«
  1. Anasayfa
  2. Hastalıklar
  3. İdrar Tahlili Nedir

İdrar Tahlili Nedir

idrar tahlili nedir

İdrar tahlili nedir?, idrar örneğiyle sağlığınızın birçok farklı yönünü değerlendirebilen yaygın bir testtir. Doktorlar, belirli sağlık koşullarını taramak veya izlemek ve idrar yolu enfeksiyonlarını teşhis etmek için sıklıkla idrar tahlili testlerini kullanır.

İdrar Tahlili

İdrar Tahlili Nedir?

İdrar tahlili (idrar testi olarak da bilinir), idrarınızın (çişinizin) görsel, kimyasal ve mikroskobik özelliklerini inceleyen bir testtir. Tek bir idrar örneği kullanarak idrarınızdan geçen çeşitli bileşikleri saptayan ve ölçen çeşitli testler içerebilir.

Doktorlar, karaciğer hastalığı , böbrek hastalığı ve diyabet gibi belirli genel sağlık durumlarını taramak veya izlemek ve idrar yolu enfeksiyonlarını (İYE’ler) teşhis etmek için sıklıkla idrar tahlili kullanır.

Sağlığınızın birkaç farklı yönü bir idrar örneği ile test edilebilirken, sağlık uzmanınız belirtilerinize ve durumunuza bağlı olarak idrar tahlili sırasında hangi testleri isteyeceğini seçecektir.

İdrar tahliline hangi testler dahildir?

Sağlık uzmanınız bir idrar tahliline birkaç farklı test ekleyebilir. Belirtilerinize, mevcut sağlık durumunuza ve/veya durumunuza bağlı olarak, Doktorunuz bir idrar tahlili sırasında hangi idrar testlerinin isteneceğini seçecektir.

Genel olarak, bir Sağlık Uzmanı veya laboratuvar teknisyeni, aşağıdaki geniş açılardan bir idrar tahlili idrar örneğini inceleyebilir:

  • Renk ve görünüm.
  • Kimyasal bulgular.
  • Mikroskobik bulgular.

İdrar rengi ve görünümü

Çoğu idrar tahlili testi için, bir sağlık uzmanı idrar örneğinin “çıplak gözle” nasıl göründüğünü inceler. Açık veya bulutlu olup olmadığını ve soluk, koyu sarı veya başka bir renk olup olmadığını kontrol ederler.

Normal idrar rengi genellikle bir miktar sarıdır ve idrarınızın ne kadar konsantre veya seyreltilmiş (sulu) olduğuna bağlı olarak renksiz veya uçuk sarıdan koyu kehribar rengine kadar değişebilir.

Bazı ilaçlar ve takviyeler ve pancar gibi yediğiniz belirli yiyecekler dahil olmak üzere birçok şey idrarınızın rengini etkileyebilir. Bununla birlikte, olağandışı bir idrar rengi de bir hastalık belirtisi olabilir.

Örneğin kırmızı renkli idrar, idrarınızda kan bulunduğunda ortaya çıkabilir ve hastalık veya üriner sisteminizin bir kısmındaki hasarın bir göstergesi olabilir .

Bulutlu idrar her zaman sağlıksız idrar anlamına gelmez. Örneğin, sperm ve deri hücreleri zararsızdır ve idrarınızın bulanık görünmesine neden olabilir. Kırmızı kan hücreleri, beyaz kan hücreleri ve bakteriler gibi idrarınızı bulanıklaştırabilecek diğer maddeler, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı tıbbi durumu gösterebilir:

  • Dehidrasyon .
  • İdrar yolu enfeksiyonu (İYE).
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve enfeksiyonlar (STD’ler ve CYBE).
  • Böbrek taşları .
  • Şeker hastalığı.

İdrar kimyasal bulguları

Bir idrar örneğinin kimyasal yönlerini incelemek için, sağlık uzmanları veya laboratuvar teknisyenleri, idrar örneğindeki belirli kimyasal maddeleri test etmek için genellikle ölçüm çubuğu adı verilen özel test şeritleri kullanır. Şeritler, belirli maddelerle temas ettiklerinde renk değiştiren kimyasal pedlere sahiptir.

Yağ çubuğundaki renk değişikliğinin derecesi, mevcut madde miktarının bir tahminini verebilir. Örneğin, protein için test pedinde hafif bir renk değişikliği, idrar örneğinde az miktarda protein bulunduğunu gösterebilirken, derin bir renk değişikliği büyük bir miktarı gösterebilir.

