«
  1. Anasayfa
  2. Çocuk Hastalıkları
  3. Mekonyum Nedir “Yeni Doğmuş Bebek Kakası”

Mekonyum Nedir “Yeni Doğmuş Bebek Kakası”

Mekonyum nedir

Mekonyum nedir; yeni doğmuş bir bebek kasakı, koyu renkli, kalın ve yapışkan ilk kakasıdır. Mekonyum bebek doğduktan sonra veya anne karnında iken geçebilir. Biraz mekonyum yutmak bebeğiniz için güvenlidir. Mekonyumun solunması ciddi solunum problemlerine neden olabilir.

Mekonyum Nedir ?

Mekonyum bebeğinizin ilk kakasıdır. Tipik kakadan daha koyu ve kalındır ve aşırı derecede yapışkandır. Mekonyum, bebeğinizin bağırsaklarında amniyotik sıvıyı (rahminizin içinde onları çevreleyen ve yastıklayan sıvı) yutmaktan oluşur. İdeal olarak, bebeğiniz doğumdan kısa bir süre sonra mekonyum geçirir. Bazı durumlarda bebekler bu maddeyi daha doğmadan geçirirler. Mekonyumun anne karnında yutulması zararlı değildir ancak solunması ciddi komplikasyonlara neden olabilir.

Amniyotik sıvıdaki mekonyum kötü mü?

Bebeğiniz doğumdan önce mekonyum yutarsa ​​sorun olmaz. Mekonyum ile ilgili endişe, bebeğinizin onu ciğerlerine solumasıdır. Mekonyumun aspire edilmesi veya solunması bebeğinizin nefes almasını zorlaştırabilir. Bu, solunum sıkıntısına, enfeksiyona veya diğer ciddi durumlara yol açabilir.

Mekonyum boyama nedir?

Mekonyum boyama, bebeğinizin doğumdan önce mekonyum geçirmesidir. Tüm doğumların %12 ila %20’sinde mekonyum lekeli amniyotik sıvı bulunur . Doğum tarihinizin ötesinde olduğunuzda daha yaygındır. Lekeli amniyotik sıvının yeşil veya kahverengi bir tonu vardır. Doktorlar, mekonyum lekeli amniyotik sıvıyı tanıyabilir ve doğumdan hemen sonra bebeğinizde solunum sorunları olup olmadığını kontrol edebilir.

Mekonyum ne kadar sürer?

Bebeğiniz doğumdan sonraki 24 ila 48 saat içinde ilk kakasını yapmalıdır. Bebeğiniz kolostrum ( anne sütünün ilk şekli ) veya mama içmeye başladığında , sindirim sistemi kalan mekonyumu dışarı atacaktır. Çoğu Sağlık uzmanı, bebeğinizin kakasının normal yenidoğan kakasına dönüşmeye başlamasını sağlayacaktır. Bu, bebeğinizin bağırsaklarının düzgün çalıştığı anlamına gelir.

İŞLEV

mekonyum ne işe yarar

Mekonyum, bebeğiniz amniyotik sıvıyı yuttuğunda oluşur. Amniyotik sıvı bebeğinizin bağırsaklarından geçerken, amniyotik sıvının su kısmı emilir. Geride yapışkan, katran benzeri bir madde kalır. Bu birikinti mekonyumdur ve bebeğinizin kalın bağırsağını kaplar . Bebeğiniz miadına (40 haftalık gebelik) ulaştığında, bağırsakları mekonyum ile dolar. Doğumdan sonra mekonyum geçirmeleri sindirim sistemlerinin çalıştığını gösterir .

Bebeğimin mekonyum geçirmesi ne anlama gelir?

Doğumdan sonra mekonyum geçirmek, bebeğinizin sindirim sisteminin ve bağırsaklarının sağlam olduğu ve olması gerektiği gibi çalıştığı anlamına gelir. Bebeğiniz doğumdan sonraki iki gün içinde mekonyum geçirmelidir.

Bebeğim mekonyum geçirmezse ne olur?

Bebeğiniz 48 saat içinde mekonyum geçirmiyorsa, bu bir durum veya hastalığa işaret ediyor olabilir. Bu şunları içerebilir:

  • Mekonyum ileusu.
  • Kistik fibroz
  • Bağırsak tıkanıklığı.
  • Az gelişmiş rektum
  • Mekonyum fişi.
  • Hirschsprung hastalığı .

ANATOMİ

Mekonyum neye benziyor?

Mekonyum kalın ve yapışkandır. Katran veya çamura benzer. Mekonyum siyahımsı yeşildir. Normal kakanın aksine mekonyum kokmaz.

mekonyum neyden yapılır

Mekonyum su, hücreler, çiş, saç, mukus ve doğmamış bebeklerin rahim içinde yuttukları diğer maddelerden oluşur.

KOŞULLAR VE BOZUKLUKLAR

Mekonyum yutmak zararlı mı?

Bebeğiniz mekonyum yutarsa ​​sorun olmaz. Bebekler rahimde mekonyum salgıladığında, amniyotik sıvı ile karışır. Bu karışımı yutmak genellikle iyidir ve sorunlara neden olmaz.

Mekonyum solumak ne kadar ciddi?

Mekonyum kalın ve yapışkandır. Bu madde solunduğunda veya solunduğunda bebeğinizin hava yollarını doldurabilir ve nefes almasını zorlaştırabilir. Mekonyumun akciğerlere aspire edilmesi veya solunması mekonyum aspirasyon sendromu (MAS) olarak adlandırılır. MAS solunum sıkıntısına, enfeksiyona ve nadir durumlarda ölüme neden olabilir.

BAKIM

Doktorlar mekonyum soluyan bir bebeği nasıl tedavi eder?

Sağlık uzmanları amniyotik sıvıda mekonyum tespit ederse, fetal distres belirtileri ararlar. Mekonyum bebeğinizin ciğerlerine çekildiğinde zararlıdır. Fetal distresin yaygın belirtileri arasında kalp atış hızındaki değişiklikler ve homurdanma, geniz şişmesi veya mavi ten rengi gibi solunum sorunlarının belirtileri yer alır. Bebeğiniz aktif ve ağlıyorsa tedaviye gerek yoktur.

Bebeğiniz çok fazla mekonyum soluduysa ( Mekonyum Aspirasyon Sendromu ) ve tepki vermiyorsa veya sıkıntı içindeyse, sağlık uzmanınız bebeğinizin burnunu, ağzını ve boğazını emecektir. Daha ciddi vakalarda, sağlayıcılar nefes borusundaki mekonyumun daha fazla emilmesi için bebeğinizin boğazına bir tüp yerleştirebilir. Son olarak, nefes almasına yardımcı olmak için bebeğinizin yüzüne bir oksijen maskesi yerleştirilebilir.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Mekonyumun solunması beyin hasarına neden olabilir mi?

Mekonyumun solunması veya aspire edilmesi ciddi solunum problemlerine neden olabilir. Bazı durumlarda, bir bebeğin doğumdan sonra hayata döndürülmesi gerekebilir. Bebeğiniz çok uzun süre oksijensiz kalırsa, hipoksiye yol açabilir . Bu nadirdir.

Uyuşturucu için mekonyum testi yapabilir misin?

Evet, mekonyum testi annenin alkol , tütün ve uyuşturucu kullanımını tespit etmenin bir yoludur . Mekonyum testi, uzun süreli uyuşturucu kullanımını (uyuşturucuları haftalarca veya aylarca kullanarak) belirleyebilir. İdrar uyuşturucu testlerinden daha doğru olabilir .

Bir bebeğin mekonyum soluması ne zaman daha olasıdır?

Hamileliğiniz 40 haftayı geçerse, bebeğinizin mekonyum aspire etme olasılığı daha yüksektir. Geciktiğinizde, bebeğinizin daha anne karnındayken mekonyum geçirme olasılığı daha yüksektir.

Bir not

Mekonyum bebeğinizin ilk kakasıdır. Endişe verici görünebilir, ancak koyu, kalın ve yapışkan olması normaldir. Bebeğiniz doğumdan sonraki 48 saat içinde mekonyum çıkarmalıdır. Bazen bebekler hala rahim içindeyken mekonyum geçirirler. Yutabilirler veya soluyabilirler. Mekonyumun yutulması sorun değildir, ancak akciğerlere solunması ciddi sorunlara neden olabilir. Böyle bir durumda, sağlık uzmanınız bebeğinizde solunum sorunları olup olmadığını kontrol edecektir. Mekonyum soluyan bebeklerin çoğu çabuk iyileşir ve uzun süreli yan etkileri olmaz.

Kaynaklar;

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *