«
  1. Anasayfa
  2. Bulaşıcı Hastalıklar
  3. Difteri Nedir “Kuşpalazı da denen hastalık “

Difteri Nedir “Kuşpalazı da denen hastalık “

difteri nedir

Difteri Nedir  Kuşpalazı da denen hastalık ” ; Corynebacterium diphtheriae adlı bir bakterinin neden olduğu oldukça bulaşıcı, bulaşıcı bir hastalıktır. Difteri hastalarında ciddi solunum ve yutma sorunları olur ve ciltlerinde yaralar oluşabilir.

Bu Yazımızda

  • difteri nedir
  • kuşpalazı neden olur /
  • kuşpalazı hastalığı 
  • kuşpalazı tedavisi

Difteri Nedir?

Difteri, Corynebacterium diphtheriae adlı bir bakterinin neden olduğu bulaşıcı bir enfeksiyondur . halk arasında  Kuş palazı olarak bilinen hastalıkta Bakteri, boğazınızda gri doku birikmesine neden olarak yutma ve nefes almada sorunlara yol açan bir toksin salgılar.

Daha sıcak iklimlerde, difteri olan bir kişide iyileşmeyen ve gri doku ile kaplanmış olabilecek cilt yaraları da gelişebilir. Bu difteri türü (kutanöz difteri olarak adlandırılır) bazen ABD’de insanlar kalabalık ve sağlıksız koşullarda yaşarken de görülür.

Difteri salgını ne zaman oldu?

ABD’de difteri salgını 1921’de 206.000 vakayla zirve yaptı.

Difteri bugün hala var mı?

Difteri bir çok ülkede yaygın değildir çünkü yaşam koşulları düzelmiştir ve çocuklara rutin olarak difteri aşısı yapılmaktadır . Geçmişte ABD’de çok sayıda insan difteriden öldü Aşıların yapılmadığı diğer ülkelerde hastalık hala var. Sonuç olarak, Türkiyede hala difteri sorunlarına neden olma potansiyeli var.

Difteri nerede bulunur?

Dünyanın birçok yerinde difteri hala endemik (belirli bir bölgeyle sınırlı bir salgın) olarak kabul edilmektedir. Buna Asya, Dominik Cumhuriyeti, Doğu Avrupa, Haiti, Güney Pasifik ve Orta Doğu dahildir.

Farklı difteri türleri nelerdir?

Klasik solunum ve deri dahil olmak üzere iki ana difteri türü vardır:

  • Klasik solunum difteri: En yaygın difteri türü olan klasik solunum difteri burnunuzu , boğazınızı , bademciklerinizi veya gırtlağınızı (ses kutusu) etkileyebilir . Semptomlar, etkilenen zarların vücudunuzda nerede bulunduğuna bağlı olarak değişebilir. Bazı insanlar bu duruma faringeal difteri (boğaz difteri) adını verir.
  • Kutanöz difteri: En nadir görülen difteri türü olan kutanöz difteri, vücudunuzun herhangi bir yerinde görülebilen deri döküntüleri , yaralar veya kabarcıklarla karakterizedir . Kutanöz difteri tropik iklimlerde veya insanların sağlıksız koşullarda yaşadığı kalabalık yerlerde daha sık görülür.

Difteri Nedir nasıl olur?

Difteriyi bakteri içeren havadaki damlacıklar yoluyla (hapşırma, öksürme ve tükürme yoluyla yayılır) veya üzerinde bakteri bulunan bir şeye dokunarak kapabilirsiniz.

Enfekte bir kişinin, başka birinin dokunduğu açık bir yara veya başka birinin dokunduğu giysilere dokunması yoluyla da hastalığı bulaştırması mümkündür. Birden fazla difteri kapmak mümkündür.

Kimler difteri geliştirme riski altındadır?

Aşı tarafından korunmayan ve enfekte bir kişiyle yakın temas halinde olan herkes difteri geliştirebilir.

BELİRTİLER VE NEDENLER

Difteri belirtileri nelerdir?

Yaygın difteri semptomları şunları içerir:

  • Boğaz ağrısı.
  • Zayıflık veya yorgunluk .
  • ateş _
  • Şişmiş boyun bezleri.
  • Burnunuzu ve boğazınızı tıkayan dokular nedeniyle nefes alma sorunları.
  • Yutma güçlüğü (disfaji).
  • Sinir, böbrek veya kalp problemleri (bakteri kan dolaşımınıza girerse).

Enfekte bir kişi tipik olarak maruziyetten yaklaşık iki ila beş gün sonra difteri belirtileri gösterir. Semptomların ortaya çıkma süresi, maruziyetten bir ila 10 gün sonra olabilir.

Difteri neden olur?

Difteri, solunum sisteminizin iç yüzeyine yapışan bakterilerden kaynaklanır. Bu bakteriler, solunum dokusu hücrelerinize zarar veren bir toksin üretir. İki veya üç gün içinde geride kalan doku, hacimli, gri bir kaplama oluşturur. Bu kaplama gırtlak, gırtlak, burun ve bademciklerinizdeki dokuları kaplama potansiyeline sahiptir. Enfekte kişi için nefes almak ve yutmak zorlaşır.

Difteri bulaşıcı mıdır?

Evet. Difteri, havadaki damlacıklar veya kontamine kişisel eşyalar yoluyla yayılan oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.

TEŞHİS VE TESTLER

Difteri nasıl teşhis edilir?

Sağlık uzmanınız semptomlara ve laboratuvar testine dayalı olarak teşhis koyacaktır. Boğazınızın arkasından veya bir yaradan örnek almak için bir bez kullanacaklar. Bu sürüntü daha sonra teşhis için bir laboratuvara gider.

YÖNETİM VE TEDAVİ

Difteri nasıl tedavi edilir?

Difteri tedavisi hemen, hatta bazen laboratuvar test sonuçları onaylanmadan önce başlar. Sağlık uzmanınız, organlarınızın zarar görmesini durdurmak için difteri antitoksini reçete edecektir. Ayrıca enfeksiyonla savaşmak için antibiyotikler , tipik olarak penisilin veya eritromisin yazacaklar .

Difteri olan kişiler, başkalarına bulaşmasını önlemek için tecrit edilir. Enfekte bir kişi, antibiyotik aldıktan yaklaşık 48 saat sonra artık bulaşıcı değildir. Tedavi sona erdiğinde, bakterilerin gittiğinden emin olmak için testler tekrar yapılacaktır. Bakteriler gittiğinde, gelecekteki enfeksiyonları önlemek için bir aşı alacaksınız.

Difteri ile ilişkili komplikasyonlar nelerdir?

Difteri, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi uzun vadeli komplikasyona neden olabilir:

  • Hava yollarınızın tıkanması.
  • Kalp kasınızın yaralanması.
  • Sinirlerinize zarar.
  • Halsizlik veya uyuşukluk.
  • Felç (hareket edememe).
  • Akciğer enfeksiyonu veya akciğer fonksiyon kaybı.

ÖNLEME

Difteriyi önleyebilir miyim?

Evet. ABD’de difteriyi durdurmak için tasarlanmış birçok farklı aşı vardır. Birçoğu sizi boğmaca, tetanoz ve difteri gibi aynı anda birden fazla enfeksiyona karşı korur. İlk aşılar yapıldıktan sonra tekrar aşılar da dahil olmak üzere, bir dizi aşı için farklı aşılama programları vardır.

Genel olarak, aşının yan etkileri arasında ateş, iğne yerinde ağrı veya kızarıklık ve nadiren aşının kendisine alerjik reaksiyon olabilir.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Difterim varsa ne bekleyebilirim?

Difteri tedavisi etkili olabilir. Ancak tedavi ile bile kabaca 10 kişiden 1’i ölebilir. Tedavi edilmeyenler için iki hastadan biri ölebilir. Aşı en iyi seçimdir. Aşı olmadıysanız, sağlık uzmanınızdan randevu alın.

Difteri ne kadar sürer?

Difteri hastalarında tedavinin etkili olması genellikle yaklaşık iki ila üç hafta sürer. Herhangi bir cilt ülserinin tamamen iyileşmesi iki veya üç ay alabilir, ancak yara izi kalıcı olabilir.

Difteri tedavi edilebilir mi?

Evet. Hemen tedavi edildiğinde, difteri antitoksinler ve antibiyotiklerle başarılı bir şekilde yönetilir. Aşılama difteriyi tamamen önleyebilir.

BERABER YAŞAMAK

Sağlık uzmanımı ne zaman görmeliyim?

Siz veya bir aile üyeniz difteriye maruz kaldıysa derhal sağlık uzmanınızı arayın. Difteri aşısı olup olmadığınızdan emin değilseniz hemen randevu alın.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Boğazımın arkası neden gri?

Boğazınızın arkasının gri olması difteri olduğunuz anlamına gelmez. Akut farenjit (boğaz ağrısı) ve bademcik iltihabı gibi diğer durumlar boğazınızın arkasında gri lekelere neden olabilir . Boğazınızın arkasında gri lekeler oluşursa, sağlık uzmanınızı arayın ve randevu alın. Nedeni belirleyebilir ve ihtiyaçlarınızı karşılamak için kişiselleştirilmiş bir tedavi planı tasarlayabilirler.

Bir not

Difteri, hemen tedavi edilmesi gereken ciddi, yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Henüz difteri aşısı olmadıysanız veya aşılarınızın güncel olduğundan emin değilseniz, hemen sağlık uzmanınızla bir randevu ayarlayın.


En çok Merak Edilen Makaleler


Referanslar

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *