«
  1. Anasayfa
  2. Diş Sağlığı
  3. Diş Dolgusu Nedir

Diş Dolgusu Nedir

Diş dolgusu nedir

Diş Dolgusu nedir, Dolguların en popüler kullanımlarından biri, diş hekiminizin çürük nedeniyle boşalttığı bir diş alanını “doldurmaktır”. Diş dolgu malzemelerinin avantajları ve dezavantajları nelerdir? Dolaylı dolgular nelerdir? Gümüş amalgamlar güvenli midir? Amalgam dolgulara alerjiniz olabilir mi? Bu ve diğer popüler sorularıı Yazımızda yanıtlıyoruz.

Diş Dolgusu

Diş Dolgusu Nedir?

Diş dolgusu nedir, dişleri onarmak veya eski haline getirmek için kullanılan metal, plastik, cam veya diğer malzemelerin tek veya kombinasyonlarıdır. Dolguların en popüler kullanımlarından biri, diş hekiminizin çürük nedeniyle çıkarmış olduğu bir diş alanını “doldurmaktır” – “ boşluk ”. Dolgular ayrıca çatlamış veya kırılmış dişleri ve yanlış kullanımdan (tırnak yeme veya diş gıcırdatma gibi) aşınmış dişleri onarmak için de kullanılır.

Diş Dolguları Hangi Malzemelerden Yapılır?

Diş dolgu malzemeleri şunları içerir:

  • Altın.
  • Porselen.
  • Gümüş amalgam (gümüş, kalay, çinko ve bakır ile karıştırılmış cıva içerir).
  • Kompozit reçine dolgular olarak adlandırılan diş renginde, plastik ve cam malzemeler.

Çürümenin yeri ve kapsamı, dolgu malzemesinin maliyeti, sigorta kapsamınız ve diş hekiminizin tavsiyesi, ihtiyaçlarınızı en iyi karşılayacak dolgu türünü belirlemenize yardımcı olur.

Çeşitli Dolgu Malzemelerinin Avantajları ve Dezavantajları Var mı?

Diş dolgusu nedir. Çeşitli diş dolgu malzemelerinin avantajları ve dezavantajları şunlardır:

Avantajlar :

  • Altın: En az 10 ila 15 yıl sürer, bazıları altının hoş bir görünüm sunduğunu söyler.
  • Gümüş dolgular (amalgamlar): En az 10 ila 15 yıl dayanır, kompozit dolgulardan daha ucuzdur.
  • Diş renginde kompozit dolgular: Renk tonu mevcut dişlerin rengine yakın olabilir, mevcut dişe ek destek sağlayan bağlar, genellikle kavite dolgusu dışındaki onarımlar için kullanılır, bazen amalgamlara kıyasla daha az dişin çıkarılması gerekir.
  • Seramik/porselen: 15 yıldan fazla dayanır, kompozit reçine malzemesine göre lekelenmeye karşı daha dayanıklıdır.
  • Cam iyonomer (akrilik ve belirli bir cam malzeme türü): Çoğunlukla diş eti çizgisinin altındaki dolgular için kullanılır, daha fazla diş çürümesinden korunmaya yardımcı olabilecek florür salgılar.

Dezavantajları:

  • Altın: Diğer malzemelerden daha pahalıdır, birden fazla ofis ziyareti yapılmasını gerektirebilir.
  • Gümüş: Dolguyu tutacak kadar yer açmak için daha fazla dişin çekilmesini gerektirebilir, çevreleyen diş yapısına grimsi bir renk verir, daha geniş genişleme ve büzülme derecesi nedeniyle daha yüksek diş çatlaması ve kırılma riski olabilir, bazı kişilerde alerjik potansiyel .
  • Diş renginde kompozit dolgular: En az beş yıl sürer (10 ila 15 yıldan daha az diğer materyallerden daha az), konumuna bağlı olarak dişte parçalanabilir, amalgamların iki katı kadar maliyetli olabilir, yerleştirilmesi daha fazla zaman alabilir ve/ veya ek ziyaretler.
  • Seramik: Altın kadar pahalı olabilir.
  • Cam iyonomer: Kompozit reçineden daha zayıftır, aşınma ve kırılma olasılığı daha yüksektir, beş yıl veya daha az sürer, maliyeti kompozit dolgularla karşılaştırılabilir.

Dolaylı Dolgular Nelerdir?

Diş dolgusu nedir; Dolaylı diş dolguları, diş laboratuvarında yapılması ve yerleştirilmeden önce iki ziyaret gerektirmesi dışında kompozit veya diş rengindeki dolgulara benzer. Dolaylı diş dolguları, bir dolguyu destekleyecek yeterli diş yapınız olmadığında düşünülür, ancak dişiniz bir kaplamaya ihtiyaç duyacak kadar ciddi şekilde hasar görmemişse.

İlk ziyarette çürük veya eski bir dolgu çıkarılır. Tamir edilen dişin ve etrafındaki dişlerin şeklini kaydetmek için bir ölçü alınır. Ölçü, dolaylı dolumu yapan bir diş laboratuvarına gönderilir.

Restorasyon yapılırken dişi korumak için geçici bir dolgu (aşağıda açıklanmıştır) yerleştirilir. İkinci ziyaret sırasında geçici dolgu çıkarılır ve diş hekimi dolaylı restorasyonun uygunluğunu kontrol eder. Uyum kabul edilebilir ise, kalıcı olarak yerine yapıştırılacaktır.

İki tür dolaylı dolgu vardır

  • İnleyler dolgulara benzer ancak tüm iş dişin çiğneme yüzeyindeki çıkıntılar (çarpmalar) içindedir.
  • Onleyler , bir veya daha fazla tüberkül kaplayan inleylerden daha kapsamlıdır. Onleylere bazen kısmi kronlar denir.

İnleyler ve onleyler daha dayanıklıdır ve geleneksel dolgulardan çok daha uzun süre dayanır – 30 yıla kadar. Diş renginde kompozit reçine, porselen veya altından yapılabilirler. İnleyler ve onleyler diş yapısını zayıflatır, ancak bunu geleneksel dolgulardan çok daha düşük oranda yapar.

Diğer bir inley ve onley türü – direkt inleyler ve onleyler – dolaylı ile aynı süreç ve prosedürleri takip eder, fark, direkt inley ve onleylerin diş muayenehanesinde yapılması ve tek bir ziyarette yerleştirilebilmesidir. Kullanılan inley veya onley türü, diş yapısının ne kadar sağlam kaldığına ve kozmetik kaygılara bağlıdır.

Diş Dolguları nedir Geçici Dolgu Nedir ve Neden İhtiyacım Olsun

Geçici bir dolguya ihtiyacınız olabilir:

  • Dolgunuz için birden fazla randevu gerekiyorsa. Örneğin, altın dolguların yerleştirilmesinden önce ve kompozit malzemelerin kullanıldığı dolaylı dolgular için.
  • Bir kök kanalının ardından.
  • Pulpa tahriş olursa dişinizin sinirinin “sakinleşmesine” izin vermek için.
  • Acil diş tedavisi gerekiyorsa (diş ağrısını gidermek gibi).

Geçici diş dolguları sadece süreci kurtarmaları amaçlanmamıştır. Genellikle bir ay içinde düşer, kırılır veya yıpranırlar. Geçici dolgunuzun kalıcı bir dolgu ile değiştirilmesi için randevunuzu aldığınızdan emin olun. Bunu yapmazsanız, dişiniz enfekte olabilir veya başka komplikasyonlarınız olabilir.

Diş Dolguları Nedir Hangi Aşamaları İçerir?

Öncelikle diş hekiminiz üzerinde çalışılacak dişin etrafındaki bölgeyi lokal anestezi ile uyuşturur. Daha sonra, çürümüş alanı çıkarmak için bir matkap, hava aşındırma aleti veya lazer kullanılacaktır. Enstrüman seçimi diş hekiminizin konfor düzeyine, eğitimine ve belirli ekipman parçasına yaptığı yatırımın yanı sıra çürümenin yeri ve boyutuna bağlıdır.

Ardından, diş hekiminiz çürüğün tamamının giderilip giderilmediğini belirlemek için çürük giderme işlemi sırasında bölgeyi inceleyecek veya test edecektir. Çürük giderildikten sonra diş hekiminiz boşluktaki bakteri ve artıkları temizleyerek diş dolguları için yer hazırlayacaktır.

Çürüme köke yakınsa, diş hekiminiz siniri korumak için önce cam iyonomer, kompozit reçine veya başka bir malzemeden yapılmış bir astar koyabilir. Genellikle dolgu yapıldıktan sonra diş hekiminiz onu bitirir ve parlatır.

Diş rengindeki diş dolguları için birkaç ek adım gereklidir ve bunlar aşağıdaki gibidir. Diş hekiminiz çürüğü giderip bölgeyi temizledikten sonra diş rengindeki malzeme katmanlar halinde uygulanır. Ardından, her katmanı “sertleştiren” veya sertleştiren özel bir ışık uygulanır.

Çok katmanlı işlem tamamlandığında, diş hekiminiz kompozit malzemeyi istenen sonuca göre şekillendirecek, fazla malzemeyi kesecek ve son restorasyonu parlatacaktır.

Gümüş Amalgam Diş Dolguları Güvenli midir?

Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA), FDA ve çok sayıda halk sağlığı kuruluşu, gümüş (cıva bazlı) amalgam diş dolguları nın güvenli olduğunu söylüyor. Bununla birlikte, FDA yakın zamanda bazı bireylerde amalgam dolguların kullanımı hakkında güncellenmiş tavsiyeler yayınladı.

Aşağıdaki kişilerin cıva buharlarının potansiyel zararlı sağlık etkileri için daha büyük risk altında olabileceğini ve mümkün olduğunda bu dolguları almaktan kaçınmaları gerektiğini belirtiyorlar.

  • Daha büyük risk altındaki kişiler şunları içerir:
  • Hamile kadınlar ve gelişmekte olan fetüsleri.
  • Hamile kalmayı planlayan kadınlar.
  • Emziren kadınlar ve yeni doğanları.
  • Çocuklar, özellikle altı yaşından küçük olanlar.
  • Alzheimer hastalığı, multipl skleroz veya Parkinson hastalığı dahil olmak üzere önceden var olan nörolojik hastalıkları olan kişiler.
  • Bozulmuş böbrek fonksiyonu olan insanlar.
  • Diş amalgamının cıva veya diğer bileşenlerine karşı hassasiyeti veya alerjisi olan kişiler.

FDA, amalgam iyi durumdaysa, daha yüksek risk altındaki kişilerde diş amalgamının çıkarılmasını önermez; bu, bunun cıva buharına maruz kalmayı artıracağını ve faydalardan daha fazla riskle sonuçlanacağını öne sürer.

Dolgulu Dişlerime Nasıl Bakmalıyım?

Dolgularınızı korumak için iyi ağız hijyeni uygulamalarını izlemelisiniz:

  • Temizlik için diş hekiminizi düzenli olarak (yılda iki kez) ziyaret edin.
  • Florür içeren bir diş macunu ile fırçalayın.
  • Günde en az bir kez diş ipi kullanın.

Aşağıdaki durumlarda diş hekiminizi arayın:

  • Dişiniz son derece hassastır.
  • Keskin bir kenar hissedersiniz.
  • Bir dolguda çatlak veya dolgunun bir parçasının eksik olduğunu fark edersiniz.

Diş hekiminiz, dolgularınızdan birinin çatlamış olabileceğinden veya “sızdırdığından” şüphelenirse röntgen çekecektir (dolgu kenarları dişe tam olarak oturmadığında, dolgu arasına artıklar ve tükürük sızabilir) ve çürümeye yol açan diş).

Diş Dolgusu Yaptırdıktan Sonra Diş Hassasiyetine Neden Olur?

Dolgu yerleştirildikten sonra diş hassasiyeti oldukça yaygındır. Dişiniz basınca, havaya, tatlı yiyeceklere veya sıcaklığa duyarlı olabilir. Genellikle, hassasiyet birkaç hafta içinde kendi kendine geçer. O zamana kadar hassasiyetin nedenlerinden kaçının. Genellikle ağrı kesici almanıza gerek yoktur.

Hassasiyet iki ila dört hafta içinde geçmezse veya dişiniz aşırı derecede hassassa diş hekiminize başvurun. Duyarsızlaştırıcı bir diş macunu kullanılmasını önerebilir, dişe duyarsızlaştırıcı bir madde uygulayabilir veya muhtemelen bir kanal tedavisi önerebilir.

Diş Dolgumun Etrafında Neden Ağrı Hissediyorum?

Diş dolguları sonrası ağrı duymanızın birkaç nedeni olabilir. Her birinin farklı bir nedeni vardır.

  • Isırdığınızda ağrı: Dolgunuz ısırmanıza engel oluyor. Diş hekiminize dönün ve dolguyu yeniden şekillendirin.
  • Dişleriniz birbirine dokunduğunda ağrı : Ağrınız büyük olasılıkla iki farklı metal yüzeye (örneğin, yeni doldurulmuş bir dişteki gümüş amalgam ve dokunduğu başka bir dişteki altın bir taç) dokunmasından kaynaklanır. Bu ağrı kısa bir süre içinde kendi kendine geçmelidir.
  • Diş ağrısı tipi ağrı: Bu ağrı, çürük dişin özüne çok derindeyse ortaya çıkabilir. Bu “diş ağrısı” yanıtı, bu dokunun artık sağlıklı olmadığı ve kanal tedavisine ihtiyaç olduğu anlamına gelebilir.
  • Yansıyan ağrı: Yansıyan ağrı, dolgulu dişin dışındaki diğer dişlerde ağrı veya hassasiyettir. Muhtemelen dişlerinde bir sorun yoktur. Doldurulan diş, aldığı “ağrı sinyallerini” diğer dişlere iletir. Bu ağrı bir ila iki hafta içinde kendi kendine azalmalıdır.

Diş Dolguları Neden ve Ne Zaman Değiştirilmelidir?

Diş dolgularının değiştirilmesinin gerekmesinin üç ana nedeni vardır.

  • Normal aşınma ve yıpranma: Çiğneme, gıcırdatma veya diş sıkma nedeniyle oluşan sabit basınç, diş dolgularının aşınmasına, kırılmasına veya çatlamasına neden olabilir. Dolgunuzun aşındığını söyleyemeseniz de, diş hekiminiz düzenli bir kontrol sırasında restorasyonlarınızdaki zayıflıkları belirleyebilir.
  • Doldurma başarısız olur ve çürüme gelişir: Diş minesi ile dolgu arasındaki conta bozulursa, gıda parçacıkları ve çürüğe neden olan bakteriler dolgunun altında çalışabilir. Daha sonra o dişte ek çürük geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Tedavi edilmezse Çürüme diş hamuru enfekte ilerleyebilir ve bir neden olabilir abscessed diş .
  • Dolgu ve/veya çürük büyük: Dolgu büyükse veya tekrarlayan çürük genişse, yedek dolguyu desteklemek için yeterli diş yapısı kalmayabilir. Bu durumlarda diş hekiminizin dolguyu bir kuronla değiştirmesi gerekebilir .

Yeni Bir Dolgunun Basitçe Düşmesine Neden Olan Sebebler

Dökülen yeni dolgular muhtemelen uygun olmayan kavite hazırlığının, restorasyonun yerleştirilmesinden önce preparasyonun kontaminasyonunun veya restorasyonun ısırık veya çiğneme travması nedeniyle kırılmasının sonucudur. Eski restorasyonlar genellikle kalan dişin çürümesi veya kırılması nedeniyle kaybedilir.

Amalgam Dolgulara Alerji Olabilir mi?

ADA’ya göre mümkün, ancak şimdiye kadar 100’den az vaka bildirildi. Bu nadir durumlarda, amalgam restorasyonunda kullanılan cıva veya metallerden birinin alerjik yanıtı tetiklediği düşünülmektedir.

Amalgam alerjisinin belirtileri, tipik bir cilt alerjisinde yaşananlara benzer ve deri döküntüleri ve kaşıntıyı içerir.

Bir amalgama alerjik reaksiyon gösterdiyseniz, muhtemelen tıbbi veya ailenizde metallere karşı alerji geçmişiniz vardır. Bir alerji doğrulandıktan sonra başka bir restoratif materyal kullanılabilir.

Diş Sigortası Kompozit Dolguların Maliyetini Karşılar mı?

Çoğu diş sigortası planı, kompozitlerin maliyetini gümüş dolgu fiyatına kadar karşılar, o zaman aradaki farkı ödemeniz gerekir. Maliyetle ilgili sorularınız veya endişeleriniz varsa, prosedürlerden önce diş bakımı sigortası sağlayıcınızla iletişime geçmeniz her zaman en iyisidir.


İlgili Sağlık Makaleleri

Kronik Migren Hastalığı
Disparoni (Acılı İlişki) Nedir
Mesane İltihabı (Sistit)
Baş Ağrısı İlaçları
Dolorex Nedir

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *