Diyabet nedir, diyabet kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekeriniz çok yüksek olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kan şekeri ana enerji kaynağınızdır ve yediğiniz yiyeceklerden gelir.
Diyabet Nedir?
Diyabet nedir, kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekeriniz çok yüksek olduğunda ortaya çıkan bir hastalıktır. Kan şekeri ana enerji kaynağınızdır ve yediğiniz yiyeceklerden gelir.
İnsülin, bir hormon tarafından yapılan pankreas , hücrelerinize besin elde kimden glikoz yardımcı enerji için kullanılacak. Bazen vücudunuz yeterince veya hiç insülin yapmaz veya insülini iyi kullanmaz. Glikoz daha sonra kanınızda kalır ve hücrelerinize ulaşmaz.
Zamanla, kanınızda çok fazla glikoz olması sağlık sorunlarına neden olabilir . Diyabetin tedavisi olmasa da diyabetinizi yönetmek ve sağlıklı kalmak için adımlar atabilirsiniz .
Bazen insanlar diyabeti “bir şeker dokunuşu” veya “sınırda diyabet” olarak adlandırır. Bu terimler, birinin gerçekten diyabet hastası olmadığını veya daha az ciddi bir vakası olduğunu, ancak her diyabet vakasının ciddi olduğunu gösterir.
Farklı diyabet türleri nelerdir – Diyabet nedir?
En yaygın diyabet türleri tip 1 diyabet(nedir), tip 2 diyabet(nedir) ve gestasyonel diyabettir (Gestasyonel diyabet nedir?).
Tip 1 diyabet
Eğer varsa 1 diyabet tip , vücudunuz insülin yapmaz. Sizin bağışıklık sistemi saldırılar ve insülin yapmak pankreas hücreleri tahrip eder. Tip 1 diyabet her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen genellikle çocuklarda ve genç erişkinlerde teşhis edilir. Bu türden diyabetli kişilerin hayatta kalmak için her gün insülin alması gerekir.
Tip 2 Diyabet
Eğer varsa tip 2 diyabete , vücudunuz yapmak veya iyi kullanılması insülin etmez. Tip 2 diyabet her yaşta, hatta çocuklukta bile gelişebilir. Bununla birlikte, bu tip diyabet en sık orta yaşlı ve yaşlı kişilerde görülür. Tip 2 diyabetin en yaygın türüdür.
Gestasyonel diyabet
Gestasyonel diyabet , bazı kadınlarda hamile olduklarında gelişir. Çoğu zaman, bu tip şeker hastalığı bebek doğduktan sonra geçer. Bununla birlikte, gestasyonel diyabetiniz varsa, daha sonraki yaşamda tip 2 diyabet geliştirme şansınız daha yüksektir. Bazen hamilelik sırasında teşhis edilen diyabet aslında tip 2 diyabettir. (Gestasyonel diyabet nedir?)
Diğer diyabet türleri
Daha az yaygın olan türler, diyabetin kalıtsal bir formu olan monogenik diyabet (Monogenik Diyabet nedir?) ve kistik fibrozla ilişkili diyabet Harici bağlantıdır .
Şeker hastalığı ne kadar yaygındır?
2015 itibariyle, Amerika Birleşik Devletleri’nde 30,3 milyon kişi veya nüfusun yüzde 9,4’ü diyabet hastasıydı. 4 kişiden 1’inden fazlası hastalığı olduğunu bilmiyordu. Diyabet 65 yaş üstü her 4 kişiden 1’ini etkiler. Yetişkinlerdeki vakaların yaklaşık yüzde 90-95’i tip 2 diyabettir. 1
Kimlerin tip 2 diyabet geliştirmesi daha olasıdır?
45 yaşında veya daha büyükseniz, ailenizde diyabet öyküsü varsa veya fazla kiloluysanız, tip 2 diyabet geliştirme olasılığınız daha yüksektir. Fiziksel hareketsizlik, ırk ve yüksek tansiyon gibi bazı sağlık sorunları da tip 2 diyabet geliştirme şansınızı etkiler.
Ayrıca, prediyabetiniz varsa veya hamileyken gestasyonel diyabetiniz varsa, tip 2 diyabet geliştirme olasılığınız daha yüksektir . Tip 2 diyabet için risk faktörleri hakkında daha fazla bilgi edinin .
Diyabetli kişilerde hangi sağlık sorunları gelişebilir?
Zamanla, yüksek kan şekeri aşağıdaki gibi sorunlara yol açar:
- kalp hastalığı
- felç
- böbrek hastalığı
- göz problemleri
- diş hastalığı
- sinir hasarı
- ayak problemleri
Diyabetle ilgili bu sağlık sorunlarını geliştirme şansınızı azaltmak için adımlar atabilirsiniz .
Diyabet Belirtileri ve Nedenleri ?
Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?
Diyabet belirtileri şunları içerir:
- artan susuzluk ve idrara çıkma
- artan açlık
- tükenmişlik
- bulanık görme
- ayaklarda veya ellerde uyuşma veya karıncalanma
- iyileşmeyen yaralar
- açıklanamayan kilo kaybı
Tip 1 diyabet belirtileri birkaç hafta içinde hızla başlayabilir. Tip 2 diyabette semptomlar ise, genellikle yavaş gelişir, Bazen birkaç yıl boyunca o kadar hafif olabilir ki, onları fark etmeyebilirsiniz bile.
Tip 2 diyabetli birçok insanda hiçbir semptom görülmez. Bazı insanlar, bulanık görme veya kalp rahatsızlığı gibi diyabetle ilgili sağlık sorunları yaşayana kadar hastalığa sahip olduklarını anlamazlar .
Tip 1 diyabete ne sebep olur?
Tip 1 diyabet , vücudun enfeksiyonla savaşma sistemi olan bağışıklık sisteminizin pankreasın insülin üreten beta hücrelerine saldırması ve bunları yok etmesiyle ortaya çıkar . Bilim adamları, tip 1 diyabetin, hastalığı tetikleyebilecek genler ve virüsler gibi çevresel faktörlerden kaynaklandığını düşünüyor .
TrialNet External link gibi çalışmalar , tip 1 diyabetin nedenlerini ve hastalığı önlemenin veya yavaşlatmanın olası yollarını saptamak için çalışıyor.
Tip 2 diyabete ne sebep olur?
Diyabetin en yaygın şekli olan tip 2 diyabet , yaşam tarzı faktörleri ve genler dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanır.
Fazla kilo, obezite ve fiziksel hareketsizlik
Fiziksel olarak aktif değilseniz ve aşırı kilolu veya obezseniz , tip 2 diyabet geliştirme olasılığınız daha yüksektir . Fazla kilo bazen insülin direncine neden olur ve tip 2 diyabetli kişilerde sık görülür. Vücut yağının yeri de bir fark yaratır.
Fazla karın yağı, insülin direnci, tip 2 diyabet ve kalp ve kan damarı hastalığı ile bağlantılıdır . Kilonuzun sizi tip 2 diyabet riskine sokup sokmadığını görmek için bu Vücut Kitle İndeksi (BMI) çizelgelerine bakın .
İnsülin direnci
Tip 2 diyabet genellikle kas, karaciğer ve yağ hücrelerinin insülini iyi kullanmadığı bir durum olan insülin direnci ile başlar . Sonuç olarak, vücudunuzun glikozun hücrelere girmesine yardımcı olmak için daha fazla insüline ihtiyacı vardır . İlk başta, pankreas, artan talebi karşılamak için daha fazla insülin üretir. Zamanla pankreas yeterli insülin üretemez ve kan şekeri seviyeleri yükselir.
Genler ve aile öyküsü
Tip 1 diyabette olduğu gibi, belirli genler sizi tip 2 diyabet geliştirme olasılığınızı artırabilir. Ayrıca Hastalık ailelerde görülme eğilimindedir ve şu ırksal/etnik gruplarda daha sık görülür:
- Afrika kökenli Amerikalılar
- Alaska Yerlileri
- Kızıl derililer
- Asyalı Amerikalılar
- Hispanikler/Latinler
- Yerli Hawaiililer
- Pasifik Adalıları
Genler ayrıca bir kişinin aşırı kilolu veya obez olma eğilimini artırarak tip 2 diyabet riskini artırabilir.
Gestasyonel diyabete ne sebep olur?
Bilim adamları , Genellikle hamilelik sırasında gelişen bir diyabet türü olan gestasyonel diyabetin , genetik ve yaşam tarzı faktörlerinin yanı sıra hamilelikteki hormonal değişikliklerden kaynaklandığına inanıyor .
İnsülin direnci
Plasenta tarafından üretilen hormonlar , hamileliğin son dönemlerinde tüm kadınlarda görülen insülin direncine katkıda bulunur. Çoğu hamile kadın insülin direncinin üstesinden gelmek için yeterli insülin üretebilir, ancak bazıları üretemez. Gestasyonel diyabet, pankreas yeterli insülin üretemediğinde ortaya çıkar.
Tip 2 diyabette olduğu gibi, fazla kilo, gestasyonel diyabetle bağlantılıdır. Fazla kilolu veya obez olan kadınlar hamile kaldıklarında zaten insülin direncine sahip olabilirler. Hamilelik sırasında çok fazla kilo almak da bir faktör olabilir.
Genler ve aile öyküsü
Çoğu Ailede diyabet öyküsü olması, bir kadının gestasyonel diyabet geliştirme olasılığını artırır, bu da genlerin bir rol oynadığını düşündürür. Genler ayrıca bozukluğun neden Afrika kökenli Amerikalılarda, Amerika Yerlilerinde, Asyalılarda ve Hispaniklerde/Latinlerde daha sık görüldüğünü de açıklayabilir.
Şeker hastalığına başka ne sebep olabilir?
Genetik mutasyonlar , diğer hastalıklar, pankreasta hasar ve bazı ilaçlar da diyabete neden olabilir.
Genetik mutasyonlar
- Monogenik diyabet: (mono genetik diyabet nedir?) , tek bir gendeki mutasyonlar veya değişikliklerden kaynaklanır. Bu değişiklikler genellikle ailelerden geçer, ancak bazen gen mutasyonu kendi kendine olur. Bu gen mutasyonlarının çoğu, pankreasın daha az insülin üretmesini sağlayarak diyabete neden olur. Monogenik diyabetin en yaygın türleri yenidoğan diyabeti ve gençlerin olgunluk başlangıçlı diyabetidir (MODY). Yeni doğan diyabeti (yeni doğan diyabeti nedir?) yaşamın ilk 6 ayında ortaya çıkar. Doktorlar genellikle MODY’yi ergenlik veya erken yetişkinlik döneminde teşhis eder, ancak bazen hastalık yaşamın ilerleyen zamanlarına kadar teşhis edilmez.
- Kistik fibroz: , pankreasta yara izine neden olan kalın mukus üretir. Bu yara izi pankreasın yeterli insülin üretmesini engelleyebilir.
- Hemokromatoz: vücudun çok fazla demir depolamasına neden olur. Hastalık tedavi edilmezse, demir birikebilir ve pankreas ve diğer organlara zarar verebilir.
Hormonal hastalıklar
Bazı hormonal hastalıklar vücudun belirli hormonları çok fazla üretmesine neden olur, bu da bazen insülin direncine ve şeker hastalığına neden olur.
- Cushing sendromu , vücut genellikle “stres hormonu” olarak adlandırılan çok fazla kortizol ürettiğinde ortaya çıkar .
- Akromegali , vücut çok fazla büyüme hormonu ürettiğinde ortaya çıkar.
- Hipertiroidizm , tiroid bezi çok fazla tiroid hormonu ürettiğinde ortaya çıkar.
Pankreasın hasar görmesi veya çıkarılması
Pankreatit , pankreas kanseri ve travma, beta hücrelerine zarar verebilir veya onları daha az insülin üretebilir hale getirerek diyabetle sonuçlanabilir. Hasarlı pankreas çıkarılırsa, beta hücrelerinin kaybı nedeniyle diyabet ortaya çıkacaktır.
İlaçlar
Bazen bazı ilaçlar beta hücrelerine zarar verebilir veya insülinin çalışma şeklini bozabilir. Bunlar şunları içerir:
- niasin, bir tür B3 vitamini
- su hapları olarak da adlandırılan belirli diüretik türleri
- nöbet önleyici ilaçlar
- psikiyatrik ilaçlar
- insan immün yetmezlik virüsünü tedavi etmek için ilaçlar ( HIV )
- pentamidin, bir tür pnömoniyi tedavi etmek için kullanılan bir ilaç Harici bağlantı
- glukokortikoidler— romatoid artrit, astım, lupus ve ülseratif kolit gibi iltihaplı hastalıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar
- Vücudun nakledilen bir organı reddetmesini engellemeye yardımcı olmak için kullanılan reddetme önleyici ilaçlar
LDL (“kötü”) kolesterol seviyelerini düşüren ilaçlar olan statinler, diyabet geliştirme şansınızı biraz artırabilir. Bununla birlikte, statinler sizi kalp hastalığından ve felçten korumaya yardımcı olur. Bu nedenle, statin almanın güçlü yararları, diyabet geliştirme olasılığınızdan daha ağır basar.
Bu ilaçlardan herhangi birini alıyorsanız ve yan etkilerinden endişe ediyorsanız, doktorunuzla konuşun.
İlgili Sağlık Makaleleri
İnsülin Direnci ve Prediyabet
Monogenik Diyabet (NDM)
Gestasyonel Diyabet
Tip 1 diyabet nedir?
Tip 2 Diyabet Nedir?
Referanslar
İlgili Sağlık Makaleleri
- Kortizon Nedir ?
- Dışkıda ( Gaitada) Redüktan Madde Nedir ?
- Yaşlılık Nedir ? Nasıl Tanımlanır?
- Elektrokardiyogram EKG Nedir?
- Bebeğinizin Beslenme Gereçleri Lindos Doğal Bulaşık Sabunu İle Yıkansın
- Kemoterapi Nedir?