«
  1. Anasayfa
  2. İlaç ve Medikal Ürünler
  3. Heparin İnfüzyonu Nedir?

Heparin İnfüzyonu Nedir?

Heparin infüzyonu nedir

Heparin İnfüzyonu Nedir ?. Heparin, kanın pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olan bir ilaçtır. Bir heparin infüzyonu, heparini damarınızdaki bir IV hattından iletir. Yan etkiler morarma ve beklenmedik kanamayı içerir.

Heparin İnfüzyonu Nedir?

Heparin, kanınızın pıhtılaşmasını veya kan pıhtısı oluşturmasını durduran bir ilaçtır. Antikoagülan veya kan sulandırıcı olarak da adlandırılır.

infüzyon nedir?

İnfüzyon, kan damarlarınıza yerleştirilen bir iğne veya kateter (ince, esnek tüp) aracılığıyla bir ilaç veya terapi türünün verilmesidir. Damarlar, kullanılan en yaygın kan damarı türüdür. Bir kateter bir damara yerleştirildiğinde buna “IV hattı” denir.

Muhtemelen ne zaman heparin infüzyon tedavisi alacaksınız?

Kan pıhtısı olarak da bilinen bir venöz tromboemboliniz (VTE) varsa aldığınız ilk tedavi heparin olabilir. Bu tür pıhtılar ciddi olabilir. Bacakta veya kolda olduğu gibi derin bir damarda pıhtı olabilir. Buna derin ven trombozu veya DVT denir.

DVT damar duvarından koparak akciğerlere giderse buna pulmoner emboli (PE) denir. PE’ler akciğerlerdeki kan akışının bir kısmını veya tamamını kesebilir. Hatta bir kan pıhtısı beyne giderek felce neden olabilir. Bu nedenle tedaviye ihtiyaç vardır.

Eklem değiştirme ameliyatları gibi hareket etmenizi engelleyen prosedürler, ameliyatlar veya yaralanmalardan sonra kan pıhtılarını önlemek için heparin alabilirsiniz.

Heparin infüzyonu almak

Heparin ilacı bazen bir IV hattı yoluyla infüzyon olarak verilir. Kanınızda doğru miktarda heparin elde etmek için kanınızın alınması ve test edilmesi önemlidir.

Tıbbi ekibiniz, kısmi tromboplastin süresi (PTT) adı verilen bir testle heparinin ne kadar iyi çalıştığını kontrol edecektir. Bu test, kanınızın pıhtılaşmasının ne kadar sürdüğünü bilmelerini sağlayacaktır. Heparinin doğru şekilde çalıştığından emin olmak için heparin dozunuzu ayarlayacaklar ve bir sonraki PTT testlerinizi isteyeceklerdir.

Bazı infüzyon terapileri hastanede yapılır, ancak evde infüzyon tedavisi görmeniz de mümkündür. Evde veya hastanede infüzyon tedavisi görüyorsanız, tıbbi ekibiniz size ihtiyacınız olan bilgileri verecektir.

Heparin alırken neleri hatırlamanız gerekir?

Heparin alırken herhangi bir morarma veya kanamaya karşı dikkatli olun ve endişelerinizi hemen sağlık ekibinize bildirin. Kan pıhtısı düşürücü kullanırken Küçük yaralanmalarda dahi, çok fazla kanamanız olabilir. Hastanede veya başka bir sağlık kuruluşundaysanız yataktan kalkmadan önce lütfen bir yardımcı veya hemşireden yardım isteyiniz. Bu düşme riskini azaltacaktır.

Heparin yan etkileri hakkında doktor veya hemşireyi ne zaman aramalısınız?

Heparin alıyorsanız ve aşağıdaki yan etkilere sahipseniz doktorunuzu arayın veya hemşirenize haber verin:

  • Nefes almada güçlük, hızlı nefes alma veya hırıltı.
  • Durmayacak kanama.
  • Ciltte morarma, kızarıklık veya yamalar.
  • Ciltte döküntü veya yamalar.
  • Vücudun bir tarafında ani zayıflık veya uyuşma.
  • Baş ağrısı, denge veya kafa karışıklığı ile ilgili sorunlar.
  • Görme veya duyma sorunları.
  • Göğsünüzde ağrı veya hızlı kalp atış hızı.
  • Kahve telvesine benzeyen kusma.
  • Siyah, katranımsı veya kanlı dışkı veya bağırsak hareketleri
  • Kahverengi veya kırmızı olan idrar.

Ayrıca, herhangi bir yeni ilaç, reçetesiz ürün veya takviye kullanmaya başlamadan önce sağlık uzmanınız veya eczacınızla konuşmalısınız. Diğer ilaçlar heparinin çalışma şeklini değiştirebilir. Kan pıhtısı düşürücü dozunuz, başka bir ilaca tepki verirse çok zayıflayabilir veya çok güçlü olabilir.


İlgili Sağlık Makaleleri


Referanslar:

  • PDR.net. Heparin Sodyum İntravenöz Çözümler.
  • Ulusal Evde İnfüzyon Derneği. Ev ve Özel İnfüzyon Hakkında.
  • Smythe MA, Priziola J, Dobesh PP, Wirth D, Cuker A, Wittkowsky AK. Venöz tromboembolizm tedavisinde heparin antikoagülanlarının pratik yönetimi için rehberlik.
  • Amerikan Sağlık Sistemi Eczacıları Derneği. Heparin Enjeksiyonu.

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *