«
  1. Anasayfa
  2. Diş Sağlığı
  3. Yirmilik Dişler

Yirmilik Dişler

yirmilik dişler

Yirmilik dişleriniz – veya üçüncü azı dişleriniz – büyüyecek son yetişkin dişlerinizdir. 17 ila 25 yaşları arasında çıkarlar. Birçok insanın ağrı, enfeksiyon ve diğer ağız sağlığı sorunlarını önlemek için yirmi yaş dişlerini çektirmesi gerekir.

Yirmilik dişler

GENEL BAKIŞ

Yirmilik dişler nedir?

20 yaş dişleri, büyüyecek son yetişkin dişlerinizdir. “Üçüncü azı dişleri” olarak da adlandırılan 20 yaş dişleriniz, ağzınızın en arkasında yer alır .

Bazen 20 yaş dişleri düzgün bir şekilde çıkar ve hiçbir zaman sorun çıkarmaz. Ancak çoğu zaman yirmilik dişler, diş etlerinizde veya çene kemiğinizde kısmen veya tamamen sıkışır (gömülü). Bu olduğunda enfeksiyon, boşluklar , diş eti hastalığı ve diğer ağız sağlığı sorunlarına neden olabilir . Bu nedenle birçok sağlık uzmanı yirmi yaş dişlerinizi çektirmeyi önermektedir.

Herkesin yirmi yaş dişi var mı?

Hayır, herkesin yirmilik dişleri yoktur. Bir araştırma çalışması, nüfusun yaklaşık% 53’ünün en az bir bilgelik dişi olduğunu buldu. Ve bazı insanlar asla yirmilik diş geliştirmezler.

Yirmi yaş dişleri ne zaman çıkar?

20 yaş dişleriniz genellikle 17 ile 25 yaşları arasında çıkar (içinde büyür). Ancak, diş etlerinizde veya çene kemiğinizde tamamen gömülü 20 yaş dişleriniz varsa, ağzınıza baktığınızda onları göremeyebileceğinizi unutmayın. .

Yirmi yaş dişleri çıkmak zorunda mı?

Her zaman değil. 20 yaş dişleriniz normal çıkıyorsa ve herhangi bir sorun oluşturmuyorsa çektirmeniz gerekmeyebilir.

Ancak yirmi yaş dişleriniz ağrıya veya hassasiyete neden olmaya başlarsa, diş hekiminizden randevu alın . Seçeneklerinizi ayrıntılı olarak tartışabilirler.

İŞLEV

Neden Yirmi yaş dişlerimiz var?

20 yaş dişlerimize gerçekten ihtiyacımız yok. Aslında, çoğu Doktor onları körelmiş olarak görüyor. Bu, bir noktada bir amaca hizmet ettikleri, ancak artık yapmadıkları anlamına gelir.

Atalarımızın ilkel diyeti pek çok çiğ bitki, sert kabuklu yemişler ve sert etlerden oluşuyordu ve bu yiyecekleri düzgün bir şekilde sindirebilmek için öğütmek için yirmilik dişler gerekliydi. Günümüzde modern yemek hazırlama ve yemek yeme araçları, yirmilik dişlere olan ihtiyacımızı ortadan kaldırdı. Bu beslenme değişikliklerine alıştıkça vücudumuzda bazı küçük evrimsel değişiklikler oldu. Örneğin çenelerimiz küçüldü. Bu nedenle birçok insanın ağızlarında yirmi yaş dişlerinin çıkması için yeterli yer yoktur.

ANATOMİ

Yirmi yaş dişleri nerede bulunur?

Yirmilik dişler ağzınızın en arkasında, ikinci azı dişlerinizin hemen arkasında çıkar. Dört bilgelik dişinin hepsine sahip olan kişilerde her kadranda bir tane bulunur – sol üst, sol alt, sağ üst ve sağ alt.

20 yaş dişlerinin ilk belirtileri nelerdir?

Yirmilik dişleriniz varsa, birkaç belirgin belirti ve semptom vardır. Şunları fark edebilirsiniz:

  • Diş etlerinizde, son azı dişlerinizin arkasında kızarıklık veya şişlik.
  • Çene ağrısı veya hassasiyeti.
  • Yirmilik dişlerin sinirlere baskı yapması nedeniyle yüz ağrısı.
  • Son azı dişlerinin arkasında beyaz benekler. Bu noktalar muhtemelen diş etlerinizden çıkan yeni dişlerinizin tepeleridir.

KOŞULLAR VE BOZUKLUKLAR

Yirmilik dişleri etkileyen bazı durumlar nelerdir?

Bazı insanlar , gömülü yirmi yaş dişleri veya düzgün sürmemiş yirmi yaş dişleri nedeniyle komplikasyonlar geliştirir . Bu komplikasyonlar şunları içerebilir:

  • Bilgelik diş ağrısı.
  • enfeksiyon.
  • Boşluklar.
  • Diş eti hastalığı.
  • Komşu dişlerde hasar.
  • Kistler.
  • tümörler.

Yirmilik dişler için en yaygın tedaviler nelerdir?

En yaygın tedavi, bilgelik dişlerinin çıkarılmasıdır . Bu prosedür genellikle diş hekiminizde veya bir ağız cerrahının ofisinde sedasyon altında yapılır. Ancak gerektiğinde hastanede genel anestezi altında da yapılabilir.

Her yaştan insan 20 yaş dişlerini çektirebilir. Ancak gelecekteki ağız sağlığı komplikasyonlarını önlemek için, birçok insan yirmilik dişlerini onlu yaşlarının sonlarında veya 20’li yaşların başında çektirir.

Yirmilik diş çekildikten sonra iyileşme genellikle yaklaşık bir hafta sürer. Cerrahınız, iyileşmeniz sırasında rahat etmenize yardımcı olacak ameliyat sonrası talimatların bir listesini verecektir.

Diğer dişlerin aksine 20 yaş dişleri çok fazla işlev sağlamaz. Dolayısıyla, çıkarıldıktan sonra değiştirilmelerine gerek yoktur.

BAKIM

20 yaş dişlerime nasıl bakım yapabilirim?

Hala 20 yaş dişleriniz duruyorsa, diş hekiminiz rutin muayeneler sırasında sağlıklı olduklarından emin olmak için onları kontrol edecektir. Diş hekiminizi düzenli olarak görmenin yanı sıra şunları yapmalısınız:

  • Dişlerinizi günde iki ila üç kez fırçalayın. 20 yaş dişlerinizin arka yüzeylerine ulaşmak zor olabilir. Acele etmeyin ve ulaşılması zor tüm alanları temizlediğinizden emin olun.
  • Dişlerinizi günde bir kez diş ipi ile temizleyin. Dişlerinizin arasını temizlemek için diş ipi kullanın. Ulaşılması zor alanlar için diş kazmalarını veya interproksimal fırçaları (dişlerinizin arasına sığan küçük fırçalar) da kullanabilirsiniz.
  • Antibakteriyel gargara kullanın. Alkolsüz olduğundan emin olun. Bu, ağız kuruluğu riskinizi azaltmanıza yardımcı olur .

Bir not

20 yaş dişleri vücudumuzun körelmiş (gereksiz) özellikleridir. Yirmilik dişlerin çıkarılması, dünya çapında birçok genç ve genç yetişkin için bir geçit töreni haline geldi. Ama 20 yaş dişiniz diğer dişlerinizle aynı hizada çıkıyorsa ve herhangi bir sorun oluşturmuyorsa bir şey yapmanıza gerek olmayabilir. Yirmilik dişleriniz hakkında daha fazla bilgi edinmek ve onları çıkarmanız gerekip gerekmediğini öğrenmek için sağlık uzmanınızla görüşün.

En çok Merak Edilen Makaleler

Erişkin Skolyozu

El Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir?

Sağlıklı Yaş Almanın Zamanı

Diş Dolgusu Nedir

Grip Nedir (Influenza)

Referanslar

İlginizi Çekecek Makaleler

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *