Lewy cisimcikli demansı (LBD), beyninizde Lewy cisimcikleri adı verilen protein kümeleri biriktiğinde ortaya çıkan yaygın bir bunama türüdür. Beyninizin biliş, davranış, hareket ve uykuyu etkileyen kısımlarına zarar verirler. LBD ilerleyici bir durumdur, yani zamanla kötüleşir. Tedavisi yoktur, ancak ilaçlar ve terapiler semptomları yönetmeye yardımcı olabilir.
Lewy Cisimcikli Demansı
Lewy vücut Demansı Nedir?
Lewy cisimcikli demansı (LBD), beyninizde Lewy cisimciklerinin bulunduğu bir demans türüdür. Lewy cisimcikleri, belirli nöronların (beyin hücrelerinin) içinde oluşan protein kümeleridir. Beyninizin zihinsel yetenekleri, davranışları, hareketi ve uykuyu etkileyen bölgelerindeki nöronlara zarar verirler.
Lewy cisimcikli demansı ilerleyici bir hastalıktır, yani semptomlar yavaş başlar ve zamanla kötüleşir.
65 yaşın üzerindeki kişilerde LBD, demansın en yaygın nedenlerinden biridir. LBD semptomları, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı dahil olmak üzere diğer nörolojik durumların semptomlarına çok benzeyebilir .
LBD’nin tedavisi yoktur, ancak semptomlar belirli ilaçlarla yönetilebilir. Siz veya sevdiğiniz kişi fizik tedavi ve konuşma terapisi gibi tıbbi olmayan tedavilerden de faydalanabilir .
Lewy cisimcikli bunama Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı ile nasıl ilişkilidir?
Lewy cisimcikli demans ve Parkinson hastalığı demansı, Lewy cisimcikli demansın genel daha geniş kategorisini oluşturan birbiriyle ilişkili iki klinik bozukluktur. Bazen, Doktorlar LBD’yi semptomlarına dayanarak önce Parkinson hastalığı veya Alzheimer hastalığı olarak teşhis eder.
- Parkinson hastalığı demansı (PDD) : Bazı kişilere, Parkinson hastalığına özgü bir hareket bozukluğu semptomları ilk kez gösterdiklerinde Parkinson hastalığı teşhisi konur. Ancak yıllar içinde demans semptomları gelişirse tanıları PDD olarak değiştirilir.
- Alzheimer hastalığı (AD) : Hafıza veya bilişsel bozukluğu olan bazı kişilere AD teşhisi konur. Ancak diğer ayırt edici semptomlar, Lewy cisimcikleri ile birlikte var olan demansı düşündürebilir. LBD’nin ayırt edici semptomları arasında dikkat, uyanıklık ve bilişsel yetenekteki değişiklikler; hareket sorunları; görsel halüsinasyonlar; ve dahası.
Lewy vücut demansı kimleri etkiler?
Lewy cisimcikli demans (LBD) tipik olarak 50 yaşın üzerindeki insanları etkiler. Yaşlandıkça, durumu geliştirme riskiniz de artar. Doğumda erkek olarak atanan erkeklerde ve kişilerde, doğumda kadın olarak atanan kadınlara ve kişilere göre Lewy vücut demansına sahip olma olasılığı daha yüksektir.
Ailede LBD ve Parkinson hastalığı öyküsü de onu geliştirme riskinizi artırır.
Lewy vücut demansı ne kadar yaygındır?
Lewy cisimcikli demans, ilerleyici demansın en yaygın türlerinden biridir. Araştırmacılar, Amerika Birleşik Devletleri’nde 1,4 milyon kadar insanın bu durumla yaşadığını tahmin ediyor.
BELİRTİLER VE NEDENLER
Lewy cisimcikli demansın belirtileri nelerdir?
Lewy cisimcikli demans (LBD) semptomları, Alzheimer hastalığı ve Parkinson hastalığı gibi diğer nörolojik bozuklukların semptomlarına benzeyebilir. Semptomlar zamanla dalgalanır ve kişiden kişiye değişir.
Aşağıdaki kategorilerde gruplandırılabilen LBD’nin birkaç olası semptomu vardır:
- Hareket sorunları.
- Bilişsel belirtiler.
- Uyku sorunları.
- Disotonomi .
- Ruh hali ve davranış değişiklikleri.
Lewy cisimcikli demansın hareket belirtileri
LBD’nin temel özelliklerinden biri, aşağıdakileri içeren hareket sorunlarına neden olan beyin koşullarını ifade eden şemsiye bir terim olan parkinsonizmdir :
- Yavaş hareketler (bradikinezi).
