«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Erişkin Skolyozu

Erişkin Skolyozu

yetişkin Skolyozu

Erişkin Skolyozu genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde büyüme sırasında keşfedilir (pediatrik skolyoz). Eğriliğin tam iskelet büyümesinin ardından keşfedilmesi nedeniyle, ergenlik döneminde başladığında veya ergenlikten sonra saptandığında “yetişkin skolyozu” olarak adlandırılır.

ERİŞKİN SKOLYOZU NEDİR?

Yetişkin skolyozu nedir?

Skolyoz, omurganın (omurga) anormal bir eğriliğidir. Omurganın doğal, ileri ve geri bir eğrisi vardır. Skolyoz ile omurga döner ve yan yana bir eğri geliştirir. Eğriler 10 derece kadar hafif veya 100 derece veya daha fazla şiddetli olabilir.

Çoğu skolyoz vakası hafiftir ve tedaviye ihtiyaç duymaz. Yetişkinlerde, spinal eğrinin derecesi tedaviyi belirleyebilir veya belirlemeyebilir. Tedavi, semptomların giderilmesine yöneliktir ve mutlaka eğriyi düzeltmeye yönelik değildir. Amaç her zaman ağrıyı azaltmak ve işlevi iyileştirmektir.

Skolyozun kendisi ağrısız olsa da, omurganın normal yaşa bağlı dejenerasyonu semptomlara yol açabilir. Skolyoz olsun ya da olmasın bu belirtiler aynı şekilde tedavi edilir. Skolyoz sadece ameliyat düşünüldüğünde bir faktör haline gelir. Omurilik eğrisinin derecesine bağlı olarak vücudun görünümünde değişiklikler de mümkündür.

Genel olarak, ergenlerde skolyozun çoğu , omurganın torasik veya göğüs kafesi kısmında meydana gelir. Yetişkinlerde asıl endişe tipik olarak bel veya alt omurgadadır. Omurganın bu kısmı, yaşlanma veya dejenerasyon ile görülen değişikliklere en duyarlıdır.

BELIRTILERI VE NEDENLERI

Yetişkin skolyozuna ne sebep olur?

Erişkin skolyozunun nedeni, skolyozun tipine göre değişir. Yetişkin skolyozunun en yaygın şekli dejeneratiftir (yaşlandıkça omurga eğrileri). Yetişkin skolyozu, yetişkinliğe kadar keşfedilmemiş bir pediatrik skolyoz olgusu olabilir. Bazı durumlarda adolesan skolyozu yaşlanmayla birlikte semptomlar geliştirebilir ve tedavi gerektirebilir.

İdiyopatik (bilinmeyen bir nedenden kaynaklanan) skolyoz genellikle çocukluk veya ergenlik döneminde büyüme sırasında keşfedilir. Puberteden sonra başladığında veya saptandığında eğriliğin tam iskelet büyümesi sonrasında keşfedilmesi nedeniyle erişkin idiyopatik skolyoz olarak adlandırılır.

Erişkin skolyozunun belirtileri nelerdir?

Çoğu yetişkin skolyoz vakası semptomlara neden olmaz, ancak ağrı gelişebilir. Sırt ağrısı, artrit , dik duramama ve/veya çekirdek kas sisteminin zayıflığı ve kondisyon kaybı gibi birçok nedenden dolayı ortaya çıkar . Lomber omurgadaki sinirler üzerinde baskı varsa bacak ağrısı/uyuşukluğu/zayıflığı gelişebilir.

Bazı durumlarda, vücuttaki değişiklikler şunları içerebilir:

  • Yükseklik kaybı
  • Pelvis ve kalçaların düzensiz hizalanması

TEŞHIS VE TESTLER

Erişkin skolyozu nasıl teşhis edilir?

Doktorunuz bir tedavi planı önermeden önce, yetişkin skolyoz şüphesi varsa, öykü alması gerekecektir. Bu, aşağıdakilerle ilgili soruları içerebilir:

  • Aile öyküsü
  • Omurganızdaki değişikliği ilk fark ettiğiniz tarih
  • Eğri ilerlemesi (varsa daha önceki X-ışınlarından belirlenir)
  • Varsa ağrının varlığı ve yeri
  • Skolyozun neden olduğu daha ciddi sinir hasarı veya basıncının belirtileri olabilecek herhangi bir bağırsak, mesane veya motor işlev bozukluğu

Fizik muayenede doktorunuz omurganızın şeklini kontrol etmek ve nasıl hareket ettiğinizi görmek için sırtınızı muayene edecektir. Sinirleriniz refleks, duyu ve kas gücü kontrolleriyle de test edilebilir.

Gerekirse doktorunuz röntgen isteyebilir. Önden ve yandan çekilen röntgenler, omurganızın tam bir resmini gösterecektir. Doktorunuz daha sonra skolyozunuz olup olmadığını ve varsa ne derecede olduğunu belirleyebilir.

YÖNETIM VE TEDAVI

Yetişkin skolyozu nasıl tedavi edilir?

konservatif tedavi

Yetişkin skolyoz vakalarının çoğu, bir doktor tarafından düzenli gözlem, reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar ve karnınızı ve sırtınızı güçlendirmek ve esnekliği artırmak için çekirdek güçlendirme egzersizleri ile ameliyatsız olarak yönetilebilir. Eğer sigara içiyorsanız, bunu çok önemli çıkın . Sigaranın dejeneratif süreci hızlandırdığı gösterilmiştir.

Çoğu durumda, doktorunuz hem gücü korumak hem de ağrıyı azaltmak için bazı fizik tedavi yöntemleri önerecektir. Bunlar şunları içerebilir:

  • Duruşu iyileştirmek için çalışmak
  • Yüzme gibi düşük etkili egzersizler yapmak
  • günlük germe
  • aktif kalmak

Ağrı ağızdan alınan ilaçlar veya fizik tedavi ile geçmiyorsa, doktorunuz daha etkili bir rahatlama için epidural (omurilik çevresinden verilir) veya sinir bloğu enjeksiyonları önerebilir .

Cerrahi tedavi

Bazı erişkin skolyoz vakalarında cerrahi gereklidir. Bu tedavi, spinal cerrahiden kaynaklanan komplikasyon riskleri nedeniyle son seçenektir. Aşağıdaki nedenlerle ameliyat önerilebilir:

  • Ağrı . Skolyozdan kaynaklanan sırt ve bacak ağrısı şiddetli hale gelirse ve devam ederse ve konservatif tedaviye yanıt vermezse cerrahi gerekebilir.
  • Omurga dengesizliği . Omurganın dengeli olup olmadığı, skolyozun ilerlemesini ve ameliyat ihtiyacını değerlendirmede önemlidir. Ayakta dururken, önden bakıldığında baş pelvisin ortasında, yandan bakıldığında ise kalça eklemleri üzerinde dengede olmalıdır. Eğri, bunun artık mümkün olmadığı noktaya ilerlerse, hastalar zamanla ilerleme eğilimi gösterecek ve daha fazla ağrı ve sakatlık yaşayacaktır.
  • Yaşam kalitesini iyileştirmek için cerrahi gereklidir . Ameliyat sadece görünümü iyileştirmek için önerilmese de, bazı insanlar omurga deformitelerinin semptomlarını dayanılmaz bulmaktadır. Omurilik dengesizlikleri de temel işlevi ve genel yaşam kalitesini etkiler. Bu durumlarda cerrahi tek seçenektir. Daha genç erişkinlerde kozmetik deformite ameliyat olma kararında önemli bir faktör olabilir, ancak yaşlı erişkinlerde bu genellikle böyle değildir. Her vakaya bağlı olarak çeşitli spinal cerrahi seçenekler vardır. Genel olarak cerrahi prosedürler, omurgayı stabilize etmek, dengeyi sağlamak ve sinirler üzerindeki baskıyı azaltmak için tasarlanmıştır. Omurga stabilizasyon cerrahisi, omurgayı yerinde tutmak için kemik greftleri ve ardından metalik implantlar kullanarak omurganın kemiklerini birleştirir.

Cerrahi tekniklerdeki ve bilgisayar destekli navigasyon sistemlerindeki gelişmeler, daha az invaziv yaklaşımları mümkün kılar ve iyileşme süresini daha hızlı hale getirir.

ÖNLEME

Erişkin skolyozu önlenebilir mi?

Yetişkin skolyozu önlenemez. İdiyopatik skolyozlu hastalarda, durumun nedeni bilinmemektedir. Dejeneratif skolyoz, vücut yaşlandıkça zamanla olur. Düzenli, düşük etkili aerobik ve çekirdek güçlendirme egzersiz programına ayak uydurmak önemlidir.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Yetişkin skolyozu için görünüm nedir?

Yetişkin skolyozunun görünümü, semptomların tipine (idiyopatik veya dejeneratif) ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Fizik tedavi, düzenli bir egzersiz programı ve reçetesiz satılan anti-inflamatuar ilaçlar gibi yöntemlerle ameliyatsız tedavi her zaman birinci basamak tedavidir.

İdeal bir vücut ağırlığını korumak ve düzenli bir egzersiz programını sürdürmek, yetişkin skolyozu ile ilişkili semptomları en aza indirmenin mükemmel yollarıdır.

Erişkin skolyozunun cerrahi tedavisi, hastanın yaşam kalitesini iyileştirebilir ve duruma bağlı ağrı ile başa çıkabilir. Erişkin omurga deformitesi cerrahisinin sonuçları, iyi ve doğru nedenlerle yapılırsa tipik olarak çok iyidir. Bununla birlikte, ameliyatlar önemli risklerle ilişkilidir ve mümkünse kaçınılmalıdır.


İlgili Sağlık Makaleleri

Bebeklerde ve çocuklarda Skolyoz Belirtileri
Kifoplasti/Vertebroplasti Nedir
Bipolar Bozukluk Nedir ?
Sivilceye Ne İyi Gelir?
Yirmilik Dişler


Referanslar

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *