Çocuklarda uyku apnesi, uyku sırasında solunum düzeninde kısa süreli duraklamaların olduğu bir durumdur; Çocuklarda Obstrüktif uyku apnesinin en yaygın nedeni, uyku sırasında solunum yolunu ve nefes almayı engelleyen büyümüş bademcikler ve geniz etidir.
Çocuklarda Obstrüktif Uyku Apnesi
Obstrüktif uyku apnesi (OSA) nedir?
Obstrüktif uyku apnesi (OSA), uyku sırasında çocuğunuzun solunum düzeninde kısa duraklamaların olduğu bir durumdur. Solunum genellikle, hava yolunda bir tıkanıklık veya bir “tıkanma” olduğu için durur. OSA, çocukların %2-5’inde görülür ve her yaşta ortaya çıkabilir. En sık 2-6 yaş arası çocuklarda görülür.
Obstrüktif Uyku apnesi , beyin vücuttaki oksijen veya karbondioksitteki değişiklikleri algıladığında ve akciğerlere nefes almaya çalışmak için sinyaller gönderdiğinde, uykudan birçok kısa uyanma ile sonuçlanır.
Bu uyanmalar kısa sürer ve uyku hemen ardından devam eder. Başka bir deyişle, uykuda telefonun bir kez çaldığını ve sonra durması gibidir. Telefona uzanmak için bile kalkamayabilirsiniz ama uykunuz kısa bir süreliğine bölünür. Şimdi bunun gece boyunca tekrar tekrar olduğunu hayal edin! Çocuğunuz uyandığının farkında olmasa da uykudaki bu kesintiler gündüz sorunlarına yol açabilir.
Çocuklarda Uyku apnesine ne sebep olur?
Çocuklarda Obstrüktif Uyku apnesi nin en yaygın nedeni, hava yolunu tıkayan ve uyku sırasında nefes almayı engelleyen büyümüş bademcikler ve adenoidlerdir (çocuğun hava yoluna göre büyük).
Gündüzleri baş ve boyundaki kaslar hava yollarını daha kolay açık tutar. Uyku sırasında kas tonusu azalır, dokunun birbirine daha yakın olmasına izin verir ve bu büyük bademcikler ve adenoidler zaman zaman hava yolunu tıkama eğilimindedir. Burun, boyun ve dildeki diğer dokular da katkıda bulunur.
OSA’nın diğer nedenleri şunlardır:
- obezite
- Dar yüz kemik yapısı
- Retrognati (küçük çene)
- Tarihi yarık damak veya gırtlak flep cerrahisi
- Düşük kas tonusu (nöromüsküler hastalıklarda olduğu gibi hipotoni)
- Yüksek kas tonusu ( serebral palside olduğu gibi )
- Hava yolunda tümör veya büyüme (nadir)
Obstrüktif Uyku apnesi ayrıca Down sendromu gibi yüz yapısını değiştiren sendromları olan çocuklarda daha sık görülür . OUA geliştirme riski daha yüksek olabilecek diğer çocuklar arasında nazal alerji , astım , mide asidi reflüsü ve sık üst solunum yolu enfeksiyonları olan çocuklar bulunur.
Obstrüktif uyku apnesinin belirti ve semptomları nelerdir?
- Uyku sırasında yüksek sesle veya gürültülü nefes alma, horlama veya ağızdan nefes alma
- Uyku sırasında nefes almada kısa duraklamalar veya uyku sırasında nefes almada zorluk
- Huzursuz uyku (yani, çok fazla savurma ve dönme)
- Uyku sırasında yoğun terleme
- yatak ıslatma
- Garip pozisyonlarda uyumak (örneğin boyun hiperekstansiyonlu)
- Okulda dikkatsizlik ve odaklanma eksikliği
- Gündüz aşırı uyku hali (örneğin, çocuk okulda düzenli olarak uykuya dalar)
- Düşük akademik performans
- Sinirli ruh hali, saldırganlık, diğer davranış sorunları (hiperaktivite)
- Büyüme sorunları (Şiddetli OSA gelişme başarısızlığına neden olabilir.)
- Sabah baş ağrıları
Obstrüktif uyku apnesi nasıl teşhis edilir?
Çocuğunuzun doktoru Obstrüktif Uyku apnesinden şüphelendiğinde, çocuğunuzun bir uyku uzmanı tarafından görülmesini önerebilir. Tam bir tıbbi öykü ve fizik muayeneye ek olarak , bir uyku uzmanı, çocuğunuzun Obstrüktif Uyku apnesi olup olmadığını belirlemek için aşağıdaki testleri yapabilir:
- Uyku geçmişi: Çocuğunuzun gece uyku düzenine ilişkin bir rapor.
- Üst hava yolu değerlendirmesi: Cihaz değerlendirmesi ve/veya röntgen ile.
- Uyku çalışması (polisomnogram olarak da adlandırılır): Bu test genellikle yakınlarda yetişkin bir bakıcı (genellikle bir ebeveyn) bulunan bir uyku laboratuvarında özel bir yatak odasında yapılır.
Çocuğunuzun beyin aktivitesini, kalp atış hızını, ağız ve burundan geçen hava miktarını, kandaki oksijen ve karbondioksit içeriğini, kas aktivitesini, göğüs ve karın duvarı hareketlerini ve uyku kesintilerini ölçer.
Çocuk sensörleri çıkarırsa, sorun gidermek ve sensörleri değiştirmek için bir teknisyen bulunur. Uyku çalışması zarar vermez ve iğne batmaz. Çocuğunuz çok hastaysa ve hastanedeyse bazen benzer bir “mobil” yatak başı çalışması önerilebilir.
Obstrüktif uyku apnesi (OSA) nasıl tedavi edilir ?
Obstrüktif Uyku apnesi, tıkanıklığın nedenine bağlı olarak dört genel yoldan biriyle tedavi edilir. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
- Cerrahi: Büyümüş bademciklerin ve adenoidlerin çıkarılması (genişlemiş bademcikler ve adenoidler, çocuklarda OSA’nın en yaygın nedenidir). Baş ve boyun bölgesinde yapısal anormallikleri olan çocuklarda başka tür ameliyatlara ihtiyaç duyulabilir. Örneğin, bir diş veya yüz cerrahı, kötü hizalanmış dişlerin veya küçük çenenin konumunu ayarlayabilir ve böylece hava yolunda daha fazla yer açabilir.
- Yaşam tarzı değişikliği: Diyet ve Egzersiz yoluyla yaşanacak Kilo kaybı , aşırı kilolu çocuklarda OSA kontrolüne yardımcı olabilir.
- İlaçlar: Bazen hava yollarını temiz tutmada veya hava yollarını açmada yardımcı olabilir. Bu tür ilaçların örnekleri arasında flutikazon (Flonase®) ve montelukast (Singulair®) bulunur.
- Sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP): CPAP, uyku sırasında burun üzerinde bir maske takmayı içerir. Maske; havayı nazal pasajlardan hava yoluna üfleyen küçük, taşınabilir bir makineye takılır. Makine tarafından üretilen hava basıncı, çocuğunuzun hava yolunu açık tutar ve uyku sırasında normal nefes almasına izin verir.
İlgili Sağlık Makaleleri
Kronik Yorgunluk Sendromu (Miyaljik Ensefalomiyelit)
Hipnoterapi: Tanım, Faydalar ve Uygulama Alanları
Gece Terlemelerinin Nedenleri
fibromiyalji Hastalığı Nedir
Lewy Cisimcikli Demansı
Kaynaklar
- Pediatrik Uyku İçin Klinik Bir Rehber: Uyku Sorunlarının Teşhisi ve Yönetimi
- Sleepeducation.org ve Amerikan Uyku Tıbbı Akademisi’ndeki diğer eğitim bağlantıları .
İlgili Sağlık Makaleleri
- Sinüzit Nedir – Sinüzit Belirtileri
- Yemek Borusu Darlıkları
- Apandisit nedir?
- Vazovagal Senkop Nedir
- Tetani Hastalığı Nedir- Neden olur
- Solunum Alkalozu Nedir?