- Sertlik veya sertlik.
- titreme
LBD’li bazı kişiler birkaç yıl boyunca önemli hareket sorunları yaşamayabilirken, diğerleri bunları erken yaşayabilir. İlk başta, hareket belirtileri çok ince olabilir ve gözden kaçırması kolay olabilir.
LBD’nin diğer hareket semptomları şunları içerir:
- Denge sorunları .
- Yürüme yürüyüşü.
- Yutma güçlüğü (disfaji) .
- Azaltılmış yüz ifadeleri.
- Sık düşmeler
- Koordinasyon kaybı.
- Kişi için normal olandan daha küçük el yazısı.
Lewy cisimcikli demansın bilişsel semptomları
Dalgalanan bilişsel (zihinsel) işlev, Lewy vücut demansının nispeten spesifik bir özelliğidir. LBD’li bir kişi, kafa karışıklığı ve sorulara yanıt vermeme dönemleri arasında uyanık ve tutarlı olma dönemleri yaşayabilir. Bu, günden güne veya aynı gün içinde değişebilir.
Diğer bilişsel belirtiler arasında şunlarda bir düşüş yer alır:
- Planlama yetenekleri.
- Problem çözme yetenekleri.
- Karar verme
- Hafıza (Alzheimer demansının aksine, hafıza sorunları ilk başta mevcut olmayabilir, ancak genellikle LBD ilerledikçe ortaya çıkar).
- Odaklanma yeteneği.
- Görsel formdaki bilgileri anlama.
Görsel halüsinasyonlar veya orada olmayan şeyleri görme, LBD’li kişilerin% 80’inde ve genellikle durumun erken dönemlerinde ortaya çıkar. Orada olmayan şeyleri duymak veya koklamak gibi diğer halüsinasyon türleri, görsel olanlardan daha az yaygındır, ancak aynı zamanda ortaya çıkabilir.
Derinlik algısında azalma, tanıdık nesneleri tanımada güçlük ve el-göz koordinasyonunda bozulma gibi görsel uzamsal zorluklar da LBD’li kişilerde yaygındır.
Lewy vücut demansında uyku sorunları
Uyku bozuklukları , özellikle hızlı göz hareketi (REM) uyku davranış bozukluğu (RBD) olmak üzere LBD’li kişilerde yaygındır. Bu durum, uyurken bağırma veya konuşma ile sallama veya yumruklama gibi sık hareketleri içerir. RBD ile yaşayan insanlar, uyandıklarında genellikle rüyaları gerçeklerden ayırmakta zorlanırlar.
LBD ile ilişkili diğer uyku sorunları şunları içerir:
- Gündüz aşırı uyuşukluk.
- Uyku düzenindeki değişiklikler.
- uykusuzluk _
Lewy cisimcikli demansta disotonomi
Dysautonomia, ortak bir sorunu paylaşan bir grup bozukluk için genel bir terimdir – yani olması gerektiği gibi çalışmayan bir otonom sinir sistemi (ANS).
ANS, sinir sisteminizin kalp atış hızı, kan basıncı, nefes alma, sindirim ve daha pek çok şey gibi istem dışı vücut fonksiyonlarını (bilinçli olarak kontrol etmediğiniz fonksiyonlar) kontrol eden kısmıdır.
LBD’li kişiler, otonom sinir sistemi ile ilgili sorunlar yaşayabilir ve bu da aşağıdaki belirtilere neden olabilir:
- Vücut sıcaklığındaki değişiklikler.
- Kan basıncı
- baş dönmesi
- Bayılma
- Sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet.
- Cinsel işlev bozukluğu
- İdrar kaçırma
- Dışkı (bağırsak) inkontinansı .
- kabızlık
Lewy cisimcikli demansın ruh hali ve davranışsal belirtileri
LBD’li kişiler, düşünme yetenekleri düştükçe kötüleşebilecek davranış ve ruh hali değişiklikleri yaşayabilir. Semptomlar şunları içerebilir:
- depresyon
- Kaygı
- Ajitasyon, huzursuzluk veya saldırganlık.
- Sanrılar (gerçekte hiçbir temeli olmayan güçlü bir şekilde sahip olunan yanlış inançlar veya görüşler).
- Paranoya (başkalarına karşı aşırı, mantıksız bir güvensizlik).
Lewy cisimcikli bunamaya ne sebep olur?
Lewy cisimciklerinin (alfa-sinüklein adı verilen proteinler) birikmesi, hem Lewy cisimcikli bunamaya hem de Parkinson hastalığı demansına neden olur. Lewy cisimcikleri nöronlarda biriktiğinde, beyninizin belirli bölgelerine zarar verir.
