«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Tetani Hastalığı Nedir- Neden olur

Tetani Hastalığı Nedir- Neden olur

Tetani Hastalığı Nedir

Tetani hastalığı nedir? Neden olur? Nasıl tedavi edilir? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız bu makaleyi okumalısınız. Tetani hastalığı kasların istemsiz olarak kasılmasına neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Bu makalede tetani hastalığının nedenleri, belirtileri, tanısı, tedavisi ve korunma yollarını öğreneceksiniz. Ayrıca tetani hastalığı ile ilgili en güncel bilgileri de bulacaksınız. Tetani hastalığı hakkında her şey bu makalede!

Tetani Hastalığı Nedir- Tetani Neden olur

Tetani Hastalığı nedir?

Tetani, istemsiz kas kasılmalarını ve aşırı uyarılmış periferik sinirleri içeren bir semptomdur. Elektrolit dengesizliklerinden kaynaklanır.

Tetani birçok şekilde ortaya çıkabilir. Yaygın, hafif tetani belirtileri şunları içerir:

  • Ağzınızın etrafında uyuşma .
  • Kas spazmları
  • Ellerinizde ve ayaklarınızda karıncalanma veya yanma hissi (parestezi).

Şiddetli tetani belirtileri şunları içerir:

  • Solunum güçlüğüne neden olabilen laringospazm (ses kutusu spazmları).
  • Bronkospazmlar (ciğerlerinizdeki hava yollarını çevreleyen kaslar kasıldığında).
  • Ağrılı, yaygın kas krampları .
  • kusma
  • nöbetler
  • Düzensiz kalp ritmi ( aritmi ) gibi azalmış kalp fonksiyonu .

Tetani vakalarının çoğu yaşamı tehdit edici değildir, ancak ciddi vakalar olabilir. Şiddetli ataklar bazen , kas yıkımı ve kas ölümünün neden olduğu potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir durum olan rabdomiyolize yol açabilir.

Hafif tetani semptomlarınız varsa, sağlık uzmanınızla konuşun. Şiddetli tetani semptomlarınız varsa, 911’i arayın veya mümkün olan en kısa sürede en yakın hastaneye gidin.

Tetani ve klonus arasındaki fark nedir?

Klonus, ritmik, kontrolsüz bir kas refleksidir. Hareketi başlatan ve düzenleyen elektriksel impulsların taşınmasından sorumlu olan üst motor nöronlardaki kalıcı bir lezyon nedeniyle olur. Bu nedenle, sağlık uzmanları , bir kişinin sinir sisteminin sağlığını değerlendirmek için nörolojik muayenelerin bir parçası olarak klonu kontrol eder .

Tetani, istemsiz kas kasılmalarını ve elektrolit dengesizliklerinden kaynaklanan diğer semptomları içerir.

Tetani hastalığı bir nöbet midir?

Tetani ve nöbetler farklı durumlardır, ancak şiddetli tetani vakaları nöbetlere neden olabilir.

Nöbet, beyninizde geçici, kontrolsüz bir elektriksel aktivite dalgalanmasının olduğu tıbbi bir durumdur. Bu olduğunda, etkilenen beyin hücreleri kontrolsüz bir şekilde çevrelerindeki diğerlerine sinyaller gönderir ve bu da beyninizin etkilenen bölgelerini aşırı yükler.

Bu aşırı yük, kontrolsüz kas hareketleri de dahil olmak üzere çok çeşitli semptomlara veya etkilere neden olabilir.

Tetani tipik olarak kontrolsüz kas kasılmalarını içerir, ancak bunun nedeni beyninizdeki kontrolsüz elektriksel aktivite artışı değil, elektrolit dengesizliğidir.

OLASI NEDENLER

Tetani Hastalığı neden olur?

Genel olarak, bir elektrolit dengesizliği tetaniye neden olur – genellikle birden fazla. Elektrolitler, suda çözündüklerinde doğal olarak pozitif veya negatif elektrik yüküne sahip olan maddelerdir.

Vücudunuzun yaklaşık %60’ı sudur, yani vücudunuzdaki hemen hemen her sıvı ve hücre elektrolit içerir. Vücudunuzun kimyasal reaksiyonları düzenlemesine, hücrelerinizin içindeki ve dışındaki sıvılar arasındaki dengeyi korumasına ve daha fazlasına yardımcı olurlar. Hücreleriniz elektrik yüklerini iletmek için elektrolitler kullanır, kaslarınız da bu şekilde kasılır.

Tetaniye neden olabilecek elektrolit dengesizlikleri türleri şunları içerir:

  • Hipokalsemi : Kanınızdaki kalsiyum seviyeleri çok düşük olduğunda hipokalsemi olur. Tetaninin en yaygın nedenidir. Kanınızdaki kalsiyum sinirlerinizin çalışmasına yardımcı olur, kaslarınızın birlikte sıkışmasına yardımcı olur, kanamanız varsa kanınızın pıhtılaşmasına yardımcı olur ve kalbinizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Pek çok farklı sağlık durumu hipokalsemiye neden olabilir, ancak buna genellikle vücudunuzdaki düşük paratiroid hormonu ( hipoparatiroidizm ) veya D vitamini seviyeleri neden olur.
  • Hipomagnezemi : Kanınızdaki magnezyum seviyeleri çok düşük olduğunda hipomagnezemi olur. Magnezyum, birçok vücut fonksiyonunun önemli bir parçası olan önemli bir elektrolittir. Kronik hastalık, alkol kullanım bozukluğu , gastrointestinal sorunlar, böbrek sorunları ve diğer durumlar hipomagnezemiye neden olabilir.
  • Hipokalemi : Kanınızdaki potasyum seviyeleri çok düşük olduğunda hipokalemi olur. Potasyum, sinir ve kas hücrelerinin, özellikle kalp kası hücrelerinin düzgün çalışması için kritik olan bir elektrolittir. Hipokaleminin yaygın nedenleri arasında diüretikler , kusma ve ishal ve kronik böbrek hastalığı yer alır.
  • Metabolik alkaloz : Alkaloz, kanınız ve vücut sıvılarınız aşırı miktarda baz veya alkali içerdiğinde olur. Kanınızın asit-baz (pH) dengesi, sağlığınız için kritik öneme sahiptir. Denge bozulduğunda, küçük bir miktar bile olsa sizi hasta edebilir. Metabolik alkalozda, vücut sıvılarınızda aşırı miktarda bikarbonat vardır. Çeşitli koşullarda ortaya çıkabilir.
  • Solunum alkalozu : Solunum alkalozu, çok hızlı veya çok derin nefes aldığınızda meydana gelir ve ciğerlerinizin çok fazla karbondioksitten kurtulmasına neden olur. Bu, kanınızdaki karbondioksit seviyelerinin düşmesine neden olur ve kanınız daha sonra alkali hale gelir. Anksiyeteye bağlı hiperventilasyontetani ile sonuçlanabilir.

BAKIM VE TEDAVİ

Tetani Hastalığının tedavisi

Tetaniyi tedavi etmenin kısa vadeli hedefi elektrolit dengesizliğini düzeltmektir. Tetaniyi tedavi etmenin uzun vadeli hedefi, buna neden olan altta yatan durumu teşhis etmek ve tedavi etmektir.

Tetaninin en yaygın nedeni olan hafif bir hipokalsemi vakanız varsa, Doktorunuz sağlıklı kalsiyum seviyelerini eski haline getirmek için aşağıdaki tedavileri önerebilir:

  • Kalsiyum takviyeleri.
  • D vitamini takviyeleri.
  • magnezyum tabletleri.

Hipokalsemi daha belirginse, onu tedavi etmek için başka reçeteli ilaçlara veya terapilere ihtiyacınız olabilir.

Şiddetli, akut tetani, genellikle IV kalsiyum replasmanı ve diğer tedavileri içeren bir hastanede acil tıbbi tedavi gerektirir. Akut tetani atağından kurtulduğunuzda, Doktorunuz tetaninin altında yatan nedeni tedavi etmeye çalışacaktır.

Tetani Hastalığı nasıl önlenebilir?

Çoğu tıbbi durumda olduğu gibi, elektrolit dengesizliğine neden olan altta yatan bir durumunuz varsa tetaniyi önlemek mümkün olmasa da, erken teşhis ve tedavi, görünümünüz söz konusu olduğunda önemli bir fark yaratabilir.

Ağzınızın etrafında uyuşma ve kas spazmları gibi erken tetani belirtileri yaşıyorsanız, sağlık uzmanınızla konuşmanız önemlidir. Elektrolit dengesizliğini yeterince erken tedavi etmek, daha şiddetli ve potansiyel olarak yaşamı tehdit eden tetani semptomlarını önleyebilir.

DOKTORU NE ZAMAN ARAMALI?

Tetani ne zaman bir doktor veya sağlık uzmanı tarafından tedavi edilmelidir?

Hafif tetani belirtileri yaşarsanız, mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanınızla görüşün. Tedavi gerektiren altta yatan bir sağlık durumunuz olabilir. Gırtlağınızdaki spazmlar ve ağrılı, yaygın kas krampları gibi ciddi tetani belirtileri yaşarsanız, acil tıbbi bakıma ihtiyacınız vardır. 112’i arayın veya en yakın hastaneye gidin.

Bir not

Elektrolit dengesizlikleri tetaninin ana nedeni olsa da, bazı – bazen kronik – durumlar elektrolit sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle, tetani belirtileriniz varsa sağlık uzmanınızla konuşmalısınız. Elektrolitlerinizi yiyecek ve içeceklerle yenilemek, halihazırda tetani belirtileri yaşıyorsanız muhtemelen düzeltmeyecektir.

Referanslar

  • Johnson MM, Patel S, Williams J. Bunu ‘Lytely’ Olarak Almayın: Bir Akut Tetani Olgusu.
  • Elsevier’den Ozmoz. tetani hastalığı.

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *