«
  1. Anasayfa
  2. Bulaşıcı Hastalıklar
  3. Mide Gribi (Viral Gastroenterit) Nedir Belirtileri Nelerdir

Mide Gribi (Viral Gastroenterit) Nedir Belirtileri Nelerdir

Mide Gribi Nedir

Viral gastroenterit (mide gribi nedir ), sulu ishal, mide krampları, bulantı veya kusma ve bazen ateş gibi belirti ve semptomları içeren bir bağırsak enfeksiyonudur. Mide tedavisi kolay olan bir hastalık türüdür.

Mide Gribi Nedir ?

Viral Gastroenterit Nedir?

Genellikle mide gribi olarak adlandırılan viral gastroenterit geliştirmenin en yaygın yolu, enfekte bir kişiyle temas kurmak veya kontamine yiyecek veya su tüketmektir. Aksi takdirde sağlıklıysanız, muhtemelen herhangi bir komplikasyon olmadan iyileşirsiniz.

Ancak bebekler, yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler için viral gastroenterit ölümcül olabilir.

Viral gastroenterit için etkili bir tedavi yoktur, bu nedenle önleme önemlidir. Kirlenmiş olabilecek yiyecek ve sulardan kaçının ve ellerinizi iyice ve sık yıkayın.

Mide, ince bağırsak ve kalın bağırsak (kolon), yediğiniz yiyecekleri işleyen sindirim sisteminizin bir parçasıdır. Viral gastroenterit, bir virüsün neden olduğu bu organların iltihaplanmasıdır.

Mide Gribi Belirtileri

Genellikle mide gribi olarak adlandırılsa da, gastroenterit grip ile aynı şey değildir. Grip (grip) yalnızca solunum sisteminizi etkiler – burnunuz, boğazınız ve akciğerleriniz. Gastroenterit ise bağırsaklarınıza saldırır ve aşağıdaki gibi belirti ve semptomlara neden olur:

  • Sulu, genellikle kansız ishal — kanlı ishal genellikle farklı, daha şiddetli bir enfeksiyonunuz olduğu anlamına gelir.
  • Bulantı, kusma veya her ikisi
  • Mide krampları ve ağrı
  • Ara sıra kas ağrıları veya baş ağrısı
  • Düşük dereceli ateş

Nedene bağlı olarak, viral gastroenterit semptomları, enfekte olduktan sonraki 1-3 gün içinde ortaya çıkabilir ve hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Semptomlar genellikle sadece bir veya iki gün sürer, ancak bazen 14 güne kadar da sürebilir.

Semptomlar benzer olduğu için viral ishali Clostridioides difficile, salmonella ve Escherichia coli gibi bakterilerin veya giardia gibi parazitlerin neden olduğu ishal ile karıştırmak kolaydır.

Ne zaman doktora görünmeli

Bir yetişkinseniz, aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı arayın:

  • 24 saat boyunca sıvıları azaltamazsınız
  • İki günden fazla süredir kusuyor veya ishal oluyorsanız
  • kan kusuyorsun
  • Susuz kaldınız – dehidrasyon belirtileri arasında aşırı susama, ağız kuruluğu, koyu sarı idrar veya az idrar veya hiç idrar yok ve şiddetli halsizlik, baş dönmesi veya baş dönmesi yer alır.
  • Bağırsak hareketlerinizde kan fark ettiniz
  • Şiddetli mide ağrınız var
  • 104 F (40 C) üzerinde ateşiniz var

Bebekler ve çocuklar için mide giribi

Çocuğunuz varsa hemen çocuğunuzun sağlık hizmeti sağlayıcısına başvurun:

  • 102 F (38.9 C) veya daha yüksek ateşi var
  • Yorgun veya çok sinirli görünüyor
  • Çok fazla rahatsızlık veya acı çekiyorsa
  • Kanlı ishal var
  • Susuz kalmış görünüyor – hasta bebeklerde ve çocuklarda ne kadar içtiklerini ve idrara çıktıklarını onlar için normal olan miktarla karşılaştırarak ve ağız kuruluğu, susuzluk ve gözyaşı olmadan ağlama gibi belirtileri izleyerek susuz kalma belirtilerini izleyin.

Bir bebeğiniz varsa, tükürmenin bebeğiniz için günlük bir olay olabileceğini, kusmanın olmadığını unutmayın. Bebekler, çoğu tıbbi müdahale gerektirebilecek çeşitli nedenlerle kusar.

Bebeğiniz varsa hemen bebeğinizin doktorunu arayın:

  • Sık sık kusması var
  • Altı saattir ıslak bezi yok
  • Kanlı dışkı veya şiddetli ishal var
  • Başının üstünde batık bir yumuşak nokta (bıngıldağı) var
  • Ağız kuruluğu var veya gözyaşı olmadan ağlıyor

Alışılmadık derecede uykulu, uykulu veya tepkisiz

Mide Gribinin Nedenleri

Kontamine yiyecek veya su yediğinizde veya içtiğinizde viral gastroenterit olma olasılığınız yüksektir. Bu duruma neden olan virüslerden birine sahip biriyle mutfak eşyaları, havlular veya yiyecekler paylaşırsanız, gastroenterit olma ihtimaliniz de olabilir.

Aşağıdakiler dahil birçok virüs gastroenterite neden olabilir:

  • Norovirüsler. Hem çocuklar hem de yetişkinler, dünya çapında gıda kaynaklı hastalıkların en yaygın nedeni olan norovirüslerden etkilenir. Norovirüs enfeksiyonu aileleri ve toplulukları süpürebilir. Özellikle kapalı alanlardaki insanlar arasında yayılma olasılığı yüksektir.Çoğu durumda, virüsü kontamine yiyecek veya sudan alırsınız. Ancak yakın temasta olan veya yiyecek paylaşan kişiler arasında da yayılabilir. Virüsü, norovirüs bulaşmış bir yüzeye dokunup ardından ağzınıza dokunarak da alabilirsiniz.
  • Rotavirüs. Dünya çapında, bu, genellikle parmaklarını veya virüs bulaşmış diğer nesneleri ağızlarına soktuklarında enfekte olan çocuklarda viral gastroenteritin en yaygın nedenidir. Ayrıca kontamine yiyecekler yoluyla da yayılabilir. Enfeksiyon en çok bebeklerde ve küçük çocuklarda şiddetlidir.Rotavirüs bulaşmış yetişkinlerin semptomları olmayabilir, ancak yine de hastalığı yayabilir. Bu, bakım evleri gibi kurumsal ortamlarda özellikle endişe vericidir, çünkü virüse sahip yetişkinler bilmeden virüsü başkalarına geçirebilir. Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bazı ülkelerde viral gastroenterite karşı bir aşı mevcuttur ve enfeksiyonun önlenmesinde etkili olduğu görülmektedir.

Bazı kabuklu deniz ürünleri, özellikle çiğ veya az pişmiş istiridyeler de sizi hasta edebilir. Kirlenmiş içme suyu viral ishalin bir nedenidir. Ancak çoğu durumda virüs, virüslü birinin tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamadan yediğiniz yiyecekleri tutmasıyla geçer.

Mide Gribinin Risk faktörleri

Gastroenterit tüm dünyada görülür ve her yaştan insanı etkileyebilir.

Gastroenterite daha duyarlı olabilecek kişiler şunlardır:

  • Küçük çocuklar. Çocuk bakım merkezlerindeki veya ilkokullardaki çocuklar, bir çocuğun bağışıklık sisteminin olgunlaşması zaman aldığından özellikle savunmasız olabilir.
  • Daha yaşlı yetişkinler. Yetişkin bağışıklık sistemleri, yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha az verimli olma eğilimindedir. Huzurevlerindeki yaşlı yetişkinler, bağışıklık sistemleri zayıfladığı için savunmasızdır. Ayrıca mikrop bulaştırabilecek başkalarıyla yakın temas halinde yaşarlar.
  • Okul çocukları veya yurt sakinleri. İnsan gruplarının yakın çevrede bir araya geldiği herhangi bir yer, bağırsak enfeksiyonunun geçmesi için bir ortam olabilir.
  • Zayıflamış bir bağışıklık sistemi olan herkes. Enfeksiyona karşı direnciniz düşükse – örneğin, bağışıklık sisteminiz HIV/AIDS, kemoterapi veya başka bir tıbbi durum nedeniyle tehlikeye giriyorsa – özellikle risk altında olabilirsiniz.

Her gastrointestinal virüsün en aktif olduğu bir mevsimi vardır. Örneğin, Kuzey Yarımküre’de yaşıyorsanız, kış ve ilkbaharda rotavirüs veya norovirüs enfeksiyonlarına yakalanma olasılığınız daha yüksektir.

Mide Gribi komplikasyonlar

Viral gastroenteritin ana komplikasyonu dehidrasyondur – ciddi bir su ve esansiyel tuz ve mineral kaybı. Sağlıklıysanız ve kusma ve ishalden kaybettiğiniz sıvıları yerine koyacak kadar içiyorsanız, dehidrasyon sorun olmamalıdır.

Bebekler, yaşlı yetişkinler ve zayıf bağışıklık sistemi olan kişiler, yerine koyabileceklerinden daha fazla sıvı kaybettiklerinde ciddi şekilde susuz kalabilirler.

Kaybedilen sıvıların kollarındaki bir IV yoluyla yerine konabilmesi için hastaneye yatış gerekebilir. Dehidrasyon nadiren ölüme neden olabilir.

Mide Gribi Teşhisi

Doktorunuz muhtemelen semptomlara, fizik muayeneye ve bazen de toplumunuzda benzer vakaların varlığına dayanarak viral gastroenterit (mide gribi) teşhisi koyacaktır.

Hızlı bir dışkı testi rotavirüs veya norovirüsü tespit edebilir, ancak gastroenterite neden olan diğer virüsler için hızlı testler yoktur. Bazı durumlarda, doktorunuz olası bir bakteri veya parazit enfeksiyonunu ekarte etmek için bir dışkı örneği göndermenizi isteyebilir.

Mide gribim olursa ne kadar süre bulaşıcı olurum?

Hangi virüsün mide gribine (gastroenterit) neden olduğuna bağlı olarak, birkaç günden iki haftaya kadar veya daha uzun süre bulaşıcı olabilirsiniz.

Norovirüsler ve rotavirüsler de dahil olmak üzere bir dizi virüs gastroenterite neden olabilir. Bulaşıcı dönem – hasta bir kişinin hastalığı başkalarına bulaştırabileceği süre – her virüs için biraz farklıdır.

  • Nörovirüs. Yetişkinlerde viral gastroenteritin en yaygın nedeni olan norovirüs ile kendinizi hasta hissetmeye başladığınızda bulaşıcı olursunuz. Semptomlar genellikle maruziyetten bir ila iki gün sonra ortaya çıkar.Genellikle bir veya iki gün sonra kendinizi daha iyi hissetseniz de, iyileştikten sonra birkaç gün bulaşıcı olursunuz. Virüs, iyileştikten sonra iki haftaya kadar veya daha uzun süre dışkınızda kalabilir.Çocuklar, en son kustuktan veya ishal olduktan sonra en az 48 saat okuldan veya çocuk bakımından evde kalmalıdır.
  • Rotavirüs. Bebeklerde ve küçük çocuklarda viral gastroenteritin önde gelen nedeni olan rotavirüs semptomları genellikle maruziyetten bir ila üç gün sonra ortaya çıkar. Ancak semptomlar gelişmeden önce ve iyileştikten sonra iki haftaya kadar bulaşıcısınız.

Gastroenterite neden olan virüsler, yiyecek paylaşmak veya kapları yemek gibi enfekte kişilerle yakın temas yoluyla ve kontamine yüzeylere ve nesnelere dokunarak yayılır. Kirlenmiş yiyecekleri yemek de norovirüse neden olabilir.

Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkamak, bu virüslerin başkalarına yayılmasını durdurmanın en etkili yoludur. Ellerinizi yıkayamıyorsanız, mikropları azaltabilecek alkol bazlı bir el dezenfektanı kullanın.

Başkalarının hastalanmasını önlemek için, biri kustuktan veya ishal olduktan hemen sonra kirlenmiş yüzeyleri dezenfekte edin. Tek kullanımlık eldivenler giyin ve çamaşır suyu bazlı bir ev temizleyicisi veya bir galon (3,8 litre) suda 2 bardak (0,5 litre) çamaşır suyu kullanın. Norovirüs, ağartıcı solüsyonla yeterince dezenfekte edilmemiş yüzeylerde aylarca hayatta kalabilir.

Ayrıca kontamine olabilecek giysileri veya çarşafları hemen yıkamak için tek kullanımlık eldivenler giyin.

Küçük bebekler için iki oral rotavirüs aşısı mevcuttur – RotaTeq ve Rotarix. Norovirüs aşıları klinik deneylerdedir.

Mide Gribi Tedavi

Viral gastroenterit için genellikle spesifik bir tıbbi tedavi yoktur. Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir. Tedavi ilk önce susuz kalma gibi kişisel bakım önlemlerini içerir.

Grip aşısı: Mide gribini önler mi?

Geçen yıl grip aşısı oldum ama hala mide gribim var. İşe yaramazsa neden bu yıl tekrar almakla uğraşayım?

Grip aşısı, mide gribi (gastroenterit) ile aynı şey olmayan gripten korur. Gastroenterit, rotavirüsler ve norovirüsler dahil olmak üzere çeşitli virüslerin neden olduğu bir enfeksiyondur. Genellikle mide gribi olarak adlandırılsa da, gastroenterite grip virüsleri neden olmaz.

Grip solunum sisteminize saldırır – burnunuz, boğazınız ve akciğerleriniz. Grip belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Öksürme
  • tıkanıklık
  • Ateş
  • Kas ağrıları

Gastroenterit ise bağırsaklarınıza saldırır ve aşağıdaki gibi belirti ve semptomlara neden olur:

  • İshal
  • Kusma
  • Ateş
  • Titreme
  • Baş ağrısı
  • Vücut ağrıları

Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayarak, ayrıca kirlenmiş ve sık dokunulan yüzeyleri dezenfekte ederek grip ve gastroenterit riskinizi azaltabilirsiniz.

Yıllık grip aşısı, grip olma riskinizi azaltmanın veya yaparsanız şiddetini azaltmanın en etkili yoludur. Küçük bebekler için iki oral rotavirüs aşısı mevcuttur, RotaTeq ve Rotarix, rotavirüs gastroenteritine karşı koruma sağlar.

Mide Gribi için bitkisel ilaçlar (ev yapımı ilaçlar)

Kendinizi daha rahat tutmaya yardımcı olmak ve iyileşirken dehidrasyonu önlemek için aşağıdakileri deneyin:

  • yediklerinizin Midenize oturmasına izin verin. Birkaç saat katı yiyecekler yemeyi bırakın.
  • Buz parçaları emmeyi veya sık sık küçük yudum su içmeyi deneyin. Ayrıca berrak soda, berrak et suyu veya kafeinsiz spor içecekleri içmeyi deneyebilirsiniz. Bazı durumlarda oral rehidrasyon solüsyonlarını deneyebilirsiniz. Her gün küçük, sık yudumlar alarak bol miktarda sıvı için.
  • Yemek yemeye geri dönün. Mümkün olduğu kadar, normal diyetinizi yemeye dönebilirsiniz. İlk başta sodalı kraker, çorba, yulaf, erişte, muz ve pirinç gibi hafif, sindirimi kolay yiyecekleri yiyebileceğinizi fark edebilirsiniz. Mide bulantınız geri gelirse yemeyi bırakın.
  • Kendinizi daha iyi hissedene kadar belirli yiyecek ve maddelerden kaçının. Bunlar kafein, alkol, nikotin ve yağlı veya çok baharatlı yiyecekleri içerir.
  • Bol bol dinlenin. Hastalık ve susuzluk sizi zayıf ve yorgun yapmış olabilir.
  • İshal önleyici ilaçları deneyin. Bazı yetişkinler semptomlarını yönetmek için loperamid (Imodium AD) veya bizmut subsalisilat (Pepto-Bismol, diğerleri) almayı yararlı bulabilir. Ancak, başka bir durumun belirtileri olabilecek kanlı ishal veya ateşiniz varsa bunlardan kaçının.

Bebekler ve çocuklar için

Çocuğunuz bağırsak enfeksiyonu geçirdiğinde, en önemli amaç kaybettiği sıvıları ve tuzları yerine koymaktır. Bu öneriler yardımcı olabilir:

  • Çocuğunuzun rehidrate olmasına yardımcı olun. Çocuğunuza eczanelerde reçetesiz satılan oral rehidrasyon solüsyonu verin. Nasıl kullanılacağı hakkında sorularınız varsa doktorunuzla konuşun.Çocuğunuza sade su vermeyin – gastroenteritli çocuklarda su iyi emilmez ve kaybedilen elektrolitlerin yerini yeterince alamaz. Çocuğunuza rehidrasyon için elma suyu vermekten kaçının – ishali daha da kötüleştirebilir.
  • Çocuğunuzu susuz kaldıktan sonra normal bir diyete geri döndürün. Çocuğunuz susuz kaldıktan sonra, onu normal diyetiyle tanıştırın. Bu tost, yoğurt, meyve ve sebzeleri içerebilir.
  • Bazı yiyeceklerden kaçının. Çocuğunuza dondurma, gazlı içecekler ve şekerleme gibi şekerli yiyecekler vermeyin. Bunlar ishali daha da kötüleştirebilir.
  • Çocuğunuzun bol bol dinlenmesini sağlayın. Hastalık ve dehidrasyon çocuğunuzu zayıf ve yorgun hale getirmiş olabilir.
  • Doktorunuz tarafından tavsiye edilmedikçe , çocuğunuza mağazadan satın alınan ishal önleyici ilaçları vermekten kaçının . Çocuğunuzun vücudunun virüsten kurtulmasını zorlaştırabilirler.

Hasta bir bebeğiniz varsa, kusma veya ishalden sonra bebeğinizin midesini 15-20 dakika dinlendirin, ardından az miktarda sıvı verin. Emziriyorsanız, bebeğinizin emzirmesine izin verin.

Bebeğiniz biberonla besleniyorsa, az miktarda oral rehidrasyon solüsyonu veya normal mama verin. Bebeğinizin önceden hazırlanmış formülünü sulandırmayın.

Mide Gribini Nasıl önlerim

Bağırsak enfeksiyonlarının yayılmasını önlemenin en iyi yolu şu önlemleri almaktır:

  • Çocuğunuza aşı yaptırın. Amerika Birleşik Devletleri de dahil olmak üzere bazı ülkelerde rotavirüsün neden olduğu gastroenterite karşı bir aşı mevcuttur. Çocuklara yaşamın ilk yılında verilen aşı, bu hastalığın şiddetli semptomlarını önlemede etkili görünmektedir.
  • Ellerinizi iyice yıkayın. Ve çocuklarınızın da yaptığından emin olun. Çocuklarınız daha büyükse, özellikle tuvaleti kullandıktan sonra ellerini yıkamayı öğretin.Bebek bezini değiştirdikten sonra ve yemek hazırlamadan veya yemeden önce de ellerinizi yıkayın. Ilık su ve sabun kullanmak ve elleri en az 20 saniye boyunca ovmak en iyisidir. Kütiküllerin etrafını, tırnak altlarını ve ellerin kıvrımlarını yıkayın. Ardından iyice durulayın. Sabun ve suyun bulunmadığı zamanlar için dezenfektan mendil ve el dezenfektanı taşıyın.
  • Evinizin çevresinde ayrı kişisel eşyalar kullanın. Yemek kaplarını, bardakları ve tabakları paylaşmaktan kaçının. Banyoda ayrı havlu kullanın.
  • Yiyecekleri güvenli bir şekilde hazırlayın. Tüm meyve ve sebzelerinizi yemeden önce yıkayın. Mutfak yüzeylerini üzerlerine yemek hazırlamadan önce temizleyin. Hastaysanız yemek hazırlamaktan kaçının.
  • Mesafeni koru. Mümkünse virüsü taşıyan kişilerle yakın temastan kaçının.
  • Sert yüzeyleri dezenfekte edin. Evinizde viral gastroenterit varsa, tezgahlar, musluklar ve kapı kolları gibi sert yüzeyleri 5-25 yemek kaşığı (73 ila 369 mililitre) ev tipi çamaşır suyu ve 1 galon (3,8 litre) su karışımıyla dezenfekte edin.
  • Bir virüse maruz kalmış olabilecek çamaşırlara dokunmaktan kaçının. Evinizde viral gastroenterit varsa, çamaşırlara dokunurken eldiven giyin. Giysileri ve yatak takımlarını sıcak suda yıkayın ve en sıcak ayarda kurutun. Çamaşırlara dokunduktan sonra ellerinizi iyice yıkayın.
  • Çocuk bakım merkezinizi kontrol edin. Merkezin bebek bezlerini değiştirmek ve yemek hazırlamak veya servis etmek için ayrı odaları olduğundan emin olun. Bebek bezi değiştirme masasının bulunduğu odada bir lavabonun yanı sıra bebek bezlerini atmak için sıhhi bir yol olmalıdır.

Seyahat ederken önlem alın

Başka ülkelerde seyahat ederken kontamine yiyecek veya sudan hastalanabilirsiniz. Aşağıdaki ipuçlarını izleyerek riskinizi azaltabilirsiniz:

  • Sadece iyi kapatılmış şişelenmiş veya karbonatlı su için.
  • Kirli sudan yapılmış olabileceğinden buz küplerinden kaçının.
  • Dişlerinizi fırçalamak için şişelenmiş su kullanın.
  • Soyulmuş meyveler, çiğ sebzeler ve salatalar dahil olmak üzere insan elinin değdiği çiğ yiyeceklerden kaçının.
  • Az pişmiş et ve balıktan kaçının.

Doktor Randevunuz için hazırlanın

Sizin veya çocuğunuzun bir doktora görünmesi gerekiyorsa, muhtemelen önce doktorunuzu göreceksiniz. Teşhis hakkında sorularınız varsa, doktorunuz sizi bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına yönlendirebilir.

Ne yapabilirsin

Bir soru listesi hazırlamak, doktorunuzla geçireceğiniz zamanı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olacaktır. Sizin veya çocuğunuzun doktoruna sormak isteyebileceğiniz bazı sorular şunlardır:

  • Belirtilerin olası nedeni nedir? Başka olası nedenler var mı?
  • Testlere ihtiyaç var mı?
  • En iyi tedavi yaklaşımı nedir? Alternatifler var mı?
  • İlaç almaya gerek var mı?
  • Belirtileri hafifletmek için evde ne yapabilirim?

Doktorunuzdan ne beklenir

Doktorun sorabileceği bazı sorular şunlardır:

  • Belirtiler ne zaman başladı?
  • Semptomlar sürekli mi, yoksa gelip gidiyorlar mı?
  • Belirtiler ne kadar şiddetli?
  • Herhangi bir şey varsa, semptomları iyileştiren nedir?
  • Belirtileri kötüleştiren herhangi bir şey varsa ne olabilir?
  • Benzer semptomları olan herhangi biriyle temasa geçtiniz mi?

Bu arada Mide gribi için ne yapabilirsin

Bol sıvı tüketin. Mümkün olduğu kadar, normal diyetinizi yemeye dönebilirsiniz. İlk başta yumuşak, sindirimi kolay yiyecekler yiyebileceğinizi görebilirsiniz. Çocuğunuz hastaysa, aynı yaklaşımı izleyin, bol sıvı verin.

Mümkün olduğunda, çocuğunuza normal diyetini yemeye başlayın. Emziriyorsanız veya formül mama kullanıyorsanız, çocuğunuzu her zamanki gibi beslemeye devam edin. Çocuğunuza eczanelerde reçetesiz satılan bir oral rehidrasyon solüsyonu vermenin yardımcı olup olmayacağını çocuğunuzun doktoruna sorun.


İlgili Sağlık Makaleleri


Kaynak: Mayo Clinic /  Viral gastroenteritis (stomach flu)

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *