«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Castleman Hastalığı Öldürürmü

Castleman Hastalığı Öldürürmü

Castleman Hastalığı öldürürmü

Castleman Hastalığı Öldürürmü, Castleman hastalığı Nedir, vücudunuzun lenf düğümlerindeki hücrelerin aşırı büyümesini içeren nadir bir hastalıktır. Bozukluğun en yaygın şekli, genellikle göğüste veya karında tek bir lenf düğümünü (tek merkezli Castleman hastalığı) etkiler.

Castleman Hastalığı Öldürürmü

Castleman Hastalığı Genel bakış

Castleman hastalığı, vücudunuzun lenf düğümlerindeki hücrelerin aşırı büyümesini içeren nadir bir hastalıktır. Bozukluğun en yaygın şekli, genellikle göğüste veya karında tek bir lenf düğümünü (tek merkezli Castleman hastalığı) etkiler.

Çok merkezli Castleman hastalığı, vücutta birden fazla lenf düğümünü etkiler ve insan herpes virüsü tip 8 (HHV-8) ve insan immün yetmezlik virüsü (HIV) ile ilişkilendirilmiştir.

Tedavi ve görünüm, sahip olduğunuz Castleman hastalığının çeşitliliğine bağlı olarak değişir. Sadece bir lenf düğümünü etkileyen tip genellikle ameliyatla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Castleman Hastalığı Belirtileri

Tek merkezli Castleman hastalığı olan birçok kişi herhangi bir belirti veya semptom fark etmez. Büyümüş lenf düğümü, fizik muayene veya ilgisiz bazı problemler için bir görüntüleme testi sırasında tespit edilebilir.

Tek merkezli Castleman hastalığı olan bazı kişiler, çok merkezli Castleman hastalığında daha yaygın olan belirti ve semptomlarla karşılaşabilir, bunlar arasında şunlar olabilir:

  • Ateş
  • İstenmeyen kilo kaybı
  • Tükenmişlik
  • Gece terlemeleri
  • Mide bulantısı
  • Büyümüş karaciğer veya dalak

Çok merkezli Castleman hastalığı ile ilişkili genişlemiş lenf düğümleri en sık boyun, köprücük kemiği, koltuk altı ve kasık bölgelerinde bulunur.

Ne zaman doktora görünmeli

Boynunuzun yan tarafında veya koltuk altı, köprücük kemiği veya kasık bölgenizde büyümüş bir lenf düğümü fark ederseniz, doktorunuzla konuşun. Ayrıca göğsünüzde veya karnınızda kalıcı bir dolgunluk hissi, ateş, yorgunluk veya açıklanamayan kilo kaybı yaşarsanız doktorunuzu arayın.

Castleman Hastalığı Nedenleri

Castleman hastalığına neyin neden olduğu net değil. Bununla birlikte, insan herpes virüsü 8 (HHV-8) adı verilen bir virüs tarafından enfeksiyon, çok merkezli Castleman hastalığı ile ilişkilidir.

HHV-8 virüsü ayrıca HIV/AIDS’in bir komplikasyonu olabilen kanserli bir tümör olan Kaposi sarkomunun gelişimiyle de bağlantılıdır.

Araştırmalar, HHV-8’in Castleman hastalığı olan hemen hemen tüm HIV pozitif kişilerde ve Castleman hastalığı olan HIV negatif kişilerin yaklaşık yarısında bulunduğunu bulmuştur.

Castleman Hastalığı Risk faktörleri

Castleman hastalığı her yaştan insanı etkileyebilir. Ancak tek merkezli Castleman hastalığı teşhisi konan kişilerin ortalama yaşı 35’tir. Çok merkezli formu olan çoğu insan 50’li ve 60’lı yaşlarındadır. Çok merkezli form da erkeklerde kadınlara göre biraz daha yaygındır.

İnsan herpes virüsü 8 (HHV-8) adı verilen bir virüsle enfekte olan kişilerde çok merkezli Castleman hastalığı geliştirme riski daha yüksektir.

Castleman Hastalığı komplikasyonlar

Tek merkezli Castleman hastalığı olan kişiler, etkilenen lenf düğümü çıkarıldıktan sonra genellikle iyileşir. Çok merkezli Castleman hastalığı, yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara veya organ yetmezliğine yol açabilir. Aynı zamanda HIV/AIDS’li kişiler genellikle en kötü sonuçlara sahiptir.

Castleman hastalığının herhangi bir çeşidine sahip olmak, lenfoma riskinizi artırabilir.

Castleman Hastalığı Teşhisi

Kapsamlı bir fizik muayeneden sonra doktorunuz şunları önerebilir:

  • Diğer enfeksiyonları veya hastalıkları ekarte etmeye yardımcı olmak için kan ve idrar testleri . Bu testler ayrıca, bazen Castleman hastalığının özelliği olan kan proteinlerindeki anemi ve anormallikleri de ortaya çıkarabilir.
  • Büyümüş lenf düğümlerini, karaciğeri veya dalağı tespit etmek için görüntüleme testleri . Boynunuzun, göğsünüzün, karnınızın ve pelvisinizin BT taraması veya MRG’si kullanılabilir. Pozitron emisyon tomografisi (PET) taramaları, Castleman hastalığını teşhis etmek ve bir tedavinin etkili olup olmadığını değerlendirmek için de kullanılabilir.
  • Castleman hastalığını lenfoma gibi diğer lenfatik doku bozukluklarından ayırt etmek için lenf nodu biyopsisi . Büyümüş bir lenf düğümünden bir doku örneği alınır ve laboratuvarda incelenir.

Castleman Hastalığı Tedavisi

Tedavi, sahip olduğunuz Castleman hastalığının tipine bağlıdır.

Tek merkezli Castleman hastalığı

Tek merkezli Castleman hastalığı, hastalıklı lenf düğümünü cerrahi olarak çıkararak tedavi edilebilir. Lenf düğümü göğsünüzde veya karnınızdaysa – ki bu genellikle böyledir – büyük ameliyat gerekebilir.

Cerrahi olarak çıkarılması mümkün değilse, lenf düğümünü küçültmek için ilaç kullanılabilir. Radyasyon tedavisi de etkilenen dokuyu yok etmenin etkili bir yolu olabilir.

Nüks olup olmadığını kontrol etmek için görüntüleme de dahil olmak üzere takip muayenelerine ihtiyacınız olacak.

Çok merkezli Castleman hastalığı

Çok merkezli Castleman hastalığının tedavisi genellikle hücre aşırı büyümesini kontrol etmek için ilaçları ve diğer tedavileri içerir. Spesifik tedavi, hastalığınızın derecesine ve HIV veya HHV-8 enfeksiyonuna veya her ikisine birden sahip olmanıza bağlıdır.

Çok merkezli Castleman hastalığı için tedavi seçenekleri şunları içerebilir:

  • İmmünoterapi. Siltuximab (Sylvant) veya rituximab (Rituxan) gibi ilaçların kullanımı, çok merkezli Castleman hastalığı olan kişilerde fazla üretilen bir proteinin etkisini bloke edebilir.
  • KemoterapiBu tür ilaçlar, lenf hücrelerinin aşırı büyümesini yavaşlatabilir. Hastalık immünoterapiye yanıt vermiyorsa veya organ yetmezliğiniz varsa doktorunuz kemoterapi eklemenizi önerebilir.
  • Kortikosteroidler. Prednizon gibi ilaçlar iltihabı kontrol etmeye yardımcı olabilir.
  • Antiviral ilaçlar. Bu ilaçlar, bu virüslerden birine veya her ikisine sahipseniz, HHV-8 veya HIV’in aktivitesini bloke edebilir.

Doktor Randevunuz için hazırlanın

Kan hastalıklarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktora (hematolog) sevk edilebilirsiniz.

Randevudan önce Ne yapabilirsiniz

  • Yaşadığınız semptomları ve ne kadar süreyle olduğunu yazın.
  • Diğer koşullar da dahil olmak üzere önemli tıbbi bilgileri yazın.
  • Aldığınız tüm ilaçların, vitaminlerin ve takviyelerin bir listesini yapın.

Doktorunuza sorulacak sorular

  • Belirti ve semptomlarımın en olası nedeni nedir?
  • Ne tür testlere ihtiyacım var? Herhangi bir özel hazırlık gerektiriyorlar mı?
  • Hangi tedaviyi önerirsiniz? Ameliyata ihtiyacım var mı?

Doktorunuza sormak için hazırladığınız sorulara ek olarak, randevunuz sırasında başka sorular sormaktan çekinmeyin.

Doktorunuzdan ne beklenir

Doktorunuz muhtemelen size bir takım sorular soracaktır. Bunları yanıtlamaya hazır olmak, üzerinde daha fazla zaman geçirmek istediğiniz noktaların üzerinden geçmek için zaman kazandırabilir. Şunlar sorulabilir:

  • HIV/AIDS veya Kaposi sarkomu gibi başka sağlık sorunlarınız var mı?
  • Belirtileri ilk ne zaman yaşamaya başladınız?
  • Belirtileriniz sürekli mi yoksa ara sıra mı oldu?
  • Belirtileriniz ne kadar şiddetli?
  • Belirtilerinizi iyileştiren bir şey var mı?
  • Belirtilerinizi kötüleştiren herhangi bir şey varsa ne görünüyor?

İlgili Sağlık Makaleleri


Refaranslar :

  1. Castleman hastalığı. Genetik ve Nadir Hastalıklar Bilgi Merkezi.
  2. Fajgenbaum DC. Tek merkezli Castleman hastalığı.
  3. Çok merkezli Castleman hastalığı. Genetik ve Nadir Hastalıklar Bilgi Merkezi. 
  4. Fajgenbaum DC. HHV-8 ile ilişkili çok merkezli Castleman hastalığı.

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *