Tenisçi dirseği (Lateral Epikondilit) Sadece sporcular değil, herkes tenisçi dirseği (lateral epikondilit) olabilir. Tekrarlayan kol hareketleri kol kaslarını zayıflatır ve kası kemiğe bağlayan tendonları yırtar. Tenisçi dirseği, kollarınızı büktüğünüzde veya düzelttiğinizde veya nesneleri tuttuğunuzda veya kaldırdığınızda ağrıya neden olabilir. Çoğu insan ameliyat olmadan rahatlar.
Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit)
Tenisçi dirseği Belirtileri Lateral Epikondilit Nedir?
Lateral Epikondilit, tendonlar (kasları kemiklere bağlayan dokular) aşırı yüklendiğinde ortaya çıkan ve iltihaplanma, dejenerasyon ve potansiyel yırtılmaya yol açan aşırı kullanım yaralanmasıdır. Genellikle raketlerini çok sıkı tutan tenisçileri etkiler. Ancak tıbbi olarak lateral epikondilit olarak bilinen bu ağrılı durumu herkes geliştirebilir.
Lateral Epikondilit
Ne Kadar Yaygındır?
Amerikalıların %1 ila %3’ü tenisçi dirseğine yakalanır. En sık 30 ila 50 yaş arasındaki kişilerde görülür ve tüm cinsiyetleri etkiler.
Kimler Tenisçi Dirseği Olabilir?
Düzenli olarak önkolları, bilekleri veya elleri kuvvetli bir şekilde kullanan tekrarlayan aktiviteler yapan herkes tenisçi dirseği olabilir. Tenisçi dirseği, eğlence amaçlı ve profesyonelleri etkileyebilir:
- Beyzbol ve softbolcular.
- Bovlingler.
- Eskrimciler.
- Golfçüler.
- Tenis, squash, pickleball ve raketbolcular.
Bazı mesleklerde çalışanlar da tenisçi dirseğine daha yatkındır:
- Montaj hattı çalışanları ve oto mekaniği.
- Kasaplar ve şefler.
- Marangozlar, temizlikçiler, boyacılar ve tesisatçılar.
- diş hekimleri
- Bahçıvanlar ve bahçıvanlar.
- Manikürcüler.
- Müzisyenler.
Tenisçi Dirseği Bir Kolu mu Yoksa Her İki Kolu mu Etkiler?
Tenisçi dirseği tipik olarak baskın tarafınızı etkiler. Ancak tekrarlayan aktivitelerin türüne bağlı olarak her iki kolda da tenisçi dirseği olabilir.
Tenisçi Dirseği İle Golfçü Dirseği Arasındaki Fark Nedir?
Tenisçi dirseği, lateral (dış) epikondil tendonunun veya dirseğin dış kısmının bir durumudur. Golfçü dirseği, medial (iç) epikondil tendonunun veya dirseğin iç kısmının bir durumudur ve tıbbi terimi medial epikondilittir.
Golfçü dirseği olan kişilerde koldan aşağıya doğru yayılan iç dirsek ağrısı vardır. Ayrıca parmaklarda uyuşma ve karıncalanma olabilir. Golfçüler tenisçi dirseği olabilir, tıpkı tenisçilerin golfçü dirseğine yakalanması gibi.
Tenisçi Dirseğine Ne Sebep Olur?
Tekrarlayan kol hareketleri ön kol kaslarınızın yorulmasına neden olabilir. Tek bir tendon bu kası dirseğinizin dışındaki kemik çıkıntıya (lateral epikondil) bağlar. Kasınız yoruldukça, yükün çoğunu tendon alır.
Bu aşırı yükleme, tendinit olarak bilinen iltihaplanma ve ağrıya neden olabilir. Zamanla, bu aşırı yükleme tendinosis olarak bilinen dejeneratif bir duruma neden olabilir. Tendinit ve tendinoz birlikte tendon yırtılmasına neden olabilir.
Bazen ani bir kol veya dirsek yaralanması tenisçi dirseğine neden olur. Nadiren, insanlar bilinen bir neden olmadan (idiyopatik tenisçi dirseği) durumu geliştirirler.
Tenisçi Dirseğinin Belirtileri ?
Tenisçi dirseği genellikle aşırı kullanımın sonucudur. Semptomlar yavaş yavaş ortaya çıkma eğilimindedir. Ağrı haftalar ve aylar içinde kötüleşebilir. Tenisçi dirseği belirtileri şunları içerir:
- Dış dirseğinizde bileğinize ulaşabilecek yanma veya ağrı (bu hisler geceleri daha da kötüleşebilir).
- Kolunuzu bükerken veya bükerken ağrı (örneğin, bir kapı kolunu çevirmek veya bir kavanoz açmak için).
- Kolunuzu uzatırken sertlik veya ağrı .
- Dokunmak için hassas olan şişmiş dirsek eklemi .
- Raket, İngiliz anahtarı, kalem veya birinin eli gibi nesneleri tutmaya çalıştığınızda tutuşun zayıflaması .
Tenisçi Dirseği Nasıl Teşhis Edilir?
Sağlık uzmanınız, dirsek eklem ağrısı, şişme ve sertliği kontrol etmek için fizik muayene yapacaktır. Doktorunuz ayrıca ağrıya neden olabilecek aktiviteler hakkında soru sorabilir. Teşhis koymak için şu testlerden bir veya daha fazlasına sahip olabilirsiniz:
- Artrit veya kırık kemik gibi durumları ekarte etmek için röntgen .
- Ultrason , manyetik rezonans görüntüleme (MRI) veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları dahil olmak üzere görüntüleme testleri tendon ve kas hasarını değerlendirir.
- Elektromiyografi (EMG), kas ve sinir elektriksel aktivitesini ölçerek sıkıştırılmış sinirleri kontrol eder.
Tenisçi Dirseğinin Komplikasyonları Nelerdir?
Tenisçi dirseğinden kaynaklanan ağrı, çalışmayı veya fiziksel aktivite yapmayı zorlaştırabilir. Durum aynı zamanda tutuşunuzu da etkileyebilir ve bu da nesneleri kavramanızı zorlaştırabilir. Genel olarak tenisçi dirseği ciddi, uzun vadeli sorunlara neden olmaz.
Tenisçi Dirseği Nasıl Tedavi Edilir?
Tenisçi dirseği, eğer varsa, küçük bir tedavi ile kendi kendine iyileşebilir. Ancak bu iyileşme 18 ayı bulabilir. İyileşmenizi hızlandırabilecek kanıtlanmış cerrahi olmayan teknikler mevcuttur. Tenisçi dirseği için cerrahi olmayan ve minimal invaziv tedaviler şunları içerir:
- Dinlenme: Tendonların iyileşmesi için zaman vermek için aktiviteleri birkaç hafta durdurmanız veya azaltmanız gerekebilir.
- Steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler): İbuprofen (Advil®) ve naproksen (Aleve®) dahil NSAID’ler ağrı ve iltihabı hafifletebilir.
- Diş telleri: Doktorunuz, karşı kuvvet desteği adı verilen çıkarılabilir bir destek takmanızı önerebilir. Bu alet tendon ve kaslardaki gerilimi alır.
- Fizik tedavi: Fizik tedavi egzersizleri önkol kaslarını ve tutuşunuzu güçlendirebilir. Masaj, ultrason veya diğer kas uyarıcı teknikler ağrıyı azaltmaya ve işlevi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
- Steroid enjeksiyonları: Enjekte edilebilir kortikosteroidler eklem ağrısını ve iltihabı geçici olarak rahatlatır. Bu enjeksiyonlar doğru alana yerleştirilmelidir, bu nedenle birçok Doktorunuz bu enjeksiyonları ultrason rehberliğinde gerçekleştirecektir.
- Trombositten zengin plazma (PRP) tedavisi: Trombositler, kanınızdaki iyileşmeye yardımcı olan küçük hücre parçalarıdır. Bir (PRP) tedavisi enjeksiyonu sırasında , Doktorunuz z az miktarda kanı çıkarır ve trombositleri diğer kan hücrelerinden ayırır. Ardından konsantre trombositleri ultrason rehberliğinde yaralı bölgeye enjekte ederler.
- Ekstrakorporeal şok dalgası tedavisi: Ses dalgaları yara dokusunu parçalayabilir. Daha sonra hasarlı bölgeye kan akışı düzelir.
- Minimal invaziv tenotomi: Doktorunuz , dejeneratif tendon dokusunu tendonunuzun içinden çıkarmak için minimal invaziv bir prosedür uygulayabilir. Bu prosedür (TenJet olarak adlandırılır), dejeneratif tendon dokusunu emmek ve hidro-rezekte etmek için yüksek basınçlı salin içeren bir iğne cihazı kullanır. Bu, daha büyük bir cerrahi prosedüre alternatif olabilir.
Altı ila 12 aylık cerrahi olmayan tedavilerden sonra semptomlar düzelmezse, Doktorunuz artroskopik veya açık tendon debridmanı veya tendon onarımı gibi ameliyat önerebilir. Ameliyat tipik olarak yaralı tendon ve kasın çıkarılmasını içerir.
Doktorunuz , hasarlı dokuyu vücudunuzun farklı bir bölümünden sağlıklı tendon ve kasla değiştirir. İyileşme dört ila altı ay sürebilir. Tenisçi dirseğiniz olduğunda, semptomların geri dönmesini önlemek için bir ayraç takmanız gerekebilir.
Tenisçi Dirseği Nasıl Önlenebilir?
Bu adımlar tenisçi dirseğinden kaçınmanıza yardımcı olabilir:
- Acıyı zorlama. Ağrı, vücudunuzun sizinle konuşma şeklidir ve dinlemeniz gerekir. Ağrıyı zorlamak tendonunuza zarar verebilir ve potansiyel yırtılmaya neden olabilir.
- Uygun uyum için ekipmanı kontrol edin. Örneğin, sert veya gevşek gerilmiş raketler ön kolunuzdaki stresi azaltabilir.
- Önkolları ve bilek kaslarını güçlendirmek için ağırlık kaldırın.
- İşe veya bir aktiviteye başlamadan önce bilekleri ve kolları gerin.
- Semptomların kötüleşmesini önlemek için dirseklik takın.
Tenisçi dirseği olan kişiler için prognoz (görünüm) nedir?
Tenisçi dirseği olan kişilerin yaklaşık %95’i ameliyatsız tedavilerle iyileşir. Daha sonra faaliyetlerine devam edebilirler. Semptomların ortadan kalkması altı ila 18 ay sürebilir.
Az sayıda insanın ameliyata ihtiyacı var. Tenisçi dirseği ameliyatı olan kişilerin %80 ila %90’ı semptomlarının bir yıl içinde düzeldiğini görür.
Doktoru Ne Zaman Aramalıyım?
Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı aramalısınız:
- Kolunuzu hareket ettirmede, uzatmada veya eşyaları tutmada zorluk.
- Dirseğinizde kırmızı, şiş eklemler veya şişlik veya çıkıntı.
- Uyku veya günlük aktivitelere müdahale eden şiddetli ağrı.
Doktoruma Hangi Soruları Sormalıyım?
Sağlık uzmanınıza bu soruları sormak isteyebilirsiniz:
- Neden tenisçi dirseği oldum?
- Tenisçi dirseği için en iyi tedavi nedir?
- Semptomları yönetmek için hangi değişiklikleri yapmalıyım?
- Sorunun tekrar olmasını önlemek için ne gibi değişiklikler yapmalıyım?
- Komplikasyon belirtilerini izlemeli miyim?
Sağlıklı Türkiye’den Bir Not
Tekrarlayan kol hareketleri (uzatma ve bükme) gerektiren aktiviteler veya işler yapan herkes tenisçi dirseği alabilir. Kolunuzu bükmek ve düzleştirmek ağrıya neden oluyorsa veya dış dirseğiniz dokunmak için hassassa sağlık uzmanınıza danışın.
Doktorunuz ağrı ve iltihabı azaltmak için önerilerde bulunabilir. Nadiren tenisçi dirseği olan kişilerin ameliyat olması gerekir. Uygun tedavi ile, güvenli bir şekilde işinize veya sevdiğiniz aktivitelere ağrısız bir şekilde dönebilirsiniz.
İlgili Sağlık Makaleleri
ALS Hastalığı Nedir Belirtileri Nelerdir
Disparoni (Acılı İlişki) Nedir
Baş Ağrısı İlaçları
İdrar Yolu Enfeksiyonu
İlgili Sağlık Makaleleri
- Basur (Hemeroid) Nedir?
- Kistik Fibrozis için Ter Testi
- Yüzücü Kulağı Belirtileri (Dış Kulak İltihabı)
- Maymun Çiçeği Hastalığı (Monkeypox)
- Viral Ekzantem Döküntüsü
- Stereotaktik Radyocerrahi Nedir