Sağlık Makalemizde Rahim sarkması ve Rahim Sarkması Belirtileri konularına deyineceğiz , Rahim sarkması bir kadın yaşlandıkça ortaya çıkabilecek yaygın bir durumdur. Zamanla ve doğum sırasında birden fazla vajinal doğum ile rahminizin etrafındaki kaslar ve bağlar zayıflayabilir. Bu destek yapısı bozulmaya başladığında rahminiz yerinden sarkabilir. Buna rahim sarkması denir.
Rahim Sarkması Belirtileri
GENEL BAKIŞ
Rahim sarkması nedir?
Rahim sarkması, rahmin iç desteklerinin zamanla zayıfladığı bir durumdur. Rahim, üreme sisteminizin bir parçasını oluşturan organlardan biridir. Rahim olarak da adlandırılan rahim, pelvisinizde bulunur ve kabaca armut şeklindedir. Hamilelik sırasında, rahim gelişmekte olan bebeği tutar. Aslında bebeğe sığdırmak için hamilelik boyunca uzanır ve doğumdan sonra küçülür.
Rahim desteklerinin ne kadar zayıfladığına bağlı olarak sarkmalar değişebilir. Eksik bir sarkmada, rahim vajinanın (doğum kanalı) içinde yarı yolda kalacak kadar kaymış olabilir. Bu bir yumru veya şişkinlik oluşturur. Daha şiddetli bir durumda, rahim vajinanın dışında hissedilecek kadar kayabilir. Buna tam prolapsus denir.
Rahim sarkması kimlerde görülür?
Uterus prolapsusu en çok aşağıdaki durumlarda kadınlarda görülür:
- Bir veya daha fazla vajinal doğum yapmış olmak.
- Menopoz sonrası.
- Prolapsus olan aile üyeleri var.
Menopoz , yumurtalıklarınız aylık adet döngüsünü (dönem) düzenleyen hormonları üretmeyi bıraktığında ortaya çıkar. 12 ay boyunca adet görmediyseniz, menopoz olarak kabul edilirsiniz. Menopoz sırasında duran hormonlardan biri östrojendir. Bu özel hormon, pelvik kaslarınızı güçlü tutmanıza yardımcı olur. Onsuz, prolapsus geliştirme riskiniz daha yüksektir.
Rahim sarkması ne kadar yaygındır?
Rahim sarkması oldukça yaygın bir durumdur. Durumu geliştirme riskiniz yaşla birlikte artar. Ayrıca, yaşamınız boyunca doğum sırasında birden fazla vajinal doğum yaptıysanız, rahim sarkması riskiniz daha yüksektir.
Rahim Sarkması Belirtileri ve Nedenleri
Rahim sarkmasına ne sebep olur?
Rahminiz bir grup kas ve bağ tarafından pelvis içinde yerinde tutulur. Buna pelvik taban kasları dendiğini duyabilirsiniz. Bu yapılar zayıfladığında uterusu yerinde tutamaz hale gelir ve sarkmaya başlar. Pelvik kasların zayıflamasına aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörler katkıda bulunabilir:
- Yaşlanma sonucu kas tonusu kaybı.
- Doğum sırasında yaralanma, özellikle çok sayıda bebeğiniz veya büyük bebeğiniz olduysa (9 pounddan fazla).
- Obezite.
- Kronik öksürük veya ıkınma.
- Kronik kabızlık.
Rahim sarkması belirtileri nelerdir?
Hafif bir rahim sarkması vakanız varsa, belirgin semptomlarınız olmayabilir. Bununla birlikte, uterus pozisyonundan daha fazla kayarken, mesane veya bağırsak gibi diğer pelvik organlara baskı uygulayabilir ve aşağıdaki gibi semptomlara neden olabilir:
- Pelviste ağırlık veya baskı hissi.
- Pelvis , karın veya alt sırtta ağrı .
- Seks sırasında ağrı (ilişki) .
- Vajina açıklığından düşen rahim dokusu.
- Sık mesane enfeksiyonları.
- Vajinadan olağandışı veya aşırı akıntı .
- Kabızlık _
- İstemsiz idrar kaçırma (idrar kaçırma), sık idrara çıkma ihtiyacı (idrar sıklığı) veya ani idrara çıkma dürtüsü (idrar aciliyeti) dahil olmak üzere idrara çıkma sorunları.
Uzun süre ayakta durduğunuzda veya yürüdüğünüzde semptomlar daha da kötüleşebilir. Bu pozisyonlarda yerçekimi pelvik kaslara ekstra baskı uygular.
TEŞHIS VE TESTLER
Rahim sarkması nasıl teşhis edilir?
Doktorunuz, uterusun normal konumundan aşağı inip alçalmadığını belirlemek için bir pelvik muayene yapacaktır. Pelvik muayene sırasında, Doktorunuz bir spekulum (vajinanın içini görmesini sağlayan bir araç) yerleştirir ve vajinayı ve rahmi inceler. Doktorunuz, uterusun vajinal kanala düşmesinden kaynaklanan herhangi bir şişkinlik hissedecektir.
YÖNETIM VE TEDAVI
Rahim sarkması nasıl tedavi edilir?
Rahim sarkması tedavisi için cerrahi ve cerrahi olmayan seçenekler vardır. Sağlık uzmanınız, sarkmanızın ciddiyetine, genel sağlığınıza, yaşınıza ve gelecekte çocuk isteyip istemediğinize göre tedavi yolunuzu seçecektir. Tedavi genellikle çoğu kadın için etkilidir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
Ameliyatsız seçenekler
- Egzersiz: Kegel egzersizleri adı verilen özel egzersizler, pelvik taban kaslarını güçlendirmeye yardımcı olabilir. Hafif rahim sarkması vakalarında ihtiyaç duyulan tek tedavi bu olabilir. Kegel egzersizlerini yapmak için, idrarı tutmaya çalışıyormuş gibi pelvik kaslarınızı sıkın. Kasları birkaç saniye sıkı tutun ve sonra bırakın. 10 kez tekrarlayın. Bu egzersizleri istediğiniz yerde ve istediğiniz zaman (günde dört defaya kadar) yapabilirsiniz.
- Vajinal peser : Peser, rahmin (serviks) alt kısmına veya altına uyan kauçuk veya plastik halka şeklindeki bir cihazdır. Bu cihaz rahmin desteklenmesine ve yerinde tutulmasına yardımcı olur. Doktorunuz, cinsel ilişkiden önce sık sık temizlenmesi ve çıkarılması gereken peseri yerleştirecek ve yerleştirecektir.
cerrahi seçenekler
- Histerektomi ve sarkma onarımı: Rahim sarkması, histerektomi adı verilen cerrahi bir işlemle rahmin alınmasıyla tedavi edilebilir. Bu vajinada (vajinal histerektomi) yapılan bir kesik (kesi) veya karın (abdominal histerektomi) yoluyla yapılabilir. Histerektomi büyük bir ameliyattır ve rahmin alınması artık hamileliğin mümkün olmadığı anlamına gelir.
- Histerektomi olmadan sarkma onarımı : Bu prosedür, rahmin normal pozisyonuna geri getirilmesini içerir. Uterus süspansiyonu, pelvik ligamanları rahmin alt kısmına yeniden bağlayarak yerinde tutmak için yapılabilir. Ameliyat kullanılan tekniğe bağlı olarak vajinadan veya karın içinden yapılabilir.
Rahim sarkmasının komplikasyonları nelerdir?
Rahim sarkmasını tedavi etmezseniz, vücudunuzun pelvik bölgesindeki diğer organları etkileyebilir. Sarkmış bir rahim, bağırsak ve mesanenize müdahale edebilir. Ayrıca cinsel yaşamınızı olumsuz etkileyerek ağrınıza neden olabilir.
ÖNLEME
Rahim sarkması önlenebilir mi?
Tüm rahim sarkması vakalarını önleyemeyebilirsiniz, ancak sarkma geliştirme riskinizi azaltmanın yolları vardır. Sarkma riskinizi azaltabilecek birkaç yaşam tarzı ipucu şunları içerir:
- Sağlıklı bir vücut ağırlığının korunması.
- Düzenli egzersiz yapmak. Ek olarak, pelvik taban kaslarınızı güçlendirmek için Kegel egzersizleri yapın. Unutmayın, herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan önce sağlık uzmanınıza danışın.
- Sağlıklı bir diyet yemek. Sizin için en iyi diyet hakkında sağlık uzmanınızla veya bir beslenme uzmanıyla (bir yemek planı oluşturmanıza yardımcı olan özel bir sağlık kuruluşu türü) konuşun.
- Sigara içmeyi bırak. Bu, pelvik kaslara fazladan yük bindirebilecek kronik bir öksürük geliştirme riskini azaltır.
- Uygun kaldırma tekniklerini kullanmak.
Doğru kaldırma teknikleri nelerdir?
Ağır nesneleri kaldırmak için yaralanmalardan kaçınmanıza yardımcı olabilecek birkaç ipucu vardır. Kaldırma için bu teknikler şunları içerir:
- Garip şekilli veya tek başınıza kaldıramayacağınız kadar ağır nesneleri kaldırmaya çalışmayın. Ayrıca, ağır nesneleri bel seviyesinin üzerinde kaldırmaktan kaçının.
- Bir nesneyi kaldırmadan önce, sağlam bastığınızdan emin olun.
- Bel seviyenizden daha aşağıda olan bir nesneyi almak için sırtınızı düz tutun ve dizlerinizi ve kalçalarınızı bükün. Dizleriniz düzken belden öne eğilmeyin.
- Almaya çalıştığınız nesneye yakın geniş bir duruşla durun ve ayaklarınızı yerde sağlam tutun. Karın kaslarınızı sıkın ve bacak kaslarınızı kullanarak nesneyi kaldırın. Dizlerinizi sabit bir hareketle düzeltin. Nesneyi vücudunuza doğru çekmeyin.
- Bükülmeden tamamen dik durun. Bir nesneyi kaldırırken daima ayaklarınızı ileri doğru hareket ettirin.
- Masadan bir nesneyi kaldırıyorsanız, vücudunuza yakın tutabilmeniz için masanın kenarına doğru kaydırın. Nesneye yakın olmak için dizlerinizi bükün. Nesneyi kaldırmak ve ayakta durmak için bacaklarınızı kullanın.
- Kollarınızı bükerek paketleri vücudunuza yakın tutun. Karın kaslarınızı sıkı tutun. Küçük adımlar atın ve yavaş gidin.
- Nesneyi indirmek için ayaklarınızı kaldırırken yaptığınız gibi yerleştirin, karın kaslarınızı sıkın ve kalçalarınızı ve dizlerinizi bükün.
GÖRÜNÜM / PROGNOZ
Rahim sarkması tekrar olur mu?
Çoğu zaman rahim sarkması tedavisi etkilidir. Ancak bazen bir prolapsus geri gelebilir. Bu, çok şiddetli bir prolapsusunuz varsa, obezseniz veya daha genç bir kadınsanız (60 yaş altı) daha yaygındır.
Rahim sarkması için görünüm nedir?
Çoğu durumda, uterus prolapsusu görünümü çok iyidir. Durum için tedaviden genellikle çok olumlu sonuçlar alınır ve yaşam tarzı değişiklikleri (iyi bir kiloyu korumak ve egzersiz yapmak) bir sarkmanın tekrar olmasını önlemeye yardımcı olabilir. Sarkmalarla ilgili endişeleriniz hakkında sağlık uzmanınızla konuşun. Doktorunuz, gelecekteki sarkmaları önlemek için bir tedavi planı geliştirmenize ve iyi yaşam tarzı alışkanlıkları oluşturmanıza yardımcı olabilir.
En çok Merak Edilen Makaleler
Disparoni (Acılı İlişki) Nedir
Kaynaklar:
- Doshani A, Teo R, Mayne C, Tincello D.Uterin prolapsusu.
- Ulusal Sağlık Servisi. Pelvik Organ Sarkması.
İlgili Sağlık Makaleleri
- Premenstrüel Disforik Bozukluk (PMDD)
- Vajinismus Nedir?
- Gece Terlemelerinin Nedenleri
- Vajinal Koku Nasıl Giderilir?
- Vajinal Mantar ve Maya Enfeksiyonları
- Vajinit Nedir?