Çocuklarda Antinükleer Antikor Testi; Antikorlar, hastalığa veya enfeksiyona neden olan istilacılara karşı savunmaya yardımcı olur. Bir antinükleer antikor (ANA), bir hücre çekirdeğindeki normal proteine yanlışlıkla bağlanan bir otoantikordur. ANA’lar genellikle lupus gibi otoimmün rahatsızlıkları olan kişilerde bulunur. ANA testi, kandaki antinükleer antikorları arar.
Çocuklarda Antinükleer Antikor Testi
Hızlı gerçekler
- Otoimmün hastalıklar tedavi edilebilir.
- Pozitif bir ANA testi, otoantikorların mevcut olduğu anlamına gelir. Tek başına, pozitif bir ANA testi, bir otoimmün hastalığın varlığını veya tedavi ihtiyacını göstermez.
- Bazı ilaçlar pozitif ANA’ya neden olur. Aldığınız tüm reçeteleri, reçeteleri, sokak ilaçlarını ve takviyeleri doktorunuza bildirin.
- ANA testi, herhangi bir gerçek hastalık süreci olmaksızın pozitif sonuç verebilir. Bu tipik olarak sağlıklı bir bireyde antinükleer antikorların varlığını işaret eder.
- Pozitif bir ANA ve daha fazla değerlendirme için sonraki en iyi adımlar hakkında doktorunuzla konuşun.
GENEL BAKIŞ
Antinükleer Antikor Testi Nedir?
Bir antikor, beyaz kan hücreleri (B hücreleri) tarafından yapılan bir proteindir. Antikorlar, vücutta hastalığa veya enfeksiyona neden olan istilacılara (örneğin virüsler ve bakteriler) karşı savunmaya yardımcı olur.
Antikorlar, “kendi” hücrelerimizi “yabancı” olarak tanıyarak bir hata yaptıklarında, bunlara otoantikorlar denir.
Çoğumuzun otoantikorları vardır, ancak genellikle çok az miktardadır. Yeterli otoantikor varsa, bir iltihaplanma (şişme) kademesi başlatılır. Bu, bağışıklık sistemimizin kendi vücudumuza saldırmasına neden olur (otoimmün hastalık).
Bir antinükleer antikor (ANA), bir hücrenin çekirdeğindeki normal proteine yanlışlıkla bağlanan bir otoantikordur. ANA’lar genellikle sistemik lupus eritematozus gibi otoimmün rahatsızlıkları olan kişilerde bulunur .
Karışık bağ dokusu hastalığı, Sjögren sendromu , dermatomiyozit , polimiyozit ve skleroderma gibi diğer otoimmün hastalıklarda da görülebilirler .
Ancak, ANA’sı olan herkesin otoimmün hastalığı yoktur. Örneğin, tamamen sağlıklı çocukların yüzde 10-15’inde ANA’lar bulunabilir.
Bunlar, araya giren enfeksiyon (kişide zaten başka bir enfeksiyon varken ortaya çıkan bir enfeksiyon) ortamında veya belirli ilaçları (örneğin, hidralazin, izoniazid, prokainamid ve bazı antikonvülzanlar) alan kişilerde kısaca mevcut olabilirler.
TEST DETAYLARI
Ne zaman antinükleer antikor testi yaptırmalıyım?
Bir hastada otoimmün bozukluk belirtileri varsa, hastanın doktoru antinükleer antikorları test edebilir. Otoimmün bozuklukların yaygın semptomları şunları içerir:
- Ateş
- Döküntü
- Yorgunluk veya yorgunluk
- Ağrı ve şişlik dahil eklem semptomları
- Kas ağrısı
Bir hastaya otoimmün bozukluk teşhisi konduğunda, tekrar ANA testi gerekli değildir. ANA testi, bir hastanın hastalığını veya tedaviye yanıtını izlemek için kullanılmaz.
Antinükleer Antikor Testi Nasıl Alınır?
Bir doktor muayenehanesinde, sağlık kliniğinde veya laboratuvarda alınan bir kan örneği üzerinde bir antinükleer antikor testi yapılır.
Testten önce
Antinükleer antikor testi, ön test hazırlığı gerektirmez. Diğer kan testlerinde olduğu gibi, hastaların testten önce aldıkları takviyeleri veya ilaçları tartışmaları yine de yardımcı olabilir.
Bazı ilaçlar pozitif ANA test sonucuna neden olabilir. Bir doktor, bu testi yapmadan önce bir hastanın sahip olduğu soruları veya endişeleri de ele alabilir.
Test boyunca
Bir antinükleer antikor testi için numune elde etmek için, genellikle bir iğne kullanılarak hastanın kolundaki bir damardan kan alınır. Bu işlem sadece birkaç dakika sürer.
Uygun bir damar bulunduğunda, sağlık uzmanı hastanın üst kolunun etrafına elastik bir bant bağlayabilir veya hastadan yumruk atmasını isteyebilir.
Bölge daha sonra bir iğne takılmadan önce temizlenir ve bir tüpte kan toplanır. Tüp dolduğunda koldan elastik bant çıkarılır ve iğne koldan çekilir.
İğne takılıp çıkarıldığında hastalar ağrı veya batma hissedebilir. İğne çıkarıldıktan sonra hastalar kanın alındığı bölgede bir miktar zonklama hissedebilirler.
Antinükleer antikor Testi sonrası
Kan alımı tamamlandıktan ve iğne geri çekildikten sonra hastaya gazlı bez veya pamuk verilebilir ve iğnenin girdiği yere basınç uygulaması istenebilir. Basınç, kanamayı, şişmeyi ve morarmayı azaltmaya yardımcı olur.
Kan alınmasıyla ilişkili çok az risk olmasına rağmen, hastalarda rahatsızlık ve hafif morarma olabilir. Neyse ki, yan etkiler genellikle küçük ve kısa ömürlüdür.
ANA testi için kan alındıktan sonra hastanın yapabileceği faaliyetlerde herhangi bir kısıtlama yoktur.
Antinükleer antikor testi nasıl yapılır?
ANA’lar çeşitli durumlarda mevcut olabileceğinden, ANA testi tanı koymak için değil, sadece doktora otoimmün hastalık olasılığını önermek için kullanılır.
ANA testi yapmak için damardan kan örneği alınır ve test için laboratuvara gönderilir.
ANA testinin bir formu ELISA olarak adlandırılır. Bu testte, kişinin kan örneği antijenlerle (antikorları bağlayan protein kısımları) karıştırılır. Eğer o antijenin antikoru kandaysa, test onu bulabilir.
Laboratuvarlar genellikle ilk tarama olarak ELISA’yı kullanır, ancak sonuçları doğrulamak için Floresan Antinükleer Antikor (FANA) testi adı verilen başka bir testle takip eder. FANA sonuçları titrelerde ve yapılan otoantikorların modelinde (homojen, benekli, santromer, vb.) rapor edilir.
Titre okuma, bir plazma örneğine (kanın protein açısından zengin sıvı kısmı) belirli sayıda salin (tuzlu su) eklenerek belirlenir. Örneğin, 40 kısım salinle karıştırılan bir kısım plazma 1:40’lık bir karışımdır. Bu karışıma “titre” denir.
Karışım daha sonra sırasıyla 1:80, 1:160, 1:320 ve 1:640 karışım tüpleri yaratarak bir dizi ilave seyreltme (sulandırma) adımlarından geçirilir. Daha yüksek titrede bir ANA bulunursa, daha yüksek miktarda ANA olduğunu gösterir.
Antinükleer antikor Testini evde yapabilir miyim?
Antinükleer antikorlar için evde testler şu anda mevcut değildir. Evde otoimmün bozukluk testiyle ilgilenen hastalar, ilgilerini bir doktorla tartışmayı yararlı bulabilir.
Antinükleer antikor testi nasıl kullanılır?
ANA testi genellikle rutin doktor ziyaretinin bir parçası olarak yapılmaz. Bunun yerine, test yalnızca bir çocuğun semptomlarının lupus, Sjögren sendromu veya karışık bağ dokusu hastalığı gibi ANA pozitif bir romatizmal hastalıktan kaynaklanma ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda istenmelidir.
Kas-iskelet ağrısı, ateş veya döküntü gibi spesifik olmayan şikayetler için tarama testi olarak ANA testi istenmemelidir.
ANA testi, jüvenil idiyopatik artritli (JIA) çocuklarda prognostik bir belirteç (önceden söylemenin bir yolu) olarak da kullanılır . (ANA testi JİA’yı teşhis etmek için kullanılmaz.)
ANA testi pozitif olan çocukların üveit (göz içinde iltihaplanma) geçirme riski daha yüksektir; bu nedenle, negatif ANA durumu olan JIA hastalarına kıyasla bir oftalmolog (göz doktoru) tarafından daha sık göz muayenesi gerektirirler.
SONUÇLAR VE TAKIP
Çocuğumun ANA testi pozitifse ne yapmalıyım?
Doktorunuz veya pediatrik romatologunuz, çocuğunuzda ANA ile ilişkili herhangi bir romatolojik hastalık belirtisi olup olmadığını belirlemek için ANA testini diğer laboratuvar çalışmaları ve çocuğunuzun öyküsü ve fizik muayenesi bağlamında yorumlayacaktır.
Doktor çocuğunuzun belirli bir hastalığı olduğundan şüphelenirse daha fazla test yapılacaktır.
ANA testinin “yanlış pozitif” oranı yüksektir, bu da otoimmün hastalığı olmayan birçok kişinin daha yüksek ANA seviyelerine sahip olabileceği anlamına gelir.
Pozitif bir ANA sonucunun anlamlı olup olmadığını veya çocuğunuzun semptomlarıyla ilgili olup olmadığını belirlemek için çocuğunuzun çocuk doktoru veya çocuk romatoloğu ile konuşmanız önemlidir.
Takip testlerine ihtiyacım var mı?
Hastalar genellikle bir antinükleer antikor testinden sonra takip testine ihtiyaç duyarlar. Spesifik takip testleri, bir ANA testinin sonuçlarına ve ayrıca diğer testlerin sonuçlarına ve hastanın semptomlarına bağlıdır.
Takip testleri, halihazırda bir ANA panelinin parçası olarak yapılmadıysa, katı faz tahlilini ve bireysel otoimmün bozukluklara özgü antikorları tespit etmek için diğer kan testlerini içerebilir.
Ekstrakte edilebilir nükleer antijen antikorları (ENA) paneli , spesifik otoantikorları tanımlamak için kullanılan bir testtir.
Ek takip kan testleri arasında romatoid faktör testi , siklik sitrüline peptit antikor testi , enfeksiyon testi ( hepatit B ve hepatit C testi dahil), kreatin kinaz testi ve idrar proteinden kreatinin testi yer alabilir .
Bir hasta ANA için negatif test yaparsa, ancak hastanın doktoru bir otoimmün bozukluktan şüphelenmeye devam ederse, takip testi önerilebilir. Negatif bir sonuçtan sonraki takip testleri, ANA testi pozitif olan hastalarda kullanılanlara benzer biyopsiler, tanısal görüntüleme testleri ve kan testlerini içerebilir.
Doktorunuza test sonuçlarıyla ilgili sorular
Doktorlarıyla antinükleer antikor testini tartışan hastalar, aşağıdaki soruları gözden geçirmeyi faydalı bulabilir:
- Bu teste nasıl hazırlanmam gerekiyor?
- Antinükleer antikor testi ile aynı anda ek testler veya paneller yapılacak mı?
- Test sonucum, semptomlarımın nedenini anlamama nasıl yardımcı olur?
- Test sonucuma göre herhangi bir takip testine ihtiyacım var mı?
İlgili Sağlık Makaleleri
- Antinükleer Antikor Testi Nedir?
- Antikor Testi Nedir
- Dışkıda Gizli Kan Testi (FOBT) Nedir?
- Kalsiyum Kan Testi
- Evde Sağlık Hizmeti
Referanslar
- Amerikan Romatoloji Koleji. Antinükleer Antikorlar (ANA).
- Malleson NP, Mackinnon MJ, Sailer-Hoeck, et. al. Genel uzman için gözden geçirme: Çocuklarda antinükleer antikor testi – Ne zaman kullanılmalı ve pozitif titre ile ne yapılmalı.
- American Association for Clinical Chemistry/Lab Tests Online. Antinükleer Antikor (ANA)
- Amerika Lupus Vakfı. Antinükleer antikor (ANA) testi.
İlgili Sağlık Makaleleri
- Kaka Renkleri ve Anlamları
- Çocuklarda Alerjik Şok
- Çocuklarda COVID-19 Belirtileri
- Antinükleer Antikor Testi Neden Yapılır?
- Çölyak Hastalığı Testleri; Çölyak Hastalığı Hangi Tahlille Belli Olur?
- Bebeklerde ve çocuklarda Skolyoz Belirtileri