Ameliyatsız Kalp Tedavisi Yöntemleri; Çocuk kalp hastalıklarının büyükçe bir kısmı ameliyatsız kalp tedavisi yöntemleri ile ,Anjiyo gibi bir takım ileri tetkik yöntemleri marifetiyle, açık kalp ameliyatlarına gerek kalmaksızın tedavi edilebilmektedir.
Bebek ve Çocuklarda 6 Ameliyatsız Kalp Tedavisi Yöntemleri
Bebek ve Çocuklarda Ameliyatsız Kalp Tedavisi Yöntemleri
Çocuk kalp hastalıklarının büyükçe bir kısmı, Anjiyo gibi bir takım ileri tetkik yöntemleri marifetiyle, açık kalp ameliyatlarına gerek kalmaksızın tedavi edilebilmektedir. Bu sayede hastanın hastanede kalma, iyileşme ve normal hayata dönme süreleri de ciddi manada azalmaktadır.
Ameliyatla karşılaştırıldığında doğabilecek komplikasyonlarında bu yöntemlerde daha az olduğu söylenebilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi operasyonun gerekli olabileceği de akıldan çıkarılmamalıdır.
Bir kısmı, tanı amaçlı olarak da kullanılan Ameliyatsız (Çocuk) Kalp Tedavisi Yöntemleri aşağıdaki gibidir.
Anjiyo (Kardiyak Kateterizasyon ve Anjiyokardiyografi)
Kalp hastalarının çoğu için tanı koydurucu son testtir. Çocuklar uyutulur, işlem yapılacak kasık bölgesel olarak uyuşturulur ve kasıktan girilen damarlar yoluyla kateterler kalbe ilerletilir. Kalpteki kulakçıklar, karıncıklar, aort ve akciğer atardamarlarındaki basınçlar kaydedilir ve bu bölgelerden alınan kanlardaki oksijen miktarı ölçülür.
Ardından kalbin uygun bölümlerinde kateterden verilen sıvı-opak madde ile farklı açılardan röntgen çekimi yapılır. Bu çekimlerle kalbin görüntüleme kayıtları alındıktan sonra işlem sonlandırılır. Aslında bu işlem diğer bütün Ameliyatsız (Çocuk) Kalp Tedavisi tekniklerinin uygulanabilmesi için yapılan ilk işlemdir. Diğer bütün uygulamalar bu işlem sayesinde yapılabilir.
İşlem sırasında çocuklar uyutulduğu ve bölgesel uyuşturma yapıldığı için çoğu hasta herhangi bir ağrı hissetmez. İşlem sonrasında 5-10 dakika çocuğun gözetim altında tutulması ve kanama kontrolü yapılması yeterlidir.
Sonrasında bir sorun yoksa hastaların yataklarında istirahat etmesi uygun olur. İşlemden sonra 24 saat süreyle işlemin yapıldığı bölgenin zorlanmaması ve o bölgedeki bantın çıkarılmaması gerekir.
Bu süre içerisinde banyo da yapılmamalıdır. Bazen giriş yerinde kanın deri altına sızması ile morluk ve sertlikler gelişebilir. Önemsenmemesi gereken bu değişikliklerin tamamen geçmesi bir haftayı bulabilir. Ancak, işlem yerinde kanama, şiddetli ağrı veya ani şişlik olması durumunda çocuğun işlemi yapan merkeze kontrole götürülmesi gerekir.
Balonla Kapak Darlığı Tedavisi
Amelliyatsız kalp tedavisi yöntemleri Teknik ismi valvuloplasti olan bu işlem, Pulmoner arter (akciğer atardamarı) kapağı, aort kapağı, mitral kapaklar veya konduitli (cerrahi olarak takılmış damarsal yapı) kapakların darlıklarında kullanılan, kardiyak kateterizasyon sırasında şişirilen balon yardımıyla dar kapağın yırtılarak açılması işlemidir.
Balon ve Stentle Damar Tedavisi
Amelliyatsız kalp tedavisi yöntemleri Aort koarktasyonu, pulmoner arter (akciğer atardamarı) dallarının darlığı veya sistemik venlerin (ana toplardamarların) darlığında kullanılabilen, kardiyak kateterizasyon sırasında daralmış damar kısmının şişirilen balonla genişletilmesi ve/veya genişletilen kısma damar içi stent yerleştirilmesi işlemidir.
Balon veya Blade’le Artriyal Septostomi
ameliyatsız kalp tedavisi yöntemleri den biri Morarma ile kendini belli eden ağır doğuştan kalp hastalığı olan bebeklerde kullanılabilen, kardiyak kateterizasyon sırasında kalbin kulakçıkları arasında balon veya cerrahi bıçak yardımıyla geniş bir açıklık oluşturma işlemidir.
Ameliyatsız Kalp Deliği Kapatılması
ASD (kulakçıklar arası delik), PDA (aorta ve akciğer atardamarı arası damarsal açıklık), VSD (karıncıklar arası delik), kollaterallerin (fazla damarsal yapılar), sistemik arter-ven fistüllerinin, pulmoner arter-ven fistüllerinin kardiyak kateterizasyon sırasında kapatılması işlemidir.
(EPS) Elektrofizyolojik Çalışma ve Yakma İşlemi
Bir diğer ameliyatsız kalp tedavisi yöntemleri, Çocuklarda çarpıntı yapan bazı ritim bozukluklarına kardiyak kateterizasyon sırasında yapılan çalışmalarla kesin tanı konulması ve uygun hastaların ritim bozukluğu kaynağının sıcak veya soğuk yakma metotlarıyla ortadan kaldırılması işlemidir.
- Çocuklarda Kalp Deliği (PDA – AVSD) Nedir? Kalp Deliği Tipleri Nelerdir? Yazımız ilginizi çekecektir
İlgili Sağlık Makaleleri
- Çocuklarda Kalp Deliği
- Ani Kalp Durması (Ani Kalp Ölümü )
- Kalp Krizi Belirtileri
- ONLİNE TERAPİ(Yeni sekmede açılır)
- Saç Ekimi Fiyatları
İlgili Sağlık Makaleleri
- Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit)
- Çölyak Hastalığı Nedir?
- Ramsay Hunt Sendromu Nedir : Tanı ve Genel Bakış
- Tırnaklarda Beyazlık Sebebi
- PCR Testi Nedir?
- Mekonyum Aspirasyon Sendromu