«
  1. Anasayfa
  2. Bulaşıcı Hastalıklar
  3. Hepatit B

Hepatit B

Hepatit b

Hepatit B, bir virüsün neden olduğu,  karaciğer hasarına yol açabilen iltihaplanmaya (şişme ve kızarıklık) neden olan ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. Dünyanın her yerindeki her yaştan insanı etkiler. Hepatit B virüsü karaciğere saldırır. Virüs ciddi hastalıklara, karaciğer hasarına ve bazı durumlarda ölüme neden olabilir.

Hepatit B

Hepatit B nedir?

Hepatit B, karaciğer hasarına yol açabilen iltihaplanmaya (şişme ve kızarıklık) neden olan ciddi bir karaciğer enfeksiyonudur. HBV ve Hep B olarak da adlandırılan Hepatit B, siroza (sertleşme veya yara izi), karaciğer kanserine ve hatta ölüme neden olabilir.

Hepatit B türleri nelerdir?

İki tip hepatit B enfeksiyonu vardır: akut ve kronik.

Akut

Hepatit B ile ilk enfekte olduğunuzda, başlangıçta akut bir enfeksiyon olur. Birçok insan onu vücudundan temizleyebilir ve iyileşebilir. Aslında bu, enfekte olan 5 yetişkinden 4’ü için geçerlidir.

Kronik

Altı ay veya daha uzun süre içinde enfeksiyonu temizleyemiyorsanız, kronik hepatit B’ye sahipsiniz. (Kronik, uzun süreli anlamına gelir.) Enflamasyona ve ciddi ve muhtemelen ölümcül siroz hastalıklarına yol açan kronik hepatit B’dir. karaciğer ve karaciğer kanseri. Tedavi, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir, karaciğer kanseri olasılığını azaltabilir ve hayatta kalma şansınızı artırabilir.

Hepatit B ne kadar yaygındır?

Hepatit B, Afrika ve Batı Pasifik bölgesinde oldukça yaygındır. Dünya genelinde kronik hepatit B ile enfekte yaklaşık 292 milyon insan var. ABD’de bu rakam 2 milyonu aşıyor. Türkiye’de yaklaşık 3,5 milyon hepatit B hastası bulunuyor

ABD’de enfeksiyon sayısı düşüyordu, ancak opioid krizinin başlaması ve enjekte edilen ilaç kullanımı ile birlikte yetişkinler arasında daha az aşı olması, sayıların yeniden yükselmesine neden oldu. Enfekte kadınlar enfeksiyonu bebeklerine geçirebilir. 5 yaşından önce enfekte olan çocukların, hayatlarının sonraki dönemlerinde enfekte olanlardan daha fazla kronik enfeksiyon geçirme olasılığı daha yüksektir.

BELIRTILERI VE NEDENLERI

Hepatit B’nin belirtileri nelerdir?

Enfekte olan bazı insanlar asla hasta hissetmezler. Yeni enfekte olan diğerlerinde birkaç hafta süren semptomlar vardır. Belirtiler küçük veya yoğun olabilir ve şunları içerebilir:

  • Ağrılı kaslar veya eklemler.
  • Karın ağrısı.
  • İştah kaybı.
  • Hafif ateş .
  • Gevşek dışkı ( ishal ).
  • Enerji eksikliği.
  • Kabızlık .
  • Sarı cilt veya gözlere sahip olmak ( sarılık ).
  • Karnına hasta olmak.
  • Kahverengi idrar.

Yetişkinliklerinde hepatit B’ye yakalanan kişilerin %90’ından fazlası, sonunda semptomlarından kurtulur.

Hepatit B nasıl yayılır?

Enfekte bir kişinin kan, meni ve diğer vücut sıvılarına maruz kalma yoluyla hepatit B ile enfekte olabilirsiniz. Enfeksiyonu şu şekilde alabilirsiniz:

  • Korunmasız seks yapmak.
  • Uyuşturucu kullanımı, dövme veya piercing için kirli iğneleri paylaşmak veya kullanmak.
  • Tıraş bıçağı, diş fırçası, piercing takıları ve tırnak makası gibi vücut sıvıları içerebilecek günlük eşyaları paylaşmak.
  • Steril aletler kullanmayan biri tarafından tıbbi olarak tedavi edilmek.
  • Enfeksiyonlu biri tarafından ısırılmak.
  • Enfeksiyonlu hamile bir kadından doğmak.

Hepatit B şu yollarla yayılmaz:

  • Yanak veya dudaktan öpmek.
  • Öksürme veya hapşırma.
  • Sarılmak, tokalaşmak veya el ele tutuşmak.
  • Enfeksiyonlu birinin hazırladığı yiyecekleri yemek.
  • Emzirme.

Hepatit B almak için risk faktörleri nelerdir?

Hepatit B’nin yayılma şekli nedeniyle, enfekte olma riski en yüksek olan kişiler şunları içerir:

  • Anneleri hepatit B ile enfekte olan çocuklar.
  • Hepatit B enfeksiyonu oranlarının yüksek olduğu ülkelerden evlat edinilen çocuklar.
  • Korunmasız cinsel ilişkiye giren ve/veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon teşhisi konan kişiler.
  • Hapishaneler veya grup evleri gibi kurumsal bir ortamda yaşayan veya çalışan kişiler.
  • Sağlık hizmeti sağlayıcıları ve ilk müdahale ekipleri.
  • İğneleri veya şırıngaları paylaşan insanlar.
  • Kronik hepatit B enfeksiyonu olan bir kişiyle yakın çevrede yaşayan kişiler.
  • Diyalize giren insanlar.

Hepatit B taşıyıcıları kimlerdir?

Hepatit B taşıyıcıları, kendilerini hasta hissetmeseler bile kanlarında hepatit B virüsü bulunan kişilerdir. Virüs bulaşan kişilerin %6 ila %10’u taşıyıcı olacak ve farkında olmadan başkalarına bulaşabilecek.

Dünyada HBV taşıyıcısı olan 250 milyondan fazla insan var ve toplamın yaklaşık %10 ila %15’i Hindistan’da bulunuyor. Çocuklar taşıyıcı olma açısından en yüksek risk altındadır. Doğumda enfekte olan 10 bebekten yaklaşık 9’u HBV taşıyıcısı olur ve doğum ile 5 yaş arasında enfekte olan çocukların yaklaşık yarısı virüsü taşır. Bir kan testi size hepatit B taşıyıcısı olup olmadığınızı söyleyebilir.

TEŞHIS VE TESTLER

Hepatit B nasıl teşhis edilir?

HBV enfeksiyonunu teşhis etmenin üç ana yolu vardır. İçerirler:

  • Kan testleri: Kan serumu (veya plazma) testleri, vücudunuzun bağışıklık sisteminin virüse nasıl tepki verdiğini gösterir. Bir kan testi, HBV’ye karşı bağışıklığınızın olup olmadığını da söyleyebilir.
  • Karın ultrasonu: Bir ultrason, karaciğerinizin boyutunu ve şeklini ve kanın içinden ne kadar iyi aktığını göstermek için ses dalgalarını kullanır.
  • Karaciğer biyopsisi: Küçük bir insizyonla karaciğer dokunuzun küçük bir örneği alınır ve analiz için laboratuara gönderilir.

Hepatit B’yi teşhis etmek için kullanılan kan testi, tıbbi ziyaret sırasında rutin olarak aldığınız bir test değildir. Çoğu zaman, enfekte olmuş kişiler, kan bağışına gittiklerinde ilk önce hepatit B olduğunu öğrenirler. Kan bağışları enfeksiyon için rutin olarak taranır.

Virüs, enfeksiyondan sonraki 30 ila 60 gün içinde tespit edilebilir. Hepatit B’li yetişkinlerin yaklaşık %70’i, virüse ilk maruz kaldıktan ortalama 90 gün sonra ortaya çıkma eğiliminde olan semptomlar geliştirir.

YÖNETIM VE TEDAVI

Hepatit B nasıl tedavi edilir?

Sağlık uzmanınız, sahip olduğunuz hepatit B tipine göre akut veya kronik olarak size tedavi uygulayacaktır.

Akut hepatit B enfeksiyonları

Durumun akut (kısa süreli) bir formunu geliştirirseniz, muhtemelen tıbbi tedaviye ihtiyacınız olmayacaktır. Bunun yerine, doktorunuz enfeksiyonla savaşırken vücudunuzu desteklemek için bol bol dinlenmenizi, bol sıvı içmenizi ve sağlıklı bir diyet sürdürmenizi önerecektir.

Kronik hepatit B enfeksiyonları

Kronik hepatit B’niz varsa, ilaç tedavisine aday olabilirsiniz. Genellikle ilaç tedavisi sadece aktif karaciğer hastalığınız varsa kullanılır. ABD Gıda ve İlaç Dairesi tarafından hepatit B’yi tedavi etmek için onaylanmış yedi ilaç vardır. İkisi enjekte edilebilir interferon formları, diğer beş antiviral ise tabletlerdir.

Bu ilaçları her gün almanız gerekecek. Virüsün sisteminizde çoğalma yeteneğini yavaşlatarak yardımcı olurlar. Bu, şişliği ve karaciğer hasarını azaltmaya yardımcı olur. Karaciğer hasarı ve karaciğer kanserinin erken belirtileri için düzenli olarak izlenmeniz gerekir. Sağlık uzmanınız sizi yılda bir veya iki kez görmek isteyecektir.

Hepatit B’nin uzun vadeli etkileri nelerdir?

Hepatit B’nin uzun vadeli komplikasyonları şunları içerebilir:

  • Hepatit B taşıyıcısı olmak.
  • Kronik hepatit B enfeksiyonu.
  • Siroz (karaciğerde skar).
  • Karaciğer kanseri.
  • Karaciğer yetmezliği.
  • Ölüm.

Kronik hepatit B’nin tedavisi var mı?

Şu anda, hepatit B için tam bir tedavi yoktur. Ancak uygun şekilde yönetildiğinde, virüsle yaşayanlar normal bir yaşam sürmeyi bekleyebilirler. Sağlıklı bir diyet sürdürmek ve alkollü içeceklerden ve tütün ürünlerinden kaçınmak, hastalığın yönetiminde çok önemli bileşenlerdir.

Ayrıca, karaciğerinizi kan testleri ve tıbbi görüntüleme yoluyla izlemek için en az yılda bir kez – yılda iki kez en iyisi olsa da – hepatit B’ye aşina bir doktora gitmelisiniz. Çoğu hastalıkta olduğu gibi, erken teşhis daha iyi bir sonuca yol açar. Virüse maruz kalırsanız, maruziyetten sonraki 12 saat içinde bir antikor enjeksiyonu yaptırmalısınız.

İlaçlar işe yaramazsa, kronik hepatit B için hangi tedaviler mevcuttur?

Gelişmiş hepatit B’niz varsa, karaciğer nakli için de aday olabilirsiniz . Bu yol her zaman bir tedavi ile sonuçlanmaz çünkü virüs bir nakilden sonra kan dolaşımınızda devam eder. Nakilinizden sonra tekrar enfekte olmayı önlemek için size bir antiviral ajanla birlikte hepatit B immünoglobulin reçete edilebilir.

Karaciğer nakline neler dahildir?

Karaciğer hasar gördüğünde ve işlevini yerine getiremediğinde veya bazı karaciğer kanseri vakalarında karaciğer nakli gerekli kabul edilir. Karaciğeriniz çok önemlidir. Vücudunuzun sağlıklı kalmasını ve yiyecekleri sindirebilmesini sağlamakla ilgili birçok işlevden sorumludur.

Kronik hepatit B enfeksiyonunuz veya karaciğer kanseri ve siroz dahil olmak üzere bundan kaynaklanabilecek bazı hastalıklarınız varsa, nakil için uygun olabilirsiniz. Bir nakil için onaylanmadan önce testi tamamlamanız ve değerlendirilmeniz gerekecektir. Uygun bir organ bulunduğunda bekleme listesine alınmanız muhtemeldir.

Bağışlanan karaciğerler iki tür donörden gelir: yaşayan ve ölen. Karaciğer yenilenebildiğinden, karaciğerin bir kısmını nakil için kullanmak mümkündür. Hem vericide hem de alıcıda kalan bölümler, yeterli büyüklükte karaciğerlere dönüşecektir.

Karaciğer nakli olan kişiler, hayatlarının geri kalanında reddedilme önleyici ilaçlar almak zorundadır. Bu ilaçlar sizi enfeksiyona karşı daha duyarlı hale getirir. Bununla birlikte, karaciğer nakli zamanla daha başarılı hale geldi ve gelişmeye devam ediyor.

ÖNLEME

Hepatit B önlenebilir mi?

Hepatit B aşısı, hastalığı kontrol etmenin en iyi yollarından biridir. Güvenli, etkili ve yaygın olarak bulunur. 1982’den beri dünya çapında bir milyardan fazla doz aşı uygulandı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), aşının virüse karşı korunmada %98-100 etkili olduğunu söylüyor. Yeni doğan bebekler aşılanmalıdır.