Araştırmacılar neden bazı insanların LBD geliştirirken diğerlerinin geliştirmediğini bilmiyorlar. Bir kişinin genlerindeki mutasyonların, çevresel risk faktörlerinin ve doğal yaşlanmanın kombinasyonunun bazı insanlarda LBD gelişimine yol açabileceği düşünülmektedir. Spesifik nedenlere yönelik araştırmalar devam etmektedir.
Lewy cisimcikli demansın bir nedenini belirlemeye yönelik en son keşiflerden biri, artan sayıda gen mutasyonunun bulunmasıdır. Son zamanlarda keşfedilen iki genetik risk faktörü, APOE ve GBA genlerindeki varyantlardır.
APOE’nin Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırdığı zaten bilinmektedir. Lewy cisimcikli demans riskini de artırdığına dair artan kanıtlar var. Benzer şekilde GBA geni, Lewy cisimcikli hem Parkinson hastalığı hem de bunama riskini artırır.
Bu bulgulara rağmen, LBD’nin bir nedeni olarak genetik değişikliklerin bilim adamları tarafından hala nadir olduğu düşünülmektedir. Lewy cisimcikli demans vakalarının çoğunun kalıtsal olduğu düşünülmez (ebeveynlerden çocuğa geçer).
TEŞHİS VE TESTLER
Lewy cisimcikli bunama nasıl teşhis edilir?
Lewy cisimli demansı (LBD) teşhis etmek zor olabilir. Erken LBD semptomları genellikle diğer beyin veya psikiyatrik durumlarda bulunan semptomlarla karıştırılır.
Lewy cisimcikli demansı %100 doğrulukla teşhis edebilecek hiçbir tıbbi test yoktur. Teşhis, aşağıdakiler dahil bir grup uzman gerektirebilir:
- Nörologlar
- Geriatrik psikiyatristler.
- Nöropsikologlar.
- Geriatristler.
Birlikte, testlerin ve semptomların birleşik sonuçlarına dayanarak “olası LBD” teşhisini koyabilirler.
Günlük aktivitelere müdahale eden ilerleyici bilişsel gerileme öyküsü ile birlikte, aşağıdaki dört temel özellikten ikisi mevcutsa LBD tanısı olası kabul edilir ve yalnızca biri mevcutsa mümkün kabul edilir:
- Biliş ve davranıştaki dalgalanmalar.
- Tekrarlayan görsel halüsinasyonlar.
- Hızlı göz hareketi (REM) uyku davranış bozukluğu .
- Parkinsonizm
Hareket problemlerinin başlamasından bir yıldan daha kısa bir süre sonra bilişsel semptomlar geliştiren bazı Parkinson hastalarına Lewy cisimcikli demans teşhisi konulabilir.
Doktorlar, LBD’yi teşhis etmeye yardımcı olmak ve benzer semptomlara neden olan koşulları dışlamak için aşağıdaki stratejileri kullanır:
- Ayrıntılı tıbbi öykü ve fizik muayene : Doktorunuz belirtilerinizin geçmişini soracaktır. Sahip olduğunuz fiziksel, bilişsel, hafıza, duygusal, davranışsal, hareket, uyku veya fiziksel değişiklikleri onlara anlattığınızdan emin olun. Ayrıca aile üyelerinize ve sevdiklerinize belirtilerinizi sorabilirler. Ayrıca, sağlayıcınıza mevcut ilaçlarınız, takviyeleriniz, vitaminleriniz, bitkisel ürünleriniz ve sık kullanılan reçetesiz ürünleriniz hakkında bilgi verin.
- Görüntüleme testleri : MRI taraması ve CT taraması gibi görüntüleme testleri tipik olarak Lewy cisimcikli demansı teşhis etmeye yardımcı olmaz çünkü LBD nedeniyle beyninizde meydana gelen değişiklikler genellikle vasküler demansı olan kişilerde görülenleri taklit eder . Ancak , beyin kanaması veya bir tümör gibi belirtilerinizin diğer olası nedenlerini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilirler .
- Nörolojik muayene : Bu sınav zihinsel işlevinizi değerlendirir. Hafıza, kelime bulma, dikkat ve görsel-uzaysal beceriler dahil olmak üzere düşünme becerilerini kontrol eder.
- Kan testleri : Doktorunuz, tiroid kan testleri , B12 vitamini düzeylerini kontrol etmek için bir test ve sifiliz ve HIV gibi durumları kontrol etmek için testler gibi bazı kan testleri isteyebilir . Bu testler, bunamanın diğer nedenlerini ekarte etmeye yardımcı olabilir.
- Uyku çalışmaları : Doktorunuz, REM uyku davranış bozukluğunu kontrol etmek için uyku çalışmaları önerebilir. Bir gecede bir laboratuvarda uyumayı içerir. Bu test sırasında sensörler kalbinizi, beyin aktivitenizi, nefes alma modellerinizi, kol ve bacak hareketlerinizi, seslendirmelerinizi ve daha fazlasını izler. REM uyku döngüleri sırasındaki davranışınızı belgelemek için de kaydedilebilirsiniz.
YÖNETİM VE TEDAVİ
Lewy cisimcikli bunama nasıl tedavi edilir?
Lewy vücut demansının (LBD) tedavisi yoktur. Fiziksel, mesleki ve konuşma terapileri gibi ilaçlar ve tıbbi olmayan terapiler semptomları mümkün olduğunca yönetir.
LBD semptomlarını yönetmeye yardımcı olabilecek ilaçlar şunları içerir:
- Kolinesteraz inhibitörleri : Rivastigmin , galantamin ve donepezil içeren bu ilaç türü, LBD’nin bilişsel semptomlarının yönetilmesine yardımcı olur.
- Karbidopa-levodopa : Titreme gibi parkinsonizm semptomları genellikle Parkinson hastalığını tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir ilaç olan levodopa ile tedavi edilir. Ancak ciddi yan etkileri vardır ve sanrılara, halüsinasyonlara ve kafa karışıklığına yol açabilir.
- Pimavanserin : Bu ilaç, Parkinson hastalığı demansı olan kişilerde psikozu (halüsinasyonlar, sanrılar) tedavi etmek için kullanılabilir.
- Klonazepam ve melatonin : Bu ilaçlar, REM uykusu davranış bozukluğunun tedavisine yardımcı olabilir.
- Antidepresanlar : Depresyon, LBD’li kişilerde yaygındır ve sıklıkla seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’ler) ile antidepresan tedavisi gerektirir.
- Memantin : Bu ilaç tipik olarak Alzheimer hastalığının neden olduğu demansı tedavi etmek için kullanılır, ancak klinik deneylerde araştırılmıştır ve durumun erken evrelerinde olan LBD’li kişilerde işe yarayabilir.
LBD’li kişiler, yaşam kalitelerini iyileştirmek için aşağıdakiler dahil farklı terapilere katılabilir:
- Fizyoterapi.
- İş terapisi.
- Konuşma terapisi.
- Destek grupları.
- Bireysel ve aile psikoterapileri (konuşma terapileri).
- Egzersiz yapmak.
Lewy cisimcikli demansın ilerlemiş vakalarında, semptomları hafifleten, rahatlatan ve ciddi hastalıklarla yaşayan insanlara destek sağlayan palyatif bakım , oldukça agresif tıbbi müdahalelerden veya hastane bakımından daha uygun olabilir.
ÖNLEME
Lewy cisimcikli bunama önlenebilir mi?
Şu anda, Lewy cisimcikli bunamayı (LBD) önlemenin bilinen bir yolu yoktur.
GÖRÜNÜM / PROGNOZ
Lewy cisimcikli demansın prognozu (görünümü) nedir?
LBD’nin prognozu (görünümü) genellikle kötüdür çünkü zamanla kötüleşir.
LBD’li kişiler, aşağıdakiler gibi birkaç farklı komplikasyondan ölebilir:
- Düşme.
- Hareketsizlik.
- Kalp komplikasyonları.
- İlaç yan etkileri.
- Akciğer iltihaplanması.
- Yutma sorunları.
- İntihara götüren depresyon
- Nöroleptik malign sendrom gibi birçok psikiyatrik bozukluğun semptomlarını tedavi etmek ve yönetmek için kullanılan birinci nesil antipsikotik ilaçlara verilen reaksiyonlar .
Size veya sevdiğiniz birine LBD teşhisi konduysa, durumu ve mümkün olduğunca rahat ve güvenli olmanıza yardımcı olabilecek tüm ilaçları ve tedavileri öğrenmek önemlidir.
Sevdiğim biri veya bende Lewy cisimcikli bunama varsa ne bekleyebilirim?
Her kişinin Lewy cisimli demans (LBD) deneyimi kendisine özeldir. Hastalığın ne kadar yavaş veya hızlı ilerlediğini bilmek imkansızdır, ancak genel sağlığınızdan ve sahip olabileceğiniz mevcut koşullardan etkilenebilir.
LBD ilerleyici bir hastalık olduğu için, zihin ve vücut fonksiyonlarındaki zorluklar zamanla daha da kötüleşir. Şu anda, hastalığın ilerlemesini durdurmanın bilinen bir yolu yoktur.
Ancak, her zaman umut vardır. Lewy cisimcikli bunama, Alzheimer hastalığı ve demanslı Parkinson hastalığı ile ilgili araştırmalar devam etmektedir. Yeni ilaçlar geliştirilmekte ve yeni tedavi yaklaşımları araştırılmaktadır.
Lewy cisimcikli demansı olan kişilerin ortalama yaşam süresi nedir?
Lewy cisimcikli demansın ortalama yaşam süresi, ilk teşhisten sonra beş ila sekiz yıldır. Ancak LBD’li bazı kişiler teşhis konulduktan sonra 20 yıla kadar yaşarlar.
Bu kısa ortalama yaşam beklentisi, Doktorlar ve toplum arasında LBD ile ilgili bilgi eksikliğinden ve onu diğer benzer durumlardan ayırt etmedeki zorluktan kaynaklanıyor olabilir. Bu genellikle tanıda gecikmeye yol açar ve bu da spesifik tedavinin başlamasını geciktirir.
BİRLİKTE YAŞAMAK
Lewy vücut demansı olan biriyle nasıl ilgilenirim?
Lewy cisimcikli demans (LBD) teşhisi konan birine bakıyorsanız, durum hakkında bilgi edinmek ve bu kişinin evde bakımına yardımcı olması için profesyonel rehberlik almak önemlidir. LBD’yi anlamak, günlük zorluklarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.
Günlük hayatı onlar için kolaylaştırmak için evinizde değişiklikler yapmanız gerekebilir. Örneğin, aydınlık, neşeli ve tanıdık bir ortama sahip olmanıza yardımcı olur. Evinizin güvenli olduğundan ve düşmelere neden olabilecek herhangi bir engelden arındırılmış olduğundan emin olmanız da önemlidir.
Sevdiğiniz kişinin sağlık ekibi bu değişiklikler konusunda size rehberlik edebilir.
LBD’li kişilerde içgörü ve muhakeme becerileri azaldığından, mali durumlarını denetlemesi için başka birini atamanız gerekebilir. Zihinsel işlevlerindeki gerileme şiddetli hale gelmeden önce, bakım, mali ve yasal düzenlemelerle ilgili isteklerini netleştirmek de önemlidir.
Lewy cisimcikli demans hakkında sağlık uzmanımla ne zaman görüşmeliyim?
Siz veya sevdiğiniz bir kişi Lewy cisimcikli bunama semptomları yaşıyorsa, sağlık uzmanınızla görüşün.
Size Lewy cisimcikli bunama teşhisi konduysa, sağlığınızı ve semptomlarınızı izlemek ve ilaçlarınızın işe yaradığından emin olmak için sağlık ekibinizi düzenli olarak görmeniz gerekir.
Sağlıklı Türkiye’ den Bir not
Lewy cisimcikli demans (LBD) teşhisi konduğunuzu erkenden öğrenmek, sizin ve ailenizin birlikte anlamlı bir yaşam kalitesi için plan yapmasına olanak tanır ve yasal, finansal ve sağlıkla ilgili planlarınızı ve isteklerinizi düzene sokmanızı sağlar. Sağlık ekibiniz size veya sevdiklerinize eğitim, destek ve bakım sağlamaya hazır olacaktır. Ekibinizden yerel LBD destek grupları hakkında da bilgi isteyin. Destek grupları, bakım ipuçlarını paylaşmak ve yalnız olmadığınızı bilmek konusunda rahatlık sağlamak için çok yardımcı olabilir.
İlgili Sağlık Makaleleri
- Frontotemporal Demans Nedir ?
- Demans Hastalığı Nedir ?
- Vasküler Bunama Nedir ?
- Çocuklarda Uyku Apnesi
- Soğuk Lipoliz Nedir
Kaynaklar:
- Haider A, Spurling BC, Sánchez-Manso JC. Lewy Vücut Demansı.
- Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüleri. Lewy Organları Bilgi Sayfası ile Demans.
- Ulusal Yaşlanma Enstitüsü. Lewy Vücut Demansı Nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavileri.
İlgili Sağlık Makaleleri
- İdrar Tahlili Nedir
- Safra Kesesi Taşı
- Epilepsi Hastalığı nedir?
- Gut Hastalığı Belirtileri
- BULAŞICI HASTALIKLAR NEDİR ?
- Kronik Yorgunluk Sendromu (Miyaljik Ensefalomiyelit)