«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Ani Kalp Durması (Ani Kalp Ölümü )

Ani Kalp Durması (Ani Kalp Ölümü )

Ani Kalp Durması

Ani kalp durması (ani kalp ölümü) başka bir değişle ” ani kardiyak arrest ” (SCD), kalp fonksiyon kaybının (ani kalp durması) neden olduğu ani beklenmedik bir ölümdür.

Ani Kalp Durması (Ani Kalp Ölümü )

Ani kalp durması ve ani kalp ölümü nedir?

Ani kardiyak ölümü (SCD), kalp fonksiyon kaybının (ani kalp durması) neden olduğu ani, beklenmedik bir ölümdür. Ani kardiyak ölüm, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük doğal ölüm nedenidir ve her yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde yaklaşık 325.000 yetişkin ölümüne neden olur. Ani kalp ölümü, tüm kalp hastalığı ölümlerinin yarısından sorumludur.

Ani kardiyak ölüm en sık 30’lu yaşların ortalarından 40’lı yaşların ortasına kadar olan yetişkinlerde görülür ve erkekleri kadınlardan iki kat daha fazla etkiler. Bu durum çocuklarda nadirdir ve her yıl 100.000 çocuktan yalnızca 1 ila 2’sini etkiler.

Ani kalp durması (AV) Düğümünün kalp krizinden farkı nedir?

Ani kalp durması değil kalp krizi (miyokard enfarktüsü). Kalp krizleri, bir veya daha fazla koroner arterde tıkanıklık olduğunda meydana gelir ve kalbin yeterli miktarda oksijen açısından zengin kan almasını engeller. Kandaki oksijen kalp kasına ulaşamazsa kalp hasar görür.

Buna karşılık, kalbe giden elektrik sistemi arızalandığında ve aniden çok düzensiz hale geldiğinde ani kalp durması meydana gelir. Kalp tehlikeli derecede hızlı atıyor. Karıncıklar titreyebilir veya titreyebilir (ventriküler fibrilasyon) ve kan vücuda iletilmez. İlk birkaç dakika içinde en büyük endişe, beyne giden kan akışının o kadar şiddetli bir şekilde azalmasıdır ki, bir kişi bilincini kaybeder. Acil tedavi hemen başlatılmazsa ölüm takip eder.

Acil tedavi , kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) ve defibrilasyonu içerir. CPR, akciğerlerde yeterli oksijeni tutar ve göğse bir elektrik şoku (defibrilasyon) ile normal kalp ritmi eski haline gelene kadar beyne iletir. Acil durum personeli tarafından kullanılan portatif defibrilatörler veya genel erişimli defibrilatörler (AED’ler) kişinin hayatını kurtarmaya yardımcı olabilir.

BELIRTILERI VE NEDENLERI

Ani kalp durmasının belirtileri nelerdir?

Bazı insanlar hızlı bir kalp atışı yaşayabilir veya baş dönmesi hissedebilir, bu da onları potansiyel olarak tehlikeli bir kalp ritmi sorununun başladığı konusunda uyarır. Bununla birlikte, vakaların yarısından fazlasında önceden semptomlar olmaksızın ani kalp durması meydana gelir.

Ani kardiyak ölüme ne sebep olur?

Ani kalp ölümlerinin çoğu, aritmi adı verilen anormal kalp ritimlerinden kaynaklanır. Hayatı tehdit eden en yaygın aritmi, ventriküllerden (kalbin alt odacıkları) düzensiz, düzensiz bir uyarı ateşlemesi olan ventriküler fibrilasyondur. Bu durumda kalp kan pompalayamaz ve tedavi edilmezse dakikalar içinde ölüm gerçekleşir.

Ani kalp durmasının risk faktörleri nelerdir?

Bir kişinin ani kalp durması ve ani kalp ölümü riskini artırabilecek birçok faktör vardır.

Önde gelen iki risk faktörü şunları içerir:

  • Önceki kalp krizi (AKÖ vakalarının yüzde 75’i önceki bir kalp kriziyle bağlantılıdır) -Kişinin kalp krizinden sonraki ilk altı ayda AKÖ riski daha yüksektir.
  • Koroner arter hastalığı (AKÖ vakalarının yüzde 80’i bu hastalıkla bağlantılıdır) -Koroner arter hastalığı için risk faktörleri arasında sigara içmek, ailede kardiyo vasküler hastalık öyküsü, yüksek kolesterol veya kalp büyümesi yer alır.

Diğer risk faktörleri şunları içerir:

  • Ventriküler taşikardi ile birlikte yüzde 40’tan az ejeksiyon fraksiyonu ( EF hakkında aşağıdaki bilgilere bakın)
  • Önceki ani kalp durması epizodu
  • Ailede ani kalp durması veya AKÖ öyküsü
  • Uzun QT sendromu , Wolff-Parkinson-White sendromu , aşırı düşük kalp atış hızı veya kalp bloğu dahil olmak üzere belirli anormal kalp ritimlerinin kişisel veya aile öyküsü
  • Kalp krizi sonrası ventriküler taşikardi veya ventriküler fibrilasyon
  • Tarihi konjenital kalp kusurları veya kan damarı anormallikleri
  • Tarihi senkop (sebebi bilinmeyen bayılma bölüm)
  • Kalp yetmezliği: Kalbin pompalama gücünün normalden daha zayıf olduğu bir durum. Kalp yetmezliği olan hastalarda ani kalp durmasına yol açabilen ventriküler aritmiler yaşama olasılığı genel popülasyona göre 6 ila 9 kat daha fazladır.
  • Dilate kardiyomiyopati (vakaların yaklaşık yüzde 10’unda AKÖ nedeni): genişlemiş (genişlemiş) ve zayıflamış sol ventrikül nedeniyle kalbin kan pompalama yeteneğinde azalma
  • Hipertrofik kardiyomiyopati: özellikle ventrikülleri etkileyen kalınlaşmış bir kalp kası
  • Organik kalp hastalığı olmasa bile kan potasyum ve magnezyum seviyelerinde (örneğin diüretik kullanımından) önemli değişiklikler
  • obezite
  • Şeker hastalığı
  • Eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımı
  • “Pro-aritmik” ilaçlar almak, yaşamı tehdit eden aritmi riskini artırabilir.

Ani kardiyak ölüm (AKÖ) sporcularda nadiren görülür, ancak gerçekleştiğinde çoğu zaman bizi şok ve inanamayarak etkiler.

Çünkü:

AKÖ vakalarının çoğu, tespit edilmemiş kardiyovasküler hastalıklarla ilişkilidir. Daha genç popülasyonda AKÖ genellikle doğuştan kalp kusurlarından kaynaklanırken, daha yaşlı sporcularda (35 yaş ve üzeri) neden daha sık koroner arter hastalığı ile ilişkilidir.

yaygınlık:

Sporcularda AKÖ nadir olmasına rağmen, medyada yer almak genellikle daha yaygın gibi görünmesini sağlar. Daha genç nüfusta AKÖ’lerin çoğu takım sporları yaparken ortaya çıkar; yaklaşık 100.000’de bir ila 300.000 sporcuda bir ve daha sık olarak erkeklerde. Daha yaşlı sporcularda (35 yaş ve üstü), AKÖ, koşarken veya koşarken daha sık görülür – yaklaşık 15.000 koşucudan birinde ve 50.000 maraton koşucusundan birinde.

Tarama:

Amerikan Kalp Derneği, lise ve üniversite sporcuları için, sporcunun kişisel ve aile öyküsünün eksiksiz ve dikkatli bir değerlendirmesini ve fizik muayeneyi içermesi gereken kardiyovasküler taramayı önermektedir. Tarama iki yılda bir tekrarlanmalı ve her yıl öykü alınmalıdır.

40 yaş ve üstü erkekler ve 50 yaş ve üstü kadınlar da egzersiz stres testi yaptırmalı ve kardiyak risk faktörleri ve semptomları hakkında eğitim almalıdır.

Kalp sorunları tespit edilirse veya şüphelenilirse, sporcu daha fazla değerlendirme ve tedavi kılavuzları için önce bir kardiyoloğa sevk edilmelidir.

İmplante edilebilir kardiyoverter-defibrilatör (ICD):

AKÖ için büyük risk taşıyan hastalarda koruyucu tedavi olarak bir ICD yerleştirilebilir. ICD, aritmileri düzeltmek için tasarlanmış kalp piline benzer küçük bir makinedir. Hızlı bir kalp atış hızını algılar ve ardından düzeltir.

ICD, kalp ritmini sürekli olarak izler. Çok hızlı, anormal bir kalp ritmi tespit ettiğinde, kalbin tekrar normal bir ritimde atmasına neden olmak için kalp kasına enerji (küçük ama güçlü bir şok) verir. ICD, ayrıca, hastanede tutulan sistemin üçüncü bir parçası aracılığıyla doktor tarafından görüntülenebilen her bölümün verilerini de kaydeder.

ICD, ani kalp durmasından kurtulan ve kalp ritimlerinin sürekli izlenmesine ihtiyaç duyan hastalarda kullanılabilir. Ayrıca altta yatan diğer düzensiz kalp ritimlerini tedavi etmek için bir kalp pili ile birleştirilebilir.

Girişimsel prosedürler veya cerrahi:

Koroner arter hastalığı olan hastalar için, kalp kasına kan akışını iyileştirmek ve AKÖ riskini azaltmak için anjiyoplasti (kan damarı onarımı) veya baypas cerrahisi gibi girişimsel bir prosedür gerekebilir.

Hipertrofik kardiyomiyopati veya doğuştan kalp kusurları gibi başka rahatsızlıkları olan hastalarda, sorunu düzeltmek için girişimsel bir prosedür veya ameliyat gerekebilir. Elektriksel kardiyoversiyon ve kateter ablasyonu dahil olmak üzere anormal kalp ritimlerini tedavi etmek için başka prosedürler kullanılabilir.

Sol ventrikülde (kalbin sol alt pompalama odası) bir kalp krizi meydana geldiğinde, bir yara izi oluşur. Yaralı doku ventriküler taşikardi riskini artırabilir. Elektrofizyolog (kalbin elektriksel bozuklukları konusunda uzmanlaşmış doktor) aritmiye neden olan alanı tam olarak belirleyebilir.

Cerrahınızla birlikte çalışan elektrofizyolog, ablasyonu (kalp içindeki anormal elektrik yollarının “bağlantısını kesmek” için yüksek enerjili elektrik enerjisinin kullanılması) sol ventrikül rekonstrüksiyon cerrahisi (enfarktüslü veya kalp dokusunun ölü bölgesinin cerrahi olarak çıkarılması) ile birleştirebilir.

Aile üyelerinizi eğitin:

AKÖ için risk altındaysanız, durumunuzu ve acil bir durumda acil bakım aramanın önemini anlamaları için aile üyelerinizle konuşun. AKÖ riski taşıyanların aile üyeleri ve arkadaşları KPR yapmayı bilmelidir.

YÖNETIM VE TEDAVI

Ani kalp durması tedavisi nedir?

Ani kalp durması tedavi edilebilir ve tersine çevrilebilir, ancak acil müdahale derhal yapılmalıdır. Ani kalp durmasından sonraki ilk dakikalar içinde tedaviye başlanırsa sağ kalım yüzde 90’a kadar çıkabilir. Oran, daha uzun her dakika yaklaşık yüzde 10 azalır. Hayatta kalanlar iyi bir uzun vadeli bakış açısına sahiptir.

ÖNLEME

1-1-2

Ani kalp durması yaşayan birine tanık olursanız, hemen 112 i arayın veya yerel acil durum personelini arayın ve CPR’yi başlatın. Düzgün yapılırsa, prosedür, yardım gelene kadar kan ve oksijenin vücutta dolaşmasını sağladığı için bir kişinin hayatını kurtarabilir.

Bir AED (Otomatik Harici Defibrilatör) mevcutsa, hastayı kurtarmak için en iyi şansın o cihazla defibrilasyon yapılmasıdır. Defibrilasyona kadar geçen süre ne kadar kısa olursa, hastanın hayatta kalma şansı o kadar artar. Hastayı kurtaran CPR artı defibrilasyondur.

Acil durum personeli geldiğinde, kalbi yeniden başlatmak için defibrilasyon kullanılabilir. Bu, göğse yerleştirilen kürekler aracılığıyla kalbe verilen bir elektrik şoku ile yapılır.

Başarılı defibrilasyondan sonra çoğu hasta, gelecekteki kardiyak sorunları tedavi etmek ve önlemek için hastane bakımına ihtiyaç duyar.

Ani kalp durması önlenebilir mi?

Yukarıda listelenen risk faktörlerinden herhangi birine sahipseniz, riskinizi nasıl azaltacağınız konusunda doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Doktorunuzla düzenli takip randevuları almak, belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, ilaçları reçete edildiği gibi almak ve girişimsel prosedürler veya ameliyat (önerildiği gibi) olmak riskinizi azaltmanın yollarıdır.

Doktorunuzla takip :

Doktorunuz size ne sıklıkta takip ziyareti yapmanız gerektiğini söyleyecektir. Gelecekteki ani kardiyak arrest olaylarını önlemek için doktorunuz kardiyak olaya neyin neden olduğunu belirlemek için tanı testleri yapmak isteyecektir. Testler, elektrokardiyogram (EKG veya EKG), ejeksiyon fraksiyonu, ayaktan izleme, eko-kardiyogram, kalp kateterizasyonu ve elektrofizyoloji çalışmasını içerebilir.

Ejeksiyon fraksiyonu (EF):

Ejeksiyon fraksiyonu, her vuruşta kalpten pompalanan kanın yüzdesinin bir ölçümüdür. Ejeksiyon fraksiyonu, doktorunuzun muayenehanesinde bir ekokardiyogram (yankı) sırasında veya çok kapılı çekim (MUGA) taraması, kardiyak kateterizasyon, nükleer stres testi veya kalbin manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taraması gibi diğer testler sırasında ölçülebilir.

Sağlıklı bir kalbin Ejeksiyon fraksiyonu yüzde 55 ila 65 arasında değişmektedir. Ejeksiyon fraksiyonunuz, kalp durumunuza ve reçete edilen tedavilerin etkinliğine bağlı olarak yukarı ve aşağı gidebilir.

Kalp hastalığınız varsa, Ejeksiyon fraksiyonunuzun başlangıçta ve daha sonra durumunuzdaki değişikliklere göre gerektiğinde ölçülmesi önemlidir. Ejeksiyon fraksiyonunuzu ne sıklıkla kontrol ettirmeniz gerektiğini doktorunuza sorun.

Risk faktörlerinizi azaltmak:

Koroner arter hastalığınız varsa (olmasanız bile), yüksek tansiyon ve kolesterol düzeylerini düşürmek, diyabetinizi ve kilonuzu yönetmek, böylece ani kalp durması riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı yaşam tarzı değişiklikleri vardır.

Bu yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir:

  • sigarayı bırakmak
  • Fazla kiloluysa kilo vermek
  • Düzenli egzersiz
  • Düşük yağlı bir diyetin ardından
  • diyabet yönetimi
  • Diğer sağlık koşullarının yönetimi

Sorularınız varsa veya bu değişiklikleri nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, doktorunuzla konuşun.

Hastalar ve aileleri, koroner arter hastalığının belirti ve semptomlarını ve semptomlar ortaya çıktığında yapılması gerekenleri bilmelidir.

İlaçlar:

Ani kalp durması riskini azaltmaya yardımcı olmak için doktorlar kalp krizi geçiren veya kalp yetmezliği veya aritmisi olan hastalara ilaç reçete edebilir. Bu ilaçlar, anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri, beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve diğer antiaritmikleri içerebilir. Yüksek kolesterol ve koroner arter hastalığı olan hastalar için statin ilaçları reçete edilebilir.

İlaç reçete edilirse, doktorunuz size daha spesifik talimatlar verecektir.


İlgili Sağlık Konuları

Kalp Krizi Belirtileri (Miyokard Enfarktüsü)
Çocuklarda Kalp Deliği
Sessiz Kalp Krizi
6 Ameliyatsız Kalp Tedavisi Yöntemleri
Anal Kaşıntı (Pruritis Ani) Belirtileri

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *