Gestasyonel diyabet, gebelik sırasında gelişen bir diyabet türüdür. Diyabet (Diyabet nedir), kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekerinizin çok yüksek olduğu anlamına gelir. Kanınızda çok fazla glikoz olması sizin veya bebeğiniz için iyi değildir.
Gestasyonel Diyabet
Gestasyonel diyabet nedir?
Gestasyonel diyabet, gebelik sırasında gelişen bir diyabet türüdür. Diyabet (Diyabet nedir), kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekerinizin çok yüksek olduğu anlamına gelir. Kanınızda çok fazla glikoz olması sizin veya bebeğiniz için iyi değildir.
Gestasyonel diyabet genellikle gebeliğin 24-28. haftalarında teşhis edilir. Gestasyonel diyabetinizi yönetmek, sizin ve bebeğinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Kan şekeri seviyenizi yönetmek için hemen harekete geçerek kendinizin ve bebeğinizin sağlığını koruyabilirsiniz .
Gestasyonel diyabet bebeğimi nasıl etkiler?
Hamilelik sırasında yüksek kan şekeri seviyeleri bebeğiniz için aşağıdaki gibi sorunlara neden olabilir.
- çok erken doğmak
- doğumu zorlaştıran ve bebeğinizi yaralayan çok fazla ağırlık
- doğumdan hemen sonra hipoglisemi olarak da adlandırılan düşük kan şekerine sahip olmak
- solunum problemleri yaşamak
Yüksek kan şekeri, aynı zamanda, düşük veya ölü doğmuş bir bebeğe sahip olma şansınızı da artırabilir. Ölü doğmuş, bebeğin hamileliğin ikinci yarısında anne karnında ölmesi anlamına gelir.
Bebeğiniz ayrıca yaşlandıkça aşırı kilolu olma ve tip 2 diyabet(tip 2 diyabet nedir) geliştirme olasılığı daha yüksek olacaktır .
Gestasyonel diyabet beni nasıl etkiler?
Gestasyonel diyabetiniz varsa , hamileliğin ikinci yarısında yüksek tansiyon ve idrarınızda çok fazla protein oluştuğunda preeklampsi geliştirme olasılığınız daha yüksektir .
Preeklampsi, siz ve bebeğiniz için ciddi veya yaşamı tehdit eden sorunlara neden olabilir. Preeklampsinin tek tedavisi doğum yapmaktır. Preeklampsiniz varsa ve 37 haftaya ulaştıysanız, doktorunuz bebeğinizi erken doğurmak isteyebilir.
37 haftadan önce, siz ve doktorunuz bebeğinizin doğmadan önce mümkün olduğunca gelişmesine yardımcı olacak diğer seçenekleri değerlendirebilirsiniz. Preeklampsi hakkında daha fazla bilgi edinin .
Gestasyonel diyabet, bebeğiniz iri olabileceği için sezaryen sahip olma şansınızı artırabilir . C-bölümü büyük bir ameliyattır.
Gestasyonel diyabetiniz varsa, daha sonraki yaşamda tip 2 diyabet geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Zamanla kanınızda çok fazla glikoz bulunması diyabetik retinopati , kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve sinir hasarı gibi sağlık sorunlarına neden olabilir . Tip 2 diyabetin (tip 2 diyabet nedir) önlenmesine veya geciktirilmesine yardımcı olacak adımlar atabilirsiniz .
Gestasyonel diyabetin belirtileri nelerdir?
Genellikle, gestasyonel diyabetin hiçbir semptomu yoktur. Belirtileriniz varsa, normalden daha fazla susama veya daha sık idrara çıkma gibi hafif olabilir.
Gestasyonel diyabete ne sebep olur?
Gebelik diyabeti, vücudunuz hamilelik sırasında ihtiyaç duyulan ekstra insülini yapamadığında ortaya çıkar . Pankreasta yapılan bir hormon olan insülin, vücudunuzun enerji için glikoz kullanmasına ve kan şekeri seviyenizi kontrol etmenize yardımcı olur.
Hamilelik sırasında vücudunuz özel hormonlar üretir ve kilo alımı gibi diğer değişikliklerden geçer. Bu değişiklikler nedeniyle, vücudunuzun hücreleri insülini iyi kullanmaz, buna insülin direnci denir .
Tüm hamile kadınlar, hamileliğin son dönemlerinde bir miktar insülin direncine sahiptir. Çoğu hamile kadın insülin direncini yenmek için yeterli insülin üretebilir, ancak bazıları üretemez. Bu kadınlar gestasyonel diyabet geliştirir.
Fazla kilolu veya obez olmak gestasyonel diyabet ile bağlantılıdır. Fazla kilolu veya obez olan kadınlar hamile kaldıklarında zaten insülin direncine sahip olabilirler. Hamilelik sırasında çok fazla kilo almak da bir faktör olabilir.
Ailede diyabet (Diyabet nedir) öyküsü olması, bir kadının gestasyonel diyabet geliştirme olasılığını artırır, bu da genlerin bir rol oynadığını düşündürür .
Gestasyonel diyabet için ne zaman test yaptırmalıyım?
Gestasyonel diyabet testi genellikle gebeliğin 24 ila 28. haftaları arasında yapılır.
Gestasyonel diyabet geliştirme şansınız yüksekse , doktorunuz hamile kaldıktan sonraki ilk ziyaretinizde diyabet testi yapabilir.
Doktorlar gestasyonel diyabeti nasıl teşhis eder?
Doktorlar gestasyonel diyabeti teşhis etmek için kan testleri kullanır. Glikoz yükleme testi, oral glikoz tolerans testi veya her ikisini birden yaptırabilirsiniz. Bu testler vücudunuzun glikozu ne kadar iyi kullandığını gösterir.
Glikoz Mücadelesi Testi
Önce glikoz yükleme testine sahip olabilirsiniz. Bu kan testinin bir diğer adı da glikoz tarama testidir. Bu testte, bir sağlık uzmanı, glikoz içeren tatlı bir sıvı içtikten 1 saat sonra kanınızı alacaktır. Bu test için oruç tutmanıza gerek yok.
Oruç sudan başka bir şey yiyip içmemek demektir. Kan şekeriniz çok yüksekse (140 veya daha fazla), oruç tutarken oral glikoz tolerans testi yaptırmanız gerekebilir. Kan şekeriniz 200 veya daha fazlaysa, tip 2 diyabetiniz olabilir .
Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT)
OGTT, en az 8 saat aç kaldıktan sonra kan şekerini ölçer. İlk olarak, bir sağlık uzmanı kanınızı alacaktır. Sonra glikoz içeren sıvıyı içeceksiniz. Bir doktorun gestasyonel diyabeti teşhis etmesi için 2 ila 3 saat boyunca her saat başı kanınızın alınması gerekir.
Herhangi iki veya daha fazla kan testi zamanında (açlık, 1 saat, 2 saat veya 3 saat) yüksek kan şekeri seviyeleri, gestasyonel diyabetiniz olduğu anlamına gelir. Sağlık ekibiniz OGTT sonuçlarınızın ne anlama geldiğini açıklayacaktır.
Sağlık uzmanınız, önce glikoz yükleme testi yaptırmadan bir OGTT önerebilir.
Gestasyonel diyabetimi nasıl yönetebilirim?
Gestasyonel diyabetli birçok kadın, sağlıklı bir beslenme planı izleyerek ve fiziksel olarak aktif olarak kan şekeri düzeylerini yönetebilir . Bazı kadınların diyabet ilacına da ihtiyacı olabilir.
Sağlıklı bir beslenme planı izleyin
Sağlık ekibiniz, sizin ve bebeğiniz için iyi olan yiyecek seçimleriyle sağlıklı bir beslenme planı yapmanıza yardımcı olacaktır. Plan, hangi yiyecekleri yemeniz, ne kadar yemeniz ve ne zaman yemeniz gerektiğini bilmenize yardımcı olacaktır. Yiyecek seçimleri, miktarları ve zamanlaması, kan şekeri seviyenizi hedef aralığınızda tutmak için önemlidir.
Yeterince yemiyorsanız veya kan şekeriniz çok yüksekse, vücudunuz keton üretebilir . İdrarınızdaki veya kanınızdaki ketonlar, vücudunuzun enerji için glikoz yerine yağ kullandığı anlamına gelir. Glikoz yerine çok miktarda yağ yakmak sağlığınıza ve bebeğinizin sağlığına zararlı olabilir.
Doktorunuz idrarınızı veya kanınızı ketonlar için günlük olarak veya kan şekeriniz 200 gibi belirli bir seviyenin üzerinde olduğunda test etmenizi önerebilir. Keton seviyeniz yüksekse, doktorunuz yediğiniz yemeğin türünü veya miktarını değiştirmenizi önerebilir. . Veya yemek veya atıştırma saatlerinizi değiştirmeniz gerekebilir.
Fiziksel olarak aktif olun
Fiziksel aktivite, hedef kan şekeri seviyelerinize ulaşmanıza yardımcı olabilir. Senin Eğer tansiyon veya kolesterol düzeyleri fiziksel olarak aktif kutu yardım olmak çok yüksek sağlıklı seviyelere ulaşır.
Fiziksel aktivite ayrıca stresi azaltabilir, kalbinizi ve kemiklerinizi güçlendirebilir, kas gücünü iyileştirebilir ve eklemlerinizi esnek tutabilir. Fiziksel olarak aktif olmak, gelecekte tip 2 diyabet olma şansınızı da düşürmenize yardımcı olacaktır.
Hamileliğiniz sırasında sizin için en iyi aktivitelerin neler olduğu konusunda sağlık ekibinizle konuşun. Hamileliğinizden önce aktif olmasanız bile, haftanın 5 günü 30 dakikalık aktiviteyi hedefleyin.
Zaten aktifseniz, ne yaptığınızı doktorunuza söyleyin. Ağırlık kaldırma veya koşu gibi daha yüksek yoğunluklu aktivitelere devam edip edemeyeceğinizi doktorunuza sorun.
Hamileyken ve bebeğiniz doğduktan sonra nasıl daha iyi besleneceğiniz ve daha aktif olacağınız hakkındaki ipuçlarını okuyun .
Kan şekeri seviyelerimin hedefte olup olmadığını nasıl bileceğim?
Sağlık ekibiniz, kan şekeri seviyenizi kontrol etmek için bir kan şekeri ölçüm cihazı kullanmanızı isteyebilir. Bu cihaz, kan şekeri seviyenizi ölçmek için parmağınızdan küçük bir damla kan kullanır. Sağlık ekibiniz size sayacınızı nasıl kullanacağınızı gösterebilir.
Gestasyonel diyabetli çoğu kadın için önerilen günlük hedef kan şekeri seviyeleri:
- Yemeklerden önce, yatmadan önce ve gece: 95 veya daha az
- Yemekten 1 saat sonra: 140 veya daha az
- Yemekten 2 saat sonra: 120 veya daha az 3
Doktorunuza hangi hedeflerin sizin için doğru olduğunu sorun.
Günlük Kan Şekeri Kaydım’ı kullanarak kan şekeri seviyenizi takip edebilirsiniz (PDF, 45 KB). Ayrıca bilgisayarınızda veya mobil cihazınızda elektronik bir kan şekeri takip sistemi kullanabilirsiniz. Kan şekerinizi her kontrol ettiğinizde sonuçları kaydedin.
Kan şekeri kayıtlarınız, size ve sağlık ekibinize diyabet bakım planınızın işe yarayıp yaramadığına karar vermenizde yardımcı olabilir. Sağlık ekibinizi ziyaret ettiğinizde takip cihazınızı yanınıza alın.
Diyet ve fiziksel aktivite yeterli değilse gestasyonel diyabet nasıl tedavi edilir?
Beslenme planınızı takip etmek ve fiziksel olarak aktif olmak kan şekeri seviyenizi hedeflenen aralıkta tutmak için yeterli değilse, insüline ihtiyacınız olabilir .
İnsülin kullanmanız gerekiyorsa, sağlık ekibiniz kendinize nasıl insülin iğnesi yapacağınızı gösterecektir. İnsülin bebeğinize zarar vermez ve genellikle gestasyonel diyabet için diyabet ilacının ilk tercihidir.
Araştırmacılar hamilelik sırasında diyabet hapları metformin ve gliburidin güvenliğini araştırıyorlar, ancak daha uzun süreli çalışmalara ihtiyaç var. Hangi tedavinin sizin için doğru olduğu konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.
Gestasyonel diyabet geliştirme şansımı ne arttırır?
Gestasyonel diyabet geliştirme şansınız, aşağıdaki durumlarda daha yüksektir:
- Hangi kilolu
- daha önce gestasyonel diyabet vardı
- tip 2 diyabetli bir ebeveyniniz, erkek kardeşiniz veya kız kardeşiniz var
- sahip prediyabeti kan glukoz seviyeleri henüz diyabet tanısı için değil yeterince yüksek normalden daha yüksektir, yani
- Afrikalı Amerikalı, Amerikan Kızılderili, Asyalı Amerikalı, Hispanik/Latin veya Pasifik Adalı Amerikalı
- PCOS olarak da bilinen polikistik over sendromu adı verilen bir hormonal bozukluğunuz varsa
Gestasyonel diyabet geliştirme şansımı nasıl azaltabilirim?
Hamile kalmayı düşünüyorsanız ve fazla kiloluysanız, hamile kalmadan önce fazla kilo vererek ve fiziksel aktiviteyi artırarak gestasyonel diyabet geliştirme şansınızı azaltabilirsiniz. Bu adımları atmak vücudunuzun insülin kullanma şeklini iyileştirebilir ve kan şekeri seviyelerinizin normal kalmasına yardımcı olabilir.
Hamile kaldıktan sonra kilo vermeye çalışmayın. Bebeğinizin sağlıklı olması için biraz kilo almanız gerekir. Bununla birlikte, çok hızlı bir şekilde çok fazla kilo almak, gestasyonel diyabet geliştirme şansınızı artırabilir. Doktorunuza hamilelik sırasında ne kadar kilo almanın ve fiziksel aktivitenin sizin için uygun olduğunu sorun.
Bebeğim doğduktan sonra şeker hastası olup olmadığımı nasıl öğrenebilirim?
Bebeğiniz doğduktan sonra en geç 12 hafta içinde diyabet testi yaptırmalısınız. Senin Eğer kan şekeri yüksek hâlâ olabilecek tip 2 diyabete . Kan şekeriniz normal olsa bile, gelecekte tip 2 diyabet geliştirme şansınız daha yüksektir. Bu nedenle her 3 yılda bir diyabet testi yaptırmalısınız.
Daha sonraki yaşamda tip 2 diyabeti nasıl önleyebilir veya geciktirebilirim?
Tip 2 diyabeti önlemek veya geciktirmek için çok şey yapabilirsiniz. Gestasyonel diyabetiniz varsa atmanız gereken adımlar şunlardır:
- Sağlıklı bir kiloya geri dönmek için daha aktif olun ve sağlıklı yiyecek seçimleri yapın.
- Bebeğinizi emzirin. Emzirme Dış bağlantı bebeğinize doğru besin dengesini sağlar ve kalori yakmanıza yardımcı olur.
- Test sonuçlarınız şeker hastası olabileceğinizi ve fazla kilolu olduğunuzu gösteriyorsa, kilo vermek için ne gibi değişiklikler yapabileceğinizi ve bunları yapmak için yardım için doktorunuza danışın. Doktorunuz, tip 2 diyabetin önlenmesine yardımcı olması için metformin bağlantısı gibi ilaçlar almanızı önerebilir .
Tip 2 diyabetin önlenmesi hakkında daha fazla bilgi edinin .
Çocuğumun sağlıklı olmasına nasıl yardımcı olabilirim?
Çocuğunuza sağlıklı yaşam tarzı seçimlerini nasıl yapacağını göstererek sağlıklı olmasına yardımcı olabilirsiniz.
- fiziksel olarak aktif olmak
- TV izleme, video oyunları oynama veya mobil cihaz veya bilgisayar kullanma süresini sınırlamak
- sağlıklı yemek seçimleri yapmak
- sağlıklı bir kiloda kalmak
Sağlıklı seçimler yapmak tüm aileye yardımcı olur ve çocuğunuzu ileriki yaşlarda obez olmaktan veya diyabet geliştirmekten koruyabilir.
Çocuğunuzun sağlıklı alışkanlıklar geliştirmesine yardımcı olma hakkında daha fazla bilgi edinin .
İlgili Sağlık Makaleleri
- Monogenik Diyabet (NDM)
- İnsülin Direnci ve Prediyabet
- Tip 1 diyabet nedir?
- Tip 2 Diyabet Nedir?
- Diyabet Nedir?
Referanslar
İlginizi Çekecek Makaleler
- Bitkisel takviyeler
- Feksofenadin Kapsül ve Tabletleri
- Emar Çekimi Sırasında Neler Yaşanır?
- Tip 1 diyabet nedir?
- Ekokardiyografi Nedir ?
- Kemoterapi Nedir?