Merak edilen Sedef hastalığı nedir, sedef hastalığının belirtileri nelerdir, sedef hastalığının tedavisi; ,Bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı, kaşıntı ve rahatsızlığa neden olabilir. En yaygın tip olan plak sedef hastalığı, kalın, pullu cilt lekelerine neden olur. Tedavisi olmasa da sedef hastalığı tedavisi semptomları kontrol altında tutabilir. Doktorunuz sedef hastalığı için özel kremler veya şampuanlar reçete edebilir.
Kuranda sedef hastalığı nedir , İslamda sedef hastalığı nasıl tanımlanır; Sedef hastalığını tartışmadan önce İslam’da ne olarak bilindiğini bilmeliyiz. Sedef hastalığı İslam’da Chambal ka Marz olarak da adlandırılır. Bu hastalığın farkında olmamız önemlidir.
Sedef hastalığından kaç kişi etkileniyor ve her gün bu hastalıktan muzdarip olan hastalar için mevcut olan işe yarar tedavi sayısı nedir? “İslam’da Tib e Nebvi’de Sedef Hastalığı veya Chambal Tedavisi” Kurani Dua ve Vazaif aracılığıyla hepinizin bu hastalıkla savaşmasına yardımcı olmaktadır. Bununla ilgili bilgiyi altta bulunan Kuranı Kerimde Sedef Hastalığının Tedavisi için yapılması gerekenler
Sedef Hastalığı Nedir; Belirti, Teşhis ve Tedavisi
Sedef Hastalığı Nedir?
Sedef hastalığı , geçmeyen bir cilt rahatsızlığı anlamına gelen kronik bir cilt hastalığıdır . Hastalığı olan kişilerde beyaz veya gümüşi pullarla kaplı kalın, pembe veya kırmızı cilt lekeleri vardır. Kalın, pullu lekelere plak denir.
Sedef hastalığı genellikle erken yetişkinlikte başlar, ancak yaşamın ilerleyen dönemlerinde de başlayabilir. Herhangi bir yaş, cinsiyet veya ırktan insanlar sedef hastalığına yakalanabilir. Hayatınız boyunca daha iyi ve daha kötü olabilir.
Sedef hastalığı vücudun hangi bölümünü etkiler?
Döküntü her yerde ortaya çıkabilir. Çoğu insanda, cildin sadece birkaç parçasını kaplar. Şiddetli vakalarda, plaklar vücudun geniş bir alanını birbirine bağlar ve kaplar. Bu has sizi rahatsız ve kaşıntılı yapabilir.
Sedef şikayetleri olanlar, bedeninizde altta yer verilen bölgelerin daha fazla etkilendiğini görür:
- Dirsekler ve dizler.
- Yüz, kafa derisi ve ağız içi.
- Tırnaklar ve ayak tırnakları.
- cinsel organlar.
- Alt sırt.
- Avuç içi ve ayaklar.
Sedef hastalığı neye benziyor?
İlk başta, küçük kırmızı yumrular göreceksiniz. Tümsekler büyür ve üstte pullar oluşur. Yüzeydeki pullar kolayca dökülebilir, ancak altlarındaki pullar birbirine yapışacaktır. Döküntüyü çizerseniz, pullar deriden yırtılarak kanamaya neden olabilir. Döküntü büyümeye devam ettikçe lezyonlar (daha geniş hasar alanları) oluşabilir.
Diğer sedef hastalığı türleri nelerdir?
Plak sedef hastalığı en sık görülen tiptir. Sedef hastalığı olan kişilerin yaklaşık %80 ila %90’ında plak sedef hastalığı vardır.
Diğer, daha az yaygın sedef hastalığı türleri şunlardır:
- Plak psoriazis
Psoriasis vulgaris olarak da adlandırılan plak sedef hastalığı, cilt hastalığının en yaygın şeklidir. Ölü deri hücreleri veya pullardan oluşan pullu bir birikimle kaplı kabarık, rengi bozulmuş plaklar olarak görünür. Kaşıntılı, bazen ağrılı plaklar çatlayabilir ve kanayabilir ve genellikle kafa derisini, dizleri, dirsekleri, sırtı, elleri ve ayakları etkiler.
- guttat sedef hastalığı
Genellikle çocuklukta veya genç erişkinlikte başlayan guttat sedef hastalığı, ikinci en yaygın sedef hastalığı türüdür. NPF’ye göre sedef hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 10’u guttat sedef hastalığı geliştirir.
Guttat sedef hastalığı , yeni bir strep enfeksiyonu ile en yakından bağlantılı sedef hastalığı türüdür. Eğer guttat sedef hastalığı geliştirirseniz, muhtemelen strep bakterileri için de test edileceksiniz.
- ters sedef hastalığı
Ayrıca intertriginöz sedef hastalığı olarak da bilinen ters sedef hastalığı, vücudun deri kıvrımlarında pürüzsüz ve parlak görünebilen kırmızı veya başka şekilde rengi bozulmuş lezyonlara neden olur. Her lezyon cinsel organlarda veya üst uyluk ve kasık gibi cinsel organlara yakın bölgelerde oluşabilir.
Ters sedef hastalığı olan kişilerin aynı anda vücutlarının başka bir yerinde başka bir sedef hastalığı türü olması yaygındır.
- püstüler sedef hastalığı
Bu, genellikle ellerde veya ayaklarda kırmızı veya başka şekilde rengi bozulmuş cildi çevreleyen beyaz irin kabarcıklarına neden olur. İrin beyaz kan hücrelerinden oluşur.
Vücudu irin dolu şişlikler kapladığında, parlak kırmızı bir cildiniz olabilir ve kendinizi hasta veya bitkin hissedebilir ve ateş, titreme, şiddetli kaşıntı, hızlı nabız, iştahsızlık veya kas zayıflığı yaşayabilirsiniz.
- eritrodermik sedef hastalığı
Bu, şiddetli kaşıntı ve ağrıya neden olan yaygın, ateşli bir kızarıklık veya ciltte başka bir renk değişikliği ve pul pul dökülme ile karakterize cilt hastalığının tehlikeli ve nadir bir şeklidir. NPF’ye göre eritrodermik sedef hastalığı, sedef hastalığı olan kişilerin yüzde 3’ünde bir veya daha fazla görülür.
Sedef hastalığı ile egzama aynı şey midir?
Sedef hastalığı ve egzama iki farklı cilt durumudur. Hastalığın vücutta nerede göründüğü, ne kadar kaşındığı ve nasıl göründüğü konusunda farklılık gösterirler. Egzama, dizlerin arkasında ve dirseklerin içinde daha sık ortaya çıkma eğilimindedir.
Egzama ayrıca sedef hastalığından daha yoğun kaşıntıya neden olur. Birçok insan, özellikle çocuklar, hem egzama hem de sedef hastalığına yakalanabilir.
Sedef hastalığı ne kadar yaygındır?
Sedef hastalığı milyonlarca insanı etkiler. Nüfusumuzun yaklaşık %3’ünde sedef hastalığı vardır.
Sedef hastalığına ne sebep olur?
Sedef hastalığı bir bağışıklık sistemi sorunudur. Bağışıklık tepkiniz aşırı tepki vererek iltihaplanmaya neden olur ve bu da yeni cilt hücrelerinin çok hızlı büyümesine neden olur.
Tipik olarak, yeni cilt hücreleri her 28 ila 30 günde bir büyür. Ancak sedef hastalığı olan kişilerde, her üç ila dört günde bir yeni hücreler büyür ve cilt yüzeyine taşınır. Eski hücrelerin yerini alan yeni hücrelerin birikmesi, sedef hastalığının gümüşi pullarını oluşturur.
Sedef hastalığı ailelerde çalışır. Genetik bir bileşen olabilir. Ebeveynler bunu çocuklarına aktarabilir.
Sedef hastalığı salgınlarına ne sebep olur?
Sedef hastalığı salgınları kişiden kişiye farklılık gösterir. Alevlenmelere neyin neden olduğunu kimse tam olarak bilmiyor. Yaygın sedef hastalığı tetikleyicileri şunları içerebilir:
- Cilt yaralanması (kesikler, sıyrıklar veya ameliyat).
- Duygusal stres .
- Streptokok veya bağışıklık sistemini etkileyen başka bir enfeksiyon.
- Bazı reçeteli ilaçlar (lityum ve beta blokerler gibi).
- Soğuk hava, insanların güneş ışığına ve neme daha az maruz kaldığı ve sıcak, kuru iç mekan havasına daha fazla maruz kaldığı zaman.
Sedef hastalığının belirtileri nelerdir?
Kırmızı, pullu lekelere ek olarak, sedef hastalığı belirtileri şunları içerir:
- Kaşıntı.
- Çatlak, kuru cilt .
- Pullu kafa derisi.
- Cilt ağrısı.
- Çukurlu, çatlamış veya ufalanmış tırnaklar.
- Eklem ağrısı .
Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?
Döküntü bulaşıcı değildir. Onu başka bir kişiden alamazsınız veya veremezsiniz.
Sedef hastalığım olup olmadığını nasıl anlarım?
Cildinizdeki değişiklikleri fark etmek için düzenli cilt muayeneleri yapın. Geçmeyen bir kızarıklık varsa, sağlık uzmanınıza başvurun. Sedef hastalığı mı yoksa başka bir durum mu olduğunu anlamak için kızarıklığa bakacaklar. Teşhis için bir cilt bakım uzmanı olan bir dermatolog görmeniz gerekebilir.
Sedef hastalığı nasıl teşhis edilir?
Bazı durumlarda, sağlık uzmanınızın veya dermatoloğunuzun mikroskop altında görüntülemek için bir cilt örneği alması gerekebilir.
Ne tür bir sedef hastalığı tedavisine ihtiyacım olacak?
Birkaç tedavi seçeneği sedef hastalığını hafifletebilir. Cildin küçük bölgelerindeki döküntüleri iyileştirmek için kremler veya merhemler yeterli olabilir. Döküntü daha geniş alanları etkiliyorsa veya eklem ağrınız varsa, başka tedavilere ihtiyacınız olabilir. Eklem ağrısı, artritinizin bir işareti olabilir .
Doktorunuz aşağıdakilere dayalı bir tedavi planına karar verecektir:
- Döküntünün şiddeti.
- Döküntünün vücudunuzda olduğu yer.
- Yaşınız.
- Genel sağlığınız.
Hangi sedef hastalığı tedavileri mevcuttur?
Yaygın sedef hastalığı tedavileri şunları içerir:
- Steroid kremler.
- Kuru ciltler için nemlendiriciler.
- Antralin, cilt hücresi üretimini yavaşlatan bir ilaç.
- Saç derisi sedef hastalığını iyileştirmek için ilaçlı losyonlar, şampuanlar ve banyo solüsyonları. Doktorunuz, ciddi vakalar için ultraviyole (UV) ışık tedavisi ile birleştirebilir.
- D3 vitamini merhemi.
- A vitamini veya retinoid kremler.
Kuranı Kerimde Sedef Hastalığının Tedavisi için yapılması gerekenler
“Chambal Ke Amraz Se Shifa Ke Liye Mufeed Wazifa”
Kur’an’da şifası olmayan hiçbir hastalık yoktur. Bu yüzden endişelenmeyin Ümmetim! Sadece sakin olun ve bu hastalıktan kurtulmak üzere olduğunuza dair yüzde yüz inanç ve güvenle bu wazifa’ya başlayın.
Herhangi bir günde ve uygun herhangi bir zamanda yapmanız gereken tek şey:
- Yeni bir abdest almak;
- Bir seccadenin üzerine oturun;
- Başlangıçta 3 kez Salavat-ı Şerif-i okuyun;
- Sonra 1000 kez Ya Şa’afi’yi okuyun;
- Sonra tekrar sonunda Salavat-ı Şerif-i okuyun;
- Bunu bitirdikten sonra, temiz içilebilir su dolu şişeye 3 kez üfleyin;
- Üfledikten sonra, kalbinizin derinliklerinden ALLAH Teala’ya dua edin ve Muhammed SallALLAHu Aleyhi Vesellem’in hürmetine size şifa vermesini isteyin;
- Tüm gün boyunca bu suyu için ve tüketilmeden önce içine daha fazla su karıştırın;
- Ertesi gün aynı şişeye aynı ameli yapın. Aynı şişeyi dolana kadar daha fazla su ile doldurun ve bu şişeye bir üfleme yapın. Tüm gün boyunca bunu için, tamamen tükenmeden önce daha fazla su ekleyin;
- Sedef hastalığından kalıcı bir iyileşme elde edene kadar her gün aynı amal yapın;
Önemli Not: Sabit bir zaman ve yer yoktur, bu nedenle bu amali her zaman ve her yerde uygulayabilirsiniz. Kadınlar bile regl dönemlerinde abdest alarak (seccadeye oturmadan) bu ameli uygulayabilirler.
Ya bu sedef hastalığı tedavileri işe yaramazsa?
Sedef hastalığı düzelmezse, sağlık uzmanınız şu tedavileri önerebilir:
- Işın tedavisi: Belirli dalga boylarındaki UV ışığı, cilt iltihabını azaltabilir ve cilt hücresi üretimini yavaşlatmaya yardımcı olabilir.
- PUVA: Bu tedavi, psoralen adı verilen bir ilacı özel bir UV ışığına maruz bırakma ile birleştirir.
- Metotreksat: Doktorlarlar bazen bu ilacı ciddi vakalar için önermektedir. Karaciğer hastalığına neden olabilir . Alırsanız, Doktorunuz sizi kan testleri ile izleyecektir. Karaciğer sağlığınızı kontrol etmek için periyodik karaciğer biyopsilerine ihtiyacınız olabilir.
- Retinoidler: A vitamini ile ilgili bu ilaçlar, doğum kusurları dahil olmak üzere yan etkilere neden olabilir .
- Siklosporin: Bu ilaç şiddetli sedef hastalığına yardımcı olabilir. Ancak yüksek tansiyona ve böbrek hasarına neden olabilir .
- Bağışıklık tedavileri: Daha yeni bağışıklık tedavisi ilaçları, vücudun bağışıklık sistemini bloke ederek çalışır, böylece sedef hastalığı gibi bir otoimmün hastalığı başlatamaz.
- Topikaller Doğrudan cilde uygulanan topikal steroidler gibi reçeteli tedaviler ve reçetesiz (OTC) tedaviler sedef hastalığı semptomlarını en aza indirebilir . Her topikal ilaç, salisilik asit gibi farklı aktif maddeler içerir ve losyon, krem, şampuan, jel, sprey veya merhem şeklinde olabilir. Mayo Clinic’e göre topikal kortikosteroidler genellikle hafif sedef hastalığı veya orta derecede sedef hastalığı için reçete edilir.
- Biyoloji Biyolojik ilaçlar, tüm vücudu etkileyen ve bağışıklık sistemini değiştiren bir tür sistemik ilaçtır. Genellikle enjeksiyon olarak verilirler. Bunlar Enbrel (içerir etanersept ), Remicade ( infliksimab ), Humira ( adalimumab ), Stelara ( ustekinumab ), Simponi (Golimumab), Cosentyx (secukinumab), Taltz (ixekizumab), brodalumab , tildrakizumab ve Skyrizi (risankizumab).
- Otezla (bir premilast) Bu ilaç bir hap olarak gelir ve iltihaplanma ile ilgili bir enzimi baskılayarak çalışır.
- Oral Retinoidler Bu tip sistemik tedavi genellikle diğer tedavilere yanıt vermeyen şiddetli sedef hastalığınız varsa verilir.
- Rheumatrex (m etotreksat) Bu ilaç iltihabı kontrol etmeye yardımcı olur.
Sedef hastalığını önleyebilir miyim?
Sedefi önlemenin bir yolu yoktur, ancak semptomlarınızı iyileştirmek ve yaşadığınız alevlenme sayısını azaltmaya yardımcı olmak için yapabileceğiniz şeyler vardır.
Sedef şikayetlerini azaltmanın bazı yolları şunlardır:
- Günlük banyo yapın
- Cildi nemli tutun
- Mümkünse tetikleyicilerden kaçının
- Her gün az miktarda güneş ışığı alın
Sedef rahatsızlıkları Tedavi edilebilir mi?
Bu hastalığın bilinen bir tedavisi yoktur. Hayatınız boyunca Tekrarlaya bilir. Tedavi semptomları hafifletebilir, böylece en iyi şekilde görünüp hissedebilirsiniz.
Sedef hastalığının komplikasyonları var mı?
Bazı insanlarda sedef hastalığı, kaşıntı ve kırmızı deriden daha fazlasına neden olur. Şişmiş eklemlere ve artrite yol açabilir. Sedef hastalığınız varsa, daha yüksek risk altında olabilirsiniz:
Sedef hastalığına sahip olmak, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi sağlık durumu geliştirme riskinizi artırabilir:
- Yüksek kan basıncı
- obezite
- Yüksek kolestorol
- Şeker hastalığı
- Kalp-damar hastalığı
- osteoporoz
- Karaciğer hastalığı
- Böbrek hastalığı
- Yengeç Burcu
- Üveit (bir göz hastalığı)
- Crohn hastalığı
- Depresyon ( 14 )
Dermatoloji profesörü ve başkanı “Son birkaç yılda, sedef hastalığının metabolik sendromda, diyabet ve kalp hastalığına yol açabilecek bir dizi semptomda daha ayrılmaz bir rol oynadığını gördük” diyor .
Sedef hastalığı olan kişilerin yüzde 30’unun eklemleri etkileyen otoimmün bir hastalık olan psoriatik artrit geliştireceği tahmin edilmektedir . Göre Ulusal Sedef Vakfı , sedef psoriatik artrit hastalarının yüzde 85’inde eklem hastalığı önce gerçekleşir.
Sedef hastalığınız varsa, Doktorunuz düzenli kan basıncı kontrolleri yapacaktır. Sigarayı bırakmak ve sağlıklı bir kiloda olmak önemlidir.
Psoriatik artrit nedir?
Sedef hastalığı olan 3 kişiden 1’inde, sedef hastalığından kaynaklanan iltihaplanma artrite neden olur. Psoriatik artrit belirtileri eklem şişmesi, sertlik ve ağrıyı içerir. Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz sağlık uzmanınıza görünün. Erken tedavi eklemlerinizdeki hasarı azaltabilir.
Kendime nasıl bakabilirim?
Sedef hastalığınızı en iyi şekilde hissetmek için:
- İlaçları belirtildiği şekilde alın.
- Özellikle banyodan sonra düzenli olarak nemlendirici kullanın.
- Sert sabunlardan kaçının.
- Saç derinizdeki pullar için ilaçlı şampuan kullanın.
Mümkün olduğunca sağlıklı kalmak için atmanız gereken diğer adımlar:
- Kalp hastalığı, depresyon ve diyabet gibi ilgili durumlar için riskinizi azaltmak için sağlık uzmanınızla konuşun .
- Meditasyon , egzersiz veya bir ruh sağlığı uzmanına görünerek stresinizi azaltın .
Sağlık uzmanıma başka ne sormalıyım?
Sedef hastalığınız varsa, sağlık uzmanınıza sorun:
- Salgınları nasıl önleyebilir ve semptomları nasıl kontrol edebilirim?
- Hangi ilaç benim için en iyi şekilde çalışır?
- Semptomları iyileştirmek için başka ne yapmalıyım?
- Kremler işe yaramazsa seçeneklerim nelerdir?
- Sedef hastalığı geçer mi?
Not;
Kaşıntılı bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı, hayatınız boyunca gelip gidebilir. Aşırı aktif bir bağışıklık tepkisi ile ilgilidir ve bulaşıcı değildir. Gitmeyen cilt değişiklikleriniz varsa, sağlık uzmanınızla konuşun. Sedef hastalığının tedavisi yoktur, ancak sedef hastalığı tedavileri semptomları iyileştirebilir.
Doktorunuz özel bir krem veya nemlendirici veya ilaç reçete edebilir. Kremler veya ilaçlar işe yaramazsa başka tedaviler de mevcuttur. Genel sağlığınızı korumak da semptomları iyileştirmeye yardımcı olacaktır.
Favori kaynaklar
Amerikan Dermatoloji Akademisi (AAD)
AAD, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki dermatologların büyük çoğunluğunu temsil eder. Web sitesi, bölgenizdeki dermatologları bulmak için veritabanında arama yapmanızı sağlayan bir araç içerir.
Amerikan Romatoloji Koleji (ACR)
Doktorlardan, sağlık profesyonellerinden ve bilim adamlarından oluşan bu küresel organizasyon, eğitim videoları, mevcut ilaçlar ve tedaviler hakkında bilgiler ve yerel bir romatolog bulmak için bir arama aracı dahil olmak üzere çok sayıda hasta ve bakıcı kaynağı sunan kapsamlı bir web sitesi sağlamıştır .
Ulusal Artrit ve Kas-İskelet ve Deri Hastalıkları Enstitüsü (NIAMS)
Kasları, kemikleri, eklemleri ve cildi etkileyen hastalıkları tedavi etmeye yönelik araştırmaları desteklemeye kendini adamış olan NIAMS, cilt koşulları ve ilgili konular hakkında kapsamlı bir rehberin yanı sıra en son klinik deneylerle ilgili haberler sağlayan bir web sitesi sunmaktadır.
Ulusal Sedef Hastalığı Vakfı (NPF)
Sedef hastalığıyla yaşayan insanlar için önde gelen hasta savunuculuğu grubu olan NPF, sedef hastalığıyla uğraşan insanlar için muazzam bir çevrimiçi destek topluluğu sağlar. Hastalıkla nasıl başa çıkılacağına dair kişiselleştirilmiş rehberlik de dahil olmak üzere çok sayıda hasta kaynağı sağlar.
Psoriazis ve Psoriatik Artrit İttifakı (PAPAA)
2007’de kurulan, iki eski sedef hastalığı temelli vakfın bu ittifakı, sedef hastalığıyla yaşayan çocuklar için bilgi, tavsiye ve destek sunan ve bu hastalıkla mücadele eden çocuklar için özel bir bölüm de dahil olmak üzere bir web sitesi işletiyor.
Sedef Hastalığı Tedavisi Şimdi
Bu hasta savunuculuğu grubu, sedef hastalığının ciddiyeti ve ek tıbbi araştırma ihtiyacı hakkında farkındalık yaratma konusunda uzmanlaşmıştır. Ayrıca, hastaları tıbbi bakım ararken kendilerini savunmaya teşvik etmek için kaynaklar ve bilgiler sağlar.
Renk Toplumunun Derisi
Bu kar amacı gütmeyen kuruluş, BIPOC topluluğunu etkilediği için dermatolojik sorunların farkındalığını artırmak, doktorları ve genel halkı eğitmek için çalışıyor. Bir “Doktor Bul” veri tabanı, siyah Amerikalılar, Asyalılar, Hispanikler veya Latinler, Yerli Amerikalılar ve Pasifik Adalıları dahil olmak üzere ten rengine sahip kişilerin kendileri için doğru olan bir klinisyenle bağlantı kurmasına yardımcı olur.
İlgili Sağlık Makaleleri
- Konjonktivit Nedir (Pempe Göz Hastalığı)
- Domuz Gribi Belirtileri (H1N1)
- Vajinismus Nedir?
- Anoreksiya Hastalığı Nedir Tüm Detaylar
- Moyamoya Hastalığı Tedavisi
- Azospermi Nedir Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?