Uzmanların bir idrar tahliline dahil edebileceği bir seviye çubuğu kullanan yaygın test türleri şunları içerir:

  • Protein idrar testi : Protein idrar testi, idrarınızda albümin gibi proteinlerin varlığını ölçer. Normalden yüksek idrar protein seviyeleri, kalp yetmezliği , böbrek sorunları ve dehidrasyongibi birkaç farklı sağlık durumunu gösterebilir
  • İdrar pH seviyesi testi : Bir idrar pH testi, idrarınızdaki asit-baz (pH) seviyesini ölçer. Yüksek idrar pH’ı, böbrek sorunları ve idrar yolu enfeksiyonu (İYE) gibi durumları gösterebilir. Düşük idrar pH’sı, diyabetik ketoasidoz ve ishal gibi durumları gösterebilir .
  • Keton idrar testi : Vücudunuz enerji için yakıt olarak kullanmak üzere yağları ve yağ asitlerini parçalamak zorunda kaldığında ketonlar oluşur. Vücudunuz yakıt olarak yeterince şeker veya karbonhidrat almıyorsa, bunun gerçekleşmesi daha olasıdır. Sağlık Uzmanları, diyabetik ketoasidoz olup olmadığını kontrol etmek için çoğunlukla keton idrar testlerini kullanır.
  • Glikoz idrar testi : Bir glikoz idrar testi, idrarınızdaki şeker (glikoz) miktarını ölçer. Normal şartlar altında idrarınızda glikoz olmaması gerekir, bu nedenle glikoz varlığı diyabet veya gestasyonel diyabet belirtisi olabilir .
  • Bilirubin idrar testi : Bilirubin, karaciğeriniz tarafından üretilen bir sıvı olan safrada bulunan sarımsı bir pigmenttir. İdrarınızda bilirubin varsa, karaciğer veya safra kanalı sorunlarını gösterebilir.
  • Nitrit idrar testi : Pozitif bir nitrit testi sonucu idrar yolu enfeksiyonunu (İYE) gösterebilir. Bununla birlikte, tüm bakteriler nitratı (normalde idrarınızda bulunan bir madde) nitrite dönüştürme yeteneğine sahip değildir, bu nedenle negatif nitrit testine rağmen yine de İYE geçirebilirsiniz.
  • Lökosit esteraz idrar testi : Lökosit esteraz, çoğu beyaz kan hücresinde bulunan bir enzimdir. Bu test pozitif olduğunda, idrar yolunuzda veya böbreklerinizde iltihaplanma olduğunu gösterebilir. İdrardaki beyaz kan hücrelerinin en yaygın nedeni bakteriyel idrar yolu enfeksiyonudur (İYE).
  • İdrar özgül ağırlık testi : Özgül ağırlık testi, idrarınızdaki tüm kimyasal parçacıkların konsantrasyonunu gösterir. Anormal sonuçlar birkaç farklı sağlık durumunu gösterebilir.

İdrar mikroskobik bulguları

Bir laboratuvar teknisyeni, aşağıdakiler dahil olmak üzere idrarda küçük maddeler aramak için bir idrar örneğini mikroskop altında inceleyebilir:

  • Hücreler.
  • Hücre parçaları.
  • idrar dökümleri
  • Mukus.
  • Bakteriler veya diğer mikroplar.
  • Kristaller.

Doktorların bir idrar tahliline dahil edebileceği mikroskobik testler şunları içerir:

  • Kırmızı kan hücresi (RBC) idrar testi : Yüksek sayıda RBC, idrarınızda kan olduğunu gösterir. Ancak bu test kanın nereden geldiğini belirleyemez. Örneğin, hemoroid veya vajinal kanamadan kaynaklanan kanla kontaminasyon, üriner sisteminizdeki bir kanamadan ayırt edilemez. Bazı durumlarda, idrarınızdaki normalden yüksek kırmızı kan hücresi seviyeleri mesane, böbrek veya idrar yolu sorunlarına işaret edebilir.
  • Beyaz kan hücresi (WBC) idrar testi : Artan sayıda WBC ve/veya lökosit esteraz için pozitif bir test, idrar yolunuzda bir enfeksiyon veya iltihaplanma olduğunu gösterebilir.
  • Epitel hücreleri : Epitel hücreleri, vücudunuzun tüm iç ve dış yüzeylerinde örtü oluşturan ve vücut boşluklarını ve içi boş organları hizalayan hücrelerdir. İdrar yolunuz epitel hücreleriyle kaplıdır. İdrarınızda bazı epitel hücrelerinin olması normaldir, ancak yüksek sayıda epitel hücresi, idrar yolunuzdaki enfeksiyon, iltihaplanma ve/veya kansere işaret edebilir.
  • Bakteriler, mayalar ve parazitler : Bazen bakteriler üretranıza ve idrar yolunuza girerek idrar yolu enfeksiyonuna (İYE) neden olabilir. İdrar örneği ayrıca özellikle vajinası olan kişilerde bakteri, maya ve parazitlerle kontamine olabilir. Maya, vajinal mantar enfeksiyonu olan kişilerde numuneyi kontamine edebilir . Trichomonas vaginalis , vajinası olan kişilerin idrarında da bulunabilen bir parazittir. Trichomoniasis adı verilen bir CYBE’nin nedeni budur .
  • Üriner döküntüler : Dökümler, bazen idrarınızda olabilen küçük tüp benzeri parçacıklardır. Böbrek hücreleriniz tarafından salınan proteinden oluşurlar. Bazı tür atmalar böbrek sorunlarını gösterebilirken, diğerleri tamamen normaldir.

Neden idrar tahliline ihtiyacım var?

Doktorlar, bir idrar numunesi sağlığınıza ilişkin birçok fikir sağlayabileceğinden, çeşitli nedenlerle idrar tahlili testleri ister. Doktorunuz, aşağıdaki nedenlerden bir veya daha fazlası için sizin için bir idrar tahlili isteyebilir:

  • Belirli sağlık durumlarının erken belirtilerini taramak için rutin tıbbi muayenenizin bir parçası olarak.
  • Diyabet veya böbrek hastalığı gibi belirli sağlık durumlarının belirtilerini ve semptomlarını yaşıyorsanız.
  • Diyabet veya böbrek hastalığı gibi tedavi gördüğünüz belirli sağlık koşullarını izlemek için.
  • İdrar yolu enfeksiyonunu (İYE) teşhis etmek için.
  • Hastaneye yatırıldıysanız.
  • Ameliyat için hazırlık muayenesi olarak.

İdrar tahlili testleri ne kadar yaygındır?

İdrar tahlili testleri çok yaygındır. Sağlığınızın birkaç farklı yönünü kontrol etmenin basit ve müdahale gerektirmeyen bir yoludur.

İdrar tahlili ile idrar kültürü arasındaki fark nedir?

Bir idrar kültürü, idrar yolu enfeksiyonlarını ve diğer enfeksiyonları teşhis etmek için bir laboratuarda bir idrar örneğinden bakteri yetiştirmeyi içerir. İdrar kültürleri, rutin idrar tahlili testlerinin bir parçası değildir.

İdrar tahlili gibi, temiz yakalama yöntemiyle veya üretradan mesaneye bir kateter sokularak idrar kültürü örneği alınmalıdır.

İdrar tahlili sonuçlarınız bir İYE’nin muhtemel olduğunu gösteriyorsa, sağlık uzmanınız orijinal idrar tahlili için verdiğiniz idrar örneğini boşaltmak için bir laboratuvar için bir idrar kültürü isteyebilir. İdrar kültürü, İYE’ye neden olan bakterinin türünü belirleyebilir.

İdrar tahlili, idrarınızın çeşitli yönlerinin birkaç farklı testi, ölçümü ve değerlendirmesini içerebilir.

TEST DETAYLARI

İdrar tahlili için nasıl hazırlanmalıyım?

İdrar tahlili testinizden önce, tuvalete gidip idrar örneği alabilmek için su gibi yeterince sıvı içtiğinizden emin olmanız gerekir.

İdrar tahlilinin nedenine bağlı olarak, sağlık uzmanınız idrar örneğinin sabah ilk işediğinizde (ilk sabah işeme) olmasını isteyebilir.Doktorunuz, durumun böyle olup olmadığını size bildirecektir.

Bazı ilaçlar idrarınızın rengini değiştirebilir. Sağlık uzmanınız size idrar tahlili test sonuçlarını etkileyebilecek bazı ilaçları almayı bırakmanızı söyleyebilir. Yalnızca Doktorunuz size bunu yapmanızı söylerse ilaç almayı bırakın.

Adet görüyorsanız (döneminizde), idrar örneğinizi almadan önce Doktorunuza bildirmeniz önemlidir. Adet kanının yanı sıra vajinal akıntı , belirli idrar tahlili test sonuçlarını etkileyebilir.

İdrar tahlili sırasında beklerken ne yapa bilirim?

Çoğu durumda, idrar örneğinizin cinsel organlarınızdaki hücrelerle kontaminasyonunu önlemeye yardımcı olması amaçlanan “temiz yakalama” yöntemini kullanarak sağlık uzmanınızın ofisinde veya bir laboratuvarda idrar tahlili yapacaksınız. Siz veya sağlık uzmanınız ayrıca bir kateter kullanarak idrar örneği de alabilirsiniz.

Temiz yakalama yöntemi için  Doktorunuz size bir numune kabı, steril mendiller ve idrar numunenizi toplamanız için özel talimatlar verecektir. Doktorunuz, idrar örneğinizi aldıktan sonra ne yapacağınızı size söyleyecektir. Numune almadan önce ellerinizi sabun ve suyla yıkamanız önemlidir.

Kadınlarda temiz bir idrar örneği nasıl alınır

Labia’nız varsa, temiz bir idrar örneği almak için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Bacaklarınızı birbirinden ayırarak tuvalete oturarak başlayın.
  • İki parmağınızı kullanarak labianızı açın. Ardından, önden arkaya doğru silerek, labianızın iç kıvrımlarını temizlemek için bir steril mendil kullanın.
  • İdrarın vücudunuzdan dışarı aktığı açıklık olan üretranızı temizlemek için başka bir steril mendil kullanın.
  • Tuvalete az miktarda idrar yapın.
  • İdrar akışını durdurun ve numune kabını üretranızdan birkaç inç uzakta tutun.
  • Bardağa idrar yapın, yaklaşık yarısına kadar doldurun veya Uzmanın size talimat verdiği kadar doldurun.
  • Tuvalete idrar yapmayı bitirin.

Ekeklerde temiz bir idrar örneği nasıl alınır

Penisiniz varsa temiz bir idrar örneği almak için aşağıdaki adımları izleyin:

  • Penisinizin başını temizlemek için steril bir mendil kullanın. Penisiniz sünnetsizse, derinlemesine bir temizlik sağlamak için önce sünnet derinizi geri çekin.
  • Tuvalete az miktarda idrar yapın.
  • İdrar akışını durdurun ve numune kabını idrarın penisinizden dışarı aktığı açıklık olan üretranızdan birkaç santim uzakta tutun.
  • Numune kabınızı yaklaşık yarısına kadar doldurun veya Uzmanın size söylediği kadar doldurun.
  • Tuvalete idrar yapmayı bitirin.

Kateter ile idrar örneği alınması

Siz veya bir Uzman, aşağıdaki adımları kullanarak bir kateterle idrar örneği de alabilir:

  • Siz veya bir sağlık hizmeti Uzmanı, üretranızın açıklığının etrafındaki alanı mikrop öldürücü (antiseptik) bir solüsyonla iyice temizleyecektir.
  • Siz veya bir Uzman, üretranızdan kateter adı verilen ince bir kauçuk tüp yerleştirecektir.
  • İdrarınız daha sonra steril bir kaba boşaltılacaktır.
  • Siz veya birUzman kateteri çıkaracaktır.

İdrar tahlilinden sonra ne kadar beklemeliyim?

İdrar örneğinizi aldıktan sonra, sağlık uzmanınız test etmek ve mikroskop altında incelemek için bir laboratuvara gönderecektir. Bazı durumlarda, Doktorunuz numuneyi hemen inceleyebilir ve üzerinde seviye çubuğu testleri yapabilir.

İdrar tahlilinin riskleri var mı?

İdrar tahlili için temiz idrar numunesi toplama yönteminin herhangi bir riski yoktur. Ağrısız ve invaziv olmayan bir testtir.

Siz veya Uzmanınız idrar tahlili için idrar örneği almak için bir kateter kullanırsanız, enfeksiyon riski vardır. Ayrıca ağrı veya rahatsızlığa neden olabilir.

İdrar tahlilimin sonuçlarını ne zaman öğrene bilirim?

Çoğu durumda, idrar tahlili sonuçlarınızı geri almanız bir ila iki iş günü sürer.

SONUÇLAR VE TAKIP

İdrar testi sonuçlarımı nasıl okunur?

Sağlık uzmanınızın idrar tahliliniz için hangi testleri istediğine bağlı olarak, test sonuçlarınızda yalnızca birkaç veya birkaç ölçüm olabilir. İdrar tahlili raporları da dahil olmak üzere laboratuvar raporları genellikle aşağıdaki bilgileri sağlar:

  • İdrar testinin adı veya idrarınızda ölçülen şey.
  • İdrar testi sonucunuzun sayısı, ölçümü veya değerlendirilmesi.
  • Bu test için normal sonuç, ölçüm aralığı veya değerlendirme.
  • Sonucunuzun normal mi yoksa anormal mi olduğunu gösteren bilgiler.

İdrar berraklığı, idrar örneğinizin ne kadar temiz olduğunu ifade eder. Çoğu laboratuvar, idrarın berraklığını aşağıdakilerden biri olarak sınıflandırır:

  • Temizlemek.
  • Hafif bulutlu.
  • Bulutlu.
  • Bulanık (opak veya asılı maddelerle kalın).

Glikoz idrar testi veya nitrit idrar testi gibi bir kimyasal idrar testiniz varsa, sonuçlar negatif veya pozitif olarak kategorize edilebilir ve/veya madde miktarını gösterebilir.

Kırmızı kan hücrelerini (RBC) veya bakterileri kontrol eden gibi mikroskobik bir idrar testiniz varsa, laboratuvar muhtemelen maddenin sayısını (sonuçlarını) aşağıdakilerden biri olarak sınıflandıracaktır:

  • Bir kaç.
  • Ilıman.
  • Birçok.

İdrar tahlili sonuçları ne anlama geliyor?

İdrar tahlili sonuçları, testlerin çeşitliliği nedeniyle çeşitli yorumlara sahip olabilir. Anormal sonuçlar tıbbi bir sorun olduğunu gösterebilir – ancak mutlaka garanti etmez .

Anormal idrar tahlili sonuçlarının çoğunda, sağlık uzmanınızın bir durumu teşhis etmesi için kan testleri veya görüntüleme testleri gibi daha fazla teste ihtiyacınız olacaktır.

Genel olarak, yüksek seviyelerde glikoz veya kırmızı kan hücreleri gibi atipik maddenin konsantrasyonu veya seviyesi ne kadar yüksek olursa, tedavi gerektiren tıbbi bir durum olma olasılığı da o kadar yüksek olur.

Yine, Doktorlar koşulları teşhis etmek için nadiren tek başına idrar tahlili testlerini kullanırlar. Bunun yerine, idrar tahlili sonuçları, yardımcı bilgiler sağlayabilir ve sağlayıcılara bir teşhise doğru doğru yönde yardımcı olabilir.

Sonuçlarınız hakkında sorularınız varsa, Doktorunuza sormaktan çekinmeyin.

İdrar tahlilimde anormal bir sonuç çıkarsa endişelenmeli miyim?

İdrar tahlili sonuçlarınızdan biri anormal ise, bu mutlaka tıbbi bir durumunuz olduğu anlamına gelmez. Aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli faktörler idrar tahlili test sonuçlarını etkileyebilir veya etkileyebilir:

  • Metronidazol ve C vitamini takviyeleri gibi bazı ilaçlar ve takviyeler.
  • İdrar numunesi toplama sırasında vajinal akıntı veya adet kanı gibi mikropların veya diğer maddelerin kontaminasyonu.
  • Testin işlenmesinde hata.

Sağlık uzmanınız tıbbi geçmişinizi, mevcut ilaçlarınızı ve sonuçlarınızı dikkate alacak ve testi tekrarlamanız veya daha fazla test yaptırmanız gerekip gerekmediğini size bildirecektir.

Doktorumu ne zaman aramalıyım?

İdrarınızda kalıcı renk, koku veya kıvam değişikliği gibi herhangi bir değişiklik fark ederseniz , sağlık uzmanınıza başvurun.

Güçlü, sürekli idrara çıkma dürtüsü ve/veya idrar yaparken yanma hissi gibi idrar yolu enfeksiyonu (İYE) belirtileri yaşıyorsanız, sağlık uzmanınıza başvurun veya acil bir bakım tesisine gidin.

Bir not:

İdrar tahlili, sağlığınızın çeşitli yönleri hakkında fikir verebilecek yararlı ve yaygın bir testtir. İdrar tahlili testlerinizden biri için anormal bir sonuç almanızın mutlaka tıbbi bir durumunuz olduğu anlamına gelmediğini bilin.

Sonuçlarınızı birçok faktör etkileyebilir. Sağlık uzmanınız, anormal seviyenin nedenini belirlemek için daha fazla test yaptırmanız gerekip gerekmediğini size bildirecektir. Doktorunuza soru sormaktan korkmayın. Size yardım etmek için oradalar.


 İlgili Sağlık Makaleleri

Kaynaklar

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *