«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Safra Kesesi Çamuru

Safra Kesesi Çamuru

safra kesesi çamuru

safra Kesesi Çamuru, Safra kesesi tamamen boşalmazsa, safra kesesinde çok uzun süre kalmanın bir sonucu olarak safradaki parçacıklar – kolesterol veya kalsiyum tuzları gibi – kalınlaşabilir. Sonunda, genellikle safra kesesi çamuru olarak adlandırılan safra çamuru haline gelirler.

Safra Kesesi Çamuru

Safra çamuru nedir?

Safra kesesi, bağırsaklar ve karaciğer arasında bulunur. Karaciğerden gelen safrayı, sindirime yardımcı olmak için bağırsaklara bırakma zamanı gelene kadar depolar.

Safra kesesi tamamen boşalmazsa, safra kesesinde çok uzun süre kalmanın bir sonucu olarak safradaki parçacıklar – kolesterol veya kalsiyum tuzları gibi – kalınlaşabilir. Sonunda, genellikle safra kesesi çamuru olarak adlandırılan safra çamuru haline gelirler.

Safra çamurunun belirtileri nelerdir?

Safra kesesi çamuru olan bazı kişiler hiçbir belirti göstermez ve buna sahip olduklarını asla bilemezler. Diğerleri, iltihaplı bir safra kesesi veya safra kesesi taşları ile uyumlu semptomlar yaşayacaktır . Birincil semptom genellikle karın ağrısıdır, özellikle sağ üst tarafınızda kaburgaların altında. Bu ağrı yemekten kısa bir süre sonra artabilir.

Diğer semptomlar şunları içerebilir:

  • göğüs ağrısı
  • sağ omuz ağrısı
  • mide bulantısı ve kusma
  • kil gibi dışkı

Safra çamuruna ne sebep olur?

Safra kesesinde çok uzun süre kaldığında safra çamuru oluşur. Safra kesesinden gelen mukus, çamur oluşturmak için birleşerek kolesterol ve kalsiyum tuzları ile karışabilir.

Safra çamuru, özellikle sıkı bir diyet uyguluyorsanız, hamilelik sırasında daha yaygın görünüyor.

Safra kesesi çamuru yaygın bir sorun olmasa da, gelişme riski daha yüksek olan bazı insanlar vardır. Daha yüksek risk altındaki gruplar şunları içerir:

  • erkeklerden daha yüksek safra kesesi problemi olan kadınlar
  • Kızılderili kökenli insanlar
  • IV veya gıdaya başka bir alternatif yoluyla beslenme alan insanlar
  • kritik derecede hasta olan insanlar
  • diyabetli insanlar
  • çok kilolu olan ve çok hızlı kilo veren insanlar
  • organ nakli geçirmiş kişiler

Safra çamuru nasıl teşhis edilir?

Karın ağrısı yaşıyorsanız, doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve belirtilerinizi soracaktır. Daha sonra karnınızın farklı yerlerine baskı yaparak fizik muayene yapacaklar. Safra kesenizin ağrının kaynağı olabileceğinden şüphelenirlerse, muhtemelen safra taşlarını dikkate değer bir doğrulukla alabilen bir karın ultrasonu isteyeceklerdir.

Doktorunuz ultrasondan sonra size safra taşı veya safra kesesi çamuru teşhisi koyarsa, çamurun nedenini belirlemek için testler yapabilir. Bu muhtemelen kolesterol ve sodyum seviyenizi inceleyebilen bir kan testini içerecektir. Doktorunuz ayrıca karaciğerinizin düzgün çalıştığından emin olmak için kan testleri de yapabilir.

Bazen doktorlar, başka bir şey için sipariş edilen bir CT taramasının veya ultrasonun sonuçlarına bakarken tesadüfen safra kesesi çamurunuzu bulabilirler.

Safra kesesi çamuru komplikasyonlara neden olabilir mi?

Bazen safra çamuru herhangi bir belirtiye neden olmadan veya tedaviye ihtiyaç duymadan çözülür. Diğer durumlarda safra taşlarına yol açabilir. Safra taşları ağrılı olabilir ve üst karın ağrısına neden olabilir ve ameliyat gerektirebilir. Bazı durumlarda, bu safra taşları safra kanalında tıkanmaya neden olabilir. Bu tıbbi bir acil durumdur ve acil tedavi gerektirir.

Safra çamuru, kolesistit veya iltihaplı bir safra kesesine neden olabilir veya katkıda bulunabilir. Safra keseniz sık veya kronik ağrıya neden oluyorsa, doktorunuz muhtemelen safra kesenizin tamamen çıkarılmasını önerecektir.

Çok şiddetli vakalarda, iltihaplı bir safra kesesi, safra kesesinin duvarında erozyona neden olarak, safra kesesinin içeriğini karın boşluğuna sızdıran bir perforasyona neden olabilir. Bu en çok yaşlı erişkinlerde görülür.

Safra çamuru ayrıca akut pankreatite veya pankreas iltihabına neden olabilir . Bu, enzimlerin bağırsaklar yerine pankreasta aktif olmasına neden olarak iltihaplanmaya neden olabilir. Enflamasyon sistemik bir tepkiye neden olarak şoka ve hatta ölüme neden olabilir. Bu, safra kesesi çamuru veya safra taşları pankreas kanalını tıkadığında ortaya çıkabilir.

Safra kesesi çamuru nasıl tedavi edilir?

Safra çamurunuz herhangi bir belirtiye neden olmuyorsa, herhangi bir tedavi gerekmeyebilir. Altta yatan neden ortadan kalktığında, çamur genellikle kaybolur.

Doktorunuz, çamurun veya yol açabileceği safra taşlarının çözülmesine yardımcı olacak ilaçlar reçete edebilir.

Bazı durumlarda, çamur ağrıya, iltihaplanmaya veya safra taşlarına neden olduğunda, doktorunuz safra kesesinin tamamen çıkarılmasını önerebilir.

Safra kesesi çamuru tekrarlayan bir sorunsa, gelecekteki sorunları önlemek için yaşam tarzı değişiklikleri yapmanız gerekebilir. Düşük yağlı, düşük kolesterollü ve düşük sodyumlu bir diyet yiyerek gelecekte çamur geliştirme olasılığını azaltabilirsiniz.

Safra kesesi çamurunun görünümü nedir?

Safra çamuru olan birçok insan, özellikle sebebin sadece geçici olduğu durumlarda, sahip olduklarını asla bilemezler. Safra çamuru daha fazla komplikasyona yol açarsa veya kronik ağrıya neden olursa, doktorunuz safra kesesinin tamamen çıkarılmasını önerebilir. Safra çamuru, uzun bir süre boyunca yaşanmadığı veya semptomlara neden olmadığı sürece tipik olarak bir sorun değildir.

Safra çamurunu önlemek için, safra kesesi çamuru için şifali bitkiler ile tedavilerde mevcuttur. ayrıca sodyum, yağ ve kolesterol oranı düşük, sağlıklı, dengeli bir diyet yemeye çalışın.


İlgili Konular

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *