Yaşlılıkta menopoz, normal fizyolojik bir süreç olup sıklıkla kırk yaşından sonra ortaya çıkar. Ülkemizde en sık görülen menopoz yaşı kırk beş-kırk dokuz yaştır.
YAŞLILIKTA MENOPOZ
MENOPOZ VE CİNSEL SORUNLAR
Yaşlılıkta Menopoz, normal fizyolojik bir süreç olup sıklıkla kırk yaşından sonra ortaya çıkar. Ülkemizde en sık görülen menopoz yaşı kırk beş-kırk dokuz yaştır. Bir kadın başka bir nedene bağlı olmaksızın en az ardışık olarak 12 ay adet görmez ise menopozda olduğu söylenebilir.
Menopoz döneminde kadın üreme yeteneğini yitirmiştir. Kadınlarda yumurtalıklar östrojen ve progesterone üretiminden sorumludur. Bu hormonlar adet görme, yumurtlama ve yumurtalıktan dişi cinsiyet hücresinin salınımında görev alırlar.
Menopozda yumurtalıkların aktivitesi sona erer ve buna bağlı olarak östrojen ve progesterone seviyeleri azalır. Bu ise menopozun başlamasına neden olur. Menopoz kadınları değişik şekilde etkiler. Bazı kadınlarda hiç bir sorun olmaz iken bir grup kadında çok sayıda fiziksel ve psikolojik sorunlar görülür.
Menopoz esnasında sık görülen semptomlardan bazıları şunlardır:
1. Düzensiz adet kanamaları
2. Sıcaklık basmaları ve terleme
3. Kemiklerde erime (osteoporoz
4. Kadın cinsel organında kuruluk ve kaşıntı
5. Huy değişiklikleri
6. Uyku bozuklukları
7. Bel etrafında yağlanma
8. Saçlarda incelme
9. Memelerde dolgunluk kaybı
Yaşlılıkta Menopoz bir hastalık hali değildir. Ancak mevcut bulgular kadın yaşam kalitesini azaltıyorsa tedavi verilmelidir. Bu amaçla hormon replasman tedavisi, antidepresanlar veya bitkisel kaynaklı tedaviler verilebilir. Menopoz döneminin başlangıçında mutlaka doktora başvurulmalı; düzenli aralıklarla kontrole gidilmelidir.
Yaşlılıkta menopoz ve seksüel aktivite;
Sarılmadan cinsel ilişkiye kadar değişebilir. Altmış altı-yetmiş bir yaş arasındaki kadınların %47’sinin, yetmiş sekiz yaşından büyük kadınların ise %28’inin seksüel olarak aktif oldukları bilinmektedir.
Yaşlı kadınlardaki seksüel aktivitedeki düşüşün en önemli nedeni eş bulamama sorunudur. Diğer nedenler ise cinsel organlarda gerileme (atrofi) ve kuruluk, azalmış kas gerginliği, kronik hastalıklara bağlı ağrı, hipertansiyon, diabetes mellitus, psiko-sosyal sorunlar, inme ve özel yaşam yokluğu ile kullanılan bazı ilaçlardır (antihipertansifler, antidepresanlar, beta blokerler, antipsikotikler, antikolinerjikler).
Cinsel organlarda gerileme ve kuruluğun tedavisinde ya kadınlık hormonları verilmeli ya da vajinal nemlendiriciler kullanılmalıdır. Yaşlılıkta cinsel işlev bozukluklarında aşırı azalma durumunda mutlaka konuyla ilgili olarak doktora başvurulmalıdır.
Yaşlılıkta menopoz doğal bir kadın yaşam dönemidir. Bu dönemde kadınlarda üreme fonksiyonu sona erer. Ayrıca sıcaklık basmaları, terleme, kemiklerde erime, uyku bozuklukları gibi bulgular ortaya çıkar.
Tedavi, eğer mevcut bulgular yaşam kalitesini bozuyorsa verilmelidir. Bu amaçla hormon replasman tedavisi veya bitkisel kaynaklı ilaçlar verilebilir.
Öte yandan yaşlılıkta menopoz ile cinsel aktivite sanıldığının aksine sona ermez. Yaşlılıkta kadınlarda görülen cinsel aktivite düşüklüğünün en temel nedeni “eş bulunamamasıdır”.
İlgili Sağlık Makaleleri
Yaşlılık Nedir ? Nasıl Tanımlanır?
Kadınlarda Cinsel İşlev Bozukluğu
Gece Terlemelerinin Nedenleri
Disparoni (Acılı İlişki) Nedir
Bitkisel takviyeler
İlgili Sağlık Makaleleri
- Monogenik Diyabet (NDM)
- Polikistik Over Sendromu (PCOS) Nedir?
- Balgam Söktürücü Nedir
- Kemoterapi Nedir?
- HASTA VE YAKINLARININ SORUMLULUKLARI
- Tip 2 Diyabet Nedir?