Disleksi nedir, okuma veya kelimeleri tanımakta zorluk çekilen ve yaygın olarak bilinen öğrenme güçlüklerinden biridir. Bununla birlikte, birçok insan disleksi olmanın ne demek olduğunu anlamıyor. Siz veya tanıdığınız birinde disleksi varsa, bu öğrenme bozukluğunun nedenlerini ve yardımcı olabilecek adımları öğrenin.
Disleksi Nedir
Disleksi nedir, insanların okumayı öğrenmesini zorlaştıran bir öğrenme güçlüğüdür . Uzmanlar, nüfusun kabaca %15 ila %20’sinin disleksi semptomlarına sahip olduğuna inanıyorlar.
Disleksiniz varsa, daha yavaş okuyabilir veya kelimeleri tanımakta zorluk çekebilirsiniz. Genellikle disleksisi olan kişiler beklenenden daha düşük bir seviyede okurlar. Disleksisi olan kişiler, okurken kelimeleri seslere bölmede veya harfleri seslerle ilişkilendirmede zorlanabilirler.
Disleksinin bir hastalık olmadığını anlamak önemlidir. Beynin okurken bilgiyi nasıl depoladığı ve eriştiği ile ilgili bir durumdur. Disleksiye sahip olmak daha düşük zeka anlamına gelmez. Aslında, araştırmalar zeka ve disleksi arasında bir bağlantı bulamadı. Disleksisi olan son derece zeki ve başarılı kişilerden bazıları Thomas Edison, F. Scott Fitzgerald ve Stephen Spielberg’dir.
Disleksi kimlerde görülür?
Diğer aile üyelerinde de varsa, disleksi olma olasılığınız daha yüksektir. Disleksi tipik olarak çocuklarda görülür ve erkeklerde kızlarda olduğu kadar yaygın görünmektedir.
Disleksi genellikle çocuklar okumayı öğrenmeye başladığında bulunur. Ancak öğrenme bozukluğu erken tespit edilemeyebilir. Tüm öğretmenler disleksiyi nasıl tanıyacağını bilmediğinden, bazı çocuklara asla teşhis konulamaz. Bu çocuklar okul boyunca okuma sorunlarıyla mücadele ederler ve tembel olarak kabul edilebilirler.
Disleksiye Belirtileri ve Nedenleri?
Disleksiye ne sebep olur?
Disleksinin kesin nedeni net değildir. Ancak bazı disleksiler genetiktir (genlerden kalıtılır). Bir ebeveyn veya kardeşte varsa, bir çocuğun okuma sorunu yaşama olasılığı daha yüksektir.
Diğer bazı öğrenme güçlükleri gibi, disleksi de beynin dili işleyen kısmındaki problemlerden gelişir. Araştırmalar, disleksi olan ve olmayan insanlar arasında beyin yapısı, işlevi ve kimyasında farklılıklar olduğunu gösteriyor.
Disleksi belirtileri nelerdir?
Bir çocuk yaşlandıkça disleksi belirtileri şunları içerebilir:
- Basit kelimeleri bile hecelemede zorluk.
- “d” ve “b” veya “p” ve “q” gibi birbirine benzer harfleri belirleme sorunları
- Sınıfta yüksek sesle okuma isteksizliği.
- Yeni kelimelerin seslendirilmesinde sorun.
- Sesleri harflerle ilişkilendirme.
- Seslerin nasıl bir araya geldiğini öğrenmede sorun.
- Bir kelimedeki seslerin konumunu karıştırma.
Bu belirtilerden birine sahip olmak, bir kişinin disleksi olduğu anlamına gelmez, ancak temel okuma becerilerini öğrenmekte zorlanıyorsa, belirli bir yardıma ihtiyaçları olup olmadığını görmek için test edilmelidir.
Teşhis ve Testler
Disleksi nasıl teşhis edilir?
Disleksi beyindeki farklılıklardan kaynaklansa da, hiçbir kan testi veya laboratuvar taraması bunu tespit edemez. Bunun yerine, ortak işaretlerin dikkatli bir şekilde değerlendirilmesi (test edilmesi), bu okuma sorunu olan birini tanımlar.
Disleksi testi şunlara bakmalıdır:
- Kod çözme (bilinmeyen kelimeleri seslendirerek okuma).
- Sözlü dil becerileri.
- Akıcı okuma ve okuduğunu anlama.
- Yazım.
- Kelime bilgisi.
- Kelime tanıma.
Çocuğuma ne zaman disleksi testi yaptırmalıyım?
Tipik olarak, erken testler öğrenme güçlükleri için en iyisidir. Çocuğunuz, öğrenme bozukluğu erken teşhis edildiğinde yeni okuma stratejilerini daha erken öğrenebilir. Birçok çocuk üçüncü sınıftan önce okuma sorunları gösterir, ancak okuma talepleri yaşla birlikte artar ve herhangi bir öğrenme bozukluğunu mümkün olduğunca erken teşhis etmek önemlidir.
Çocuğunuzun okulu, sertifikalı bir eğitim psikoloğu ile öğrenme güçlüğü için bir değerlendirme önerebilir. Size uygun bir tane bulmak için okul yönetiminden yardım isteyin.
Disleksi Tedavisi
Disleksi için hangi tedavi seçenekleri mevcuttur?
Şu anda, hiçbir ilaç disleksiyi tedavi etmemektedir. Bunun yerine, eğitimsel müdahaleler öğrenmenin ve okumanın etkili yeni yollarını öğretebilir.
Disleksi olan çocuklar, yeni okuma becerileri öğrenmek için eğitimli bir uzmanla çalışabilirler. Bazen bir dersi yavaşlatmak, disleksi olan bir çocuğa konuları ele alması için daha fazla zaman verir. Çocuğunuzun hak ettiği eğitimi almasını sağlamak için çocuğunuzun okulu ile birlikte çalışın.
Disleksi olan çocuğuma nasıl yardımcı olabilirim?
Çocuğunuzun savunucusu olun. Siz ve çocuğunuzun okulu, Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (IEP olarak adlandırılır) geliştirebilirsiniz. Bu belge, çocuğunuz için okulda kişiselleştirilmiş beklentiler ve ders planları belirler.
Disleksiyi nasıl önleyebilirim?
Disleksiyi engelleyemezsiniz. Ancak öğrenmek ve okumak için farklı stratejiler bularak bunu yönetebilirsiniz.
- Herhangi bir erken disleksi belirtisi fark ederseniz, bir sağlık uzmanıyla konuşun.
- Kişiselleştirilmiş bir eğitim planı geliştirmek için çocuğunuzun okulu ile birlikte çalışın.
Disleksi seyri nedir?
Disleksi teşhis edilmediğinde, çocuklar okulda başarılı olmak için mücadele eder. Disleksiyi ikinci sınıfa göre belirlemek, çocuklara öğrenmenin ve okumanın farklı yollarını bulmaları için daha fazla zaman verir.
Disleksi hakkındaki yanlış anlamalar, bazılarının disleksi olan kişilerin akıllı olmadığına inanmalarına neden oldu. Doğru olmasa da, bu varsayımın çocuklar üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Disleksi olan bir çocuk özgüven sorunları yaşayabilir veya zeki olmadıklarına inanabilir. Ebeveynlerden ve öğretmenlerden gelen olumlu destek, bir çocuğun bu engellerin üstesinden gelmesine yardımcı olabilir.
Disleksi ile yaşamak ne anlama geliyor?
Disleksiye sahip olmak, okumanın sizin için zor olduğu anlamına gelir, aciz veya tembel olduğunuz anlamına gelmez. Disleksiyi yönetmeye yardımcı olacak teknikler bulmak, başarılı öğrenme ve benlik saygısı için çok önemlidir. Disleksiye sahip olmanın zayıf zekayı yansıtmadığını anlayın.
bir not
Siz veya çocuğunuzun öğretmeni, çocuğunuzun disleksi gibi bir öğrenme güçlüğü olduğundan şüpheleniyorsa, yardım almalısınız. Çocuğunuzun okumayı öğrenmesine yardımcı olacak yolları keşfetmek için sağlık uzmanınızla, çocuğunuzun öğretmeniyle veya okul yönetimiyle konuşun.
İlgili Sağlık Konuları
- ALS Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir
- Çocuklarda İdrar Yolu Enfeksiyonu
- Çocuklarda COVID-19 Belirtileri
- Sağlıklı Yaş Almanın Zamanı
- Çocuklarda Depresyon
İlgili Sağlık Makaleleri
- Çocuklarda Alerjik Şok
- 6 Ameliyatsız Kalp Tedavisi Yöntemleri
- Bebeklerde ve çocuklarda Skolyoz Belirtileri
- Çocuklarda Antinükleer Antikor Testi
- Kawasaki Hastalığı
- Mekonyum Nedir “Yeni Doğmuş Bebek Kakası”