«
  1. Anasayfa
  2. Çocuk Hastalıkları
  3. Bebeklerde ve çocuklarda Skolyoz Belirtileri

Bebeklerde ve çocuklarda Skolyoz Belirtileri

Beklerde ve çocuklarda skolyoz

Bebeklerde ve çocuklarda skolyoz belirtileri; Omurganın yana doğru kıvrıldığı bir durum olan skolyoz da bazı çocukları etkiler. Genellikle ağrıya neden olmaz, ancak dikkat edilmesi gereken semptomlar arasında düzensiz omuzlar ve bacak uzunluğu bulunur. Hafif vakaların sadece bir doktor tarafından düzenli olarak izlenmesi gerekebilir. Ancak ciddi bir skolyoz vakası olan bir çocuğun diş tellerine ve bazen ameliyata ihtiyacı olabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Skolyoz Belirtileri

GENEL BAKIŞ

Bebeklerde ve Çocuklarda Skolyoz nedir?

Bebek ve çocuk skolyozu, bir çocuğun omurgasının anormal şekilde yana eğildiği veya döndüğü bir durumdur. Skolyoz, hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Hafif skolyozu olan kişilerin sadece doktorları tarafından düzenli olarak görülmesi gerekebilir. Daha ciddi vakaları olanlar, diş tellerine veya ameliyata ihtiyaç duyabilir.

bebek ve çocuk skolyozu kimlerde görülür?

Nüfusun yaklaşık %2’si skolyozdan etkilenir. Skolyoz her yaştan insanı etkileyebilir, ancak en çok ergenlerde görülür.

BELIRTILERI VE NEDENLERI

Bebek ve Çocuk skolyozuna ne sebep olur?

Pediatrik ve çocuk skolyozunun üç farklı türü vardır:

  • İdiyopatik skolyoz en sık görülen tiptir. “İdiyopatik”, nedenin bilinmediği, ancak ailelerden geçtiği için genetik (kalıtsal) bir temeli olduğu anlamına gelir.
  • Konjenital skolyoz , doğumda tespit edilen oldukça nadir bir omurga anormalliğidir.
  • Nöromüsküler skolyoz , omurgayı destekleyen kas ve sinirlerdeki anormalliklerin neden olduğu bir omurga eğriliğidir. Örnekler arasında serebral palsi, spina bifida ve müsküler distrofisi olan hastalar bulunur.

Pediatrik ve çocuk skolyozu belirtileri nelerdir?

Skolyoz genellikle ağrıya neden olmaz, bu nedenle semptomlar genellikle fark edilmeyebilir. Ebeveynler veya bakıcılar, çocuklarında aşağıdaki belirtilere dikkat etmelidir:

  • Düz olmayan omuzlar.
  • Bir tarafa sürekli eğilme.
  • Düzensiz bacak uzunluğu.
  • Belirgin omuz bıçak(lar)ı.
  • Düzensiz bir bel.
  • Yükseltilmiş kalçalar.

Çocuğunuzda bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz, çocuğunuzun taranması için doktorunuzla iletişime geçin.

TEŞHIS VE TESTLER

Bebek ve çocuk skolyozu nasıl teşhis edilir?

Siz veya bir bakıcı veya öğretmen, çocuğunuzun skolyozu olabileceğini düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede doktorunuzla iletişime geçin. Doktor ayrıca düzenli olarak skolyoz taraması yapmalıdır ve bu durumdan ilk şüphelenen kişi olabilir.

Skolyoz için bir değerlendirmenin birkaç adımı vardır:

  • Doktorunuz genellikle ailede skolyoz öyküsü olup olmadığını belirlemek için kapsamlı bir öykü ile başlayacaktır. Öykü ayrıca, omurganın eğriliğini açıklayabilecek doğum kusurlarını veya travmayı taramak için kullanılacaktır.
  • Doktor daha sonra çocuğunuzun sırtını, göğsünü, pelvisini, bacaklarını, ayaklarını ve cildini fizik muayene yapacaktır. Doktor, çocuğun omuzlarının düz olup olmadığını, başın ortalanmış olup olmadığını ve vücudun karşı taraflarının düz görünüp görünmediğini kontrol edecektir.
  • Doktor daha sonra çocuktan sırt kaslarının incelenebilmesi için öne eğilmesini ve göğüs kafesinin bir tarafının diğerinden daha yüksek olup olmadığını kontrol etmesini isteyecektir.
  • Uzuvları kontrol ederken, doktor uzuvların aynı uzunlukta olup olmadığını değerlendirecektir. Ayrıca, omurga eğriliğine neden olabilecek karın kas gerginliğini de kontrol edecektir.
  • Fizik muayeneden sonra doktor, skolyoz tanısını doğrulamak için omurganın röntgenini isteyebilir. Röntgen, tüm omurganın görülebilmesi için çocuğunuz ayakta dururken çekilecektir. Doktor daha sonra röntgende gösterildiği gibi omurganın kıvrımlarını ölçecektir. 25 dereceden büyük olan eğrilikler tedavi gerektirebilir.

Doktorunuz çocuğunuzda skolyoz olduğunu tespit ederse, tedavi için sizi bir ortopedik omurga uzmanına yönlendirecektir.

YÖNETIM VE TEDAVI

Bebbek ve çocuk skolyozu nasıl tedavi edilir?

Pediatrik skolyoz tedavisi birkaç faktöre bağlıdır:

  • Skolyoz türü.
  • Eğrinin türü ve derecesi.
  • Ailenizin skolyoz öyküsü.
  • Çocuğunuzun yaşı.
  • Çocuğunuzun iskelet olgunluğuna kadar kalan büyüme yıllarının sayısı.

Skolyozlu çocukların çoğunda, yalnızca dört ila altı ayda bir izleme gerektiren hafif vakalar olacaktır.

Çocuğunuzun doktoru, omurga eğrisinin kötüleştiğini fark ederse, daha da ilerlemesini önlemek için özel bir korse kullanımını reçete edebilir.

Korse, omurga eğrisini kontrol etmiyorsa veya çocuk ilk görüldüğünde eğrilik şiddetliyse, ameliyat gerekebilir. Bu genellikle omurga eğrisi 45 dereceden fazla olduğunda önerilir. Şiddetli skolyoz için cerrahinin çok etkili bir tedavi olduğu bulunmuştur.

BERABER YAŞAMAK

Skolyozlu çocuğum hala egzersiz yapabilir ve fiziksel aktiviteye katılabilir mi?

Evet. Skolyozu tedavi etmeyecek olsa da egzersiz , zaman içinde çocuğunuzun fiziksel işlevindeki olası azalmayı azaltabilir. Fiziksel olarak formda kalmak ve egzersiz yapmak, çocuğunuzun genel refah ve mutluluk duygusunu da iyileştirebilir.

Spor yapmak çocuğumun skolyozunu daha da kötüleştirebilir mi?

En yaygın skolyoz türü olan çocuk idiyopatik skolyozu, çoğu çocuk ortaokul ve lise sporları ve atletizm programlarının bir smorgasbord’una atlamak için istekli olduğunda , genellikle 10 ila 16 yaşları arasında ortaya çıkar .

Ama umutsuzluğa kapılmayın. Spor yapmak skolyozu daha da kötüleştirmez. Aslında, esnekliği ve çekirdek gücünü artıran sporlara katılmak, çocuğunuzun sırt ağrısını azaltabilir. Skolyoza yardımcı olabilecek sporlar şunları içerir:

  • Çocuğunuzun tüm kaslarını aynı anda kullanmasını gerektirdiği için çekirdek gücünü artırabilen yüzme .
  • Çocuğunuzun esnekliğini artıran ve çekirdek gücünü artıran jimnastik .

Çocuğum belirli sporlardan kaçınmalı mı?

Çoğu spor, hatta halter bile genellikle iyidir. Ancak bir çocuk sırt ameliyatı geçirmişse temas sporlarından kaçınmalıdır. Bunlara hokey, lakros, güreş ve futbol dahildir.

Basketbol, ​​futbol, ​​tenis ve yüzme gibi sporlar için çocuğunuz ameliyattan yaklaşık altı ay sonra muhtemelen tekrar bu sporlara katılmaya başlayabilir. Ancak önce çocuğunuzun doktoruyla konuştuğunuzdan emin olun.


İlgili Sağlık Makaleleri

Bebeklerde Soğuk Algınlığı
Kifoplasti/Vertebroplasti Nedir
Bebeklerde Hırıltı Nasıl Geçer
Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer
Erişkin Skolyozu


Referanslar

İlginizi Çekecek Makaleler

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *