«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Seboreik Dermatit Tedavisi

Seboreik Dermatit Tedavisi

seboreik dermatit

Seboreik Dermatit Tedavisi varmı, Seboreik Dermatit Nedir, Seboreik Dermatit Belirtileri konusunda bilgileri makalemizde bula bilirsiniz.

Seboreik dermatit, saç dahil olmak üzere vücuda ciddi bir zarar vermez. kafada seboreik dermatit, Kafa derisinde ve vücudun diğer bölgelerinde kırmızı, kuru, pul pul dökülmüş, kaşıntılı deri şeklinde görülür ve yaygın olmakla birlikte bulaşıcı değildir. Varlığı, derinin kirli veya enfekte olduğu anlamına gelmez. İlaçlar semptomları yönetir.

Seboreik Dermatit Nedir ?

Seboreik dermatit yaygın, bulaşıcı olmayan, yönetimi kolay bir cilt durumudur. Bu tip dermatit , kafa derinizde beyaz veya sarı kabuklu veya toz pullarla birlikte cildinizde kaşıntılı kırmızı lekelere ve yağlı pullara neden olur.

“Seboreik”, “yağ” bezlerini ifade ederken, “derm”, “cilt” anlamına gelir. Bir gencin veya yetişkinin kafa derisinde olduğunda “kepek” ( pityriasis capitis ) ve bir bebeğin kafa derisinde olduğunda “ beşik başlığı ” olarak adlandırılır.

Seboreik Dermatit nedir

Seboreik dermatit vücudunuzun diğer bölgelerinde oluşabilir. Bunlar en fazla yağ (yağ) bezi faaliyetinin olduğu bölgelerdir: sırtınızın üst kısmı ve göğsünüz, yüzünüz/alnınız, burnunuzun dibindeki kırışıklıklar, kulaklarınızın arkası, göbek deliği, kaşlar, göğüslerinizin altı ve iç kısımlar. kollarınızın, bacaklarınızın ve kasıklarınızın kıvrımları.

Seboreik dermatit, tedavi ile kaybolan ve zaman zaman artan, ama bazen ömür boyu süren bir durumdur.

Seboreik dermatit kimlerde görülür?

Nüfusun yaklaşık %11’inde seboreik dermatit vardır. En sık üç aylıktan küçük bebeklerde ve 30 ila 60 yaş arası yetişkinlerde görülür. Erkeklerde kadınlardan daha sık görülür.

seboreik dermatiti tetikleyen şeyler den il ki yağlı bir cilde sahipseniz, bu tür dermatite yakalanma olasılığınız daha yüksektir. Ailenizde sedef hastalığı öyküsü sizi de savunmasız hale getirir. Kuru ve soğuk bir bölgede yaşıyorsanız, hava seboreik dermatite neden olmaz, ancak durumu daha da kötüleştirir.

Bu sağlık sorunlarınız varsa, seboreik dermatite daha yatkınsınız demektir:

Bağışıklık baskılamaları:

  • Organ nakli alıcıları.
  • Erişkin Hodgkin Lenfoması .
  • Yetişkin Non-Hodgkin Lenfoma .
  • HIV (insan immün yetmezlik virüsü).

Psikolojik bozukluklar:

  • depresyon _

Nörolojik hastalıklar:

  • Parkinson hastalığı
  • Tardif Diskinezi .
  • epilepsi _
  • Fasiyal sinir felci.
  • Omurilik yaralanması.

Doğuştan gelen bozukluklar:

  • Down sendromu

Aşağıdaki psikotropik ilaçları alırsanız seboreik dermatite daha yatkın olursunuz:

  • Lityum.
  • Buspiron.
  • Haloperidol dekanoat.
  • Klorpromazin.

BELİRTİLER VE NEDENLER

Seboreik dermatitin belirtileri nelerdir?

  • Kafa derinizde kaşıntılı beyaz pullar (kepek). Çizildiğinde pullar gevşer, saçınıza karışır veya boynunuza ve omuzlarınıza düşer.
  • Cildinizdeki kırmızı pullar.
  • Bebeklerin başlarında huysuz sarı pullar (beşik başlığı). Beşik başlığı kaşınmamalıdır, ancak kaşınmak bölgede ek iltihaplanmaya neden olabilir ve deriyi kırarak kanamaya veya hafif enfeksiyonlara neden olabilir.
  • Blefarit (göz kapaklarınızın kenarlarında pullu kızarıklık).
  • Yüzünüzün her iki yanında pullardan oluşan pembemsi plaklar (kalın deri).
  • Göğsünüzde ve saç çizginizde çiçek yaprağı veya halka şeklinde pul pul pul pullar.
  • Cinsel organlarınızın, koltuk altlarınızın ve göğüslerinizin altındaki kıvrımlarda ve kırışıklıklarda kızarıklık.
  • Yanaklarınızda ve gövdenizin üst yarısında iltihaplı saç kökleri.

Seboreik dermatitin nedenleri nelerdir? Neden artar?

Araştırmacılar seboreik dermatitin kesin nedeninden emin değiller. Birçok nedeni olabileceğini düşünüyorlar. Rol oynadığı düşünülen faktörler şunları içerir:

  • Malassezia adı verilen, herkesin cildinde bulunan ancak bazı kişilerde aşırı büyüyen bir maya türü.
  • Artan androjen seviyesi (bir hormon).
  • Artmış cilt lipitleri seviyesi.
  • Enflamatuar bir reaksiyon.
  • Aile öyküsü (dermatit aileden geçer).

Seboreik dermatiti tetikleyen veya kötüleştiren diğer faktörler şunlardır:

  • Stres.
  • Soğuk ve kuru iklim.
  • Yağlı cilt.
  • Alkol bazlı losyonlar kullanmak.
  • Rosacea, sedef hastalığı ve akne dahil olmak üzere diğer cilt bozukluklarının öyküsü.

Hava durumu seboreik dermatiti kötüleştirir mi?

Seboreik dermatiti tetikleyen şeyler başında Kış aylarında kuru hava, seboreik dermatitinizi daha da kötüleştirecektir.

Dermatit yaz aylarında en iyi şekilde davranır. Güneşin UV-A ve UV-B ışığının seboreik dermatite yakalanan kişilerin cildinde aşırı büyüyen maya türlerini öldürdüğü gösterilmiştir. Sadece güneş yanıklarına dikkat!

Belirli gıdalar seboreik dermatiti tetikler mi yoksa azaltır mı?

Orada teoriler olmasına rağmen, gerçek uzmanlar henüz yiyeceklerin seboreik dermatite neden olduğunu veya azalttığını bulmadı. Diyet kepeği etkilemez.

Seboreik dermatit ile sedef hastalığı arasındaki fark nedir?

Sedef hastalığı ve seboreik dermatit birbirini taklit edebilir. Her ikisi de pullarla kırmızı deri parçalarıdır. Her ikisi de kafa derinizde ve sırtınızda bulunabilir.

Sedef hastalığı, popülasyonun %2 ila %4’ünü etkileyen inflamatuar bir deri hastalığıdır. Sedef hastalığının pulları genellikle seboreik dermatitinkinden daha kalındır. Bu ölçeklerin kenarları çok iyi tanımlanmıştır. Kafa derisinde sedef pulları beyaz veya sarıdan çok gümüş rengine yakındır.

Seboreik dermatit ve sedef hastalığının örtüştüğü sebopsoriasis adı verilen bir durum vardır. Bu durumda, her ikisinin semptomlarına sahipsiniz: hem kafa derisinde hem de sırtta hem beyaz hem de gümüş pullar, her ikisi de kaşıntılı.

Sedef hastalığınız veya seboreik dermatitiniz olup olmadığı konusunda endişeleriniz varsa, sağlık uzmanınıza danışın. Birinin tedavisi diğerinin tedavisi gibi çalışmayabilir.

Seboreik dermatit saç dökülmesine neden olur mu?

Hayır, seboreik dermatit saç dökülmesine neden olmaz .

Seboreik dermatit ve akne vücudunuzun aynı yerlerinde aynı anda ortaya çıkabilir. Her ikisi de cildinizdeki yağlardan etkilenir. Aknesi olan kişilerde kepek olma olasılığı daha yüksektir.

TEŞHİS VE TESTLER

Seboreik dermatit nasıl teşhis edilir?

Seboreik dermatit, etkilenen ciltte ve vücudunuzun neresinde göründüğünden teşhis edilmesi kolay bir durumdur. Kan, idrar veya alerji testlerine gerek yoktur. Durumunuz tedaviye yanıt vermiyorsa dermatoloğunuz diğer hastalıkları ekarte etmek için bir cilt biyopsisi yapabilir.

YÖNETİM VE TEDAVİ

Seboreik dermatit nasıl tedavi edilir?

Gençlerde ve yetişkinlerde seboreik dermatit genellikle tedavi olmaksızın kendi kendine kaybolmaz. Tedavi tipi, vücudun etkilenen bölgesine ve durumunuzun ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır.

Tedavinin amacı seboreik dermatitin gözle görülür belirtilerini, kaşıntı ve kızarıklığı azaltmaktır. Tedavi, reçetesiz satılan ürünlerin ve reçeteli ürünlerin kullanımını içerir. Reçeteli ürünler arasında topikal antifungaller, kalsinörin inhibitörleri ve kortikosteroidler bulunur. Devam eden bakım tedavisine sıklıkla ihtiyaç duyulur. Bu tedavilerin bir kombinasyonunu kullanmanız gerekebilir:

Saç Derisi Tedavisi

bebeklerde seboreik dermatit tedavisi, Beşik başlığı (bebekler)

  • Beşik kapağı genellikle çocuk sekiz ila 12 aylıkken tedavi olmaksızın geçer. Hafif bir bebek şampuanı ile günlük olarak tedavi edilebilir.
  • Günde birkaç kez ve her şampuandan sonra saç derisine yumuşak bir fırça ile masaj yapın veya fırçalayın. Ciltte enfeksiyona yol açabilecek bir kırılmaya neden olmamaya dikkat edin.
  • Sorun devam ederse veya bebek rahatsız görünüyorsa ve kafa derisini kaşıyorsa, çocuk doktorunuza veya dermatoloğunuza başvurun. Reçeteli bir şampuan veya losyon yazabilir.
  • Etkilenen cildin diğer bölgeleri hafif bir steroid losyon ile tedavi edilebilir.

Ergenler ve yetişkinler:

Hafif vakalar için selenyum, çinko pirition veya kömür katranı içeren tezgah üstü kepek şampuanları arayın. Bununla birlikte seboreik dermatit doğal çözümhaftada iki kez veya ürünün etiketinde belirtilen şekilde şampuanlayın. Uzun süreli kontrol için sağlık uzmanınız siklopiraks (Loprox®) veya ketokonazol (Nizoral®) içeren antifungal şampuanlar reçete edebilir.

Bu şampuanlar, kepek geçene kadar birkaç hafta boyunca her gün ila haftada iki veya üç kez, ardından Artmaları önlemek için haftada bir ila iki hafta arasında kullanılır. Sağlık uzmanınız size özel kullanım talimatları verecektir.

Orta ila şiddetli vakalar için, sağlık uzmanınız betametazon valerat (Luxiq®), klobetasol (Clobex®), fluosinolon (Capex®) veya fluosinolon çözeltisi (Synalar®) içeren bir şampuan reçete edebilir. Saçınızı belirtilen şekilde şampuanlayın. Bazı ürünler günlük olarak kullanılırken, diğerleri iki hafta boyunca günde iki kez, ardından haftada iki kez kullanılır.

Bu şampuanları kullanırken hangi yan etkilere dikkat etmeniz gerektiğini sağlık uzmanınıza sorun.

Yüz ve vücut

Yüz ve vücuttaki seboreik dermatit tedavileri arasında topikal antifungaller, kortikosteroidler ve kalsinörin inhibitörleri bulunur.

Topikal antifungaller arasında siklopiroks, ketokonazol veya sertakonazol bulunur. Kremler, köpükler veya jeller halinde bulunan bu ürünler, genellikle sekiz haftaya kadar günde iki kez ve daha sonra ihtiyaç duyuldukça etkilenen bölgelere uygulanır.

Topikal kortikosteroidlerbetametazon valerat, desonid, fluosinolon veya hidrokortizonu içerir. Bu ürünler kremler, losyonlar, köpükler, jeller, merhemler, yağ veya çözelti halinde gelir. Günde bir veya iki kez alınırlar. Antifungal ürünler seboreik dermatitinizi temizlemede veya alevlenmeleri (artmaları) tedavi etmede başarılı olmazsa, sağlık uzmanınız bu ürünleri reçete edebilir.

Kortikosteroidler cildinizin incelmesine neden olabilir ve ara vermeden haftalarca, aylarca sürekli kullanılmamalıdır. Topikal kalsinörin inhibitörleri, kortikosteroidlere bir alternatiftir. Bu ürünler arasında pimekrolimus krem ​​(Elidel®) veya takrolimus merhem (Protopic®) bulunur. Etkilenen bölgeye günde iki kez uygulanırlar. Durumunuz ağırsa,

Sağlık uzmanınıza bu ilaçların yan etkileri ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini sorun. Bu ilaçları nasıl alacağınız konusunda Doktorunuzun talimatlarını izleyin. Siz ve sağlık uzmanınız, benzersiz seboreik dermatit vakanızı tedavi etmek için en yararlı olacak ürünleri seçmek ve bir tedavi planı geliştirmek için birlikte yakın bir şekilde çalışacaksınız.

ÖNLEME

Seboreik dermatit riskini nasıl azaltabilirim?

Seboreik dermatiti önlemek için yapılabilecek çok az şey var. Beşik kapağı doğal, zararsız bir durumdur. Evde basitçe tedavi edilebilir. Seboreik dermatitli bir genç veya yetişkinseniz, normalden daha yüksek androjen seviyelerine, cildinizde daha yüksek lipid seviyelerine veya cildinizin yüzeyinde her zaman bulunan mayaların aşırı büyümesine sahipseniz daha eğilimli olabilirsiniz. .

Riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz bazı basit sağlıklı şeyler arasında, seboreik dermatit doğal çözüm için bol bol dinlenmek, duygusal stresinizi kontrol etmek ve günlük küçük dozlarda (dakikalarca) güneş ışığı (UV ışığı) almak yer alır. Öğlen güneşinden uzak durun.

İlaçlı şampuanları ve cilt ürünlerini kullanmak için daima sağlık uzmanınızın talimatlarına uyun. Yetersiz tedavi veya uygun olmayan tedavi, durumunuzun ilerlemesi sağlık uzmanınızı tekrar ziyaret etmenizi gerektire bilir.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Seboreik dermatitim varsa Doktoruma ne zaman görünmeliyim?

Beşik kapağı çoğu bebekte olur. Genellikle ağrı, kaşıntı veya rahatsızlığa neden olmayan zararsız bir durumdur. Yaşamın ilk haftaları ile ayları arasında ortaya çıkar ve çoğu bebekte 12 aylıktan sonra nadiren görülür. Basit evde bakım ile kolayca yönetilebilir.

Ergenlerde ve yetişkinlerde, kafa derisinin (kepek) veya yüz ve vücudun seboreik dermatiti, yaşam boyunca gelip giden bir durumdur. Neyse ki tedavi ile kontrol altına alınabiliyor. Düzenli tedavi ile durum hızla düzelir.

Durumunuz kendi kendinize tedaviye yanıt vermiyorsa veya etkilenen bölge ağrılı hale geliyorsa, kabuklar oluşturuyorsa veya sıvı veya irin akıyorsa sağlık uzmanınıza görünün.

BİRLİKTE YAŞAMAK

Cildime nasıl bakmalıyım?

Saç derisinde seboreik dermatitiniz varsa, Seboreik Dermatit Tedavisi için reçetesiz satılan kepek şampuanlarından bazılarını deneyebilirsiniz. Şampuanlardan biri işe yaramazsa, etken maddeye bakın ve farklı etken madde içeren başka bir ürün deneyin (tedavi bölümüne bakın). Şampuanlar durulamadan önce en az beş dakika saç derinizde kalmalıdır.

Yüzünüzde veya vücudunuzda seboreik dermatit olduğunu düşünüyorsanız, sağlık uzmanınıza veya dermatoloğunuza görünün. Durumunuzun kapsamını ve ciddiyetini belirlemek için sizi muayene edecekler. Durumunuzu kontrol altına almak ve Seboreik Dermatit Tedavisi için en iyi tedavi yaklaşımını geliştirmek için birlikte çalışacaksınız. Tüm talimatları izleyin ve sorularınız veya endişeleriniz varsa sağlık uzmanınızı aramaktan asla çekinmeyin.

Dermotoloji Doktoruna ne zaman görmeliyim?

Seboreik Dermatit Tedavisi belirlemek ve Belirtileriniz kötüleşirse veya artma yaşarsanız bir dermatoloğa görünmelisiniz. Sağlık uzmanınızın dozajınızı değiştirmesi, tedavi rejiminize farklı bir ilaç eklemesi veya ilaçları değiştirmesi gerekebilir.

Doktoruma Hastalığım ile ilgili hangi soruları sormalıyım?

  • Semptomlarım seboreik dermatit, egzama , atopik dermatit veya sedef hastalığına işaret ediyor mu?
  • Seboreik Dermatit Tedavisi için Hangi reçetesiz tedavi veya tedavi kombinasyonu benim için en iyi sonucu verir?
  • Önerdiğiniz belirli bir kepek şampuanı, kremi veya losyon markası var mı?
  • Reçeteli olarak reçete edebileceğiniz bir şampuan, krem ​​veya losyon var mı? (Ev ilaçlarınız işe yaramıyorsa.)
  • Bu durumla ilgili bir dermatoloğa ne sıklıkla görünmeliyim?
  • Şampuan/krem/losyona karşı alerjik reaksiyon gösterirsem ne yapmalıyım?
  • Akne tedavim sigortam tarafından karşılanır mı? (Birçok kozmetik prosedür sigorta kapsamında değildir).

Seboreik dermatit kaşıntılı ve rahatsız edici olsa da sağlığınıza zararı yoktur. Durum tedavi ile yönetilebilir. Siyah gömleğinizdeki kaşıntılı cilt ve beyaz pullar, gününüzün normal bir parçası olmamalı!

Referanslar;

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *