Safra kesesi taşı, Safra kesesi veya safra kanallarında genellikle kolesterol veya bilirubinden yapılmış taş benzeri nesneler olan safra kesesi taşı gelişebilir. Bu taşlar ağrıya ve diğer komplikasyonlara neden olabilir. Tedavi seçenekleri genellikle safra taşlarını ve bazen safra kesesini çıkarmak için minimal invaziv cerrahiyi içerir.
Safra Kesesi Taşı
Safra taşı nelerdir?
Safra taşları, safra kesesi veya safra kanallarında (karaciğerdeki boru benzeri sistem) gelişen taş benzeri nesnelerdir. Safra kesesi taşları, küçük kum tanelerinden golf topu büyüklüğündeki nesnelere kadar önemli ölçüde değişebilir. İlginç bir şekilde, küçük taşlar çoğu zaman en fazla soruna neden olabilir. Bunlar safra kesesinden çıkıp sıkışıp kalabilen taşlardır. Daha büyük taşlar safra kesesinde sessizce kalma eğilimindedir. Safra taşı olan birçok kişinin taşlardan asla rahatsız olmadığını ve taşların orada olduğunu bile bilmeyebileceğini bilmek önemlidir. Bu durumlarda tedaviye gerek yoktur.
Safra taşları nelerden oluşur?
Safra taşları vücudunuzdaki sertleştirilmiş maddelerden oluşur. Tipik olarak, iki tür vardır:
- Kolesterol : Kandaki yağlı maddelerden oluşan kolesterol vücutta bulunur. Bunlar en yaygın safra taşı türüdür.
- Pigment Taşları (esas olarak bilirubinden yapılır): Bu madde, kırmızı kan hücreleri karaciğerde parçalandığında oluşur. Çok fazla bilirubin aslında kan dolaşımına sızabilir ve cildin ve gözlerin sararmasına (sarılık) neden olabilir .
Kolesterolden oluşan safra taşlarının rengi yeşilimsi olma eğilimindedir. Kolesterolden yapılmış safra taşlarına sahip olmak diğer taş türlerine göre daha yaygındır.
Safra taşları nerede gelişir?
Safra taşları en çok safra kesesinde kolesterol taşları olarak bulunur. Safra taşları ayrıca safra kesesinden karaciğerdeki kanalların (boruların) en büyüğü olan ana safra kanalına gidebilir.
Ortak safra kanalı taşları, safra taşlarından çok daha az yaygındır. Koledok yolunu bulan taşlar, safra kesesinde kalan safra taşlarından daha ciddi tıbbi durumlar yaratabilir. Ortak safra kanalı taşları, ortak safra kanalını tıkayabilir ve kolanjit adı verilen ciddi bir enfeksiyona neden olabilir .
Bu taşlar ayrıca pankreas iltihabının neden olduğu ağrılı bir durum olan pankreatite neden olabilir . Koledok içindeki taşlar bir skop kullanılarak ameliyatsız olarak çıkarılabilir. Safra kesesinin çıkarılması, tipik olarak laparoskopik olarak yapılan ameliyat gerektirir (minimal invaziv cerrahi prosedür).
Safra taşları, safra kesesinde gelişen taş benzeri nesnelerdir.
safra kesesi nedir?
Safra kesesi, vücudunuzun sağ tarafında, karaciğerin altında sıkışmış küçük bir organdır. Şişmiş bir bezelye kabuğu şeklindedir. Safra kesesinin görevi, yediğiniz yiyeceklerdeki yağları sindirmeye yardımcı olan bir sıvı olan safrayı depolamak ve dağıtmaktır. Bezelye kabuğuna benzer şekilde safra kesesi yeşildir. Bunun nedeni safra kesesinin içindeki safradır. Safra, kolesterol, bilirubin, safra tuzları ve lesitin karışımıdır.
Safra kesesi, bir dizi kanal veya tünel yoluyla sindirim sisteminin diğer bölümlerine bağlanır . Bu kanallar safranın taşınmasına yardımcı olur ve tüm gıdaları parçalama sürecine yardımcı olur. Sonunda safra, özel bir sfinkterden (kastan yapılmış bir valf) geçtiği ortak safra kanalına girer. Bir kez orada, safra, sindirilmeyi bekleyen yiyeceklerle doğrudan karışabilir. Ortak safra kanalı daha sonra safrayı çok uzun ince bağırsağın ilk kısmı olan duodenuma boşaltır.
Safranın tamamı doğrudan karaciğerden duodenuma gitmez. Safranın diğer bir kısmı, karaciğerden safra kesesine sistik kanal adı verilen özel bir kanal yoluyla hareket eder. Safra kesesi, çok kısa sürede sindirim için kullanılabilen safrayı depolar. Yağlı bir yemek yenirse, safra kesesinin kasılması ve depolanmış safranın bir kısmını yemekle karışması için ince bağırsağa geçtiği ortak safra kanalına sıkıştırması için sinyal verilir. Tüm safra, yiyecekleri sindirmeye yardımcı olduğu ince bağırsakta sona erer.
Safra nedir ve ne için kullanılır?
Karaciğerde üretilen safra, kolesterol, bilirubin, safra tuzları ve lesitin kombinasyonudur. Bu çözüm, sindirim sürecinde yağın parçalanmasına yardımcı olur. Safra, ya karaciğer kanalından (doğrudan karaciğerden gelir) ince bağırsağa ya da safra kesesinde depolandıktan sonra safra kanallarından salınır. Tüm kanal sistemine safra sistemi denir. Safra, sindirimin önemli bir parçasıdır ve dışkınızla birlikte vücuttan çıkar.
Safra taşları neden gelişir?
Safra taşları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli nedenlerle gelişebilir:
- Safrada kritik bir kolesterol veya bilirubin konsantrasyonu olduğunda oluşur.
- Safra kesesi tembelse ve safrayı tamamen boşaltmazsa gelişir.
- Aşağıdakiler gibi diğer koşullara sahip kişilerde meydana gelir:
- Karaciğer sirozu .
- Kan hastalıkları.
- Hamilelik sırasında.
- Hızlı kilo verdiğinizde.
Safra taşlarının belirtileri nelerdir?
Safra taşı belirtileri safra taşının boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Çoğu safra taşı herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bu safra taşları sessiz taşlar olarak bilinir ve tedavi gerektirmez. Safra taşları semptomlara neden olduğunda şunları içerebilir:
- Karnın üst orta kısmında veya sağ üst karında ağrı.
- Sağ omuzda ilişkili ağrı.
- Göğüs ağrısı.
- Mide bulantısı ve kusma.
- Tekrarlanan benzer bölümler.
- Sarılık (ciltte ve gözlerde sarı renk tonu).
Ağrı, çoğu insanın safra taşı ile yaşadığı ana semptomdur. Bu ağrı sabittir ve yaklaşık 15 dakikadan birkaç saate kadar sürebilir. Şiddetli olabilen ataklar genellikle bir ila üç saat sonra azalır. Bu ağrılı atakları olan kişiler, rahatsız olsalar da herhangi bir tıbbi tehlike altında değildirler. Safra taşları akut kolesistite neden olabilirsafra kesesi gerçekten iltihaplandığında daha ciddi bir durumdur.
Bu, safra kesesi içindeki basıncı artıran bir taş sistik kanalı tıkarsa olur. Bu durum antibiyotik, hastaneye yatış ve hatta acil ameliyat gerektirebilir. Safra kesesinden ana safra kanalına geçen taşlar, kanalın sarılık, enfeksiyon ve pankreatit ile tamamen tıkanmasına neden olabilir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yerlerde ağrı hissedebilirsiniz:
- Karnın üst kısmı, sağ tarafta.
- Omuz bıçakları arasında.
- Sağ omuzun altında.
İnsanlar safra taşı ile ağrı yaşadıklarında, bazen safra kesesi atağı veya biliyer kolik olarak adlandırılır. Safra taşı semptomlarını taklit edebilecek iki özel durum vardır. İlk olarak, bazı safra keseleri, gerçek taşlara dönüşmemiş kalın bir çamur içerir.
Bazen bu safra kesesi çamuru gerçek safra taşı ağrısına benzer semptomlara neden olduğu hissedilir. İkincisi, safra kesesi iltihaplandığında, ancak taş olmadığında, akalküloz kolesistit adı verilen nadir bir durum vardır. Bu genellikle safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılmasıyla tedavi edilir.
Safra taşı için kimler risk altındadır?
Aşağıdaki durumlarda safra taşı geliştirme riskiniz artabilir:
- bir kadındır.
- 40 yaşın üzerindedir.
- Ailenizde safra taşı öyküsü varsa (ailenizin üyelerinde safra taşı var).
- Fazla kilolular.
- Kısa bir süre içinde çok miktarda kilo kaybettiniz.
- Var diyabet .
- Var Crohn hastalığı .
- Yağ ve kolesterol oranı yüksek bir diyet yapın.
- Kolesterolü düşüren ilaçlar alın .
- Oral kontraseptifler de dahil olmak üzere çeşitli ilaçlar alın .
- Bazı kan hastalıkları var.
- Kızılderili veya Meksika kökenli.
Diyetim veya kilom beni safra taşı riskine sokar mı?
Fazla kilolu olan veya planlı bir diyet programı veya ameliyat yoluyla kilo vermeyi planlayan kişiler, aslında safra taşı geliştirme riski altındadır. Risk birkaç nedenden dolayı daha yüksektir.
- Aşırı kilolu kişiler, kolesterolü yüksek diyetlere sahip olabilir. Safranızda zaten kolesterol vardır, ancak diyetinizde aşırı miktarda kolesterol varsa, safranızda toplanma ve kolesterol safra taşı oluşturma olasılığı daha yüksektir.
- Hızlı kilo kaybı da bir endişe kaynağıdır. Safra kesesi sindirim sürecinin bir parçasıdır. Safrayı bir depolama tankı gibi yan tarafta tutar. Daha sonra safra kesesi, yiyeceklerin parçalanmasına yardımcı olmak için safrayı kanallardan ve bağırsağa bırakır. Kalori alımınızı önemli ölçüde azaltan bir diyet planı uygularsanız veya kilo verme ameliyatı geçirirseniz, karaciğeriniz safraya fazladan kolesterol salgılar.
Safra kesesi bazen ‘tembel’ olabilir ve kuvvetli bir şekilde kasılamaz, bu da safra taşı oluşumuna yol açar. Hızlı kilo kaybına neden olacak gastrik bypass veya başka bir cerrahi işlem geçiren hastalar safra taşı oluşumu riski altındadır. Bu nedenle cerrahlar, kilo verme ameliyatı sırasında safra kesesini profilaktik olarak (koruyucu bir önlem) alabilirler.
Bir kilo verme programı veya ameliyatı düşünüyorsanız, risklerinizi bir doktorla görüşmeniz önemlidir. Geçmişte taşlarınız varsa bu özellikle önemli olabilir. Safra taşlarının bir kereden fazla olması yaygındır.
Çocuklar safra taşı olurmu ?
Safra taşları hem çocuklarda hem de yetişkinlerde olabilir. Orta yaşlı erişkinlerde safra taşı görmek en yaygın olanıdır. Bununla birlikte, safra taşı yaşayan sadece yetişkinler değildir. Çocuklarda safra taşı ile ilgili bir zorluk semptomları tanımlamaktır. Küçük çocuklar ağrının nerede olduğunu ifade etmekte zorlanabilirler. Çocuğunuzda olağandışı semptomlar veya karın ağrısı varsa doktorunuzu arayın.
Safra taşları nasıl teşhis edilir?
Safra taşlarını tespit etmek için en sık kullanılan test ultrasondur . Ultrason, vücut dokularından yüksek frekanslı ses dalgalarını ileten ağrısız ve doğru bir işlemdir. Yankılar kaydedilir ve vücudun iç yapılarının video veya fotoğraf görüntülerine dönüştürülür.
Hiçbir test %100 olmasa da bu, safra taşı teşhisi için çok doğru bir testtir. Bazen kullanılan başka radyoloji testleri de vardır, ancak ultrason safra kesesi taşları teşhisi için ana araçtır.
Genel olarak, ultrason ana safra kanalını iyi görselleştirmez. Bu kanaldaki taşlar çok yaygın olmasa da olabilir. Şüpheleniliyorsa, aşağıdaki testler yapılabilir:
- Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP): Bu, koledok taşları için hem bir test hem de olası bir tedavidir. Test olarak kullanıldığında, bir endoskop (ışıklı ve kamera takılı esnek bir tüp) hastanın ağzına, boğazından aşağıya, mide ve ince bağırsağa yerleştirilir. Safra kanallarının öne çıkmasını sağlamak için bir boya enjekte edilir. Safra kanalında safra taşları varsa endoskopla çıkarılabilir. Bu kapsam safra kesesi içinde bulunan taşları çıkaramaz.
- Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) safra taşlarını teşhis edebilir ve bazen tedavi edebilir.
- Manyetik rezonans kolanjiyopankreatografi (MRCP): MRCP’de safra kanalları , vücudun bölümlerinin çok net görüntülerini üretmek için büyük bir mıknatıs, radyo dalgaları ve bir bilgisayar kullanan bir test olan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ile incelenir. ERCP’den farklı olarak, MRCP sadece koledok taşlarını teşhis edebilir. Onları kaldıramaz. Bununla birlikte, MRCP’nin ERCP’ye göre avantajı, daha güvenli bir alternatif olmasıdır, bu nedenle doktorlar başlangıçta MRCP’yi tercih edecektir.
- Endoskopik ultrason (EUS): Bu prosedür endoskopiyi ultrasonla birleştirir (skopun ucunda bir prob vardır). ERCP gibi bu kapsam ağızdan geçirilerek koledok ve safra kesesi bölgesine ilerletilir. Ortak safra kanalını iyi görselleştirir. MRCP’ye benzer şekilde, bu prosedür sırasında safra taşları tanımlanır ancak çıkarılmaz. Ortak safra kanalı taşları EUS (veya MRCP) tarafından gösteriliyorsa, bunları çıkarmak için genellikle bir ERCP uygulanacaktır.
Endoskopik ultrason, ağızdan ortak safra kanalına ve safra kesesine geçer.
Safra taşları nasıl tedavi edilir?
şikayet göstermeyen taşlar tedavi edilmemeli beklenmelidir. Safra taşı olan çoğu insan bu kategoridedir. Ağrı gibi semptomlarınız varsa muhtemelen tedavi edilmeniz gerekecektir. Safra taşlarının en yaygın tedavisi safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Safra kesesinin çıkarılmasına kolesistektomi denir.
Vakaların çoğunda (%90), bu ameliyat laparoskopik olarak yapılabilir, minimal invaziv bir tekniktir, ameliyat sonrası daha az ağrı ve konvansiyonel kolesistektomiye göre daha hızlı iyileşme sağlar. Safra kanallarında bulunan safra taşlarının çıkarılması gerekebilir. semptom olmasa bile. Bu prosedür genellikle endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) prosedürü ile yapılır.
Laparoskopik kolesistektomi nedir?
Laparoskopik kolesistektomi , büyük bir insizyon yerine birkaç küçük insizyon kullandığı için minimal invaziv bir prosedür olarak bilinir. Laparoskop, kameralı dar bir tüptür. Bu cerrahi alet bir kesiden sokulur. Kamera, doktorunuzun bir TV ekranında safra kesenizi görmesini sağlar. Safra keseniz daha sonra başka bir küçük kesi ile çıkarılır.
Laparoskopik kolesistektomi işe yaramazsa veya ameliyat sırasında komplikasyonlar olursa ne olur?
Hastanın safra kesesi taşı ile ilişkili bazı komplikasyonları varsa, cerrahın açık kolesistektomi ile safra kesesini çıkarması gerekebilir. Bu ameliyat karında bir kesi içerir ve daha uzun bir hastanede kalmayı gerektirir (üç ila beş gün). Açık kolesistektomiye yol açabilecek tıbbi sorunlar şunlardır:
- Safra kesesinde şiddetli iltihaplanma olması.
- Bir laparoskopik cerrahi girişimi sırasında zorluklar yaşamak.
- Ciddi kalp ve solunum sorunları yaşıyor.
- Geç dönem hamilelik.
- Önceki bir ameliyattan büyük yara izi yaşamak.
- Kanama bozukluğu veya karaciğer hastalığı olması.
- Safra kesesi kanserinden şüphelenmek, çok nadir görülen bir durum.
Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) prosedürü nedir?
Endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) prosedürü, safra taşlarını çıkarmak için başka bir minimal invaziv seçenektir. Endoskop, tüp benzeri bir araçtır. Tedavi sırasında doktorunuzun onu sindirim sisteminiz boyunca hareket ettirmesi gerekecektir. Endoskopun gittiği yol:
- Ağızda.
- Boğazdan aşağı.
- Mide yoluyla.
- Ortak safra kanalının safrasını boşalttığı duodenuma (ince bağırsağın başlangıcı).
Bir kez orada, endoskop safra kanalındaki tıkanıklıkları gidermek için kullanılır.
Safra kesesi olmadan yemek yenirmi ?
Yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirmek için safra kesesine ihtiyacınız yoktur. Safra keseniz çıkarılırsa, safra doğrudan karaciğerinizden hepatik kanal ve ana safra kanalı yoluyla ince bağırsağa akacaktır. Ameliyattan sonra, genellikle zamanla düzelen bazı daha yumuşak dışkılar yaşayabilirsiniz.
Safra taşlarının ameliyatsız tedavisi var mı?
Safra taşlarının tedaviye ihtiyaç duyduğu çoğu durumda, sağlık uzmanınız taşı çıkarmak için minimal invaziv bir teknik kullanacaktır. Taşları eritmek için kullanılabilecek ilaçlar vardır. Ancak minimal invaziv yöntemler geliştikçe bu ilaçlar eskisi kadar sık kullanılmamaktadır. İlaçların çözülmesi, safra taşlarından kurtulmak için aylar hatta muhtemelen yıllar alabilir.
Buna karşılık, bir prosedür sorunu hızlı bir şekilde çözer. Başka bir durum nedeniyle ameliyat olamıyorsanız, safra taşlarını tedavi etmek için bu ilaçları kullanmak bir seçenek olabilir. safra kesesi taşı için ve safra kesesi çamuru için şifali bitkiler ile tedavilerde mevcuttur. Tüm tedavi seçenekleri ve hangisinin sizin için en uygun olduğu hakkında doktorunuzla konuşun.
Safra taşlarının komplikasyonları nelerdir?
Aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir safra kesesi taşı çeşitli komplikasyonları vardır:
- Şişkinlik .
- Mide bulantısı ve kusma .
- Karın ağrısı .
- Omuz ağrısı.
- Sırt ağrısı.
- Göğüs ağrısı.
Safra taşları ayrıca safra kesesi veya safra kanallarının enfekte olmasına neden olabilir. Ortak safra kanalındaki bir tıkanıklık sarılığa (cildinizin veya gözlerinizin sararmasına) neden olabilir veya pankreası tahriş edebilir.
Safra taşlarının oluşması önlenebilir mi?
Safra taşları önlenemez. Ancak sağlıklı yaşam tarzı ipuçlarını takip ederek risk faktörlerinizi azaltabilirsiniz. Egzersiz ve dengeli beslenme yoluyla sağlıklı bir kiloyu korumak önemlidir. Doktorunuzla kilo kaybı ve kolesterol yönetimi hakkında konuşmak da safra taşlarını önlemenin büyük bir parçasıdır.
Geçmişte safra taşım varsa hangi yiyeceklerden kaçınmalıyım?
Kolesterolden birçok safra kesesi taşı oluşur. Safra taşlarını önleyemeseniz de, diyetinizdeki yağlı gıdaların miktarını deneyebilir ve sınırlayabilirsiniz. Diyetinizdeki kolesterolü sınırlamak için birkaç ipucu şunları içerir:
- Daha az et yemek.
- Balık ekleme.
- Kızartılmış yiyeceklerin miktarını sınırlamak.
- Daha fazla tam tahıl eklemek.
- Az yağlı süt ürünleri (peynir, süt) seçimi.
- Taze sebze ve meyve ekleme.
Birden fazla safra taşı oluşurmu ?
Evet. Bir kez safra kesesi taşı atağı yaşadıysanız, tekrar geçirmeniz daha olasıdır. Safra taşlarının çoklu atak doğası, doktorunuzun safra kesesinin çıkarılmasını önermesinin nedenidir.
Safra taşı olduktan sonra normal aktivitelerime ne zaman dönebilirim?
Tedavi gerektirmeyen bir safra taşınız varsa (sessiz taş) normal aktivitelerinize hemen devam edebilirsiniz. Minimal invaziv bir prosedürünüz varsa, aktivitelerinize tekrar başlamadan önce iyileşmek için kısa bir süreye ihtiyacınız olacaktır.
Minimal invaziv prosedürlerin iki önemli avantajı, çok daha hızlı iyileşme süresi ve daha az ağrıdır. Daha büyük, açık ameliyatlar geleneksel olarak hastanede daha fazla zaman ve evde daha uzun iyileşme anlamına gelir. İyileşmeniz için gerçekçi bir plan hakkında doktorunuzla konuşun.
Doktorumu ne zaman aramalıyım?
Karnınızda ağrı hissediyorsanız, özellikle ağrı zamanla artarsa ve ateş, mide bulantısı veya kusma ile ilişkiliyse doktorunuzu arayın. Karın ağrısının birçok nedeni vardır ve doktorunuz doğru tanıyı koymak için belirtilerinizi dikkatle değerlendirecektir. Belirtileriniz şiddetliyse, derhal değerlendirme için acil servise yönlendirilebilirsiniz.
Safra taşları ölümcül müdür? Safra kesesi taşı ölümcül değildir. Bununla birlikte, ölümcül olabilecek birçok komplikasyona neden olabilirler. Neyse ki, bu nadir bir olaydır. Safra kesesinden çıktıktan sonra büyük bir taş safra kanallarınızı tıkarsa, safra kesesi ve kanallarında safra birikmesi olabilir ve bu da şiddetli ağrıya ve kanallarda enfeksiyona neden olabilir.
Bu, acil tedavi gerektiren acil bir tıbbi durumdur, acil endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) gibi. Elbette, ERCP ve kolesistektomi gibi tüm tıbbi prosedürlerin riskleri vardır.
Safra taşlarından ne kadar çabuk iyileşirim?
Safra taşları semptomlara neden olursa, ameliyat gerekebilir. Herhangi bir komplikasyon olmadan laparoskopik kolesistektomi (safra kesesini çıkarmak için minimal invaziv prosedür) varsa, 24 saat içinde evde olabilirsiniz. Karmaşık faktörler varsa – safra kesesinin şişmesi, enfeksiyon, tıkalı bir kanal veya diğer tıbbi durumların açık ameliyat olması gerekebilir. Bu olursa, hastanede kalış süreniz yaklaşık üç ila beş gün olabilir.
İlgili Konular
Safra Kesesi Çamur
Safra kesesi Bitkisel Tedavi
Bademcik Taşı Neden Olur?
Kolesterol Düşürücü İlaçlar
Bademcik Taşı Neden Olur?
İlgili Sağlık Makaleleri
- Prostat Nedir ?
- Kistik Fibrozis için Ter Testi
- Ani Kalp Durması (Ani Kalp Ölümü )
- İspanyol Gribi Nedir?
- Vajinal Mantar ve Maya Enfeksiyonları
- Disparoni (Acılı İlişki) Nedir