«
  1. Anasayfa
  2. Güncel Hastalıklar
  3. Frontotemporal Demans Nedir ?

Frontotemporal Demans Nedir ?

Frontotemporal Demans

Frontotemporal Demans Nedir ; Frontotemporal demans (FTD) ilerleyici bir beyin hastalığıdır. Bu, zamanla beyninizin bazı bölümlerinin bozulmasına ve çalışmayı durdurmasına neden olduğu anlamına gelir. Beyninizde nereden başladığına bağlı olarak, bu durum davranışlarınızı veya konuşma ve başkalarını anlama yeteneğinizi etkiler. İyileştirilebilir veya tedavi edilebilir değildir, ancak bazı semptomlar tedavi edilebilir.

Frontotemporal Demans Nedir ?

Frontotemporal demans, beyninizin frontal ve temporal loblarının bozulmasını içeren bir grup hastalığı ifade eder. Bu alanlar kötüleştikçe, o bölümlerin kontrol ettiği yetenekleri kaybedersiniz. FTD’li kişiler genellikle davranışlarının kontrolünü veya konuşulan dili konuşma ve anlama becerilerini kaybederler.

Frontotemporal demans hastalığı
Frontotemporal demans, beyninizin bazı bölümlerinin bozulmasına ve küçülmesine neden olur.

FTD’li kişiler, üç yaygın semptom grubundan birine girebilir. Bunlardan ikisi birincil progresif afazinin (PPA) alt tipleridir . PPA dejeneratif bir beyin hastalığıdır. Adına rağmen, konuşma veya konuşulan dili anlama yeteneğinizi etkileyen inme gibi durumlardan durum/semptom afaziden çok farklıdır. Üç yaygın semptom grubu şunlardır:

  • Davranış değişkenli FTD (bvFTD).
  • Anlamsal değişken birincil ilerleyici afazi (svPPA).
  • Akıcı olmayan/agramatik birincil ilerleyici afazi (nfvPPA).

Ek olarak, FTD ile ilgili semptomlar şu durumlarda ortaya çıkabilir:

  • FTD–ALS. FTD, amyotrofik lateral skleroz (ALS) ile birlikte not edildiğinde .
  • Parkinson benzeri FTD sendromları. Progresif supranükleer felç (PSP) ve kortikobazal dejenerasyon ile birlikte Parkinson hastalığı .

Frontotemporal demans hastalığı Kimleri etkiler?

Frontotemporal demans yaşa bağlı bir durumdur, ancak beyninizi etkileyen yaşla ilgili çoğu durumdan daha erken gerçekleşir. Çoğu insan 50 ila 80 yaşları arasında FTD koşulları geliştirir ve ortalama başladığı yaş 58’dir.

Genel olarak, FTD’nin erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkilediği görülmektedir. Bununla birlikte, FTD kapsamındaki üç koşul, doğumda erkek olarak atanan kişileri ve doğumda kadın olarak atananları eşit şekilde etkilemez. Erkeklerin bvFTD ve svPPA geliştirme olasılığı daha yüksektir ve kadınların nfvPP ve kortikobazal dejenerasyon geliştirme olasılığı daha yüksektir. FTD aynı zamanda ailelerde görülebilen bir durumdur ve vakaların yaklaşık %40’ı ailesinde FTD öyküsü olan kişilerde görülür.

Bu durum ne kadar yaygındır?

FTD nadir görülen bir durumdur, ancak oldukça iyi bilinmesini sağlayacak kadar sık ​​görülür. Uzmanlar, her 100.000 kişiden 15 ila 22 kişinin başına geldiğini tahmin ediyor. Bu, dünya çapında 1,2 milyon ila 1,8 milyon insanın buna sahip olduğu anlamına gelir.

Bu durum vücudumu nasıl etkiler?

FTD, hastalığın erken ve orta evrelerinde beyninizin ön ve şakak loblarını etkiler. FTD bu lobları etkilediğinden, belirli yeteneklerinizi (aşağıda listelenmiştir) kaybedersiniz çünkü o bölgelerdeki nöronlar çalışmayı durdurur.

Alnınızın hemen arkasında bulunan ön lobunuz aşağıdakilerden sorumludur:

  • Hareket.
  • Planlama ve karar verme.
  • Yargı ve muhakeme.
  • Sosyal beceriler.
  • Konuşulan dil.
  • Neyin uygun neyin uygunsuz olduğunu bilmek.
  • Yaptıklarınız ve söyledikleriniz üzerinde özdenetim.

Temporal loblarınız beyninizin yanlarında, frontal lobunuzun hemen altında ve arkasındadır. Aşağıdakileri ele alır:

  • İşitme.
  • Konuşulan dili anlamak.
  • Hafıza.
  • Duygusal ifade ve işleme.

BELİRTİLER VE NEDENLER

Semptomlar neler?

FTD semptomları beynin etkilenen bölgelerine bağlıdır. Tek yumurta ikizleri arasında bile hiçbir beyin aynı değildir, dolayısıyla FTD herkesi farklı şekilde etkiler. Semptomların çoğu benzerdir, ancak genellikle farklı kombinasyonlarda ortaya çıkarlar veya az ya da çok şiddetli olabilirler.

bvFTD’nin belirtileri altı kategoriye ayrılır:

  • İnhibisyon kaybı.
  • ilgisizlik.
  • Empati kaybı.
  • Zorlayıcı davranışlar.
  • Diyet veya ağız merkezli davranışlardaki değişiklikler.
  • Yürütme işlevinin kaybı.

İnhibisyon kaybı

İnhibisyon, beyninizin size bir şeyi yapmamanızı söylemesidir. Frontal lob bozulması nedeniyle engellemelerinizi kaybetmek, aşağıdakilerden herhangi biri gibi görünebilir:

  • Söyledikleriniz için “filtre” kaybı . Bu olduğunda, incitici, kaba veya saldırgan şeyler söyleyebilirsin. Bazı insanlar için bu, büyük bir kişilik değişikliği gibi görünebilir.
  • Başkalarına saygı eksikliği . Bu genellikle insanlara çok yaklaşmayı (kişisel alanlarını görmezden gelmeyi) veya onlara istenmeyen şekillerde dokunmayı içerir. Uygunsuz cinsel yorumlar veya eylemler de yaygındır.
  • Dürtüsel eylemler ve davranışlar . Bunlar genellikle pervasızca kumar oynama veya para harcama gibi riskli davranışlardır. Hırsızlık gibi suç teşkil eden davranışlar da mümkündür.

ilgisizlik

Doktorlar genellikle ilgisizliği depresyonla karıştırırlar çünkü ikisinin birçok benzerliği vardır. Apati aşağıdaki gibi görünme eğilimindedir:

  • Motivasyon kaybı.
  • Sosyal izolasyon.
  • Kişisel bakım ve hijyende düşüş.

empati kaybı

Empati kaybı yaşayan kişiler (bazen “duygusal körelme” olarak da bilinir) başkalarının duygularını okumakta sorun yaşayabilir. Bu, soğuk, duygusuz veya umursamaz bir şekilde davranıyor gibi görünebilir.

Zorlayıcı davranışlar

FTD’si olan kişiler, genellikle bu durumu olmayan insanlardan belirgin şekilde farklı şekillerde davranırlar. Bazen davranış değişiklikleri küçüktür ve çok sınırlı şekillerde gerçekleşir. Diğerleri için, değişiklikler birden çok adımı veya katı bir rutini içerecek şekilde daha karmaşık olabilir. Bazı örnekler şunları içerir:

  • Tekrarlayan hareketler FTD’li kişiler genellikle ellerini çırpmak, ayaklarını yere vurmak, volta atmak gibi küçük ölçekli hareketleri tekrarlarlar.
  • Karmaşık veya ritüel benzeri davranışlar. Zorunlu olarak aynı filmleri izlemek, aynı kitapları okumak veya eşya toplamak. İstifleme ürünleri de bu kategoriye girer.
  • Konuşma tekrarı FTD’li bir kişi aynı sesleri, kelimeleri veya cümleleri tekrarlayabilir.

Diyet veya ağız merkezli davranışlardaki değişiklikler

FTD’li kişilerde genellikle “hiperoralite” olarak bilinen bir semptom vardır; bu, aşırı yemek yedikleri, yiyecek olmayan şeyleri yedikleri (bu, pika olarak bilinen bir durumdur) veya ağız merkezli kompulsif davranışlara sahip oldukları (sigara içmek veya ağızlarını kullanmak gibi) anlamına gelir. şeyleri bebeklerdeki normal keşfetme davranışına benzer bir şekilde hissedin).

Diğer yetenekleri kaybetmeden yürütme işlevinin kaybı

Yönetici işlevi, sorunları planlama ve çözme, düzenli kalma ve görevleri yerine getirmek için kendinizi motive etme becerinizdir. FTD’li kişiler yürütücü işlevlerle ilgili sorun yaşarlar, ancak gördüklerinizi işleme biçiminiz ve hafızanız gibi diğer yetenekler hastalığın sonraki aşamalarına kadar etkilenmez.

Birincil ilerleyici afazi

İkisi FTD ile olabilen üç ana PPA alt türü vardır:

  • Akıcı olmayan değişken (nfvPPA) . Bu tür dilbilgisi ve sözcük oluşturma ile ilgili sorunları içerir. Tek tek sözcükler ve basit cümleler anlaşılır, ancak karmaşık cümleler kafa karışıklığına neden olabilir.
  • Semantik değişken birincil ilerleyici afazi (svPPA). Bu tür, sözcükleri seçme ve anlama ile ilgili sorunları içerir. Buna sahip kişiler genellikle anlamsız şeyler söylerler veya diğer insanların söylediklerini anlayamazlar.

Frontotemporal bunamaya ne sebep olur?

FTD, önemli bir beyin hücresi türü olan nöronlar bozulduğunda meydana gelir. Bu genellikle vücudunuzun belirli proteinleri oluşturma biçiminde bir arıza olduğunda olur. Proteinlerin nasıl çalıştığının önemli bir kısmı şekilleridir. Doğru şekle sahip olmayan bir anahtarın kilidi açmayacağına veya dönmeyeceğine benzer şekilde, hücreleriniz doğru şekle sahip olmadıklarında proteinleri kullanamazlar. Hücreleriniz genellikle bu hatalı proteinleri parçalayamaz ve onlardan kurtulamaz.

Gidecek hiçbir yer olmadığından, bu şekilsiz proteinler birbirine karışabilir ve kümelenebilir. Zamanla, bu hatalı proteinler nöronlarınızın içinde ve çevresinde birikerek, hiç çalışmayana kadar bu hücrelere zarar verir. Uzmanlar yanlış katlanmış proteinleri FTD ve Pick hastalığı gibi ilgili durumlarla ilişkilendirdiler. Yanlış katlanmış proteinler, Alzheimer hastalığı gibi durumlarda da rol oynar .

Bu protein arızaları, belirli DNA mutasyonları ile olur. DNA, hücreleriniz için belirli bir işi nasıl yapacaklarını anlatan bir kullanım kılavuzu gibidir. Mutasyonlar, kılavuzdaki yazım hataları gibidir. Hücreleriniz kesinlikle DNA talimatlarını takip eder, bu nedenle küçük mutasyonlar bile sorunlara neden olabilir.

Bazı DNA mutasyonları ailelerde görülür, bu nedenle FTD vakalarının yaklaşık %40’ında ailede hastalık öyküsü bulunur. Mutasyonlar kendiliğinden de olabilir, yani mutasyonu siz geliştirdiniz ve onu ailenizden almadınız.

Sebep olmasalar da, diğer iki faktör FTD geliştirme riskini artırabilir. Birincisi, FTD geliştirme riskinizi üç kattan fazla artıran bir kafa travması geçmişine sahip olmaktır. Tiroid hastalığı da bağlantılıdır ve FTD’nin gelişme olasılığını 2,5 kat artırır.

Bulaşıcı mı?

FTD bulaşıcı değildir ve kişiden kişiye bulaştıramazsınız. Bununla birlikte, FTD ailelerde görülür, bu nedenle, FTD’si olan bir aile üyeniz (özellikle bir ebeveyn veya kardeş) varsa, onu geliştirme şansınız artar.

TEŞHİS VE TESTLER

Nasıl teşhis edilir?

Genellikle bir nörolog , tıbbi geçmişinize ve fiziksel ve nörolojik muayeneye dayalı olarak FTD’yi teşhis edebilir . Bazı laboratuvar testleri de mümkündür ve görüntüleme testleri önemlidir çünkü beyninizde bozulmanın meydana geldiği alanları gösterebilirler.

Nörolojik muayenelere ek olarak, sağlık uzmanları size sıklıkla nörobilişsel bir değerlendirme yaptırır. Bu testte görevler yapacak veya soruları cevaplayacaksınız. Testte nasıl yaptığınıza bağlı olarak, Doktorunuz beyninizin belirli bölgelerinde sorun olup olmadığını belirleyebilir, bu da FTD’niz olup olmadığını daraltmanıza (veya ekarte etmenize) yardımcı olabilir.

Bu durumu teşhis etmek için hangi testler yapılacak?

FTD için en olası testler şunları içerir:

  • Bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları .
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramaları .
  • Pozitron emisyon tomografisi (PET) taraması .
  • Lomber ponksiyon (spinal tap) .
  • Kan testleri.
  • Elektroensefalografi (daha az yaygın).

YÖNETİM VE TEDAVİ

Nasıl tedavi edilir ve tedavisi var mıdır?

FTD iyileştirilemez ve onu doğrudan tedavi etmenin bir yolu yoktur. Hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak da imkansızdır. Sağlık uzmanları bazı semptomları tedavi etmeyi önerebilir, ancak bu vakadan vakaya değişebilir. Sağlık uzmanınız, önerdikleri tedavileri – varsa – size söyleyecek en iyi kişidir.

Kendime nasıl bakarım veya FTD semptomlarını nasıl yönetirim?

FTD, kendi başınıza teşhis edebileceğiniz bir durum değildir. Bu nedenle, önce bir sağlık uzmanıyla konuşmadan semptomları yönetmeye çalışmamalısınız.

ÖNLEME

FTD’yi nasıl önleyebilirim veya geliştirme riskimi nasıl azaltabilirim?

FTD tahmin edilemez bir şekilde gerçekleşir, bu yüzden onu önlemenin bir yolu yoktur. Ancak, onu geliştirme riskinizi azaltmak mümkün olabilir.

FTD geliştirme riskinizi azaltmanın tek yolu kafa yaralanmalarından kaçınmaktır. Geçmişte kafa travması geçirmiş olmak, FTD geliştirme riskinizi üç kattan fazla artırır. Kafa yaralanmalarını önlemenin önemli bir yolu, gerektiğinde güvenlik ekipmanı kullanmaktır. Kasklar ve güvenlik kısıtlamaları (özellikle hareket halindeki araçlarda emniyet kemerleri) kafa yaralanmalarını önlemeye veya meydana gelmeleri durumunda ne kadar ciddi olduklarını azaltmaya yardımcı olabilir.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Bu duruma sahipsem ne bekleyebilirim?

FTD, dejeneratif bir beyin hastalığıdır. Bu, beyniniz üzerindeki etkilerin zamanla kötüleştiği anlamına gelir. Hafıza kaybı, genellikle hastalığın ileri evrelerine kadar bir sorun değildir, ancak diğer belirtiler ve etkiler olasıdır. Sahip olduğunuz FTD’nin türüne bağlı olarak, muhtemelen aşağıdakilerden birini kaybedersiniz:

  • Davranışınız üzerinde kontrol.
  • Konuşma yeteneği.
  • Konuştuklarında başkalarını anlama yeteneği.

FTD’li kişilerde genellikle anosognosia olarak bilinen bir problem de gelişir. Bu, “içgörü eksikliği” anlamına gelir ve beyninizin, tıbbi bir durumunuz olduğuna dair semptomları veya kanıtları nasıl işlediğiyle ilgili bir soruna neden olur. Bu, tıbbi bir durumunuz olduğunu söyleme ve bunun uzun vadede sizin için ne anlama geldiğini anlama yeteneğinizi kaybettiğiniz anlamına gelir.

Bu durum, eylemlerinizi kontrol etme veya iletişim kurma yeteneğinizi kademeli olarak etkilediğinden, buna sahip olan çoğu insan sonunda bağımsız yaşayamaz. Genellikle, bu duruma sahip kişiler, yetenekli bir hemşirelik tesisi veya uzun süreli bakım ortamı gibi, 7/24 nitelikli tıbbi bakıma ihtiyaç duyar.

FTD ne kadar sürer?

FTD kalıcı, yaşam boyu süren bir durumdur.

Bu durumun görünümü nedir?

FTD yavaş yavaş beyninizin daha fazla alanını etkiler ve bu alanların kontrol ettiği yetenekleri bozar. FTD teşhisi konduktan sonra bir kişinin ortalama yaşam beklentisi 7,5 yıldır.

FTD kendi başına ölümcül olmasa da genellikle ciddi ve hatta yaşamı tehdit eden başka sorunlara neden olur. FTD kötüleştikçe sıklıkla ortaya çıkan yaygın sorunlardan biri disfajidir (yutma güçlüğü) . Disfajiye sahip olmak yeme, içme ve konuşma ile ilgili sorunlara neden olur ve pnömoni veya solunum yetmezliği gelişme riskini artırır.

Kendim seçemezken isteklerimin yerine getirilmesini nasıl sağlayabilirim?

Herhangi bir türde frontotemporal bunama erken teşhisiniz varsa, sağlık uzmanınızla, ailenizle veya sevdiklerinizle ve sizin için önemli kararlar alması için güvendiğiniz herhangi biriyle konuşmak isteyebilirsiniz. Bu tartışmalar önemlidir, çünkü gelecekte kendiniz için bir seçim yapamazsanız bakıcıların isteklerinizi yerine getirmesini sağlamanıza yardımcı olabilirler.

Bu konuşmalar genellikle nahoş veya zor gelse de, onları daha sonra değil, daha erken yapmak, gelecek yıllarda kendiniz için ne istediğiniz konusunda kafa karışıklığını önlemeye yardımcı olabilir. Ayrıca sevdiklerinizin ne istediğinizi tahmin etmek zorunda kalmanın acı verici, zor durumuyla yüzleşmeyeceği anlamına gelir.

Bu konuşmalara ek olarak, isteklerinizi ve kararlarınızı da yazılı hale getirmelisiniz. Bu, yasal konularla bağlantılı belgelerin hazırlanmasını ve kendinize bakamazsanız veya bakımınız ya da iyiliğiniz için kararlar veremezseniz ne olacağını içerir . Birçok kişi bu belgeleri hazırlarken bir avukata danışmayı tercih eder. Ancak bunların birçoğu kendi başınıza hazırlayabileceğiniz şeylerdir (bölgenizdeki yasalara bağlı olarak bunları onaylamak için bir notere veya başka bir yetkiliye ihtiyacınız olabilir).

BİRLİKTE YAŞAMAK

Kendime nasıl bakarım?

FTD’ye sahip olmak, sonunda uzun süreli bakıma ihtiyaç duyacağınız anlamına gelir çünkü durum, kendinize bakma yeteneğinizi etkiler. Sağlık uzmanınız, bundan ne bekleyeceğiniz konusunda size daha fazla bilgi verebilir. Ayrıca sizi, size (veya bakıcıysanız sevdiklerinize) yardımcı olabilecek bakım seçenekleri ve hizmetlerine ilişkin kaynaklara yönlendirebilirler.

SIKÇA SORULAN SORULAR

Sevdiğim biri frontotemporal demans veya benzer bir durum belirtileri gösteriyorsa ne yapabilirim?

FTD’li kişiler genellikle içgörüden yoksundur, bu da semptomlarını veya durumlarını tanıyamadıkları anlamına gelir. Sorunu göremedikleri için genellikle tıbbi bakıma veya tedaviye ihtiyaçları olduğuna inanmazlar. Bu anlayış eksikliği, semptomları olan kişi ve sevdikleri için hayal kırıklığına veya korkuya yol açabilir.

Sevdiğiniz birinin FTD belirtileri veya ilgili bir durum gösterdiğini fark ederseniz, aşağıdakileri yaparak ona yardım etmeye çalışabilirsiniz:

  • Nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun . FTD’li kişiler, bunların ciddi bir beyin probleminin belirtileri olduğunun farkına varmadan semptomlar gösterebilir. Dinlemek ve yardım teklif etmek, bağlantıda hissetmelerine yardımcı olabilir ve onları bir sağlık uzmanına görünmeye teşvik edebilir.
  • Yardım edebilecek birini görmeleri için onları teşvik edin . Frontotemporal demans, tedavi edilemeyen veya tedavi edilemeyen bir durumdur, ancak semptomların bazıları tedavi edilebilir. Tedavi bazen bu duruma sahip bir kişinin yaşam kalitesini artırabilir veya sevdiklerinin ona bakmasını kolaylaştırabilir. Özel bakım, bu duruma sahip kişiler veya bakıcı olan sevdikleri için bazı engelleyici semptomlardan bir miktar rahatlama sağlayabilir.
  • Sakin olun ve olayları kişisel algılamayın . FTD’li kişiler genellikle davranışlarını veya söylediklerini kontrol edemezler. Bu, yanlış anlaşılmalara neden olabilir ve genellikle utanç verici veya inciticidir. Bununla birlikte, bunun tıbbi bir sorun olduğunu ve FTD’si olan bir kişinin kontrol edebileceği bir sorun olmadığını unutmamak önemlidir.
  • Yardım istemekten korkmayın. FTD’li birine bakmak, özellikle durum kötüleştikçe genellikle daha zor hale gelir. FTD’li birine bakıyorsanız, yardım veya kaynak istemekten çekinmeyin. Genellikle destek sistemleri ve hizmetleri mevcuttur. Bu kaynaklar ve hizmetler arasında yetişkin gündüz bakımı, dinlenme ve evde sağlık hemşireliği bakımı yer alır.
  • Uzun süreli bakım en iyi seçenek olabilir. FTD ile sevilen birine bakmak, tam zamanlı bir iş kadar zor olabilir ve çok çaba gerektirebilir. Ne yazık ki, herkesin FTD’li bir sevdiğine bakacak zamanı veya yeteneği yoktur. Bu, sevdiğiniz kişinin özel bir tesiste uzun vadeli, nitelikli bakıma ihtiyacı olup olmadığını düşünmenin önemli olduğu anlamına gelir. Bu, yapılması kolay bir seçim olmasa da, sevdiğiniz kişinin güvende, rahat ve her zaman onlarla ilgilenen nitelikli insanlara sahip olduğundan emin olmak için genellikle en iyi seçenektir.

Frontotemporal demansın aşamaları var mı?

Uzmanlar, Alzheimer hastalığı gibi diğer dejeneratif beyin durumları için numaralandırılmış aşamalar oluşturmuş olsa da, FTD için numaralandırılmış bir sistem yoktur. Bunun nedeni, FTD’nin farklı şekillerde ortaya çıkması ve her insanı farklı şekilde etkilemesidir.

FTD’nin yaşam beklentisi nedir?

FTD tanısı konulduktan sonra ortalama yaşam beklentisi 7,5 yıldır. Ancak durum daha hızlı veya daha yavaş ilerleyebilir. Hastalığın ilerleyişi ve olası zaman çizelgesi hakkında size daha fazla bilgi verecek en iyi kişi sağlık uzmanınızdır. Ayrıca, hastalık beklenenden daha hızlı veya daha yavaş ilerlerse, hastalığın seyri boyunca sizi bilgilendirebilirler.

FTD Alzheimer hastalığından daha mı kötü?

FTD ve Alzheimer hastalığı, bir kişinin hayatını ciddi şekilde etkileyebilen ve bozabilen durumlardır. Genel olarak FTD, insanları Alzheimer hastalığından daha genç yaşta etkiler. Ancak bir koşulun diğerinden daha iyi veya daha kötü olduğunu tanımlamanın bir yolu yoktur çünkü bu koşullar herkesi farklı şekilde etkiler.

Frontal lob demansının erken belirtileri nelerdir?

Frontotemporal demans ilk olarak frontal lobu etkilediğinde, bu durumun davranışsal varyantına neden olur. Bu durumun en erken belirtileri ve semptomları şunları içerir:

bvFTD’nin belirtileri altı kategoriye ayrılır:

  • İnhibisyon kaybı . Bu, bir kişinin kendini kontrol etmekte zorlandığı anlamına gelir. Bu, uygunsuz yorumlar yapmalarına veya sosyal olarak kabul edilemez şekillerde davranmalarına yol açabilir.
  • ilgisizlik _ Bu genellikle ilgi veya motivasyon eksikliğine neden olur. Bu genellikle depresyona benzer (veya onunla karıştırılır).
  • Empati kaybı . Bu, bir kişinin diğer insanların duygularını okumakta güçlük çektiği veya başkalarının duygularını umursamıyormuş gibi davrandığı anlamına gelir.
  • Zorlayıcı davranışlar . Bu genellikle kontrol edemedikleri tekrarlayan hareketler veya davranışlar anlamına gelir.
  • Diyet veya ağız merkezli davranışlardaki değişiklikler . Bu genellikle FTD’li kişilerin aşırı yemek yemesine veya yiyecek olmayan şeyleri yemesine neden olur. Ayrıca, bebeklerin etraflarındaki nesneleri keşfederken yaptıklarına benzer şekilde, ağızlarına bir şeyler koyabilirler.
  • Yürütme işlevinin kaybı . Bu, bir kişinin planlama, görevleri yerine getirme veya belirli şeyleri yapmak için kendini motive etme konusunda sorun yaşamasına neden olur.

Sağlıklı Türkiye’ den Bir not

Frontotemporal demans, sonunda kişinin davranışlarını kontrol etme veya konuşma ve onlarla konuşan diğer kişileri anlama yeteneğini etkileyen uzun vadeli bir durumdur. Zamanla, sonunda bir kişinin düşünme, kendine bakma ve bağımsız yaşama yeteneğini bozar. Etkilerinin ne kadar şiddetli olduğu nedeniyle, bu duruma sahip kişiler, dileklerini veya bakımlarıyla ilgili talimatlarını mümkün olan en kısa sürede yazılı hale getirmeyi düşünebilir.

Ne yazık ki, bu durum iyileştirilemez ve standart bir tedavisi yoktur. Bazen semptomları tedavi etmek mümkündür, ancak bu kişiden kişiye değişir. Sonunda, bu duruma sahip çoğu insan, yetenekli sağlık uzmanlarından 7/24 bakıma ihtiyaç duyar.

Kaynaklar:

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *