«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Geceleri Kalp Çarpıntısı

Geceleri Kalp Çarpıntısı

geceleri kalp çarpıntısı

Geceleri kalp çarpıntısı genellikle zararlı değildir. Alkol, kafein, nikotin, stres veya hormonlar gibi birçok faktör bunlara neden olabilir. Daha az sıklıkla kalp hastalığı veya tiroid bozukluğu gibi sağlık durumlarından kaynaklanırlar.

Geceleri Kalp Çarpıntısı

Geceleri kalp çarpıntısı nedir?

Kalp çarpıntısı, kalbinizin çarptığını, yarıştığını veya hızlı attığını hissettirir. Ayrıca kalbinizin attığını veya fazladan bir kalp atışınız olduğunu hissedebilirsiniz. Çarpıntı, kalp atış hızınızın farkına varmanızı sağlar . Kalbinizin göğsünüzde attığını hissedebilirsiniz ancak boynunuzda veya boğazınızda da attığını hissetmek de yaygındır.

Kalp çarpıntısı, gece veya gündüz dinlendiğiniz zamanlar da dahil olmak üzere her an ortaya çıkabilir. Korkutucu olabilirler ama genellikle tehlikeli değildirler. Birçok insan gün içinde aynı kalp çarpıntısını yaşar ancak meşgul oldukları için bunu fark etmez.

Daha az sıklıkla, gece kalp çarpıntısı aritmi (anormal kalp ritmi) gibi ciddi bir sağlık durumunun işareti olabilir. Uzandığınızda kalbiniz sıklıkla çarpıyorsa, muayene için doktorunuzu görmelisiniz. Çarpıntı yaşıyorsanız, nefes almada zorluk çekiyorsanız veya göğüs ağrınız varsa hemen yardım alın.

Geceleri kalp çarpıntısı ne kadar yaygındır?

Kalp çarpıntısı çok yaygındır. Gün boyunca birçok insanın başına gelirler. Ancak dikkatiniz dağılmadığında kalp çarpıntısını fark etme olasılığınız daha yüksektir. Hareketsiz oturduğunuzda, dinlenirken veya uzanırken bunları hissedebilirsiniz.

Belirtileri ve Nedenleri

Geceleri kalp çarpıntısının belirtileri nelerdir?

Uzandığınızda şunları hissedebilirsiniz:

  • Çırpınan. Bazı insanlar bu hissi göğüste kanat çırpma veya çırpınma hissi olarak tanımlar. Kalbiniz sanki takla atıyormuş gibi hissedebilir.
  • Düzensiz kalp atış hızı. Kalbinizin ritmi dışında attığını, atışını atladığını veya hızlanıp yavaşladığını hissedebilirsiniz. Ayrıca kalbiniz bir veya iki saniyeliğine durmuş gibi görünebilir.
  • Vurma. Kalbinizin çok sert veya kuvvetli attığını hissedebilirsiniz. Kalp çarpıntısı olan bazı kişiler kalp atışını kulaklarında duyabildiklerini söylüyor.

Geceleri kalp çarpıntısına ne sebep olur?

Genellikle kalp çarpıntısı zararsızdır ve altta yatan bir sağlık probleminden kaynaklanmaz. Kalbin ritmi bozulduğunda veya çok erken kasıldığında (attığında) meydana gelirler.

Doktorlar buna erken ventriküler kasılma (PVC) veya erken atriyal kasılma (PAC) adını verir. Neredeyse herkesin zaman zaman bir PVC veya PAC’ı vardır. Ama herkes onları hissetmiyor.

Bazı insanlar uyudukları pozisyon nedeniyle yatarken kalp çarpıntısı yaşarlar. Yan tarafınıza eğilerek uyumak vücudunuzdaki basıncı artırarak çarpıntıya neden olabilir. Kalp çarpıntısının diğer birçok yaygın nedeni şunlardır:

  • Kaygı , stres ve depresyon . Panik atak sırasında kalp çarpıntısı sık görülür.
  • Dehidrasyon ve elektrolit dengesizlikleri. Elektrolitler vücutta bulunan minerallerdir. Kalbinizin ritmini kontrol ediyorlar.
  • Diyet hapları ve psödoefedrin içeren nazal dekonjestanlar dahil ilaçlar . Nikotin ayrıca kalp çarpıntısına da neden olabilir.
  • Ekstra kilo ve obezite . Fazla kilo taşıyan kişilerde anormal kalp ritmi ve kalp hastalığı riski daha yüksektir.
  • Ateş .
  • Menopoz sırasındaki hormonal değişiklikler ve hamilelik sırasında vücutta meydana gelen değişiklikler. Hamilelik sırasında kalp çarpıntısı çok yaygındır ve genellikle zararsızdır.
  • Alkol, kafein ve çikolata dahil bazı yiyecek ve içecekler . Karbonhidrat , sodyum (tuz), şeker veya yağ oranı yüksek gıdalar kalp çarpıntısına neden olabilir.

Daha az yaygın olarak, kalp çarpıntısı aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir sağlık durumu veya bozukluğundan kaynaklanır:

  • Anemi (düşük kırmızı kan hücresi sayımı).
  • Kalp krizi , kalp yetmezliği veya kardiyomiyopati dahil olmak üzere kalp hastalığı .
  • Atriyal fibrilasyon (Afib) , taşikardi (hızlı kalp atış hızı) ve bradikardi (yavaş kalp atış hızı) dahil olmak üzere kalp ritmi sorunları (aritmiler) .
  • Hipotansiyon (düşük tansiyon) veya hipoglisemi (düşük kan şekeri ).
  • Metabolik sendrom .
  • Miyokardit, viral bir enfeksiyondan kaynaklanan kalp kaslarının iltihaplanmasıdır.
  • Hipertiroidizm gibi tiroid sorunları .
  • Kapak hastalığı da dahil olmak üzere kalpteki yapısal problemler .

Teşhis ve Testler

Sağlık uzmanları gece kalp çarpıntısını nasıl teşhis ediyor?

Doktorunuz belirtilerinizi soracak ve kalbinizi dinleyecektir. Anemi veya enfeksiyonu araştırmak için bir kan testi ( tam kan sayımı veya CBC ) önerebilirler . Kan testi aynı zamanda vitamin eksikliği belirtileri veya tiroidinizde bir sorun olduğunu da gösterebilir.

Kalp atış hızınızı izlemek için elektrokardiyogram (EKG veya EKG) yapabilirler . Bu test, cildinize bağlanan sensörleri kullanarak kalp atış hızınızı ölçer. Genellikle yaklaşık 15 dakika süren test sırasında uzanmanızı isteyebilirler.

Çoğu zaman EKG kalp çarpıntısını tespit etmez. Test sırasında düzensiz bir kalp atışınız olmayabilir. Böyle bir durumda, Doktorunuz Holter monitörü gibi ambulatuvar bir elektrokardiyogram önerebilir .

Günlük aktivitelerinizi yaparken bu cihazı bir haftaya kadar takarsınız. Kalp atış hızınızı (ve düzensiz kalp atışlarınızı) kaydeder ve Doktorunuzun incelemesi için bilgileri saklar.

Yönetim ve Tedavi

Geceleri kalp çarpıntısını nasıl yönetirim?

Çoğu zaman, gece kalp çarpıntısı, özellikle de ara sıra meydana geliyorsa, tedavi gerektirmez. Geceleri kalp çarpıntısını kendiniz hafifletebilirsiniz. Kalbiniz geceleri hızla çarpıyorsa şunları yapmalısınız:

  • Derin nefes alın: Uzun, derin nefesler içeren büzülmüş dudak nefes alma tekniklerini deneyin . Ayrıca stresi azaltmak için meditasyon yapabilir ve diğer rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz.
  • Bir bardak su için: Eğer susuz kalırsanız, kalbiniz kan pompalamak için daha fazla çalışmak zorunda kalır.
  • Dönün veya ayağa kalkın ve dolaşın: Kalp çarpıntısını hafifletmek için ihtiyacınız olan tek şey pozisyon değişikliği olabilir. Yatakta dönmeyi, dik oturmayı veya derin nefesler alırken odanın içinde kısa bir yürüyüş yapmayı deneyin.

Çarpıntıya neden olan bir sağlık durumu varsa, Doktorunuz bu durumu tedavi edecektir. Tedaviler nedene bağlı olarak değişir. Bazen Doktorlar çarpıntıyı tedavi etmek için beta bloker adı verilen bir ilaç türü reçete eder . Bu ilaçlar kalp atış hızını yavaşlatır ve çarpıntıyı azaltır.

Önleme

Geceleri kalp çarpıntısını önleyebilir miyim?

Geceleri kalp çarpıntısını önleyemeyebilirsiniz ancak riski azaltabilirsiniz. Malısın:

  • Özellikle yatmadan önce çok fazla alkol veya kafein içmekten kaçının. Sigara içiyorsanız, sigarayı bırakma planı hakkında Doktorunuzla görüşün .
  • Yatmadan hemen önce büyük bir yemek yemeyin (özellikle yağ, karbonhidrat, tuz veya şeker oranı yüksek yiyecekler).
  • Anksiyete veya depresyon için tedavi alın. Antidepresan ilaç ve tedavi hakkında Doktorunuzla konuşun .
  • Günlük olarak stresi azaltmak için adımlar atın. Meditasyon, yoga, diyafram nefesi ve diğer rahatlama tekniklerini deneyin.
  • Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Fazla kilonuz varsa veya obeziteniz varsa, Doktorunuzdan bir kilo verme planı isteyin.

Görünüm / Prognoz

Geceleri kalp çarpıntısı olan insanlar için görünüm nedir?

Geceleri kalp çarpıntısı yaşayan çoğu insanın tedaviye ihtiyacı yoktur. Çarpıntı zaman zaman meydana gelirse genellikle tehlikeli değildir. Birçok kişi, diyetlerinde veya yaşam tarzlarında değişiklik yaptıktan sonra geceleri kalp çarpıntısından kurtulur. Bu değişiklikler alkolden kaçınmayı ve stresi yönetmeyi içerebilir.

Bir kalp probleminden, tiroid hastalığından veya başka bir sağlık durumundan kaynaklanan kalp çarpıntılarınız varsa, prognozunuz hakkında Doktorunuzla görüşün. Belirtilerinizi hafifletmek için Doktorunuz bunlara neden olan durumu tedavi edecektir.

Beraber yaşamak

Gece kalp çarpıntısı hakkında sağlık uzmanıma ne zaman başvurmalıyım?

Dinlenirken veya uzanırken sık sık kalp çarpıntısı yaşıyorsanız, Doktorunuza bir ziyaret planlamalısınız. Geceleri yaşanan kalp çarpıntıları çoğu zaman zararlı değildir. Ancak bunların ciddi bir sağlık sorununun işareti olmadığından emin olmak için Doktorunuzu görmeniz önemlidir.

Kalp çarpıntınız varsa hemen yardım alın ve:

  • Göğüs ağrısı veya rahatsızlık.
  • Nefes almada zorluk, nefes darlığı veya diğer solunum problemleri.
  • Baş dönmesi veya karışıklık.
  • Bilinç kaybı veya bayılma ( senkop ).
  • Uzuvlarınızda, özellikle bacaklarınızda, ayak bileklerinizde ve ayaklarınızda şiddetli şişlik ( ödem ).
  • Olağandışı veya ani yorgunluk .

Fitness cihazınız sizi 100’ün üzerinde kalp atış hızı konusunda uyarıyorsa da tıbbi yardım almalısınız.

Bir not

Geceleri sık sık kalp çarpıntısı yaşıyorsanız, Doktorunuzla konuşun. Çoğu kalp çarpıntısı tehlikeli olmasa da bir değerlendirme planlamalısınız. Doğru beslenerek, alkol ve nikotinden kaçınarak ve yatmadan önce kafeinden uzak durarak gece kalp çarpıntısı riskinizi azaltabilirsiniz.

Stresi azaltmak ve rahatlamanıza yardımcı olmak için yoga ve meditasyonu deneyin. Göğüs ağrısı, baş dönmesi veya nefes darlığının yanı sıra kalp çarpıntısı da meydana gelirse hemen yardım alın.


İlgili Sağlık Makaleleri


Kaynaklar

İlginizi Çekecek Makaleler

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *