«
  1. Anasayfa
  2. Beslenme
  3. Epilepsi hastalarında Ketojenik Diyet (Keto Diyeti)

Epilepsi hastalarında Ketojenik Diyet (Keto Diyeti)

ketojenik diyet

Ketojenik diyet, kontrol edilemeyen epilepsi hastalarını tedavi etmenin bir yoludur. Yağ oranı yüksek ve karbonhidrat oranı düşük olan diyet, beynin çalışması için gereken enerjiyi nasıl elde ettiğini değiştirerek çalışır. İyi anlaşılmamasına rağmen, bu diyet birçok hastada nöbetleri başarılı bir şekilde azaltmıştır.

Epilepsi hastalarında Ketojenik Diyet (Keto Diyeti)

Genel Bakış

Ketojenik diyet nedir?

Ketojenik diyet veya keto diyeti, tıbbi veya terapötik bir diyettir; tıbbi bir durumu yönetmeye veya tedavi etmeye yardımcı olmak için tasarlanmış bir diyettir. İlaca rağmen devam eden epilepsi hastası çocuklara keto diyeti öneriliyor.

Keto diyeti yağ açısından yüksek, protein açısından yeterli ve karbonhidrat (karbonhidrat) oranı çok düşüktür. Tipik bir keto diyeti %70 ila %80 yağ, %20 protein ve %5 ila %10 karbonhidrattan oluşur.

Keto diyetinden hangi tıbbi durumlar faydalanabilir?

Doktorlar genellikle bebekler de dahil olmak üzere her yaştan çocuklarda epilepsiyi tedavi etmek için keto diyetini önermektedir . Ketojenik diyetler genellikle yetişkinler tarafından tercih edilmiyor çünkü sınırlı yiyecek seçenekleri diyetin uzun vadede sürdürülmesini zorlaştırıyor.

Keto diyeti, Alzheimer hastalığı ve otizm spektrum bozukluğu dahil olmak üzere diğer nörolojik (beyinle ilgili) durumlarda da kullanılmıştır .

Diyabet veya sınıf III obezitesi olan kişiler de keto diyetinden yararlanabilir. Keto diyetinin uygulanması diğer diyabet diyeti önerilerine göre daha kolay olabilir ve obezitesi olan kişilerin vücutlarını yağ yakmaya başlama konusunda yeniden eğitebilir.

Keto diyetini uyguladığınızda vücudunuzda neler olur?

Ketojenik diyet vücudunuzun yiyecekleri kullanma şeklini sıfırlar. Genellikle diyetinizdeki karbonhidratlar (şekerler ve nişastalar gibi) enerjinin çoğunu sağlar. Keto diyeti, yediğiniz karbonhidrat miktarını azaltır ve vücudunuza enerji için yağ yakmayı öğretir.

Prosedür Detayları

Çocuğunuz ketojenik diyete başladığında ne olur?

Keto diyetine başlamak tek adımlı bir süreç değildir. Çocuğunuz muhtemelen diyet başladığında takip için hastaneye kaldırılacaktır. Hastanenin ketojenik diyet ekibinde bir nörolog, kayıtlı bir diyetisyen ve kayıtlı bir hemşire bulunabilir.

Çocuğunuzun ketojenik ekibi:

  • Öncelikle çocuğunuza az miktarda su veya şekersiz sıvılar verin.
  • 24 saat içinde çocuğunuzun yeni diyetine başlayın. Bebekler için önceden karıştırılmış kullanıma hazır ketojenik formüller kullanılabilir.
  • Diyete başladıktan sonraki ilk 48 saat içinde kan şekeri yakından takip edilecek ve keto diyetinin başlangıcında hipoglisemi ortaya çıkabilmektedir.
  • Kalsiyum veya vitamin gibi takviyelere olan ihtiyaçları sürekli olarak değerlendirin.

Ketojenik diyet epilepsiye nasıl yardımcı olur?

Ketojenik diyet 1920’lerden bu yana nöbetleri azaltmak için kullanılıyor. Nöbetlerin düzenlendiği mekanizma tam olarak anlaşılamamıştır. Hem düşük şeker bileşeni hem de yüksek yağ bileşeni, beynin ‘uyarılabilirliğini’ benzersiz bir şekilde değiştirerek, nöbet oluşturma eğilimini azaltır.

Riskler / Faydalar

Ketojenik diyetin riskleri nelerdir?

Nöbetleri tedavi etmedeki başarısına rağmen keto diyeti risksiz değildir. Uzun süreli diyet kullanımıyla ortaya çıkan yan etkiler şunlardır:

  • Düşük kemik yoğunluğu ve kemik kırıkları.
  • Kabızlık.
  • Yüksek kolestorol.
  • Böbrek taşı.
  • Normalden daha yavaş büyüme.
  • Halsizlik (yorgunluk).

Bir doktor keto diyetini ne zaman kullanacağını nasıl bilecek?

Çocuğunuzun sağlık uzmanı, diğer epilepsi tedavilerinin nöbetleri durdurmaması veya azaltmaması durumunda ketojenik diyeti önerebilir. Keto diyetindeyken çocuğunuz her aydan üç aya kadar kan ve idrar testleri için Doktoru ziyaret edecektir.

Bu kan ve idrar testleri beslenme veya diğer sorunları kontrol eder.

Kurtarma ve Görünüm

Nöbetleri yönetmek için keto diyeti ne kadar etkilidir?

Keto diyetinin epilepsiye yardımcı olmak için zamanla etkili olduğu kanıtlanmıştır. Keto diyetine başlayan çocukların yaklaşık %40 ila %50’si %50 daha az nöbet geçirir. Ve çocukların kabaca %10 ila %20’si nöbetlerde %90’dan fazla azalma elde ediyor.

Keto diyetini kendi başıma yapabilir miyim?

Keto diyetinin sağlık uzmanları tarafından yakından takip edilmesi gerekiyor, bu nedenle diyeti kendi başınıza denememelisiniz. Keto diyetine başlamadan önce sağlık uzmanınızla konuşun.

Doktoru Ne Zaman Aramalı?

Doktorumu ne zaman aramalıyım?

Aşağıdaki durumlarda çocuğunuzun sağlık uzmanına başvurmalısınız:

  • Nöbetler kötüleşir veya diyetle bile devam eder.
  • Çocuğunuzun diyetteki yiyeceklerden herhangi birine alerjik reaksiyonu var.

Ek detaylar

Epilepsiyi yönetmek için keto diyetine ne kadar süre devam edebilirim?

Epilepsi iyi yönetilirse, sağlık uzmanınız birkaç yıl sonra çocuğunuzun keto diyetini durdurabilir. Sağlık uzmanınıza tıbbi nedenlerden dolayı ketojenik diyete devam edip etmeyeceğinizi sorun.

Bir not

Epilepsi hem çocuklar hem de ebeveynler için birlikte yaşamak zor bir hastalıktır. Epilepsi hastalarının yaklaşık üçte ikisi doğru ilaçların kullanımıyla nöbet yönetimini başarabilmektedir. Epilepsi ilaca dirençli olduğunda epilepsi ameliyatı ve ketojenik diyet gibi diğer seçenekler dikkate alınmalıdır. Çocuğunuzun epilepsisi varsa, keto diyetini denemek konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.

Referanslar


 

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *