«
  1. Anasayfa
  2. Hastalıklar
  3. Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Karaciğer Hastalığı belirtileri nelerdir

Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?. Enfeksiyonlar, kalıtsal durumlar, obezite ve alkolün yanlış kullanımından kaynaklanabilecek birçok karaciğer hastalığı türü vardır. Zamanla, karaciğer hastalığı yara izine ve daha ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Erken tedavi, hasarı iyileştirmeye ve karaciğer yetmezliğini önlemeye yardımcı olabilir.

Karaciğer Hastalığı Nedir?

Karaciğeriniz vücudunuzun ikinci en büyük organıdır (deriden sonra) . Sağ tarafta göğüs kafenizin hemen altında bulunur ve bir futbol topu büyüklüğündedir. Karaciğer, sindirim sisteminizden geçerken besinleri ve atıkları ayırır. Ayrıca, toksinleri vücudunuzdan uzaklaştıran ve sindirime yardımcı olan bir madde olan safra üretir.

“Karaciğer hastalığı” terimi, karaciğerinizi etkileyebilecek ve zarar verebilecek çeşitli koşullardan herhangi birini ifade eder. Zamanla, karaciğer hastalığı siroza (yara izi) neden olabilir. Sağlıklı karaciğer dokusunun yerini daha fazla yara dokusu aldığından, karaciğer artık düzgün çalışamaz. Tedavi edilmediği takdirde, karaciğer hastalığı karaciğer yetmezliğine ve karaciğer kanserine yol açabilir .

Karaciğer Hastalığı Ne Kadar Yaygındır?

Genel olarak, yaklaşık 10 Amerikalıdan 1’inde (toplamda 30 milyon) bir tür karaciğer hastalığı vardır. ABD’de yaklaşık 5.5 milyon insanın kronik karaciğer hastalığı veya sirozu var.

Artan obezite oranlarıyla ilişkili oldukları için bazı karaciğer hastalığı türleri ABD’de daha yaygın hale geliyor. Yetişkinlerin tahminen %20 ila %30’unun karaciğerlerinde aşırı yağ vardır, bu durum alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFD) olarak adlandırılır. Bu, metabolik sendrom ve diyabet, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol ve obezite gibi durumlarla ilişkisini yansıtmak için metabolik ilişkili yağlı karaciğer hastalığı (MAFLD) olarak yeniden adlandırılabilir .

Karaciğer Hasatalığı Belirtileri Ve Nedenleri

Farklı karaciğer hastalığı türlerine ne sebep olur?

Farklı karaciğer hastalığı türleri farklı nedenlerden kaynaklanır. Karaciğer hastalığı şunlardan kaynaklanabilir:

  • Viral enfeksiyonlar: Hepatit A , hepatit B ve hepatit C viral bir enfeksiyonun neden olduğu hastalıklardır.
  • Bağışıklık sisteminizle ilgili sorunlar: Bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla karaciğerinize saldırdığında, otoimmün karaciğer hastalıklarına neden olabilir. Bunlara primer biliyer kolanjit ve otoimmün hepatit dahildir .
  • Kalıtsal hastalıklar: Genetik bir durum (ebeveyninizden miras kalan) nedeniyle bazı karaciğer sorunları gelişir. Kalıtsal karaciğer hastalıkları arasında Wilson hastalığı ve hemokromatoz bulunur .
  • Kanser: Karaciğerinizde anormal hücreler çoğaldığında tümör gelişebilir. Bu tümörler iyi huylu (kanserli olmayan) veya kötü huylu ( karaciğer kanseri ) olabilir.
  • Çok fazla toksin tüketmek: Alkolik yağlı karaciğer hastalığı , alkolü yanlış kullanmanın sonucudur. Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) , çok fazla yağ tüketmekten kaynaklanır. NAFLD, obezite ve diyabet oranları arttıkça daha yaygın hale geliyor.

Karaciğer hastalığı belirtileri nelerdir?

Bazı karaciğer hastalığı türleri (alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı dahil) nadiren belirtilere neden olur. Diğer durumlar için en yaygın semptom sarılıktır – cildinizin ve göz beyazlarınızın sararması. Sarılık, karaciğeriniz bilirubin adı verilen bir maddeyi temizleyemediğinde gelişir .

Karaciğer hastalığının diğer belirtileri şunları içerebilir:

  • Karın (karın) ağrısı (özellikle sağ tarafta).
  • Kolayca morarma.
  • İdrarınızın veya dışkınızın rengindeki değişiklikler.
  • yorgunluk _
  • Mide bulantısı veya kusma .
  • Kollarınızda veya bacaklarınızda şişme ( ödem ).

Karaciğer hastalığının komplikasyonları nelerdir?

Bazı karaciğer hastalığı türleri, karaciğer kanseri geliştirme riskinizi artırabilir. Diğerleri tedavi edilmezse karaciğerinize zarar vermeye devam eder. Siroz (yara izi) gelişir.

Zamanla, hasarlı bir karaciğer, işlev görecek kadar sağlıklı dokuya sahip olmayacaktır. Tedavi edilmeyen karaciğer hastalığı sonunda karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

TEŞHIS VE TESTLER

Karaciğer hastalığı nasıl teşhis edilir?

Karaciğer hastalığının nedenini doğru bir şekilde teşhis etmek ve bulmak için Doktorunuz ayrıca bir veya daha fazla test önerecektir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Kan testleri: Karaciğer enzimleri , kanınızdaki karaciğer enzimlerinin seviyelerini ölçer. Karaciğer fonksiyonunun diğer testleri, uluslararası normalleştirilmiş oran (INR) adı verilen bir kan pıhtılaşma testi içerir. Anormal seviyeler, karaciğer fonksiyonunuzla ilgili sorunları gösterebilir.
  • Görüntüleme testleri: Doktorunuz karaciğerinizde hasar, yara izi veya tümör belirtileri aramak için ultrason , MRI veya CT taraması kullanabilir. Karaciğerde yara izi ve yağ birikiminin derecesini belirlemek için fibroscan adı verilen başka bir özel ultrason türü kullanılabilir.
  • Karaciğer biyopsisi: Karaciğer biyopsisi sırasında , Doktorunuz küçük bir karaciğer dokusu örneğini çıkarmak için ince bir iğne kullanır. Karaciğer hastalığı belirtileri aramak için dokuyu analiz ederler.

YÖNETIM VE TEDAVI

Karaciğer hastalığı nasıl yönetilir veya tedavi edilir?

Karaciğer hastalığının tedavisi, sahip olduğunuz karaciğer hastalığının tipine ve ne kadar ilerlediğine bağlıdır. Olası tedaviler şunları içerir:

  • İlaçlar: Doktorlar, bazı karaciğer hastalıklarını ilaçla tedavi eder. Hepatit gibi viral enfeksiyonlar veya Wilson hastalığı gibi kalıtsal durumlar için ilaç alabilirsiniz.
  • Yaşam tarzı değişiklikleri: Diyetinizi, belirli karaciğer hastalığı türlerini yönetmenize yardımcı olması için kullanabilirsiniz. Yağlı karaciğer hastalığınız varsa, alkolden kaçınmak, yağ ve kalorileri sınırlamak ve lif alımını artırmak yardımcı olabilir. Alkole bağlı karaciğer hastalığı, alkolden uzak durma ile iyileşebilir.
  • Karaciğer nakli: Karaciğer hastalığı karaciğer yetmezliğine ilerlediğinde, karaciğer nakli en iyi tedavi seçeneği olabilir. Bir nakil, karaciğerinizi sağlıklı bir karaciğerle değiştirir.

ÖNLEME

Karaciğer hastalığı önlenebilir mi?

Bazı karaciğer hastalığı türlerini, özellikle de diyet ve yaşam tarzınızdan etkilenenleri önlemek için adımlar atabilirsiniz. Karaciğer hastalığı için risk altındaysanız, Doktorunuz aşağıdakileri içeren yaşam tarzı değişiklikleri önerebilir:

  • Alkolden kaçınmak veya sınırlamak.
  • Trans yağlar veya yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren yiyecek ve içeceklerden kaçınmak.
  • Asetaminofen (Tylenol®) gibi ilaçlar karaciğer hasarının yaygın bir nedeni olduğundan, karaciğer hasarını önlemek için reçeteli ve reçetesiz satılan ilaç alımınızı dikkatli bir şekilde yönetin.
  • Düzenli egzersiz yapmak.
  • Kırmızı et tüketimini sınırlamak.

Güvenli seks yaparak ve iğneleri paylaşmayarak viral hepatit kapma olasılığını en aza indirebilirsiniz .

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Karaciğer hastalığı olan kişiler için prognoz (görünüm) nedir?

Erken tedavi ve etkili yaşam tarzı değişiklikleri ile karaciğer hastalığı olan birçok kişi ciddi karaciğer hasarını önleyebilir ve karaciğer yetmezliğini önleyebilir.

İLE YAŞAYAN

Doktoru ne zaman aramalıyım?

Aşağıdaki durumlarda Doktorunuzu aramalısınız:

  • İdrarınızın veya dışkınızın rengindeki değişiklikler.
  • Gözlerinizin sarılığı veya sararması.
  • Karnınızın sağ üst tarafında ağrı.
  • Kollarınızda veya bacaklarınızda şişme.

Doktoruma hangi soruları sormalıyım?

Doktorunuza sormak isteyebilirsiniz:

  • Karaciğerimi sağlıklı tutmaya yardımcı olmak için hangi yaşam tarzı değişikliklerini yapmalıyım?
  • Karaciğer hastalığının hangi erken uyarı belirtilerine dikkat etmeliyim?
  • Karaciğer hasarını önlemeye yardımcı olacak herhangi bir ilaçtan kaçınmalı mıyım?
  • Kalıtsal bir karaciğer hastalığım varsa, aileme genetik test yaptırmalı mıyım?
  • Karaciğer nakli olmam gerekecek mi?

Bir not

Karaciğer hastalığı enfeksiyon, kalıtsal bir durum, kanser veya aşırı toksik madde yüklenmesinden kaynaklanabilir. doktorlar, birçok karaciğer hastalığını ilaç veya yaşam tarzı değişiklikleri ile etkili bir şekilde tedavi edebilir. Şiddetli karaciğer hastalığınız varsa, karaciğer nakli sağlığınızı iyileştirebilir ve yaşamınızı uzatabilir.

Kaynaklar

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *