Arama
«
  1. Anasayfa
  2. Karın Şişliği Nasıl Geçer

Karın Şişliği Nasıl Geçer

1.54K görüntülenme
0

Karın Şişliği Nasıl Geçer

Karın şişkinliği, karın dolgun ve gergin hissettiği zamandır. Genellikle gastrointestinal (GI) sistemde bir yerde gaz birikmesi nedeniyle oluşur. Şişkinlik, göbeğin normalden daha büyük görünmesine neden olur ve ayrıca hassas veya ağrılı hissedebilir. Vücutta sıvı tutulması da şişkinliğe neden olabilir.

Şişkinlikten kurtulmak için hızlı ipuçları

Şişkinlik genellikle mide veya bağırsaklarda aşırı gaz biriktiğinde olur. Şişkinlik yemekten hemen sonra ortaya çıktığında, genellikle kendi kendine düzelir, ancak bu süreci hızlandırmak çoğu zaman mümkündür.

1. Yürüyüşe çıkın

Fiziksel aktivite, bağırsakların daha düzenli hareket etmesini sağlayabilir, bu da fazla gaz ve dışkıyı serbest bırakmaya yardımcı olabilir. Bir kişi kabız hissediyorsa, bağırsakları hareket ettirmek özellikle önemlidir. Bloğun etrafında bir yürüyüş, gaz basıncından hızlı bir şekilde kurtulmayı sağlayabilir.

2. Yoga pozlarını deneyin

Bazı yoga pozları, karın bölgesindeki kasları GI yolundan fazla gazın salınmasını teşvik edecek şekilde konumlandırabilir. Bu şişkinliği azaltabilir. Çocuk Duruşu, Mutlu Bebek Duruşu ve ağız kavgası, insanların gaz birikimini hızla gidermelerine yardımcı olabilir. Şişkinlik için yoga pozları hakkında daha fazla bilgi edinin .

3. Nane kapsülleri kullanın

Nane yağı kapsülleri hazımsızlık ve ilgili gaz için de yardımcı olabilir. Üreticiler genellikle onları irritabl bağırsak sendromu (IBS) semptomları için bir tedavi olarak pazarlarlar, ancak IBS’si olmayan kişiler de şişkinliği gidermek için bunları kullanabilir.

Nane, gaz ve dışkının daha etkili bir şekilde hareket etmesini sağlayan bağırsak kaslarını gevşeterek çalışır. İnsanlar her zaman paket üzerindeki talimatları izlemelidir. Mide ekşimesine yatkın olan herkesin naneden kaçınması gerekebilir.

4. Gaz giderici kapsülleri deneyin

Simetikon hapları ve sıvıları, fazla havanın sindirim sisteminden dışarı atılmasına yardımcı olabilecek gaz önleyici ilaçlardır. İlaçları daima etiketteki talimatlara göre almak önemlidir.

İnsanlar gaz gidericileri eczanelerde veya çevrimiçi .

5. Karın masajını deneyin

Karnına masaj yapmak bağırsakların hareket etmesine yardımcı olabilir. Kalın bağırsağın yolunu takip eden bir masaj özellikle yararlıdır. İnsanlar bunu yapmak için aşağıdaki adımları izleyebilir:

  • Elleri sağ kalça kemiğinin hemen üstüne yerleştirmek.
  • Göğüs kafesinin sağ tarafına doğru hafif bir basınçla dairesel hareketlerle ovalama.
  • Üst karın bölgesini sol göğüs kafesine doğru düz bir şekilde ovalayın.
  • Yavaşça sol kalça kemiğine doğru hareket.
  • Gerektiğinde tekrarlamak.

6. Uçucu yağlar kullanın

2019’da yapılan bir araştırma, hafif ila orta dereceli IBS’li 116 kişide rezene ve kurkumin esansiyel yağının bir kombinasyonunu içeren takviyelerin etkinliğini test etti. 30 gün sonra, insanlar şişkinlik ve karın ağrısı da dahil olmak üzere IBS semptomlarında bir iyileşme bildirdiler.

İnsanlar önce bir doktorla konuşmadan uçucu yağları tüketmemelidir. Bunun nedeni, bazı formülasyonların toksik olabilmesi veya ilaca müdahale edebilmesi ve dozaj düzenlemesinin olmamasıdır.

7. Ilık bir banyo yapın, sırılsıklam olun ve rahatlayın

Banyo ısısı ağrıyan karın için rahatlama sağlayabilir. Gevşeme , GI yolunun daha etkili çalışmasına ve şişkinliğin azaltılmasına yardımcı olabilecek stres seviyelerini azaltabilir.

Şişkinlik için uzun vadeli çözümler

8. Elyafı kademeli olarak artırın

Daha fazla lif yemek kabızlığı ve şişkinliği önlemeye yardımcı olur. Amerika’daki çoğu insan yeterince lif almıyor, insanların yalnızca yüzde 5’i önerilen günlük lif alımını kadınlar için 25 gram (g) ve erkekler için 38 gram karşılıyor.

Bununla birlikte, çok fazla lif tüketmenin veya lif alımını çok hızlı artırmanın daha fazla gaz ve şişkinliğe neden olabileceğini akılda tutmak önemlidir. İnsanlar günde 70 gramdan fazla lif yemenin olumsuz etkilerini fark edebilirler .

Lif alımını artırırken, vücudun diyetteki bu değişikliğe uyum sağlaması için yavaş yavaş başlamak ve alımı birkaç hafta içinde artırmak en iyisidir.

9. Gazlı içecekleri suyla değiştirin

Gazlı, gazlı içecekler midede birikebilen gaz içerir. Soda ve benzeri içecekleri gazlı hale getiren karbondioksit de midede kabarcık ve şişkinliğe neden olabilir.

Diyetteki şekerler veya yapay tatlandırıcılar da gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Su içmek bu sorunları ortadan kaldırır ve kabızlığın tedavisine de yardımcı olur.

10. Sakız çiğnemekten kaçının

Sakızdaki şeker alkolleri bazı insanlarda şişkinliğe neden olabilir. Çiğneme sırasında hava yutmak da şişkinlik ve gaz ağrısına neden olabilir. İnsanlar bunun yerine nefeslerini tazelemek için zencefilli nane veya nane kullanabilirler.

11. Her gün daha aktif olun

Egzersiz, vücudunuzun dışkı ve gazı kolondan dışarı atmasına yardımcı olur ve bağırsak hareketlerini daha düzenli hale getirebilir. Egzersiz ayrıca terleme yoluyla vücuttan fazladan sodyum salgılar ve bu da su tutulmasını gidermeye yardımcı olabilir.

Dehidrasyon kabızlığı daha da kötüleştirebileceğinden , susuz kalmamak için egzersizden önce ve sonra bol su içmek çok önemlidir .

12. Düzenli aralıklarla yiyin

Birçok insan, büyük bir yemekten hemen sonra şişkinlik yaşar. Her gün birkaç küçük öğün yiyerek bunu önlemek mümkündür, bu da sindirim sisteminin hareketli kalmasına yardımcı olabilir.

Yiyecekleri hızla yutmak, sindirim sistemine hava girmesine neden olabilir. Kamıştan içmek ayrıca insanların daha fazla hava yutmasına ve bu da gaz ve şişkinliğe neden olabilir. Şişkinliği olan kişiler mümkünse pipet kullanmaktan kaçınmalı ve yemek sırasında hava yutmamak için yavaş yemeye çalışmalıdır.

13. Probiyotikleri deneyin

Probiyotikler bağırsaklarda yaşayan iyi bakterilerdir. Probiyotik takviyesi almak, gaz üretebilen ve şişkinliğe neden olabilen kolon bakterilerini düzenlemeye yardımcı olabilir.

14. Tuzu azaltın

Fazla sodyum vücudun su tutmasına neden olur. Bu, karında ve eller ve ayaklar gibi vücudun diğer bölgelerinde şişkinlik ve şişkinlik hissine neden olabilir.

15. Tıbbi durumları hariç tutun

Bazı durumlarda, şişkinlik tıbbi bir durumdan kaynaklanabilir. Bu şişkinlikten kurtulmak için, bir kişinin durumunu teşhis etmek ve yönetmek için bir doktordan yardım alması gerekebilir.

16. Düşük FODMAP diyeti düşünün

FODMAP’ler, birçok farklı gıdada oluşan bir karbonhidrat türüdür. Çok sayıda çalışmanın 2012 tarihli bir inceleme makalesi, düşük FODMAP diyetinin IBS’li kişilerin en az yüzde 74’ünde semptomları iyileştirebileceği sonucuna varmıştır. Tipik semptomlar şişkinlik, gaz ve karın ağrısını içerir.

17. Bir yemek günlüğü tutun

Birçok şişkinlik vakasından gıda intoleransları sorumludur. Sindirim sisteminde aşırı gaza neden olabilirler.

Sağlıklı Türkiye Durumu yayınlanmak üzere'ye değiştirildi Ağustos 16, 2022
Bir Yorum Ekle