«
  1. Anasayfa
  2. Kadın Hastalıkları
  3. Pelvik Muayene Nedir

Pelvik Muayene Nedir

Pelvik Muayene Nedir ?

Pelvik Muayene nedir , Neden Yapılır, Nasıl yapılır; Pelvik muayene, kadın organlarında hastalık belirtilerini kontrol etmek için kullanılan rutin ve yaygın bir fizik muayenedir. Bir sağlık uzmanı vajinayı, rahmi, yumurtalıkları, fallop tüplerini ve rahim ağzını kontrol edecektir. Bir pelvik muayene sırasında, sağlık uzmanı kanseri test etmek için Pap smear yapabilir.

Pelvik Muayene Nedir ?

Pelvik muayene nedir, kadın organlarında hastalık belirtilerini kontrol etmek için kullanılan rutin ve yaygın bir fizik muayenedir. Bir Jinekolog vajina, rahim, yumurtalıklar, fallop tüpleri ve serviksi kontrol edecektir.

Pelvik muayene, sağlık uzmanlarının vücudunuzda hastalık veya hastalık belirtileri aramasının bir yoludur. “Pelvik” kelimesi, pelvisinizdeki organları ifade eder. Test, şunlara bakmak için kullanılır:

  • Rahim.
  • Serviks (vajinanızdan rahminize açılan).
  • Vajina (rahminizi ve serviksinizi birbirine bağlayan esnek kanal).
  • Fallop tüpleri (yumurtaları rahminize taşıyan tüpler).
  • Yumurtalıklar (yumurta üreten bezler).
  • Mesane (idrar tutan kese).
  • Rektum (kolonunuzu anüsünüze bağlayan oda).

Genellikle, kadın üreme sağlığını ve jinekolojik sağlığı değerlendirmek için Doktorunuz tarafından bir pelvik muayene yapılır .

Ne zaman pelvik muayene yaptırmalıyım?

Pelvik muayeneler rutin sağlık bakımınızın bir parçasıdır. İnsanlar ilk pelvik muayenelerini 21 yaşında yaptırmalıdır. Daha sonra, yaşınıza ve sağlık risklerinize bağlı olarak düzenli olarak planlanırlar.

Sağlık uzmanınız ayrıca aşağıdaki nedenlerle bir pelvik muayene önerebilir:

  • Ailede yumurtalık veya rahim ağzı kanseri öyküsü .
  • Pelvik ağrı veya seks sırasında ağrı.
  • Olağandışı vajinal akıntı veya kanama.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) ile ilgili endişeler .
  • hamilesin

Kimler pelvik muayene yaptırmalı?

  • 21 ila 65 yaş arası kadınlar.
  • Cinsiyet doğrulama ameliyatını (kadından erkeğe) geçiş yapmış ancak tamamlamamış kişiler.

Transseksüel bir erkekseniz (erkek olarak tanımlanmış ancak doğumda kadın olarak atandıysanız), sağlık geçmişinizi anlayan, sizi rahat hissettiren ve ihtiyacınız olan bakımı sağlayan bir sağlık uzmanı bulmanız önemlidir. Hala kadın organlarınız varsa (vajina, serviks, rahim ve yumurtalıklar), bu organlarda kanser gelişme riski altındasınız. Usulsüzlükleri, CYBE’leri ve kanseri kontrol etmek için pelvik muayeneler yapılmalıdır.

Pelvik muayeneye nedir ne sıklıkla ihtiyacım var?

Pelvik muayeneyi ne sıklıkta yaptırmanız gerektiğine ilişkin öneriler değişebilir. Pelvik muayenelerinizin zamanlaması tipik olarak tıbbi geçmişinize veya sorun ya da semptomlarla karşılaşıp karşılaşmadığınıza bağlıdır. Bazı Doktorlar yıllık ziyaretler önerebilir. Diğerleri, siz 65 yaşına gelene kadar her üç yılda bir Test önerebilir. Doktorunuza, rutin pelvik muayeneler için geri gelmenizin gerekip, gerekmediğini sorun.

TEST AYRINTILARI

Pelvik muayeneye hazırlanmak için herhangi bir şey yapmam gerekiyor mu?

Pelvik muayene prosedürüne hazırlanmak için özel bir şey yapmanız gerekmez. Ofise vardığınızda sağlık uzmanınız tuvaleti kullanmanız gerekip gerekmediğini sorabilir. Bazen idrar örneği istenir. Muayene günü regl dönemindeyseniz, doktor rahatınız için yeniden randevu almanızı önerebilir.

Bir pelvik muayene ne kadar sürer?

Pelvik muayenenin genellikle 10 dakika sürer.

Pelvik muayene acıtırmı?

Biraz rahatsızlık hissetmeyi bekleyebilirsiniz, ancak pelvik muayene sırasında ağrı hissetmemelisiniz. Herhangi bir rahatsızlığı gidermek için muayeneden önce yavaş, derin nefesler alın ve idrar yapın. Muayeneniz sırasında ağrı veya rahatsızlık hissederseniz, doktorunuza söyleyiniz.

Muayeneniz başlamadan önce pelvik muayenenin ağrılı olabileceğine dair endişeleriniz veya endişeleriniz hakkında doktorunuzla konuşmanız da yardımcı olabilir. Süreç boyunca size yol gösterebilir ve endişelerinizi giderebilirler.

Pelvik muayene sırasında nasıl rahatlayabilirim?

Pelvik muayeneden önce biraz gergin hissetmek normaldir. Şunlara yardımcı olabilir:

  • Yavaş ve derin nefesler alın.
  • Omuz, karın ve bacak kaslarınızı gevşetin.
  • Doktorunuzdan ne olacağını açıklamasını isteyin.

Cinsel travma yaşadıysanız, duygularınızı destekleyebilmeleri ve Testinizi mümkün olduğunca konforlu hale getirebilmeleri için sağlık uzmanınızla konuşun.

Pelvik muayene nasıl yapılır?

Pelvik muayenenizin zamanı geldiğinde, kıyafetlerinizi tek başınıza çıkararak başlayacaksınız. Size bir önlük, çarşaf veya başka bir örtü verilir. Sizden sırt üstü uzanmanız ve karın ve bacak kaslarınızı gevşetmeniz istenecektir. Sağlık uzmanınız, masanın sonuna kadar kaymanızı ve ayaklarınızı üzengi adı verilen tutuculara yerleştirmenizi isteyecektir.

Pelvik muayeneniz sırasında ;

  • Dış muayene : Sağlık uzmanınız vajinanızı ve vulvanızı görsel olarak inceleyecektir.
  • Manuel muayene : Doktorunuz bir veya iki parmağını vajinanın içine yerleştirecek ve diğer elini dışarıdan hissedebilecekleri alana hafifçe bastırmak için kullanacaktır. Organlarınızın büyüklüğünü ve şeklini veya herhangi bir alanın hassas veya büyümüş olup olmadığını hissedeceklerdir.
  • Spekulum muayenesi : Vajinaya spekulum adı verilen ördek gagası şeklindeki bir cihaz yerleştirilecektir. Spekulum daha sonra vajinal duvarı genişletmek ve yaymak için açılır, böylece vajina ve serviks daha kolay görülebilir.
  • Pap testi : Doktorunuz, rahim ağzından hücre örneği almak için plastik bir spatula ve küçük bir fırça kullanacaktır. Enfeksiyonu test etmek için vajinadan bir sıvı örneği de alınabilir. Buna Pap testi veya Pap smear denir . Bu test rahim ağzındaki kanser öncesi hücreleri arar. Pelvik muayene sırasında Pap testi her zaman yapılmaz. Pap testinizden 48 saat önce vajinanızın içine herhangi bir şey koymamalısınız.
  • Rektal muayene : Sağlık uzmanınız, herhangi bir tümör veya diğer anormallikleri saptamak için parmağını rektuma sokabilir.

Doktorlar Pelvik muayene ile neyi kontrol eder?

Pelvik muayeneniz sırasında Doktorunuz şunları test edebilir:

  • Rahim ağzı kanseri : Sağlık uzmanınız muayeneniz sırasında bir Pap testi yaptıysa, bu, kanser öncülerini veya rahim ağzında kansere dönüşebilecek hücre değişikliklerini aramak içindir.
  • HPV (insan papilloma virüsü) : Bu test aynı zamanda rahim ağzı kanserini taramak için de kullanılır. Test, servikste hücre değişikliklerine neden olabilen HPV’yi arar. Bu hücre değişiklikleri kansere yol açabilir.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) : Doktorunuz klamidya ve gonore testi yapmak için vajinanızı temizleyebilir .

Doktorunuzun pelvik muayene sırasında aldığı örnekler, incelendikleri bir laboratuvara gönderilir. Sonuçlar birkaç gün sürebilir.

Pelvik Muayene hakkında Sıkca Sorulan Sorular

Pelvik muayeneden sonra kanamam olur mu?

Bir pelvik muayeneden sonra biraz lekelenme (çok hafif kanama) normaldir. Ağır kanamanız varsa, sağlık uzmanınızı arayın.

Pelvik muayeneden sonra ağrım olur mu?

Acı hissetmemelisin. Hafif kramplar oluşabilir. Şiddetli kramp veya ağrı hissederseniz, sağlık uzmanınıza başvurun.

Bir pelvik muayenenin sonuçlarını ne zaman öğrenirim?

Sağlık uzmanınız, pelvik muayenenizden hemen sonra kesin sonuçları bilecektir. Pap veya HPV testi yapıldıysa, bu sonuçlar genellikle birkaç gün sürer.

Hamilelerin pelvik muayeneye ihtiyacı var mı?

Evet, hamilelerin pelvik muayeneleri olması gerekir. Sizinle çalışan sağlık uzmanı, ilk doğum öncesi ziyaretinizde genellikle bir pelvik muayene yapacaktır.

Menopozdaki kişilerin pelvik muayeneye ihtiyacı var mıdır?

Yaşla birlikte kanser riski arttığından, düzenli pelvik muayene yaptırmak, menopozda olan veya menopoz dönemini tamamlamış kişilerde belirli kanserlerin önlenmesine yardımcı olabilir. Sağlık uzmanınız, gelecekte pelvik muayenelere ne sıklıkta ihtiyacınız olacağı ve yaşlandıkça bu muayene için en iyi tavsiyeler konusunda size tavsiyelerde bulunacaktır.

Bir not:

Bir pelvik muayeneyi ne sıklıkta planlamanız gerektiği konusunda sağlık uzmanınızla konuşun. Testle ilgili olabilecek endişelerinizi veya endişelerinizi tartışmaktan çekinmeyin. Doktorunuz, ihtiyacınız olan bakımı aldığınızdan emin olmak için sizi dinlemek ve sizinle birlikte çalışmak için oradadır.

Referanslar

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *