Tip 1 diyabetli çoğu insanda, vücudun normalde enfeksiyonla savaşan bağışıklık sistemi , pankreasta insülin üreten hücrelere saldırır ve onları yok eder. Sonuç olarak, pankreasınız insülin üretmeyi durdurur.
Tip 1 Diyabet
Tip 1 diyabet nedir?
Diyabet, kan şekeri olarak da adlandırılan kan şekeriniz çok yüksek olduğunda ortaya çıkar. Kan şekeri ana enerji kaynağınızdır ve esas olarak yediğiniz yiyeceklerden gelir. İnsülin , bir hormon tarafından yapılan pankreas , enerji için kullanılmak üzere hücrelerinize kan içerisinde olsun glikoz yardımcı olur. Başka bir hormon olan glukagon , kan şekerini kontrol etmek için insülin ile birlikte çalışır.
Tip 1 diyabetli çoğu insanda, vücudun normalde enfeksiyonla savaşan bağışıklık sistemi , pankreasta insülin üreten hücrelere saldırır ve onları yok eder. Sonuç olarak, pankreasınız insülin üretmeyi durdurur.
İnsülin olmadan glikoz hücrelerinize giremez ve kan şekeriniz normalin üzerine çıkar. Tip 1 diyabetli kişilerin hayatta kalmak için her gün insülin alması gerekir.
Kimlerin tip 1 diyabet geliştirme olasılığı daha yüksektir?
Tip 1 diyabet, her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen, tipik olarak çocuklarda ve genç erişkinlerde görülür. Hastalığı olan bir ebeveyn veya kardeşe sahip olmak, tip 1 diyabet geliştirme şansınızı artırabilir. Amerika Birleşik Devletleri’nde, diyabetli kişilerin yaklaşık 5 yüzde 1 yazın var 1
Tip 1 diyabetin belirtileri nelerdir?
Tip 1 diyabetin semptomları ciddidir ve genellikle birkaç gün ila haftalar içinde hızlı bir şekilde ortaya çıkar. Belirtiler şunları içerebilir
- artan susuzluk ve idrara çıkma
- artan açlık
- bulanık görme
- tükenmişlik
- açıklanamayan kilo kaybı
Bazen tip 1 diyabetin ilk belirtileri, diyabetik ketoasidoz (DKA)adı verilen yaşamı tehdit eden bir durumun belirtileridir . DKA’nın bazı semptomları şunları içerir:
- meyveli kokan nefes
- kuru veya kızarmış cilt
- mide bulantısı veya kusma
- karın ağrısı
- nefes almada zorluk
- dikkat etme veya kafa karışıklığı hissetme sorunu
DKA ciddi ve tehlikelidir. Sizde veya çocuğunuzda DKA belirtileri varsa hemen sağlık uzmanınıza başvurun veya en yakın hastanenin acil servisine gidin.
Tip 1 diyabete ne sebep olur?
Uzmanlar, tip 1 diyabetin, hastalığı tetikleyebilecek virüsler gibi çevredeki genler ve faktörlerden kaynaklandığını düşünüyor . Araştırmacılar, TrialNet External link gibi çalışmalar aracılığıyla tip 1 diyabetin nedenlerini saptamak için çalışıyorlar .
Sağlık uzmanları tip 1 diyabeti nasıl teşhis eder?
Doktorlar, kesin diyabet semptomları gözlemler ise, Hastalarını tip 1 diyabet için test ederler. Sağlık uzmanları, tip 1 diyabeti teşhis etmek için en sık rastgele plazma glukozu (RPG) testini kullanır. Bu kan testi, kan şekeri seviyenizi zaman içinde tek bir noktada ölçer. Bazen sağlık uzmanları, birinin ne kadar süredir yüksek kan şekerine sahip olduğunu öğrenmek için A1C kan testini de kullanır .
Bu testler diyabetiniz olduğunu doğrulasa da, diyabetinizin türünü belirleyemez. Tedavi diyabetin tipine bağlıdır, bu nedenle tip 1 mi yoksa tip 2 diyabet mi olduğunuzu bilmek önemlidir.
Diyabetinizin tip 1 olup olmadığını öğrenmek için sağlık uzmanınız kanınızı belirli otoantikorlar için test edebilir. Otoantikorlar, sağlıklı dokularınıza ve hücrelerinize yanlışlıkla saldıran antikorlardır . Bazı otoantikor tiplerinin varlığı tip 1 diyabette sık görülürken tip 2 diyabette görülmez.
Tip 1 diyabet ailelerde de görülebildiğinden, sağlık uzmanınız aile üyelerinizi otoantikorlar için test edebilir. Ayrıca sunar, 1 diyabet TrialNet, uluslararası bir araştırma ağı yazın aile üyelerine otoantikor testleri External link hastalığı teşhisi insanların. Otoantikorların varlığı, diyabet semptomları olmasa bile, aile üyesinin tip 1 diyabet geliştirme olasılığının daha yüksek olduğu anlamına gelir.
Tip 1 diyabetli bir erkek veya kız kardeşiniz, çocuğunuz veya ebeveyniniz varsa, bir otoantikor testi yaptırmak isteyebilirsiniz. Ayrıca kuzeni, teyzesi, amcası, yeğeni, yeğeni, büyükanne ve büyükbabası veya üvey kardeşi olan 20 yaş ve altı kişiler de test yaptırmak isteyebilir.
Tip 1 diyabetimi tedavi etmek için hangi ilaçlara ihtiyacım var?
Tip 1 diyabetiniz varsa, vücudunuz artık bu hormonu üretmediği için insülin almalısınız. Farklı insülin türleri farklı hızlarda çalışmaya başlar ve her birinin etkileri farklı bir süre sürer. Birden fazla tür kullanmanız gerekebilir. Yaygın seçenekler arasında bir iğne ve şırınga , insülin kalemi veya insülin pompası bulunur .
Kan şekeri hedeflerine tek başına insülinle ulaşmakta güçlük çeken bazı kişilerin, pramlintide gibi insülinle çalışan başka bir diyabet ilacı alması gerekebilir . Enjeksiyonla verilen pramlintid, yemekten sonra kan şekeri düzeylerinin çok yükselmesini önlemeye yardımcı olur.
Bununla birlikte, tip 1 diyabetli az sayıda insan pramlintid alır, yakın zamanda tip 1 diyabetli kişilerde insülin ve glukagon ile birlikte pramlintidin kullanımını test etmek için büyük bir araştırma çalışmasını finanse etti.
Başka bir diyabet ilacı olan metformin, almanız gereken insülin miktarını azaltmaya yardımcı olabilir, ancak bunu doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Araştırmacılar ayrıca tip 1 diyabetli kişilerin insülinle birlikte alabilecekleri diğer diyabet haplarını da inceliyorlar.
İnsülin alırsanız ancak dozunuzu yiyecek veya fiziksel aktivitenizle eşleştirmezseniz hipoglisemi veya düşük kan şekeri oluşabilir. Şiddetli hipoglisemi tehlikeli olabilir ve hemen tedavi edilmesi gerekir. Hipoglisemi ve nasıl önleneceği veya tedavi edileceği hakkında daha fazla bilgi edinin .
Tip 1 diyabeti başka nasıl yönetebilirim?
İnsülin ve kullandığınız diğer ilaçlarla birlikte her gün kendinize dikkat ederek diyabetinizi yönetebilirsiniz . Diyabet yemek planınızı takip etmek, fiziksel olarak aktif olmak ve kan şekerinizi sık sık kontrol etmek, kendinize bakmanın yollarından bazılarıdır.
Sizin için çalışan bir diyabet bakım planı oluşturmak için sağlık ekibinizle birlikte çalışın. Eğer varsa diyabetli bir gebelik planlayan , hedef aralığındaki kan glikoz seviyelerini elde etmeye çalışmak önce hamile.
Tip 1 diyabetim için başka tedavi seçeneklerim var mı?
Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü (NIDDK), “yapay pankreas” teknolojisinin geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır. Yapay bir pankreas, manuel kan şekeri testinin ve insülin iğnelerinin kullanımının yerini alıyor.
Tek bir sistem, günün her saati kan şekeri seviyelerini izler ve otomatik olarak insülin veya insülin ve glukagon kombinasyonu sağlar. Sistem, örneğin ebeveynler veya sağlık personeli tarafından uzaktan da izlenebilir.
ABD Gıda ve İlaç Dairesi, hibrit kapalı döngü sistemi adı verilen bir tür yapay pankreas sistemini onayladı. Bu sistem , sürekli bir glikoz monitörü aracılığıyla, gündüz ve gece boyunca, her 5 dakikada bir glikoz seviyenizi test eder, ve size otomatik olarak, doğru miktarda bazal insülini , ayrı bir insülin pompası aracılığıyla verir.
Pompanın yemek zamanlarında veya bir düzeltme dozuna ihtiyacınız olduğunda, verdiği insülin miktarını manuel olarak ayarlamanız gerekir. Ayrıca günde birkaç kez bir glikoz ölçer ile kanınızı test etmeniz gerekecektir. Bu sistemin sizin için uygun olup olmadığı konusunda sağlık uzmanınızla konuşun.
Yapay bir pankreas sistemi
Yapay pankreas sistemi, size doğru miktarda bazal insülin vermek için; sürekli bir glikoz monitörü, bir insülin pompası ve bir kontrol algoritması kullanır.
Sürekli glikoz monitörü, kontrol algoritması adı verilen bir yazılım programı aracılığıyla bilgi gönderir. Glikoz seviyenize bağlı olarak, algoritma insülin pompasına ne kadar insülin ileteceğini söyler. Yazılım programı, pompaya veya cep telefonu veya bilgisayar gibi başka bir cihaza kurulabilir.
NIDDK, tip 1 diyabetli kişilere yardımcı olmak için, farklı türlerde yapay pankreas cihazları ile ilgili birkaç önemli çalışmayı finanse etmiştir . Cihazlar ayrıca tip 2 diyabetli ve gestasyonel diyabetli (Gestasyonel diyabet nedir) kişilere de yardımcı olabilir.
NIDDK; tip 1 diyabet için deneysel bir tedavi olan, pankreas adacık transplantasyonu araştırmalarını desteklemektedir . Pankreas adacıkları, pankreasta insülin üreten hücre kümeleridir. Tip 1 diyabet bu hücrelere saldırır. Pankreas adacık nakli, yok edilen adacıkları insülin yapan ve salgılayan yenileriyle değiştirir. Bu prosedür, organ bağışçısının pankreasından alınan adacıkların, tip 1 diyabetli kişiye aktarılmasıdır.
Tip 1 diyabetli kişilerde hangi sağlık sorunları gelişebilir?
Zamanla, yüksek kan şekeri aşağıdaki gibi sorunlara yol açar:
- kalp hastalığı
- felç
- böbrek hastalığı
- göz problemleri
- diş hastalığı
- sinir hasarı
- ayak problemleri
- depresyon
- uyku apnesi (nedir)
Tip 1 diyabetiniz varsa, kan şekerinizi, tansiyonunuzu ve kolesterolünüzü yöneterek ve kişisel bakım planınızı takip ederek diyabetin sağlık sorunlarının önlenmesine veya geciktirilmesine yardımcı olabilirsiniz .
Tip 1 diyabet geliştirme şansımı azaltabilir miyim?
Şu anda tip 1 diyabet önlenemiyor. Bununla birlikte, TrialNet gibi çalışmalar aracılığıyla araştırmacılar, hastalığı önlemenin veya yavaşlatmanın olası yollarını belirlemeye çalışıyorlar.
İlgili Konular
Diyabet Nedir?
Tip 2 Diyabet Nedir?
İnsülin Direnci ve Prediyabet
Monogenik Diyabet (NDM)
Referanslar
İlginizi Çekecek Makaleler
- Ertesi Günü Hapı Nedir?
- Saç Ekimi Fiyatları
- Zerdeçal (Kurkuminin) 12 Faydası
- Gestasyonel Diyabet
- Kolesterol Düşürücü İlaçlar
- Strattera İlacı Ne işe Yarar