‘Unutkanlığa İyi Gelen Doğal Besinler’. Hafızanızı güçlendirmenin doğal yollarını arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Zihinsel keskinliği artırmak ve unutkanlığı geride bırakmak için doğanın bize sunduğu mucizeleri keşfedin. Bu makalede, unutkanlığı yenmenin anahtarını doğal besinlerde bulacaksınız. Kendinizi daha keskin hissetmek ve zihinsel performansınızı artırmak için bu besinleri hemen deneyin.
Unutkanlığa İyi Gelen Doğal Besinler
Sağlıklı beslenme; diyabet, hipertansiyon, kalp hastalıkları, damar tıkanıklığı ve daha pek çok hastalığa yakalanma riskini azaltırken, beyin fonksiyonlarını da geliştirerek unutkanlığa iyi gelir ve hafızayı güçlendirir.
Örneğin, fazla miktarda doymuş yağ içeren yiyecekler kötü kolesterolün yükselmesine, damarlarda plakalar oluşmasına ve dolayısıyla beyne olan kan akışının azalmasına neden olabilir. Beyne giden kanın olması gerekenden az olması ise kan yoluyla taşınan oksijenin de azalmasına yol açar. Oksijen azlığı kısa sürede hafızanın zayıflamasına, ilerleyen durumlarda ise “vasküler demans”a neden olabilir.
“Unutkanlığa iyi gelen yiyecekler” beyne ve diğer organlara iyi geldiği bilinen, omega yağ asitleri, antioksidan, vitamin ve mineral bakımından zengin besinleri kapsamaktadır.
Unutkanlığa İyi Gelen Besinler
Yabanmersini
Yabanmersini üzerine yapılan araştırmalar, bu meyvenin beyni “oksidatif stres”e karşı koruyarak yaşa bağlı unutkanlığı geciktirdiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca düzenli olarak yabanmersini tüketmenin öğrenme kapasitesini arttırdığı ve motor becerileri geliştirdiği yönünde araştırma sonuçları bulunmaktadır. Hafızanızı güçlendirmek için günde bir avuç yabanmersini yiyebilirsiniz.
Derin Deniz Balıkları
Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin ton, somon gibi yağlı, derin deniz balıklarının unutkanlığa iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda iyi bir protein kaynağı olan bu balıklar genel sağlığın korunmasına da katkıda bulunur. Haftada 2-3 öğün balık tüketmek uzun dönemde hafızanızı korumaya yardımcı olacaktır.
Kuruyemişler
Yağ asitleri ve yaşla birlikte görülen bilişsel gerilemeyi yavaşlatan E vitamini bakımından zengin olan kabuklu yemiş ve tohumlar unutkanlıkla mücadele için önerilen besinler arasında yer almaktadır. Ceviz, fındık, kaju, badem, yer fıstığı, ay çekirdeği, susam, keten tohumu gibi yemişlerden birini her gün bir avuç yemek hafızanın korumasına katkıda bulunur.
Kepekli Tahıllar
Her organ gibi beynin de yeterli oksijen alabilmesi için düzenli kan akışına ihtiyacı vardır. Yulaf ezmesi, tam tahıllı ekmekler ve kahverengi pirinç gibi kepekli tahıllar, kötü kolesterolü düşürerek kan akışını olumsuz yönde etkileyen damar tıkanıklığına karşı koruma sağlar. Beyaz ekmeği tam buğday ekmeği veya kepekli ekmekle değiştirmek uzun dönemde hafızanın korunması için atılacak iyi bir adımdır.
Nar Suyu
Antioksidan bakımından zengin olan nar suyu, vücutta bulunan ve hücre yapısını bozan “serbest radikallere” karşı etkin koruma sağlar.
Portakal, Çilek, Greyfurt, Nar
Antioksidan etkisi bulunan bu meyveler, unutkanlığa iyi gelir ve beyin hücrelerini korur. Eğer nar suyu ekşi gelirse, yarı yarıya suyla karıştırarak içebilirsiniz.
Yeşil Çay
Yeşil çay, kahvenin yarısı kadar kafein içerir ve konsantrasyonu artırarak ruh halini yükseltir. Ayrıca antioksidan özellikleri ile beyni ve diğer organları korur. Yeşil çayın taze olarak demlenmesi önerilir; şişelenmiş yeşil çayın etkisi oldukça azdır ve içeriğindeki gıda kimyasalları zararlı olabilir. Demlendikten sonra sıcak veya soğuk olarak içebilirsiniz.
Koyu Çikolata
Siyah çikolata, antioksidan etkisi bulunan besinler arasında yer alır. Ayrıca içerdiği kafein ile konsantrasyonu artırır ve enerji verir. Olumlu etkilerinden faydalanmak için kakao içeren bitter çikolatalardan tüketmek önemlidir. Ancak çikolatanın fazla tüketimi zararlı olabilir; uzmanlar günde 10-15 gram çikolata yemenin yeterli olduğunu belirtmektedir.
Ispanak
Folik asit ve mineraller bakımından zengin olan ıspanak, hafızayı geliştirir ve unutkanlığı tersine çevirebilir. Folik asit, Alzheimer hastalığından korunmak ve yaşa bağlı unutkanlığın tedavisi için önerilen vitaminler arasında yer alır. 1 kase çiğ ıspanak günlük folik asit ihtiyacının yaklaşık yarısını karşılar.
Elma
Quercetin adlı bir antioksidan bakımından zengin olan elma, kırmızı soğan ve brokoli gibi besinler hafızayı geliştirmek için önerilir. Brokoli aynı zamanda folik asit için iyi bir kaynaktır.
Domates
Likopen, domateste bulunan güçlü bir antioksidandır ve özellikle demans gelişimine katkıda bulunan serbest radikallerin neden olduğu hücre tahribatına karşı koruma sağlar.
Diğer Öneriler
Bazı B vitaminleri (B6, B12 ve folik asit), Alzheimer hastalığı ile ilişkili olduğu bilinen kandaki “homosistein” seviyesinin düşürülmesine yardımcı olur. Hafif bilişsel bozukluğu bulunan hastalar üzerinde yapılan çalışmalarda bu vitaminlerin süreci tersine çevirebileceği yönünde sonuçlar elde edilmiştir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Unutkanlığa engel olmak ve hafızayı geliştirmek için yemeniz gereken gıdaların yanında yememeniz gerekenler de vardır. Örneğin, trans yağlar damar tıkanıklığı riskini arttırabilir ve metabolizmanın işlevlerini aksatabilir.
Ayrıca fazla şeker, damarların yıpranmasına ve proteinin gerektiği gibi işlenememesine neden olabilir. Hamburger, patates kızartması, pastane ürünleri, şekerli içecekler ve aşırı şekerli tatlıları olabildiğince az tüketmeye çalışın; bunları daha sağlıklı alternatifleri ile değiştirmeye çalışın.
İlgili Sağlık Makaleleri
- Ruhu Besleyen Doğal Antidepresanlar
- Sirkenin Gücü – Doğal Şifa Kaynağı
- Mekonyum Aspirasyon Sendromu
- Kolesterol Düşürücü İlaçlar
- HASTA VE YAKINLARININ SORUMLULUKLARI
- Sivilceye Ne İyi Gelir?
İlgili Sağlık Makaleleri
- Ketojenik Diyet Nedir (Keto Diyet)
- Ruhu Besleyen Doğal Antidepresanlar
- Bitkisel takviyeler
- Adaçayı Faydaları, Adaçayı Ne işe Yarar
- Detaylı Bir Bakışla Akupunktur: Nedir, Nasıl Yapılır ve Faydaları Nelerdir
- Hipnoterapi: Tanım, Faydalar ve Uygulama Alanları