Prostat Nedir, Prostat erkek üreme sisteminin bir parçası olan ceviz şeklinde bir bezdir. Bir dış doku tabakası ile çevrelenmiş iki veya daha fazla lob veya bölüme sahiptir. Prostat, rektumun önünde ve idrarın depolandığı mesanenin hemen altında bulunur. Mesanenin boynundaki üretrayı çevreler ve meni içine giren sıvıyı sağlar.
Prostat Nedir?
Prostat Testleri Nelerdir ?
prostat nedir?
Prostat, erkek üreme sisteminin bir parçası olan ceviz şeklinde bir bezdir. Bir dış doku tabakası ile çevrelenmiş iki veya daha fazla lob veya bölüme sahiptir. Prostat, rektumun önünde ve idrarın depolandığı mesanenin hemen altında bulunur. Mesanenin boynundaki üretrayı çevreler ve meni içine giren sıvıyı sağlar.
Bazı yaygın prostat sorunları nelerdir?
50 yaşından küçük erkeklerde en sık görülen prostat sorunu prostatit adı verilen iltihaplanmadır . Prostat büyümesi veya iyi huylu prostat hiperplazisi (BPH) başka bir yaygın sorundur.
Prostat, bir erkek yaşlandıkça büyümeye devam ettiği için, 50 yaşından büyük erkekler için en yaygın prostat sorunu BPH’dir. Yaşlı erkekler de prostat kanseri için risk altındadır, ancak BPH’den çok daha az yaygındır.
Prostat problemlerinin belirtileri nelerdir?
Prostat sorunlarının belirtileri şunları içerebilir:
- idrar retansiyonu – mesaneyi tamamen boşaltamama
- idrar sıklığı—günde sekiz veya daha fazla kez idrara çıkma
- idrar aciliyeti – idrara çıkmayı geciktirememe
- üriner inkontinans – kazara idrar kaybı
- noktüri – geceleri sık idrara çıkma
- idrar akışı başlatmada sorun
- zayıf veya kesintiye uğramış idrar akışı
- idrar tıkanıklığı
- alışılmadık bir renk veya kokuya sahip idrar
- boşalma sonrası veya idrara çıkma sırasında ağrı
Farklı prostat problemlerinin benzer semptomları olabilir. Örneğin, prostatitli bir erkek ve BPH’li bir başka erkek, hem idrar aciliyeti yaşayabilir. Bazen aynı prostat probleminin semptomları bireyler arasında farklılık gösterir.
Örneğin, BPH’li bir erkek idrar akışını başlatmakta zorluk çekebilirken, bir diğeri noktüri yaşayabilir. Prostat kanserinin erken evrelerindeki bir erkeğin hiçbir semptomu olmayabilir. Bu kafa karıştırıcı semptomlar dizisi nedeniyle, kapsamlı bir tıbbi muayene ve testler hayati önem taşımaktadır.
Prostat sorunları nasıl teşhis edilir?
Prostat problemlerini teşhis etmek için Doktorlar dijital rektal muayene (DRE) yapacaktır. Doktorlar da hastaya soracak
- sorun ne zaman başladı ve ne sıklıkta ortaya çıktı
- hangi belirtiler var
- tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu öyküsü olup olmadığı
- hangi ilaçları alıyor, hem reçeteli hem de reçetesiz satılanlar
- genellikle her gün içtiği sıvı miktarı
- kafein ve alkol tüketip tüketmediği
- herhangi bir önemli hastalık veya ameliyat dahil olmak üzere genel tıbbi geçmişi hakkında
Bu soruların yanıtları, Doktorların sorunu tanımlamasına veya hangi tıbbi testlerin gerekli olduğunu belirlemesine yardımcı olacaktır. BPH’yi teşhis etmek bir dizi tıbbi muayene ve test gerektirebilir.
Dijital rektal muayene (DRE) nasıl yapılır?
DRE, prostatın fiziksel bir muayenesidir. Doktorlar, hastadan dizlerini göğsüne yakın tutarken bir masanın üzerine eğilmesini veya yan yatmasını isteyecektir. Sağlık uzmanı, eldivenli, yağlanmış bir parmağı rektuma kaydırır ve prostatın yanında uzanan kısmını hisseder.
DRE biraz rahatsız edici olabilir, ancak kısadır. Bu muayene, prostatın daha fazla test gerektiren herhangi bir anormallik olup olmadığını ortaya çıkarır.
Bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, Doktorlar, mikroskopla incelemek için sıvı elde etmek için DRE sırasında prostata masaj yapabilir. Bu sınav genellikle önce yapılır.
Birçok Doktor, erkeğin üriner sorunları olsun ya da olmasın, 50 yaş ve üstü, hatta bazıları 40 yaşında olan erkekler için rutin fizik muayenenin bir parçası olarak bir DRE uygular.
Prostat problemlerini tespit etmek için ilk test nedir?
Prostat sorunlarını saptamaya yönelik ilk test, yalnızca prostat bezi tarafından üretilen bir protein olan prostata özgü antijeni (PSA) ölçmek için yapılan bir kan testidir. Bu test genellikle 50 yaşından büyük erkekler için rutin fizik muayenelere dahil edilir.
Afrikalı Amerikalı erkeklerin prostat kanserine yakalanma ve prostat kanserinden ölme oranları Amerika Birleşik Devletleri’ndeki diğer ırk veya etnik gruplara mensup erkeklere göre daha yüksek olduğundan, tıbbi kuruluşlar bir PSA önermektedir.
Afrika kökenli Amerikalı erkekler için 40 yaşından itibaren kan testi yapılmalıdır. Tıbbi kuruluşlar ayrıca ailesinde prostat kanseri öyküsü olan erkekler için 40 yaşından itibaren PSA kan testi yapılmasını önermektedir. Bazı tıbbi kuruluşlar, 40 yaşından itibaren tüm erkeklere PSA kan testi yapılmasını önermektedir.
İdrara çıkma sorunları varsa veya PSA kan testi bir soruna işaret ediyorsa ek testler istenebilir. Bu testler, hastanın diyetini veya sıvı alımını değiştirmesini veya ilaç almayı bırakmasını gerektirebilir.
Testler üretra veya rektuma aletlerin yerleştirilmesini içeriyorsa, enfeksiyonu önlemek için testten önce ve sonra antibiyotik verilebilir.
Prostat spesifik antijen (PSA) kan testi neden yapılır?
Prostat kanserini saptamak veya ekarte etmek için bir PSA kan testi yapılır. Prostat kanseri olan erkeklerde kandaki PSA miktarı genellikle daha yüksektir. Bununla birlikte, yüksek bir PSA seviyesi mutlaka prostat kanserini göstermez.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, 50 yaş ve üzeri erkeklerde prostat kanserini tespit etmeye yardımcı olmak ve tedaviden sonra prostat kanseri olan erkekleri izlemek için bir DRE ile birlikte kullanım için PSA kan testini onayladı.
Bununla birlikte, bir PSA kan testinin nasıl yorumlanacağı, kanser ile BPH ve prostatit gibi sorunları ayırt etme yeteneği ve PSA seviyesi yüksekse en iyi eylem planı hakkında pek çok şey bilinmiyor.
Bir DRE’ye ek olarak yapıldığında, bir PSA kan testi prostat kanserinin tespitini artırır. Bununla birlikte, testin nispeten yüksek yanlış pozitif oranlarına sahip olduğu bilinmektedir. Bir PSA kan testi, prostatta tümör adı verilen daha fazla sayıda tıbbi olarak önemsiz yumru veya büyümeyi de tanımlayabilir.
Sağlık hizmeti sunucuları ve hastalar, PSA kan testinin faydalarını takip eden tanı testlerinin risklerine karşı tartmalıdır. Prostat kanserini teşhis etmek için kullanılan prosedürler, kanama ve enfeksiyon dahil olmak üzere önemli yan etkilere neden olabilir.
Prostat problemlerini tespit etmek için ek testler nelerdir?
DRE veya PSA kan testi bir sorun olabileceğini gösteriyorsa, sağlık uzmanı idrar tahlili, ürodinamik testler, sistoskopi, abdominal ultrason, prostat biyopsili transrektal ultrason ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) gibi ek testler isteyebilir. ) veya bilgisayarlı tomografi (CT) taraması.
idrar tahlili
İdrar tahlili, anormal maddeler veya enfeksiyon belirtileri için bir idrar örneğinin test edilmesidir. İdrar örneği, bir Doktorların ofisinde veya ticari tesisinde özel bir kapta toplanır ve aynı yerde test edilebilir veya analiz için bir laboratuara gönderilebilir.
Bir enfeksiyondan şüpheleniliyorsa, Doktorlar, enfeksiyon bölgesinin yerini belirlemeye yardımcı olmak için tek bir idrara çıkma sırasında idrar örneğinin iki veya üç kapta toplanmasını isteyebilir. İlk alımdan sonra, sağlık kuruluşu daha fazla idrar toplamadan önce hastanın prostat masajı için idrar akışını durdurmasını sağlayacaktır.
İlk kapta enfeksiyon belirtileri görülürken diğerlerinde görünmüyorsa, enfeksiyonun üretrada olması muhtemeldir. Prostat masajından sonra idrar önemli ölçüde daha fazla bakteri içeriyorsa veya bakteriler prostat sıvısının kendisindeyse, enfeksiyonun prostatta olması muhtemeldir.
Ürodinamik Testler
ürodinamik testmesane, sfinkterler ve üretranın idrarı ne kadar iyi depolayıp saldığını inceleyen herhangi bir prosedürdür. Çoğu ürodinamik test, mesanenin idrar tutma ve sürekli ve tamamen boşalma yeteneğine odaklanır. Prostat sorunu idrar tıkanıklığı ile ilgili görünüyorsa, sağlık uzmanı mesane basıncını ve idrar akış hızını ölçen testler önerebilir.
Bir test, idrarın ne kadar hızlı aktığını ölçen ve en yüksek akış hızına ulaşılmasının kaç saniye sürdüğünü kaydeden özel bir cihaza idrar yapmayı içerir. Başka bir test, işeme durduğunda mesanede kalan idrar miktarı olan işeme sonrası kalıntıyı ölçer. Zayıf bir idrar akışı ve idrar retansiyonu, üretrayı sıkıştıran genişlemiş prostatın neden olduğu idrar tıkanıklığı belirtileri olabilir.
Bazı ürodinamik testler, bir Doktorun ofisinde anestezi olmadan yapılır. Diğer ürodinamik testler, bir sağlık hizmeti sağlayıcısının ofisinde, ayakta tedavi merkezinde veya hastanede lokal anestezi ile yapılır.
sistoskopi
Sistoskopi , Doktorun alt idrar yollarında tıkanıklık aramasına izin veren bir prosedürdür. Sistoskop, üretra ve mesanenin içine bakmak için kullanılan tüp benzeri bir alettir. Bir çözüm penisin içini uyuşturduktan sonra, sağlık uzmanı sistoskopu penisin ucundaki açıklıktan alt idrar yoluna sokar.
Doktorlar sistoskoptan bakarak idrar tıkanıklığının yerini ve derecesini belirleyebilir. Lokal anestezi ile bir Doktorun ofisinde, ayakta tedavi merkezinde veya hastanede sistoskopi yapılır. Prosedür genellikle idrar yolu ve erkek üreme sistemi sorunlarının tedavisinde uzmanlaşmış bir doktor olan bir ürolog tarafından gerçekleştirilir.
Karın ultrasonu
Ultrason, organlardan güvenli, ağrısız ses dalgalarını sektirerek organlarının yapısının bir görüntüsünü oluşturan dönüştürücü adı verilen bir cihaz kullanır. Dönüştürücü, farklı organları incelemeyi mümkün kılmak için farklı açılarda hareket ettirilebilir. Karın ultrasonunda, sağlık uzmanı hastanın karnına bir jel uygular ve el tipi bir dönüştürücüyü cilt üzerinde hareket ettirir.
Jel, dönüştürücünün kolayca kaymasını sağlar ve sinyallerin iletimini iyileştirir. Prosedür, bir Doktorun ofisinde, ayakta tedavi merkezinde veya hastanede özel olarak eğitilmiş bir teknisyen tarafından gerçekleştirilir ve genellikle bir radyolog olan tıbbi görüntüleme konusunda uzmanlaşmış bir doktor olan bir doktor tarafından yorumlanır. Anestezi gerekli değildir. Karın ultrasonu tüm idrar yolunun görüntülerini oluşturabilir.
Prostat Biyopsili Transrektal Ultrason
Transrektal ultrason en sık prostatı incelemek için kullanılır. Transrektal ultrasonda, sağlık uzmanı, prostatın yanındaki erkeğin rektumuna bir kalemden biraz daha büyük bir dönüştürücü yerleştirir. Ultrason görüntüsü, prostatın boyutunu ve tümörler gibi anormal görünen alanları gösterir. Transrektal ultrason prostat kanserini kesin olarak tanımlayamaz.
Bir tümörün kanserli olup olmadığını belirlemek için Doktorlar, bir iğneyi tümöre yönlendirmek için dönüştürücü ve ultrason görüntülerini kullanır. İğne daha sonra mikroskopla inceleme için birkaç parça prostat dokusunu çıkarmak için kullanılır.
Biyopsi adı verilen bu süreç prostat kanserinin var olup olmadığını ortaya çıkarabilir. Prostat biyopsisi ile transrektal ultrason genellikle bir doktor tarafından bir Doktorun ofisinde, ayakta tedavi merkezinde veya hastanede hafif sedasyon ve lokal anestezi ile yapılır. Biyopsi yapılan prostat dokusu, bir laboratuvarda, hastalıkların teşhisinde uzmanlaşmış bir doktor olan bir patolog tarafından incelenir.
MRI ve CT Taraması
MRI, vücudun iç organlarının ve yumuşak dokularının röntgen kullanmadan fotoğraflarını çeken bir testtir. MRI makineleri, ayrıntılı resimler üretmek için radyo dalgaları ve mıknatıslar kullanır. Bir MRI ayrıca boya enjeksiyonunu da içerebilir. Bir BT taraması, üç boyutlu (3-D) görüntüler oluşturmak için x-ışınları ve bilgisayar teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanır.
Bir CT taraması ayrıca bir boya enjeksiyonunu da içerebilir. MRI ve BT tarama görüntüleri, idrar yolundaki anormal yapıları tanımlamaya yardımcı olabilir, ancak kanserli tümörler ile kanserli olmayan prostat büyümesini ayırt edemezler.
Bir biyopsi kanseri doğruladıktan sonra, bu görüntüleme teknikleri kanserin ne kadar yayıldığını gösterecektir. MRI ve BT taramaları genellikle bir ayakta tedavi merkezinde veya hastanede özel olarak eğitilmiş bir teknisyen tarafından gerçekleştirilir ve bir radyolog tarafından yorumlanır; anestezi gerekli değildir. MR için,
Prostat testlerinden sonra ne olur?
Ürodinamik testler ve sistoskopi işlemlerden sonra birkaç saat hafif rahatsızlığa neden olabilir. 2 saat boyunca her yarım saatte bir 8 ons bardak su içmek rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.
Doktorlar, rahatsızlığı gidermek için ılık bir banyo yapılmasını veya üretral açıklığın üzerine ılık, nemli bir bez tutulmasını önerebilir. Prostat biyopsisi, rektum ve skrotum arasındaki rektum ve perine bölgesinde ağrıya neden olabilir. Prostat biyopsisi ayrıca idrarda ve menide kan üretebilir.
Enfeksiyonu önlemek için 1 veya 2 gün boyunca bir antibiyotik reçete edilebilir.
Prostat testi sonuçları ne kadar sürede açıklanır?
Bazı ürodinamik testler, sistoskopi ve abdominal ultrason gibi basit tıbbi testlerin sonuçları genellikle testten hemen sonra alınabilir. PSA kan testi ve prostat doku biyopsisi gibi diğer tıbbi testlerin sonuçlarının geri gelmesi birkaç gün sürebilir. Bir Doktor, sorun için sonuçlar ve olası tedaviler hakkında hastayla konuşacaktır.
Yeme, Diyet ve Beslenme
Yeme, diyet ve beslenmenin prostat sorunlarına neden olma veya önlemede rol oynadığı gösterilmemiştir.
Klinik denemeler
Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü (NIDDK) ve Ulusal Sağlık Enstitülerinin diğer bileşenleri birçok hastalık ve duruma yönelik araştırmaları yürütür ve destekler.
İlgili Sağlık Makaleleri
Transkraniyal Doppler Ultrason Nedir
Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İdrar Tahlili Nedir
Prostatit Nedir ?
İlgili Sağlık Makaleleri
- Mesane İltihabı (Sistit)
- Vampir Yüz Germe Nedir / Vampire Facelift
- Soğuk Lipoliz Nedir
- Hipotermi Tedavisi (Düşük Vücut Sıcaklığı)
- Sedef Hastalığı Nedir?
- Uyuşturucu Testi