«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak Hastalığı Nedir?

çölyak hastalığı nedir

Çölyak hastalığı nedir? , çölyak hastalığı ince bağırsağa  zarar veren kronik bir  sindirim ve bağışıklık bozukluğudur. Hastalık, glüten içeren yiyeceklerin tüketilmesiyle tetiklenir.

Çölyak Hastalığının Tanımı ve Gerçekleri

Çölyak hastalığı Teşhis ve Tedavisi

Çölyak hastalığı nedir?

Çölyak hastalığı, ince bağırsağa  zarar veren kronik bir  sindirim ve bağışıklık bozukluğudur . Hastalık, glüten içeren yiyeceklerin tüketilmesiyle tetiklenir. Gluten buğday, arpa ve çavdarda doğal olarak bulunan bir proteindir ve ekmek, makarna, kurabiye ve kek gibi gıdalarda yaygın olarak bulunur.

Pek çok ürün, önceden paketlenmiş gıdalar, dudak balsamları ve rujlar, diş macunları, vitamin ve besin takviyeleri ve nadiren ilaçlar gibi glüten içerir.

Çölyak hastalığı ciddi olabilir. Hastalık, uzun süreli sindirim sorunlarına neden olabilir ve vücudunuzun ihtiyaç duyduğu tüm besinleri almasını engelleyebilir. Çölyak hastalığı, vücudu ince bağırsağın dışında da etkileyebilir.

Çölyak hastalığı, glüten duyarlılığı veya buğday intoleransından farklıdır . Gluten duyarlılığınız varsa, karın  ağrısı ve yorgunluk gibi çölyak hastalığına benzer semptomlarınız olabilir . Çölyak hastalığından farklı olarak, glüten duyarlılığı ince bağırsağa zarar vermez.

Çölyak hastalığı, buğday gibi glüten içeren yiyeceklerin tüketilmesiyle tetiklenir.

Çölyak hastalığı, bir tür gıda alerjisi olan buğday alerjisinden de farklıdır . Her iki durumda da vücudunuzun bağışıklık sistemi  buğdaya tepki verir.

Bununla birlikte, kaşınma veya nefes almada güçlük gibi buğday alerjilerinin bazı belirtileri çölyak hastalığından farklıdır. Buğday alerjileri de ince bağırsakta uzun süreli hasara neden olmaz.

Çölyak hastalığının başka isimleri var mı?

Çölyak hastalığına çölyak ladin, tropik olmayan ladin ve glütene duyarlı enteropati de denir.

Çölyak hastalığı ne kadar yaygındır?

Çölyak hastalığı olan birçok kişiye teşhis konulamamıştır. Bununla birlikte, uzmanlar Amerika Birleşik Devletleri’ndeki yaklaşık 2 milyon insanın çölyak hastalığı olduğunu ve dünyadaki insanların yaklaşık yüzde 1’inin çölyak hastalığı olduğunu tahmin ediyor.

Kimlerde çölyak hastalığı gelişme olasılığı daha fazladır?

Çölyak hastalığı sadece belirli genlere sahip kişilerde ortaya çıkabilir . Ailenizden birinin hastalığı varsa, çölyak hastalığına yakalanma olasılığınız daha yüksektir.

Çölyak hastalığı dünyanın her yerinde çocukları ve yetişkinleri etkiler. Amerika Birleşik Devletleri’nde çölyak hastalığı beyaz Amerikalılar arasında diğer ırksal veya etnik gruplara göre daha yaygındır. Kadınlarda çölyak hastalığı tanısı erkeklere göre daha sık görülmektedir.

Çölyak hastalığı, Down sendromu, Turner sendromu ve Williams sendromu gibi belirli kromozomal bozuklukları olan kişilerde daha yaygındır .   

Çölyak hastalığı olan kişilerde başka hangi sağlık sorunları vardır?

Uzmanlar, bazı kişilerin hem çölyak hastalığına hem de bağışıklık sistemi ile ilgili diğer rahatsızlıklara sahip olduğunu bulmuşlardır. Bu bozukluklar şunları içerir:

  • tip 1 diyabet(nedir)
  • Hashimoto hastalığı , Graves hastalığı , Addison hastalığı ve primer hiperparatiroidizm gibi tiroid hastalıkları
  • Seçici immünoglobulin A (IgA) eksikliği, vücudunuzun  enfeksiyonlarla savaşan bir antikor olan IgA’yı çok az yaptığı veya hiç üretmediği bir durum
  • Sjögren sendromu gibi romatizmal hastalıklar
  • otoimmün hepatit , primer sklerozan kolanjit ve primer biliyer kolanjit gibi karaciğer hastalıkları

Çölyak hastalığının komplikasyonları nelerdir?

Çölyak hastalığının uzun vadeli komplikasyonları şunları içerir:

  • hızlandırılmış osteoporoz veya osteomalazi olarak bilinen kemik yumuşaması
  • anemi
  • Yetersiz beslenme , sağlıklı olmak için ihtiyacınız olan yeterli vitamin, mineral ve diğer besin maddelerini alamadığınız bir durum
  • sinir sistemi sorunları
  • üreme sistemi ile ilgili sorunlar

Nadir komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • adenokarsinom, bir tür ince bağırsak kanseri
  • siroz  veya karaciğer yetmezliğine yol açabilen karaciğer hasarı
  • Hodgkin olmayan lenfoma

Nadir durumlarda, katı bir glütensiz diyet uygulamış olsanız bile besinleri emmede sorun yaşamaya devam edebilirsiniz . Dirençli çölyak hastalığı adı verilen bu rahatsızlığınız varsa , ince bağırsağınız ciddi şekilde hasar görmüştür ve iyileşemez. İntravenöz (IV) besinler ve özel tedavi almanız gerekebilir.

Çölyak Hastalığının Belirtileri ve Nedenleri

Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?

Çölyak hastalığının semptomları çok değişkendir ve bir kişinin gelip giden birden fazla semptomu olabilir. Çölyak hastalığınız varsa, sindirim problemleriniz veya başka semptomlarınız olabilir. Sindirim semptomları çocuklarda yetişkinlerden daha yaygındır. Çölyak hastalığının sindirim semptomları şunları içerebilir:

  • şişkinlik
  • kronik ishal
  • kabızlık
  • gaz
  • ince bağırsakta hasar nedeniyle laktoz intoleransı
  • gevşek, yağlı, hacimli ve kötü kokulu dışkı
  • mide bulantısı veya kusma
  • karın ağrısı

Çölyak  çocuklar için, normal büyüme ve gelişme için çok önemli oldukları bir zamanda ,

  • kalıcı dişlerin minesine zarar
  • gecikmiş ergenlik
  • gelişme geriliği, bir bebeğin veya çocuğun yaşına göre beklenenden daha az kilolu olması veya daha az kilo alması anlamına gelir
  • ruh hali değişiklikleri veya sinirli veya sabırsız hissetmek
  • yavaş büyüme ve kısa boy
  • kilo kaybı

Çölyak hastalığı olan bazı kişilerde vücudun diğer kısımlarını etkileyen semptomlar bulunur. Bu belirtiler şunları içerebilir:

  • dermatit herpetiformis
  • yorgunluk veya yorgun hissetmek
  • eklem veya kemik ağrısı
  • depresyon veya anksiyete gibi zihinsel sağlık sorunları
  • baş ağrıları, denge sorunları, nöbetler veya periferik nöropati gibi sinir sistemi semptomları
  • Kadınlarda ve kızlarda üreme sorunları – kısırlık, adet dönemlerinin gecikmeli başlangıcı, adet gecikmesi veya tekrarlayan düşükler – ve erkek kısırlığı
  • aftlar gibi ağızla ilgili semptomlar ; kuru ağız; veya kırmızı, pürüzsüz, parlak bir dil

Çölyak hastalığı olan çoğu insan, teşhis edilip tedaviye başlamadan önce bir veya daha fazla semptom gösterir. Semptomlar tipik olarak iyileşir ve kişi glütensiz bir diyet yemeye başladıktan sonra kaybolabilir. Bir kişi az miktarda glüten tüketirse semptomlar geri dönebilir .

Doktor çölyak hastalığınızı teşhis ettiğinde kaç yaşında olduğunuza bağlı olarak, boy kısalığı ve diş kusurları gibi bazı belirtiler düzelmeyebilir. Hiçbir semptomu olmayan çölyak hastalığı olan kişiler, tedavi görmezlerse zamanla komplikasyonlar gelişebilir.

Dermatit herpetiformis

Dermatitis herpetiformis, genellikle dirseklerde, dizlerde, kalçalarda, sırtta veya kafa derisinde görülen kaşıntılı, kabaran bir deri döküntüsüdür. Tedavi edilmemiş çölyak hastalığı olan kişiler arasında, çocukların yaklaşık yüzde 2 ila 3’ü ve yetişkinlerin yüzde 10 ila 20’si dermatitis herpetiformise sahiptir.

Çölyak hastalığı olan bazı kişilerde döküntü olabilir ve başka semptomlar olmayabilir. Bir kişi glütensiz bir diyete başladıktan sonra, döküntünün iyileşmesi biraz zaman alabilir ve kişi az miktarda glüten tüketirse geri dönebilir.

Dermatit herpetiformis

Çölyak hastalığına ne sebep olur?

Araştırmalar, çölyak hastalığının yalnızca belirli genlere sahip olan ve glüten içeren yiyecekler yiyen kişilerde ortaya çıktığını göstermektedir . Uzmanlar, hastalığa neden olmada rol oynayabilecek diğer faktörleri araştırıyorlar.

genler

Çölyak hastalığı hemen hemen her zaman , DQ2 ve DQ8 olarak adlandırılan normal gen varyantlarının iki grubundan birine sahip kişilerde görülür . Bu gen varyantlarına sahip olmayan kişilerin çölyak hastalığı geliştirmesi pek olası değildir.

İnsanların yaklaşık yüzde 30’u DQ2 veya DQ8’e sahiptir. Bununla birlikte, DQ2 veya DQ8’li kişilerin yalnızca yaklaşık yüzde 3’ü çölyak hastalığı geliştirir.

Araştırmacılar, DQ2 veya DQ8’li kişilerde çölyak hastalığı geliştirme şansını artırabilecek diğer genleri araştırıyorlar.

Glüten

Gluten tüketmek, çölyak hastalığına neden olan anormal bağışıklık sistemi yanıtını tetikler . Bununla birlikte, DQ2 veya DQ8 gen varyantlarına sahip olan ve glüten yiyen herkeste hastalık gelişmez.

Araştırmalar, çölyak hastalığına genetik yatkınlığı olan çocuklar arasında, erken çocukluk döneminde daha fazla glüten yiyenlerin çölyak hastalığı için daha büyük bir riske sahip olabileceğini düşündürmektedir.

Diğer faktörler

Araştırmacılar, bir kişinin çölyak hastalığı geliştirme şansını artırabilecek diğer faktörleri araştırıyorlar. Örneğin, araştırmalar yaşamın erken dönemlerinde daha fazla sayıda enfeksiyonun ve bazı sindirim sistemi enfeksiyonlarının riski artırabileceğini düşündürmektedir.

Uzmanlar ayrıca yardım o sindirim sisteminde mikrobiyomları-bakterilerde değişiklikleri düşünmek sindirim çölyak hastalığının gelişmesinde rol oynayan misiniz,.

Çölyak hastalığı Teşhis ve Tedavisi(Bağlantıyı tıklayın)


İlgili Sağlık Makaleleri


Referanslar

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *