«
  1. Anasayfa
  2. Şifalı Bitkiler
  3. Adaçayı Faydaları, Adaçayı Ne işe Yarar

Adaçayı Faydaları, Adaçayı Ne işe Yarar

adaçayı faydaları

Adaçayı Faydaları, doğanın bir hediyesi olan adaçayı bitkisi, sağlık alanında pek çok faydaya sahiptir. Adaçayının yakılmasıyla elde edilen adaçayı tütsüsü, geleneksel uygulamalarda da sıklıkla tercih edilir. Peki, adaçayı ne işe yarar? Adaçayının faydaları nelerdir? Bu makalede, adaçayının sağlık için nasıl kullanılması gerektiği ve adaçayının sunduğu potansiyel faydaları detaylıca ele alacağız. Adaçayı tütsüsünden adaçayı yağına, türlere ve tarife kadar her şeyi öğrenmek için okumaya devam edin!

Adaçayı Ne İşe Yarar

Latince Adı: Salviae Folium
Diğer adları: dağ çayı, daldırma çayı, elma çayı, dağ elması çayı, çalba çayı, dişotu, meryemiye.

Ballıbabagiller familyasından olan adaçayı ıtırlı bitkilerdendir. 450 kadar türü vardır. Ülkemizde Akdeniz ve Ege Bölgesi’nde yetişir.

Adaçayının, kışın yapraklarını dökmeyen, haziran ve temmuz aylarında açan ve menekşeye benzeyen çiçekleri oldukça keskin kokuludur. Yaprakları, bazı türlerde alacalı, hatta kırmızı ve mor renklerde olur. Çiçekleri genelde mor-mavi renkli iken, seyrek de olsa beyaz ya da pembe renkli çiçek açan türleri de görülür.

Tıbbi adaçayı. Adaçayı yapraklardan hazırlanan çay, uzun zamanlardan beri vücudu güçlendiren tonik olarak içilmektedir. Adaçayının çiçek açmaya haşladığı ilkbahar sonu ile yaz başlarında yaprakları toplanıp 35 C derecenin altında, gölge yerlerde kurutulur.

Adaçayı Bitkinisinin taze yaprak ve çiçek kısımları kullanılabileceği gibi, adaçayının yaprak kısımları kurutulup saklanabilir ve daha sonra tüketilebilir. Ayrıca adaçayı bitkisinin toprak üstü kısmından elde edilen uçucu yağ da sıklıkla kullanılmaktadır.

Anadolu adaçayındanelma yağı” veya “acı elma yağı” denilen yağ da üretilmektedir. Bu tür adaçayı da kimyasal yapı ve tedavi etkisi bakımından tıbbi adaçayına benzer fakat tıbbi adaçayı şifalılık bakımından daha etkilidir.

Adaçayı Etkin Maddeler:

Adaçayının etkin maddeleri: B vitamini, tanen, glikozitler, acı madde ve uçucu yağ (uçucu yağda tüyon, sineol, borneol, pinen) kafeik asit deriveleri, diterpenler, flavonoidler, ursolik asit ve asit saponin.

Adaçayının Faydaları

Pek çok kimse, Adaçayı ne işe yarar diye soruyor, adaçayının tıbba destek olarak uygulanılan faydalarından bazıları:

  • Adaçayı Pek çok ilacın bileşiminde kullanılır.
  • Adaçayı Sıkça içildiğinde vücuda kuvvet ve dinçlik verir,
  • Adaçayı kalp krizi tehlikesini azaltır, Mide ve bağırsak gazlarını giderir.
  • Adaçayı Mide bulantısını keser.
  • Adaçayı Sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar, ishali keser.
  • Adaçayı Uyarıcı etkisiyle kan dolaşımını hızlandırır, göğüs açıcı ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için faydalıdır.
  • Adaçayı Sinirli olanlara sakinlik verir.
  • Adaçayı Tansiyonu düşürür, gece terlemelerini en aza indirir.
  • Adaçayı İştahsızlığı ve yemeklere karşı duyulan tiksintiyi giderir.
  • Adaçayı İdrarı arttırır.
  • Adaçayı Kadınlarda dölyatağı kaslarını uyarır.
  • Adaçayı Aybaşı düzensizliklerini ve aşırı sancıları giderir, menopoz dönemi sıkıntılarını azaltır.

Adaçayının Kullanımı

Adaçayının en yaygın kullanım şekli çay olarak tüketmektir. Yukarıda verilen Bütün bu faydaları için, kurumuş yapraklarından 1-2 tatlı kaşığı alınıp üzerine I bardak kaynar su dökülerek, yapraklar 10 dakika süreyle demlendirilir. Bu infüzyondaki yapraklar süzülür ve elde edilen çay, günde üç kez birer bardak içilir.

Adaçayının içerdiği uçucu yağ, mukoza zarlarını iyileştirdiği için ağız, dişeti ve dildeki şikâyetlerle boğaz, bademcik ve dişeti enfeksiyonlarına karşı iyileştiricidir.

Adaçayı Bitkisi, ciltteki mantarlara sürülürse onları yok eder. Bu etkileri sağlamak için, adaçayının kurumuş yaprak- larından 1 tatlı kaşığı alınıp 1 bardak suya konularak kaynatılır. Sonra kabın üstü kapatılıp 15 dakika süreyle bekletilir. Böylece elde edilen dekoksiyonla günde birkaç kez derin gargara yapılır. Ya da bu dekoksiyon, mantarların bulunduğu yerlere dıştan uygulanır.

Adaçayı Ayrıca yemeklere ve çorbalara tat ve koku vermek için de kullanılır.

Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verir.

Adaçayı yaraların iyileşmesini hızlandırır. Bunun için, körpe adaçayı yaprakları ezilerek yara lapası hazırlanır. Bu lapa yaraların üzerine kompres yapılarak, yaranın iyileşmesi hızlandırılır.

Akciğerler için faydalı olabilecek ve balgam söktürücü özellikte bir bal hazırlamak için 50 gram toz haline getirilmiş adaçayı yaprağını, 80 gram organik balın içerisine karıştırarark bir macun hazırlayabilirsinz. Bu baldan sabah ve akşam yatmadan önce 1 çorbakaşığı kadar tüketebilirsiniz.

Adaçayı dişleri beyazlatır ve sağlamlaştırır. Bunun için, bir-iki körpe adaçayı yaprağı ya da toz haline getirilmiş kuru adaçayı yaprağı elle dişlerin üzerine bastırılarak sürtülür.

Adaçayı Tütsü Nedir?

Adaçayı tütsü, adaçayının (Latince adıyla Salvia officinalis) kurutulmuş yapraklarından yapılan doğal bir tütsüdür. Adaçayı, özellikle Akdeniz bölgesinde yetişen bir bitkidir ve geleneksel olarak çeşitli amaçlar için kullanılır. Adaçayının yaprakları doğal uçucu yağlar içerdiğinden, yakıldığında hoş bir koku ve duman ortaya çıkar.

Adaçayı Tütsü Nasıl Yapılır?

Adaçayı tütsüsü yapmak için öncelikle adaçayı yaprakları toplanır ve kurumaya bırakılır. Kuruyan yapraklar ardından ufalanır ve bir tütsü kabına konulur. Bu kabın içine odun veya kömür parçaları yerleştirilir ve ateş yakılır. Ateş söndüğünde, adaçayı yaprakları duman vermeye başlar.

Adaçayı Tütsüsünün Faydaları

Adaçayı tütsüsünün kullanılmasının birçok faydası bulunmaktadır. Bunlar arasında odanın havasını temizlemek, rahatlama sağlamak ve hoş bir koku yaratmak sayılabilir. Ayrıca, bazı inanışlara göre adaçayı tütsüsünün enerjiyi dengelediği ve olumlu etkileri olduğuna inanılır.

Adaçayı Tütsüsünü İlk Kim Yapmıştır?

Adaçayı tütsüsünün ilk olarak kim tarafından yapıldığına dair belirgin bir kayıt bulunmamaktadır. Ancak adaçayının tütsü olarak kullanılması, tarih boyunca farklı kültürlerde ve geleneklerde yer bulmuş bir uygulamadır. Adaçayının doğal uçucu yağları ve aromatik özellikleri, onu tütsü olarak kullanmak için ideal kılar.

Adaçayı ile ilgili Uyarılar

  • Adaçayı ışıktan ve nemden korunmalıdır.
  • Kurutulmuş yaprakların kullanım ömrü 18 ay, kurutulduktan sonra toz haline getirilmış yaprakların kullanım ömrü ise sadece 24 saattir!
  • Hamile kadınlar adaçayını dâhilen kullanmamalıdır.
  • Adaçayı çok yüksek dozlarda ve uzun süreler kullanım sonucunda mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkilere neden olabilir
  • Ayrıca adaçayı hipertansiyon hastalarının kan basıncını yükseltebilir.

İlgili Sağlık Makaleleri

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *