında olmak önemlidir.

Erken belirtiler grip benzeridir ve ateş, titreme ve vücut ağrılarını içerir. Birkaç gün sonra, bir döküntü gelişmeye başlayacaktır. Monkeypox, çiçek hastalığından daha hafiftir, ancak herhangi bir semptom geliştirirseniz bir sağlık kuruluşu tarafından görülmeniz yine de önemlidir.


İlgili Sağlık makaleleri


Kaynaklar:

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *