Dilin Beyazlama Sebebi ; Beyaz dil, dilinizin üst yüzeyinin bir kısmında veya tamamında beyaz bir kaplamanın oluştuğu bir semptomdur. Ayrıca ağız kokusu, kıllı bir dil ve tahrişle de karşılaşabilirsiniz. Beyaz dil çekici görünmese de genellikle zararsız ve geçicidir. Birkaç haftadan uzun sürerse veya ağrınız varsa veya yeme ve konuşmada sorun yaşıyorsanız bir sağlık uzmanına başvurun.
Dilin Beyazlama Sebebi
Genel Bakış
Beyaz dil nedir?
Beyaz bir dil, dilinizi kaplayan kalın beyaz bir filme sahip olmayı içerir . Kaplama dilinizin tüm yüzeyini, yalnızca arka kısmını kaplayabilir veya parça parça görünebilir. Beyaz bir dil endişe verici görünebilir, ancak bu genellikle dilinizde hapsolmuş bakterilerin, kalıntıların (yiyecek ve şeker gibi) veya ölü hücrelerin bir işaretidir.
Beyaz dil bazen siyah kıllı dil adı verilen farklı bir dil problemiyle birlikte ortaya çıkar . Siyah tüylü dilde yiyecek parçacıkları, ölü hücreler ve bakteriler dilinizin beyaz yerine koyu renkli ve tüylü görünmesine neden olur.
Beyaz dilin çeşitli nedenleri vardır ancak genellikle birkaç hafta içinde kaybolur. Bundan daha uzun sürerse veya yemek yeme veya konuşmada sorun yaşıyorsanız bir sağlık uzmanına başvurun.
Olası Nedenler
Dilim neden beyaz?
Dilinizin yüzeyindeki papilla adı verilen küçük şişliklerin arasına bakteriler ve yiyecekler sıkıştığında dilinizin üzerinde beyaz bir film görünebilir. Papillalarınız yükselir ve ağzınızda döküntülerin toplanması için geniş bir yüzey alanı oluşturulur.
Papilla şişebilir ve iltihaplanabilir. Bu birikim sıklıkla ağız kokusuna neden olur ve ağzınızda kötü bir tat bırakabilir.
Nedenleri şunları içerir:
- Kötü ağız hijyeni ( dilinizi düzenli olarak fırçalamamak, diş ipi kullanmamak veya kazımamak ).
- Sigara içmek, elektronik sigara içmek, tütünü daldırmak veya çiğnemek.
- Günde birden fazla alkollü içecek içmek (bu da dehidrasyona yol açar ).
- Takma diş takmak veya dilinize keskin nesnelerle zarar vermek.
- Antibiyotik almak (ağzınızda mantar enfeksiyonuna neden olabilirler).
- Meyve ve sebzelerin az olduğu (ve yumuşak yiyeceklerin fazla olduğu) bir diyet yemek.
- Ağzınızdan nefes almak .
- Tıbbi bir durumdan veya ilaç kullanımından (kas gevşeticiler ve bazı kanser tedavileri gibi) kaynaklanan ağız kuruluğu .
Beyaz dil, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli durumların belirtisidir:
- Coğrafi dil : Dilinizde beyaz kenarlı kızarıklık lekelerine neden olan bir durum. Egzama, sedef hastalığı, Tip 1 diyabet veya reaktif artritli kişilerde daha sık görülür.
- Lökoplaki : Ağzınızın içinde beyaz lekeler veya lekeler içeren bir durum. Tütün çiğnemek, aşırı sigara içmek ve alkol tüketimi potansiyel nedenlerdir.
- Oral liken planus : Yanaklarınızın iç kısmında, diş etlerinizde ve dilinizde beyaz lekelere neden olan kronik, iltihaplı bir ağız rahatsızlığıdır. Muhtemelen bağışıklık sisteminizdeki (vücudunuzun mikroplara karşı savunması)sorunlarla ilgilidir
- Oral pamukçuk : Candida mayasının (mantar) neden olduğu bir enfeksiyon. Candida normalde ağzınızda bulunsa daçok büyüdüğünde sorun haline gelir.
- Frengi :Beyaz dil de dahil olmak üzere birçok semptomu olan cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon (CYBE) .
Nadir de olsa beyaz dil bazen ağız kanserinin bir belirtisidir .
Bakım ve Tedavi
Beyaz dil nasıl tedavi edilir?
Genellikle beyaz dil tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde kaybolur. Ancak daha uzun sürerse ya da daha erken kurtulmak istiyorsanız tedavi olmak isteyebilirsiniz. Beyaz dilin tedavileri semptomlara ve nedenlere bağlı olarak değişir.
Dil döküntüsü
Genellikle döküntüler tedavi edilmeden iyileşir. Oral liken planus ile ilişkili çözülmeyen bir döküntü varsa, sağlık uzmanınız, yanma veya diş eti ağrısı gibi semptomları azaltmak için steroidli gargaralar (suda çözünmüş steroid hapları) ve steroid spreyler reçete edebilir.
Enfeksiyon
Ağızda pamukçuk gibi mantar enfeksiyonları için doktorunuz flukonazol (Diflucan®) veya nistatin (Nystop®) gibi mantar önleyici ilaçlar reçete edecektir .
Dilinizin beyazlamasına frengi neden oluyorsa bakterileri öldürmek için antibiyotiklere (penisilin) ihtiyacınız olacaktır.
Beyaz lekeler
Coğrafi dille ilişkili beyaz lekelerin kansere dönüşme riski yoktur. Tedavi öncelikle hoş olmayan semptomların yönetimini içerir. Örneğin ağrıya neden olan yiyecek ve içeceklerden uzak durabilirsiniz. Dilinize uygulanan antifungal tedaviler de semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir.
Bazen lökoplaki durumunda olduğu gibi yamaların kansere dönüşme riski varsa, sağlık uzmanınız bunları çıkaracaktır. Neşter, lazer veya (nadiren) kriyoterapi (sıvı nitrojenle dondurma) gibi başka bir yöntem kullanabilirler . Bu ameliyat dil hücrelerinizin kansere dönüşmemesini sağlamaya yardımcı olacaktır.
Beyaz dili tedavi etmek için evde ne yapabilirim?
Çoğu insan, iyi ağız hijyeni uygulayarak ve dehidrasyonu önlemek için bol miktarda sıvı içerek beyaz dilden kurtulabilir. Evde deneyebileceğiniz ipuçları şunlardır:
- Günde en az sekiz bardak su içmek.
- Dişlerinizi yumuşak bir diş fırçası kullanarak fırçalayın.
- Beyaz kaplamayı çıkarmak için dilinizi fırçalayın veya dil kazıyıcı kullanın.
- Hafif florürlü diş macunu ve gargara kullanmak .
- Sigara ve kalem gibi dilinizi toksinlere maruz bırakabilecek maddelerden kaçınmak.
- Baharatlı, tuzlu, asitli veya çok sıcak yiyecekler de dahil olmak üzere ağzınızı tahriş edebilecek yiyeceklerden kaçınmak.
Beyaz diliniz ağrıyorsa veya rahatsız oluyorsa reçetesiz (OTC) ağrı kesicileri alın.
Beyaz dili tedavi etmemenin olası komplikasyonları veya riskleri nelerdir?
Tedavi edilmezse dilinizi kaplayan bakteri ve pislikler diş eti hastalığına yol açabilir . Enfeksiyon vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Lökoplaki ile ilişkili beyaz lekeler sonunda ağız kanserine ilerleyebilir.
Beyaz dili nasıl önleyebilirim?
Bazen dilin beyazlamasını engelleyemezsiniz. Ancak iyi ağız hijyeni uygulayarak şansınızı azaltabilirsiniz. Her altı ayda bir diş hekiminizin muayenehanesinde kontrole gidin . Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalayın. Her gün diş ipi kullanın ve taze meyve ve sebzelerin iyi bir karışımıyla sağlıklı yiyecekler yiyin.
Doktorunuz size beyaz dil semptomlarınızın ciddi olduğunu söylerse, alkol veya tütünü bırakmayı (veya ikisini de daha az kullanmayı) düşünün. Diş hekiminiz veya Doktorunuzla düzenli takip ziyaretleri planlayın. Tutarlı bakım, beyaz lekenizin kansere dönüşmesini önlemeye yardımcı olabilir.
Doktoru Ne Zaman Aramalı?
Dilim beyazlarsa doktora görünmeli miyim?
Duruma göre değişir. Genellikle beyaz dil zararsız ve geçicidir. Fark ettiğiniz tek belirti beyaz dil ise, bekleyip geçip geçmediğini görmek için güvenli olabilirsiniz.
Beyaz diliniz birkaç hafta sonra normal rengine dönmezse , Doktorunuza veya dişçinize başvurun. Dilinizin ağrıması, kaşınması veya yemek yeme veya konuşmada zorluk yaşamanız durumunda da kontrole gitmelisiniz.
Doktorunuz bunu temizlemenize yardımcı olabilir. Veya daha ciddi bir durum olmadığından emin olmak için kontrol edebilirler. Ayrıca bağışıklık sisteminiz zayıfsa veya HIV ile birlikte bu belirtilere sahipseniz de randevu almalısınız .
Ek Ortak Sorular
Dil piercingleri dilin beyazlamasına neden olur mu?
Siz (veya ergenlik çağındaki çocuğunuz) yakın zamanda dil piercingi yaptırdıysanız, dilinizin üzerinde beyaz bir kaplama görebilirsiniz. Nistatin (Nystop) gibi antifungal gargara ile azaltabileceğiniz normal bakteri üremesidir. Ayrıca piercinginizin her iki yanında beyaz bir doku halkası fark edebilirsiniz, ancak bu, normalde dilinizin bir yaradan iyileşme şeklidir.
Dilin Beyazlama Sebebi hasta olduğunuz anlamına mı geliyor?
Şart değil. Çoğu zaman beyaz bir dil, ağız hijyeninize veya genel sağlığınıza odaklanmanız gerektiği anlamına gelir. Örneğin bu, dişlerinizi daha düzenli fırçalamanız ve diş ipi kullanmanız, tütün ve alkolden uzak durmanız gerektiği anlamına gelebilir.
Yine de Dilin Beyazlama Sebebi, bir maya veya bakteri enfeksiyonunun sinyali olabilir. Emin değilseniz sağlık uzmanınıza veya diş hekiminize başvurun.
Bir not
Ağız hijyeniniz önemlidir, bu nedenle herhangi bir sorunu erken tespit etmek için düzenli diş muayenesi yaptırın. Beyaz dil genellikle zararlı değildir ancak diliniz (veya sadece görünümü) sizi rahatsız ediyorsa veya ağrınız varsa diş hekiminize veya diş hekiminize başvurmalısınız. Bu şekilde sağlık risklerini erken tespit edebilir ve işler daha da kötüleşmeden sizi tedavi edebilirler.
Referanslar
- Abati S, Bramati C, Bondi S, ve diğerleri. Ağız Kanseri ve Ön Kanser: Erken Tanının Uygunluğu Üzerine Bir Anlatı İncelemesi
- Amerikan Oral Tıp Akademisi.
- Arnold DL, Krishnamurthy K. Liken Planus
- Merck Kılavuzu Profesyonel Versiyonu. Dilde Renk Değişikliği ve Diğer Değişiklikler
- ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Ağız, boğaz ve yemek borusunun Candida enfeksiyonları
İlgili Sağlık Makaleleri
- Transüretral Mesane Rezeksiyonu Nasıl Yapılır
- Uyuz Nedir?
- Solunum Alkalozu Nedir?
- Vestibüler Test Nedir?
- BULAŞICI HASTALIKLAR NEDİR ?
- SMA Nedir? / Spinal Müsküler Atrofi Hastalığı