Hastalık ayrıca aşağıdakiler sayesinde daha yaygın bir şekilde önlenmiştir:

  • Güvenli kan işleme uygulamalarının yaygın olarak küresel olarak benimsenmesi. DSÖ, dünya çapında bağışlanan kanın %97’sinin artık HBV ve diğer hastalıklar için tarandığını söylüyor.
  • Temiz iğneler kullanarak daha güvenli kan enjeksiyonu uygulamaları.
  • Güvenli seks uygulamaları.

Hepatit B enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olabilirsiniz:

  • Güvenli seks yapmak (herhangi bir cinsel ilişki için lateks veya poliüretan prezervatif kullanmak).
  • Diş fırçası veya tıraş bıçağı gibi kişisel bakım ürünlerini asla paylaşmayın.
  • Yalnızca güvenli hijyen uygulamalarına sahip mağazalarda dövme veya piercing yaptırmak.
  • Uyuşturucu kullanmak için iğneleri paylaşmamak.
  • HBV’niz olup olmadığını veya bağışıklığınızın olup olmadığını belirlemek için sağlık uzmanınızdan kan testleri isteyin.

Hepatit B aşısının yan etkisi var mı?

Çoğu durumda, aşının yan etkisi yoktur. Mayaya alerjisi olan hastalara önerilmez. Amerika Birleşik Devletleri’nde Hastalık Kontrol Merkezleri ve Gıda ve İlaç İdaresi, kalite kontrolü için federal olarak onaylanmış tüm aşıları rutin olarak izlemektedir.

Hepatit B için kimler aşılanmalıdır?

Tüm yeni doğanlar aşılanmalıdır. Ayrıca 18 yaşından küçük ve doğumda aşı olmamış kişiler de aşı olmalıdır. Aşı olması gereken diğer gruplar, aşağıdakiler gibi belirli yüksek risk kategorilerindekilerdir:

  • Diğer kronik karaciğer hastalıkları, son dönem böbrek (böbrek) hastalığı veya HIV/AID’leri olan kişiler .
  • Dünyanın yüksek HBV enfeksiyonu oranlarına sahip bölgelerine gidip gelen yolcular.
  • Uyuşturucu enjekte eden insanlar.
  • Birden fazla cinsel partneri olan kişiler.
  • Erkeklerle seks yapan erkekler.
  • Diyabetli yetişkinler.
  • Enfekte kişilerin cinsel partnerleri ve enfekte kişilerle aynı evi paylaşan kişiler.
  • Sağlık ve kamu güvenliği uzmanları dahil olmak üzere kan ve diğer vücut sıvılarına maruz kalan kişiler ve hapishanelerde ve diğer yerlerde çalışan ve kendilerine bakamayacak durumda olan kişilere bakan kişiler.

Hepatit B aşısı ömür boyu sürer mi?

Çalışmalar, aşının 20 yıla kadar etkili kaldığını gösteriyor. Aşının tüm hayatınız boyunca sürmesi mümkündür, ancak bu doğrulanmamıştır. İlk aşının etkinliğini kaybetmesi durumunda bir güçlendirici hepatit B aşısı önerilir.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Hepatit B’li insanlar için görünüm nedir?

HBV’li insanlar için görünüm şimdi her zamankinden daha iyi. Kesinlikle dolu bir hayat yaşayabilir ve sağlıklı kalmanıza yardımcı olabilirsiniz. Hepatit B’yi tedavi etmeye yetkili bir sağlık uzmanına, muhtemelen bir karaciğer doktoruna düzenli kontroller yaptırdığınızdan emin olmalısınız.

Hepatit A’ya karşı aşı olduğunuzdan emin olun. Takviyeler ve doğal ürünler de dahil olmak üzere diğer ilaçları veya reçetesiz ürünleri almadan önce sağlık uzmanınıza veya eczacınıza danışın. Bunlar ilacınıza müdahale edebilir veya karaciğerinize zarar verebilir. Örneğin, asetaminofeni (Tylenol®) yüksek dozlarda almak karaciğerinize zarar verebilir.

Sağlıklı bir yaşam sürmek için olağan yönergeleri izleyin:

  • Çeşitli sebzeler, meyveler ve sağlıklı proteinler arasından seçim yaparak besleyici yiyecekler yiyin. Turpgillerden sebzelerin (lahana, brokoli, karnabahar ve Brüksel lahanası gibi) özellikle karaciğeri korumada iyi olduğu söylenir.
  • Düzenli egzersiz.
  • Sigara içmeyin ve içmeyin. Hem tütün hem de alkol karaciğeriniz için kötüdür.
  • Günlük tutmak, başkalarıyla konuşmak, meditasyon yapmak ve yoga yapmak gibi stresle başa çıkmanıza yardımcı olacak şeyler yapın.
  • Zehirli dumanları solumaktan kaçının.

Hepatit B İle Yaşam

Hamilelik ve hepatit B hakkında ne bilmelisiniz?

Hepatit B’ye sahip hamile bir kadın, enfeksiyonu doğum sırasında bebeğine geçirebilir. Bu hem vajinal hem de sezaryen doğumlar için geçerlidir.

Hamile olduğunuzu öğrendiğinizde sağlık uzmanınızdan sizi hepatit B için test etmesini istemelisiniz. Bununla birlikte, hepatit B olup olmadığınızı bilmek sizin ve sağlık uzmanınız için önemli olsa da, bu durum hamileliğinizin ilerleme şeklini etkilememelidir.

Testiniz pozitif çıkarsa, sağlayıcınız, hepatit B enfeksiyonlu kişileri yönetme konusunda yetenekli bir karaciğer doktoru olan başka bir sağlık hizmeti sağlayıcısına başvurmanızı önerebilir. Viral yükünüz yüksek olabilir ve hamileliğinizin son 3 ayında tedaviye ihtiyacınız olabilir. Viral yük, içinizde ne kadar enfeksiyon olduğunu gösteren bir terimdir.

Bebeğinizin hepatit B immünoglobulini ile birlikte doğduktan sonraki saatlerde hepatit B aşısı olmasını sağlayarak bebeğinizin hepatit B enfeksiyonuna yakalanmasını önleyebilirsiniz. Bu iki atış bebek üzerinde iki farklı yerde yapılır. Onlar gereken ilk çekimler.

Kullanılan aşı tipine bağlı olarak, genellikle bebek 1 aylıkken ve daha sonra 6 aylıkken, sonuncusu (üçüncü bir aşı varsa) bebek 1 yaşına geldiğinde olmak üzere iki veya üç doz daha verilmelidir. Tüm yenidoğanların aşı olması çok önemlidir, ancak hepatit B’ye kendiniz sahipseniz daha da önemlidir.

Birden fazla hepatit formu alabilir misiniz?

Evet. Farklı zamanlarda farklı hepatit formları alabilirsiniz. Örneğin, hepatit A veya hepatit C geçirdiyseniz , yine de hepatit B olabilirsiniz.

Seyahate çıkmadan önce hepatit B hakkında ne bilmelisiniz?

Hepatit B, çoğu bilmese de 12 kişiden 1’inin virüse sahip olduğu Çin ve diğer Asya ülkelerinde oldukça yaygındır. Bu yerlere seyahat etmeden önce virüse karşı aşı olduğunuzdan emin olmalısınız.

Aşı yaptırmaya ek olarak, virüse yakalanma riskinizi azaltmak için şu ek önlemleri alabilirsiniz:

  • Yasadışı uyuşturucu kullanmaktan kaçının.
  • Seks sırasında daima lateks veya poliüretan prezervatif kullanın.
  • Tüm piercing, dövme ve akupunktur seansları sırasında yeni, steril iğnelerin kullanıldığından emin olun.
  • Kan ve vücut sıvılarıyla doğrudan temastan kaçının.
  • Tüm cinsel partnerlerinizin HBV durumunu öğrenin.
  • Hepatit B’nin yaygın olduğu bir yere seyahat etmeden önce doktorunuza olası aşıları sorun.

Bir not

Hepatit B, sağlığınıza ciddi zararlar verebilen bir karaciğer hastalığıdır. Tehlikeli olmasının bir nedeni, karaciğerinize zarar verirken yıllarca kolayca fark edilmemesidir. Aşı olmadığınıza inanmak için herhangi bir nedeniniz varsa veya riskli davranışlarda bulunduysanız, hepatit B testi yaptırma konusunda sağlık uzmanınızla konuşun. Testiniz pozitif çıkarsa, daha uzun, daha sağlıklı ve daha mutlu bir hayat yaşayabilmeniz için sağlık uzmanınızın talimatlarına uyun.


İlgili Sağlık makaleleri

Karaciğer Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Karaciğer Siroz Hastalığı Nedir?
Zevalin Çalışması tedavisi
Soğuk algınlığı ve Grip
Saç Ekimi ile İlgili En Çok Merak Edilenler

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *