Yanan ayak sendromu ” Grierson-Gopalan sendromu” ve bundan kaynaklanan ısı ve ağrı geceleri daha yoğun hale gelebilir, sürekli geceleri ayaklarım yanıyor yada ayaklarımın altı yanıyor şikyetlerinde bulunuyorsanız sizde yanan ayak sendromu olabilir. yanan ayak sendromu “Grierson-Gopalan sendromu” yalnızca ayak tabanlarını değil, aynı zamanda ayakların üst kısımlarını, ayak bileklerini ve hatta alt bacakları da etkileyebilen bir durumdur.
Yanan Ayak Sendromu (Grierson-Gopalan Sendromu)
Yanan ayak sendromu nedir?
Grierson-Gopalan sendromu olarak da bilinen yanan ayak sendromu, ayakların sıklıkla rahatsız edici derecede sıcak ve ağrılı hale geldiği bir dizi semptomdur. Yanma hissi geceleri daha yoğun hale gelebilir ve gün içinde bir miktar rahatlama olur. Semptomlar hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Isı ve ağrı ayak tabanlarıyla sınırlı olabilir ama aynı zamanda ayakların üst kısımlarını, ayak bileklerini ve hatta alt bacakları da etkileyebilir.
OLASI NEDENLER
Yanan ayak sendromu neden olur?
Yanan ayak sendromunun semptomları birçok farklı durum veya hastalıktan kaynaklanabilir. Bunlar şunları içerir:
- Sinir hasarı veya tuzağı. Sinir hasarının birçok olası nedeni vardır. Çeşitli hastalıklar, sırt yaralanmaları veya omurganın yavaş bozulması (dejeneratif değişiklikler), ameliyat, kemoterapi ilaçları veya diğer ilaçların kullanımı veya toksinlere maruz kalma nedeniyle oluşabilir.
- Periferik nöropati . Bu, Grierson-Gopalan sendromunun en yaygın nedenlerinden biridir. Omuriliği ekstremitelere bağlayan periferik duyu sinirleri hasar gördüğünde ortaya çıkar. Uzun süredir diyabet hastası olan veya kan şekeri seviyeleri kötü kontrol edilen kişilerde periferik nöropati gelişme olasılığı daha yüksektir . Diyabetle ilişkili periferik nöropati yavaş yavaş gelişir ve zamanla kötüleşebilir. Periferik nöropatiye neden olabilecek diğer durumlar arasında kemoterapi ajanları, kalıtsal hastalıklar, otoimmün bozukluklar ( romatoid artrit dahil ), toksik kimyasallara maruz kalma, enfeksiyonlar, böbrek yetmezliği , alkolizm ve beslenme dengesizlikleri (B vitamini eksikliği, malabsorpsiyon sendromu) yer alır.
- Tarsal Tünel Sendromu. Tarsal tünel, ayak bileği kemiklerinin yakınında ayak bileği içinde dar bir alandır. Arka tibial sinirin (alt bacağın en büyük uzun kemiğinin arkasındaki sinir) tarsal tünel içinde sıkışması veya sıkışması, ayakların bazı kısımlarında yanma, karıncalanma veya ağrı hissine neden olabilir. Bacakların iç bilekleri ve baldırları da etkilenebilir.
- Morton’un nöroması . Ayak parmaklarının tabanındaki kemikler arasındaki sinir dokusu kalınlaşarak ağrıya neden olabilir. Çok sıkı ayakkabılar bu tür nöromaya neden olabilir, ancak spor yaralanması, stres veya ayağın anormal pozisyonu veya hareketinden de kaynaklanabilir.
- Kompleks bölgesel ağrı sendromu . Bu nadir, ancak son derece ağrılı sinir bozukluğu, bir yaralanma veya ameliyattan sonra ortaya çıkabilir.
- Charcot-Marie-Diş bozukluğu . Bu kalıtsal nörolojik bozukluk, bacak ve ayakların periferik sinirlerinde hasara neden olabilir. Hasar zamanla daha da kötüleşir. Charcot-Marie-Tooth, ekstremitelerin kaslarını ve sinirlerini etkileyerek anormal zayıflığa ve ayak kemerlerinin kalkmasına neden olur. Ayaklardaki anormal stresler, stres kırıklarına zemin hazırlayabilir ve sıklıkla bu kişilerin düzgün çalışması için destek gerekir.
- Endokrin veya metabolik bozukluklar
- Şeker hastalığı. Tip 1 ve tip 2 diyabet vücudun periferik sinirlerini, özellikle ayak ve bacaklardaki duyu sinirlerini etkileyebilir. Yüksek glikoz seviyeleri veya kötü kontrol edilen diyabet, özellikle uzun vadede periferik sinirlerde hasara neden olabilir. Yüksek kan şekeri seviyeleri, bu sinirlerden gelen sinyallerin iletimini etkiler ve kan damarı duvarlarını zayıflatabilir.
- Hipotiroidizm _ Yetersiz çalışan bir tiroid bezi, kilo alımı, kuru cilt veya yorgunluk ile birlikte ayaklarda yanma hissine neden olabilir.
- enfeksiyonlar
- Sporcunun Ayağı (tinea pedis ). Bu mantar enfeksiyonuna, cildin nemli, sıcak bölgelerinde yetişen dermatofit adı verilen küf benzeri mantarlar neden olur. Nemli ayakkabı ve çoraplar ile nemli ortamlar mantarların büyümesini ve yayılmasını sağlar. Ayak mantarının belirtileri ayak parmakları ile ayak tabanları arasında kaşıntı, yanma ve batma olabilir.
- Diğer nedenler
- Eritromelalji/Eritermalji. Bu nadir görülen hastalık, şiddetli yanıcı ağrı, cilt sıcaklığında artış ve ayak parmaklarında ve ayak tabanlarında gözle görülür kızarıklık (eritem) ile sonuçlanabilir. Eller de etkilenebilir. Kesin nedeni bilinmiyor. Ataklar sadece belirli zamanlarda ortaya çıkabilir (alevlenmeler) ve birkaç dakikadan birkaç güne kadar sürebilir veya yakıcı ağrı sürekli olabilir. Etkilenen bölge hassaslaşabilir, şişebilir ve ısınabilir.
- Çok dar veya tam oturmayan ayakkabılar . Dar ayakkabılar veya çoraplar hassas ayakları tahriş edebilir veya ayağın belirli bölgelerine baskı yapabilir.
- Egzersiz veya fiziksel yaralanma nedeniyle stres.
- alerjiler _ Ayakkabı veya çorap yapımında kullanılan malzemeler semptomları tetikleyebilir.
- Kontakt dermatit . Deriyi tabaklamak için kullanılan boyalar veya kimyasal maddeler cilt tahrişine neden olabilir.
- Diğer nedenler arasında kronik dağ hastalığı, Gitelman sendromu, Leishmaniasis, multipl skleroz, psikolojik bozukluk (psikosomatik), kalıtsal nedenler ve bilinmeyen nedenler (idiyopatik) yer alır.
Yanan ayak sendromunun en yaygın belirtileri nelerdir?
En yaygın semptomlar şunları içerir:
- Genellikle geceleri kötüleşen ısı veya yanma hissi
- Ayaklarda veya bacaklarda uyuşma
- Keskin veya bıçaklayıcı ağrı
- Ayaklarda ağırlık hissi
- Ayaklarda donuk ağrı
- Cilt kızarıklığı veya aşırı sıcaklık
- Karıncalanma veya karıncalanma veya “karıncalanma” hissi
Yanan ayak sendromu nasıl teşhis edilir?
Ayak ağrısının veya yanmanın yoğunluğunu objektif olarak ölçecek testler bulunmadığından, doktorunuz semptomların altında yatan nedeni belirlemeye çalışacaktır.
- Fizik muayene Doktorunuz size, sahip olduğunuz herhangi bir fiziksel semptom ve aldığınız ilaçlar da dahil olmak üzere tıbbi geçmişiniz hakkında sorular soracaktır. Reflekslerinizi test edecek ve ayaklarınızı enfeksiyon, yaralanma veya diğer problem belirtileri açısından inceleyecektir.
- Kan testleri Kan şekeri seviyenizi ölçmek veya beslenme eksiklikleri veya endokrin bozuklukları taramak için testler istenebilir. Genellikle tam kan sayımı yapılır. Diğer laboratuar çalışmaları, serum ve idrar elektrolitlerini (magnezyum, sodyum, potasyum, B vitamini seviyeleri ve klorür) içerebilir.
- Sinir fonksiyon testleri. Şüphelenilen sinir hasarı durumunda elektrodiagnostik testler istenebilir .
- Elektromiyografi . Bu test, bir kasın elektriksel aktivitesini ölçer ve kasın sinir stimülasyonuna nasıl tepki verdiğini görmek için yapılır. Kasın kasılıp gevşeme sırasındaki aktivitesini ölçmek için deriden kas içine çok ince bir iğne sokulur. Ağrı, uyuşma veya karıncalanmanın nedenini belirlemek için yapılır.
- Sinir iletim hızı testi. Bu test, elektriksel impulsların bir sinir boyunca hareket etme hızını değerlendirmek için yapılır. Gerçek sinir bozuklukları ile kasların sinir yaralanmasından etkilendiği durumları ayırt etmek için yapılır. Sinir yolu boyunca cilde düz elektrotlar yerleştirilir ve düşük yoğunluklu bir akım uygulanır.
BAKIM VE TEDAVİ
Yanan ayak sendromu nasıl tedavi edilir?
Tedavi, altta yatan nedenlere veya koşullara bağlıdır.
- Kişisel Bakım
- Ayaklarınızı en az 15 dakika soğuk suda bekletin. Bu geçici bir rahatlama sağlayabilir. Soğuk su tavsiye edilmez.
- Ayaklarınızı ısıya maruz bırakmaktan kaçının.
- Bacaklarınızı ve ayaklarınızı kaldırın.
- Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları (analjezikler) alın. İbuprofen, ketoprofen veya naproksen gibi nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar ağrıyı geçici olarak hafifletebilir.
- Topikal kremler ve merhemler uygulayın . Ağrıyı gidermek için ayaklara kapsaisin içeren reçetesiz kremler ve merhemler sürülebilir. Sporcu ayağını tedavi etmek için topikal antifungal kremler, losyonlar, spreyler veya tozlar kullanılabilir.
- Reçeteli ilaçlar
- İnsülin veya oral hipoglisemik ilaçlar , diyabetli kişilerde kan şekeri düzeylerini kontrol edebilir.
- Vitamin eksikliği olan kişiler için besin takviyeleri reçete edilebilir.
- Analjezikler. Ağrıyı gidermek için oral veya topikal narkotik veya narkotik olmayan ilaçlar gibi ilaçlar reçete edilebilir. Lidokain içeren topikal kremler, losyonlar, Spreyler veya bantlar rahatsızlığı azaltabilir.
- Antidepresanlar. Trisiklik antidepresanlar ve diğerleri, nöropati ile ilişkili kronik ağrıya yardımcı olabilir.
- Nöbet önleyici veya antikonvülsan ilaçlar. Gabapentin, karbamazepin, pregabalin ve diğerleri kronik ağrıyı tedavi etmek için kullanılabilir.
- Antifungal ilaçlar. Topikal ürünlere dirençli enfeksiyonlarda oral ilaçlar kullanılabilir.
- Fizik tedavi ve egzersiz
- Diyet değişiklikleri
- Ayak pedleri ve ayakkabı ekleri (ortez cihazları)
- cerrahi . İlaçlara veya daha konservatif tedavi yöntemlerine cevap vermeyen durumlarda ortopedik cerrahi gerekli olabilir.
Yanan ayak sendromunu önlemek için herhangi bir şey yapılabilir mi?
Ayak yanmasını tamamen önlemenin bir yolu yoktur, ancak bu yönergeler bazı sorunların çözülmesine yardımcı olabilir.
- Bir ayak hastalıkları uzmanı veya ayak bakımı uzmanı ile düzenli muayeneler planlayın. Şeker hastalığınız veya sinirleri etkileyebilecek diğer durumlarınız varsa düzenli kontroller gereklidir. Şeker hastalığı veya diğer rahatsızlıkları olan kişilerin özel ayakkabılar giymesi gerekebilir.
- Düzgün oturan ve yeterli havalandırma sağlayan ayakkabılar seçin . Ayakkabılar alçak topuklu, geniş burunlu ve ayak kemerleri için iyi destek sağlamalıdır.
- Sporcunun ayağını önlemek için temiz, kuru çoraplar giyin . Ayakların terlemesine neden olan spor veya diğer aktivitelere katılıyorsanız çoraplarınızı sık sık değiştirin.
- Ayaklarınızı her gün enfeksiyon veya yaralanma belirtileri açısından inceleyin . Enfeksiyonları önlemek için ayaklarınızı kabarcıklar, yaralar, kesikler, ülserler ve deride kırılmalar açısından kontrol edin.
- Diyabetiniz varsa, şekerinizi kontrol etmek, bu nedene bağlı nöropatiyi önlemenin veya tedavi etmenin en etkili tek yöntemi olabilir .
DOKTORU NE ZAMAN ARAMALI?
Ne zaman bir doktora görünmeliyim?
Yanma veya karıncalanma hissi devam ederse veya zamanla kötüleşirse ve evde tedaviye yanıt vermezse, sebebini belirlemek için bir doktor veya ayak hastalıkları uzmanına gidin.
Yanan ayaklar, diabetes mellitus, periferik sinir hasarı veya yetersiz beslenme gibi daha ciddi bir tıbbi durumun uyarı işareti olabilir. Teşhis edilmemiş veya tedavi edilmemiş diyabet, periferik sinirlerde geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir.
Referanslar:
- Makhar RK, Arora, A, Monga, A, Gupta, AK, Mukhopadhyay, S. Grierson-Gopalan sendromu: Klinik bir inceleme.
- Periferik Nöropati Vakfı. Periferik nöropati. (https://www.foundationforpn.org)
- Mayalar L, Mayalar D. Periferik Nöropatinin Nedenleri: Diyabet ve Ötesi
- Ulusal Nadir Hastalıklar Örgütü. Eritromelalji. (https://rarediseases.org/rare-diseases/erythromelalgia/#causes)
- Ayak Sağlığı Gerçekleri. Diyabetik Periferik Nöropati. (https://www.foothealthfacts.org/conditions/diabetic-peripheral-neuropathy)
- Amerikan Diyabet Derneği. Ayak Bakımı. (http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/complications/foot-complications/foot-care.html)
İlgili Sağlık Makaleleri
- Antinükleer Antikor Testi Neden Yapılır?
- Domates gribi salgını Nedir
- Moyamoya Hastalığı Tedavisi
- Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir?
- Trombolitik Tedavi Nedir ?
- Maymun Çiçeği Hastalığı (Monkeypox)