«
  1. Anasayfa
  2. Hastalıklar
  3. Antinükleer Antikor Testi Neden Yapılır?

Antinükleer Antikor Testi Neden Yapılır?

Antinükleer Antikor Testi

Antinükler Antikor testi, ( ANA; FANA ), (Halk arasında ki adıyla anti fana nedir), ANA testi, kandaki antinükleer antikorları arar, Bu anitkorlar hastalığa veya enfeksiyona neden olan istilacılara karşı savunmaya yardımcı olur. Bir antinükleer antikor (ANA), bir hücre çekirdeğindeki normal proteine ​​yanlışlıkla bağlanan bir otoantikordur. ANA’lar genellikle lupus gibi otoimmün rahatsızlıkları olan kişilerde bulunur.

Antinükleer Antikor Testi

Antinükleer Antikor Testi Nedir?

Antinükleer antikor nedir?

Bir antikor, beyaz kan hücreleri (B hücreleri) tarafından yapılan bir proteindir. Antikorlar, vücutta hastalığa veya enfeksiyona neden olan istilacılara (örneğin virüsler ve bakteriler) karşı savunmaya yardımcı olur. Antikorlar, “kendi” hücrelerimizi “yabancı” olarak tanıyarak bir hata yaptıklarında, bunlara otoantikorlar denir.

Çoğumuzun otoantikorları vardır, ancak genellikle çok az miktardadır. Yeterli otoantikor varsa, bir iltihaplanma (şişme) kademesi başlatılır. Bu, bağışıklık sistemimizin kendi vücudumuza saldırmasına neden olur (otoimmün hastalık).

Bir antinükleer antikor (ANA), bir hücrenin çekirdeğindeki normal proteine ​​yanlışlıkla bağlanan bir otoantikordur. ANA’lar genellikle sistemik lupus eritematozus gibi otoimmün rahatsızlıkları olan kişilerde bulunur .

Karışık bağ dokusu hastalığı, Sjögren sendromu , dermatomiyozit , polimiyozit ve skleroderma gibi diğer otoimmün hastalıklarda da görülebilirler .

Ancak, ANA’sı olan herkesin otoimmün hastalığı yoktur. Örneğin, tamamen sağlıklı çocukların yüzde 10-15’inde ANA’lar bulunabilir. Bunlar, araya giren enfeksiyon (kişide zaten başka bir enfeksiyon varken ortaya çıkan bir enfeksiyon) ortamında veya belirli ilaçları (örneğin, hidralazin, izoniazid, prokainamid ve bazı antikonvülzanlar) alan kişilerde kısaca mevcut olabilirler.

TEST DETAYLARI

Antinükleer antikor testi nasıl yapılır?

ANA’lar çeşitli durumlarda mevcut olabileceğinden, ANA testi tanı koymak için değil, sadece doktora otoimmün hastalık olasılığını önermek için kullanılır.

ANA testi yapmak için damardan kan örneği alınır ve test için laboratuvara gönderilir.

ANA testinin bir formu ELISA olarak adlandırılır. Bu testte, kişinin kan örneği antijenlerle (antikorları bağlayan protein kısımları) karıştırılır. Eğer o antijenin antikoru kandaysa, test onu bulabilir.

Laboratuvarlar genellikle ilk tarama olarak ELISA’yı kullanır, ancak sonuçları doğrulamak için Floresan Antinükleer Antikor (FANA) testi adı verilen başka bir testle takip eder. FANA sonuçları titrelerde ve yapılan otoantikorların modelinde (homojen, benekli, santromer, vb.) rapor edilir.

Titre okuma, bir plazma örneğine (kanın protein açısından zengin sıvı kısmı) belirli sayıda salin (tuzlu su) eklenerek belirlenir. Örneğin, 40 kısım salinle karıştırılan bir kısım plazma 1:40’lık bir karışımdır. Bu karışıma “titre” denir.

Karışım daha sonra sırasıyla 1:80, 1:160, 1:320 ve 1:640 karışım tüpleri yaratarak bir dizi ilave seyreltme (sulandırma) adımlarından geçirilir. Daha yüksek titrede bir ANA bulunursa, daha yüksek miktarda ANA olduğunu gösterir.

Antinükleer antikor testi nasıl kullanılır?

ANA testi genellikle rutin doktor ziyaretinin bir parçası olarak yapılmaz. Bunun yerine, test yalnızca bir çocuğun semptomlarının lupus, Sjögren sendromu veya karışık bağ dokusu hastalığı gibi ANA pozitif bir romatizmal hastalıktan kaynaklanma ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda istenmelidir.

Kas-iskelet ağrısı, ateş veya döküntü gibi spesifik olmayan şikayetler için tarama testi olarak ANA testi istenmemelidir.

ANA testi, jüvenil idiyopatik artritli (JIA) çocuklarda prognostik bir belirteç (önceden söylemenin bir yolu) olarak da kullanılır . (ANA testi JİA’yı teşhis etmek için kullanılmaz.)

ANA testi pozitif olan çocukların üveit (göz içinde iltihaplanma) geçirme riski daha yüksektir; bu nedenle, negatif ANA durumu olan JIA hastalarına kıyasla bir oftalmolog (göz doktoru) tarafından daha sık göz muayenesi gerektirirler.

SONUÇLAR VE TAKIP

Çocuğumun ANA testi pozitifse ne yapmalıyım?

Doktorunuz veya pediatrik romatologunuz, çocuğunuzda ANA ile ilişkili herhangi bir romatolojik hastalık belirtisi olup olmadığını belirlemek için ANA testini diğer laboratuvar çalışmaları ve çocuğunuzun öyküsü ve fizik muayenesi bağlamında yorumlayacaktır.

Doktor çocuğunuzun belirli bir hastalığı olduğundan şüphelenirse daha fazla test yapılacaktır.

ANA testinin “yanlış pozitif” oranı yüksektir, bu da otoimmün hastalığı olmayan birçok kişinin daha yüksek ANA seviyelerine sahip olabileceği anlamına gelir.

Pozitif bir ANA sonucunun anlamlı olup olmadığını veya çocuğunuzun semptomlarıyla ilgili olup olmadığını belirlemek için çocuğunuzun çocuk doktoru veya çocuk romatoloğu ile konuşmanız önemlidir.


İlgili Sağlık Makaleleri


Referanslar

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *