Bitkisel Takviyeler, bitkilerden ve/veya yağlarından, köklerinden, tohumlarından, meyvelerinden veya çiçeklerinden elde edilen ürünlerdir. Yüzyıllar boyunca, şifalı özellikleri için bitkisel takviyeler kullanılmıştır. Bitkileri almadan önce, içinde ne olduğunu, güvenli olup olmadıklarını ve diğer takviyeler ve ilaçlarla nasıl tepki verdiklerini bildiğinizden emin olun.
Bitkisel takviyeler
Bitkisel takviyeler nelerdir?
Bitkisel takviyeler, bitkilerden ve/veya yağlarından, köklerinden, tohumlarından, meyvelerinden veya çiçeklerinden elde edilen ürünlerdir. Bitkisel takviyeler yüzyıllardır kullanılmaktadır. İyileştirici özelliklere sahip olduklarına inanılmaktadır.
Bitkisel takviyelerin formları nelerdir?
Bitkisel ürünler birçok farklı formda gelir ve dahili veya harici olarak kullanılabilir. Bitkisel ürünlerin formları şunları içerir:
- Sıvı özler.
- Çaylar.
- Tabletler ve kapsüller.
- Banyo tuzları.
- Yağlar.
- merhemler.
Yaygın bitkisel takviyeler ve kullanımları nelerdir?
Birkaç farklı kullanımı olan birçok bitkisel takviye vardır. Aşağıdakiler en yaygın olanlardan bazılarıdır:
Aloe Vera : topikal olarak yanıklar, sedef hastalığı ve osteoartrit için kullanılır . Gastrit veya kabızlık gibi sindirim sorunları için oral formda kullanılır .
Karayılan otu: Sıcak basmaları, gece terlemeleri, vajinal kuruluk ve menopoz semptomlarını tedavi etmek için kullanılır .
Papatya: Uykusuzluk, kaygı, mide rahatsızlığı, gaz ve ishali tedavi etmek için kullanılır . Ayrıca cilt koşulları için topikal olarak kullanılır. Yaban mersini alerjisi olan kişilerde dikkatli olun.
Ekinezya: Soğuk algınlığı ve semptomlarıyla savaşmak için kullanılır .
Keten tohumu: Kolesterolü düşürmek için kullanılır. İyi bir lif ve omega-3 yağ asitleri kaynağı.
Ginko: Hafıza sorunları ve kulak çınlaması ( kulak çınlaması) tedavisinde kullanılır . Antidepresan ilaçlarla yan etkileri olan kişilerde cinsel dürtü ve cinsel performansı artırmak için antidepresan seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) ile birlikte kullanılabilir. Kan sulandırıcı kullanan kişilerde dikkat!
Nane yağı: Mide bulantısı, hazımsızlık, mide problemleri ve bağırsak rahatsızlıkları gibi sindirim problemlerini tedavi etmek için kullanılır.
Soya: Menopoz semptomlarını, hafıza problemlerini ve yüksek kolesterol seviyelerini tedavi etmek için kullanılır . Organik, bütün soya gıdaları, soya takviyeleri ve soya sosisleri gibi işlenmiş soya gıdalarına tercih edilir.
St. John’s Wort: depresyon, anksiyete ve uyku bozukluklarını tedavi etmek için kullanılır. NOT: Bu bitkinin başka birçok ilaç ve bitki etkileşimi vardır. Bu eke başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışın.
Çay ağacı yağı: akne, ayak mantarı, tırnak mantarı, yaralar, enfeksiyonlar, bitler, ağızda mantar enfeksiyonu (pamukçuk) , uçuk ve kepek gibi çeşitli durumları tedavi etmek için topikal olarak kullanılır .
Bitkisel takviye ürünler ne kadar popüler?
Bitkisel desdekleyiciler Amerika Birleşik Devletleri’nde yaygın olarak kullanılmaktadır. Hastalık Kontrol Merkezleri tarafından yapılan bir araştırma, ülkedeki insanların yarısından fazlasının günlük bitkisel takviye aldığını belirtiyor.
Bitkisel ürünleri kullanmak güvenli midir?
Ekim 1994 tarihli Diyet Takviyesi Sağlık Eğitimi Yasası, bitkisel ürün üreticilerinden ürünlerinin piyasaya sürülmeden önce ürünlerinin güvenli veya etkili olduğunu kanıtlamalarını gerektirmez. Bununla birlikte, bir ürünün tüketicilere sunulduktan sonra güvenliğini izlemekten Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) sorumludur.
Çoğu durumda, insanlar reçeteli ilaçlarla bitkisel takviyeleri kullanır. Bu, ilaç etkileşimleri nedeniyle ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bitkisel bir takviye kullanmaya başlamadan önce daima sağlık uzmanınızla konuşun.
Aspirin, digoksin, diüretikler, hipoglisemikler, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar , spironolakton veya varfarin alıyorsanız, doktorunuza danışmadan bitkisel takviyeleri KULLANMAYIN .
Çözümün Adı | Ne için kullanır | Riskler |
---|---|---|
Efedra (Ephedra sinica, Ma-Huang olarak da bilinir) | Öksürük ve obeziteyi tedavi etmek için | Kalp atış hızı ve kan basıncında tehlikeli ve yaşamı tehdit eden artışlar. Birçok kalp ilacıyla potansiyel olarak ölümcül etkileşimleri vardır. |
Sarımsak (Allium sativum) | Kolesterolü düşürmek için; soğuk algınlığı ve bazı enfeksiyonları önlemek ve tedavi etmek için | Varfarin (Coumadin) gibi antikoagülan ilaçlar alan kişilerde aşırı kanama. |
Ginkgo (Ginkgo biloba) | Zihinsel işleyişi, dolaşımı iyileştirmek için; irtifa hastalığını önlemek için | Antikoagülan ilaçlarla birlikte alındığında aşırı kanama riskini artırır. Diüretiklerin etkisine müdahale eder. |
Goldenseal (Hydrastis canadensis) | Kabızlığı tedavi etmek için; bir anti-inflamatuar olarak işlev görür | Vücudunuzun birçok ilacı işleme şeklini değiştiren maddeler içerir, bu nedenle kalp ilaçları ile birlikte dikkatli kullanılmalıdır. |
Alıç (Crataegus türleri) | Konjestif kalp yetmezliğini ve yüksek tansiyonu tedavi etmek için | Doktorunuzun yönlendirmesi olmadan kalp ilacı kullanan hiç kimse tarafından alınmamalıdır. |
Meyan kökü (Glycyrrhiza glabra) | Öksürük, siroz ve mide ülserlerini tedavi etmek için | Kalp rahatsızlığı olan veya kalp ilacı kullanan kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Kan basıncını yükseltir. |
K vitamini
K vitamini varfarin ile etkileşime girdiğinden, yüksek K vitamini seviyeleri de bir problemdir. Birçok gıda, varfarinin çalışma şeklini etkileyebilecek K vitamini bakımından yüksektir. Yapraklı yeşil sebzeler en yüksek K vitamini içeriğine sahiptir; K vitamini yüksek diğer gıdalar arasında Brüksel lahanası, lahana, brokoli, kuşkonmaz, bamya ve donmuş bezelye bulunur.
Diyetinizi tutarlı tutmak önemlidir. Varfarin alıyorsanız K vitamini içeren gıdalardan kaçınmak gerekli değildir, ancak diyetinizdeki K vitamini miktarına bağlı olarak dozunuzu ayarlamak için veya diyetinizde büyük değişiklikler yapmayı planlıyorsanız sağlık uzmanınızla görüşün.
Bir kişi aynı zamanda kalp ilaçları alıyor olsun ya da olmasın, kalp sorunlarına neden olabilecek diğer takviyeler:
- Aloe : Dahili olarak kabızlığı gidermek için ve harici olarak tahriş olmuş cildi ve yanıkları yatıştırmak için kullanılır. Dahili olarak alındığında potasyum seviyelerini düşürebilir, bu nedenle diüretik ve digoksin kullanıyorsanız aloe’den kaçının.
- Arnica (Arnica montana) : Morarma, ağrı ve burkulma kaynaklı ağrıyı azaltmak ve kabızlığı gidermek için harici olarak uygulanır. Arnica kalp için potansiyel olarak toksiktir ve dahili olarak alındığında kan basıncını yükseltebilir.
- Karayılan otu (Cimicifuga racemosa) : Menopoz semptomlarını hafifletmek için kullanılır. Yüksek dozlarda veya antihipertansif ilaçlarla alındığında kan basıncını düşürebilir.
- Beta karoten : serbest radikallerle (kontrol edilmediğinde vücuda zarar veren maddeler) savaştığı düşünülen antioksidan. Beta karoten içeren vitamin takviyelerinin kullanılması, artan ölüm riski nedeniyle aktif olarak önerilmemelidir. Karışık karoten içeren takviyeleri seçin.
- Feverfew (Tanacetum parthenium) : Migren , artrit ve alerjileri önlediğine ve tedavi ettiğine inanılıyor . Feverfew, dahili olarak alındığında kanın pıhtılaşmasına müdahale edebilir.
- Zencefil : Mide bulantısını ve taşıt tutmasını hafiflettiği, kan kolesterolünü düşürdüğü, trombosit agregasyonunu azalttığı ve sindirim yardımcısı ve antioksidan görevi gördüğü düşünülmektedir. Zencefil kan pıhtılaşmasına müdahale edebilir.
- Ginseng (Panax ginseng) : Yaşlanmayı yavaşlattığı, zihinsel ve fiziksel kapasiteyi arttırdığı, cinsel performansı arttırdığı ve bağışıklığı güçlendirdiği düşünülüyor. Hipertansiyon (yüksek tansiyon) olan kişiler tarafından alınmamalıdır.
- Isırgan otu (Urtica dioica) : İdrar yolu enfeksiyonları , böbrek ve mesane taşları ve romatizma ile savaştığı düşünülmektedir . Kepek kontrolü için harici olarak kullanılır. Isırgan otu, kalp veya böbrek fonksiyonlarının azalmasından kaynaklanan sıvı tutulması olan kişiler tarafından alınmamalıdır.
İlgili Sağlık Makaleleri
Kalp Krizi Belirtileri (Miyokard Enfarktüsü)
Safra kesesi Bitkisel Tedavi
Vertigo (Baş Dönmesi) Nedir?
Kalsiyum Kan Testi
Antinükleer Antikor Testi Nedir?
İlgili Sağlık Makaleleri
- Dolorex Nedir
- Zerdeçal (Kurkuminin) 12 Faydası
- Ekokardiyografi Nedir ?
- Ertesi Günü Hapı Nedir?
- Transkraniyal Doppler Ultrason Nedir
- Gestasyonel Diyabet