Uyuzun Belirtileri Nelerdir, Uyuz derinin altına girerek küçük kırmızı yumrular ve şiddetli kaşıntı oluşturan akarların (küçük böcekler) neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Durum kremler ve antiparazit ilaçlarla tedavi edilebilir.
Uyuzun Belirtileri Nelerdir
GENEL BAKIŞ
Uyuz nedir?
Uyuz, derinin altına girerek küçük kırmızı yumrular ve şiddetli kaşıntı oluşturan akarların (küçük böcekler) neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Akarlar, özellikle yakın yaşam alanlarını paylaşan insanlar arasında insandan insana kolayca yayılır.
Bir aile üyesinde uyuz varsa, diğer aile üyeleri ve yakın temaslılar aynı anda kontrol edilmeli ve tedavi edilmelidir.
Akarlar cildin kıvrımlarında ve dar çatlaklarında yaşar. Yaygın akar siteleri şunları içerir:
- Parmaklar ve ayak parmakları arasında katlanır.
- Bileklerde bükülür.
- Kemer çizgisinin etrafındaki alan.
- Dizlerde bükülür.
- Tırnakların altında.
- Uyluklarda kıvrımlar.
- Yüzüklerin, saat bantlarının ve bileziklerin altında.
- Cinsel organlarda kıvrımlar.
- Meme uçlarının etrafındaki alan (kadınlarda).
Uyuz nasıl geçer? Uyuz Nasıl bulaşır? Kimler uyuz olur?
Herkes uyuz olabilir. Kötü hijyen uyuza yol açmaz. Uyuza yakalanma olasılığı daha yüksek olan kişiler şunlardır:
- Yakın, kalabalık koşullarda yaşayan insanlar.
- Bebekler ve çocuklar. (Çocuklar anneleri, ebeveynleri, arkadaşları, aile üyeleri ve sınıf arkadaşları da dahil olmak üzere başkalarıyla çok yakın, fiziksel temas kurarlar.)
- Yaşlılar, özellikle huzurevlerinde yaşayanlar.
- Uyuz olduklarının farkında olmayan insanlara bakan sağlık çalışanları.
BELIRTILERI VE NEDENLERI
Uyuzun belirtileri nelerdir?
Uyuzun belirtileri şunları içerir:
- Yoğun kaşıntı.
- Isırık veya sivilce gibi görünen küçük kırmızı yumruların deri döküntüsü . (Bunlar haftalar veya aylar boyunca yavaş yavaş yayılır.)
- Uyku kaybına neden olan yoğun bir kaşıntı.
- Kaşınma sonucu bazen enfekte olan şişlikler.
Uyuzlu çocukların vücutlarının her yerinde kaşıntı olabilir ve geceleri kaşıntı nedeniyle uykusuzluktan huysuz veya yorgun olabilir.
Bir kişiye semptom göstermeden önce dört ila altı hafta boyunca uyuz bulaşabilir. Uyuz taramasından geçirilmiş olsanız bile, maruz kaldığınızı düşündüğünüzden veya herhangi bir semptom ortaya çıktıktan sonra altı haftaya kadar tekrar kontrol edilmeniz önemlidir.
Vajinada uyuz belirtileri
Uyuz, ciltte kaşıntıya neden olan ve enfekte olan bir cilt parazitinden kaynaklanan bir deri hastalığıdır. Ancak vajinada uyuz enfeksiyonu oldukça nadir bir durumdur.
Vajinada kaşıntı ve rahatsızlık gibi belirtiler yaşanıyorsa, bunun altında yatan nedenin uyuz olup olmadığını teyit etmek için mutlaka bir sağlık uzmanına başvurulması önemlidir.
Vajinada uyuz enfeksiyonunun belirtileri şunlar olabilir:
- Vajinal Kaşıntı: En sık görülen belirti, vajinada şiddetli kaşıntıdır. Bu kaşıntı genellikle geceleyin artabilir.
- Dış Genital Bölgede Kızarıklık: Uyuz enfeksiyonu, dış genital bölgede kızarıklık ve tahrişe neden olabilir.
- Cinsel İlişki Sırasında Ağrı: Uyuz nedeniyle vajinal dokularda tahriş olduğunda cinsel ilişki sırasında ağrı ve rahatsızlık yaşanabilir.
Eğer vajinada kaşıntı ve rahatsızlık yaşıyorsanız, kesin bir teşhis ve uygun tedavi için bir jinekoloğa veya cilt uzmanına görünmeniz önemlidir. Bu tür belirtiler birçok farklı cilt veya enfeksiyon hastalığının işareti olabilir, bu yüzden profesyonel bir değerlendirme almak en doğrusudur.
Doktorunuz, uygun teşhisi koymak ve uygun tedaviyi reçete etmek için sizinle detaylı bir muayene yapacak ve gerekli testleri isteyebilir. Unutmayın, kendi kendinize teşhis koymak veya ilaçlar almak her zaman doğru sonuçlar vermez ve sağlığınızı riske atabilir.
TEŞHIS VE TESTLER
Ben veya çocuğumda uyuz olup olmadığını nasıl bilebilirim?
Doktorunuzu ziyaret edin. Çoğu uyuz vakası sadece cilde yakından bakarak doğrulanabilir. Sağlık uzmanınız ayrıca döküntüye mineral yağ uygulayabilir ve küçük bir deri örneği almak için bir neşter kullanabilir. Numune bir mikroskop altına yerleştirilir ve akarlar ve akar yumurtaları açısından incelenir.
Uyuz böceği Nasıl olur? görebilir miyim?
Akar çok küçüktür, yaklaşık bir iğne ucu büyüklüğündedir ve görülmesi çok zordur. Beyaz ila kremsi beyaz renktedir. Büyütüldüğünde sekiz bacağı ve yuvarlak gövdesi görülür.
YÖNETIM VE TEDAVI
Uyuz nasıl tedavi edilir?
Uyuz, permetrin adı verilen bir ilaç içeren bir kremle tedavi edilir. Bu krem, sağlık uzmanınız tarafından sipariş edilmelidir.
Krem, eller, avuç içi ve ayak tabanları dahil olmak üzere başın altındaki tüm vücuda uygulanır. Uyuzlu çocuklarda kremin saç derisine uygulanması gerekebilir. Kremi uygulamadan önce cildin temiz, serin ve kuru olduğundan emin olun.
Permetrin kremi, sekiz ila 14 saat boyunca ciltte bırakılır ve ardından yıkanır. (Krem en sık gece uygulanır ve sabah yıkanır.)
Ivermektin, uyuz tedavisi için başka bir seçenektir. Bu, tek bir dozda verilen parazit önleyici bir haptır, ardından bir ila iki hafta sonra ikinci bir doz verilir. Ivermektin hamile veya emzikli kadınlar veya 35 pounddan (15 kg) az olan çocuklar tarafından kullanılmamalıdır.
Kaşıntıyı gidermek için ağızdan alınan ilaçlar ve kremler olan antihistaminikler de istenebilir. Mevcut olan herhangi bir enfeksiyon da tedavi edilecektir.
En etkili uyuz ilacı
Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar, parazitin neden olduğu enfeksiyonun etkili bir şekilde tedavi edilmesi için önemlidir. Uyuz tedavisinde yaygın olarak kullanılan iki ana ilaç grubu vardır: permetrin ve ivermektin.
- Permetrin: Permetrin, uyuz tedavisinde sıklıkla kullanılan ve etkili olduğu kanıtlanmış bir topikal (cilt üzerine uygulanan) ilaçtır. Bu ilaç, uyuz böceklerini ve yumurtalarını öldürmek için kullanılır. Cilt üzerine ince bir tabaka halinde sürülür ve belirli süreler boyunca etkili olması sağlanır. Tedavi genellikle bir hafta sonra tekrarlanır.
- İvermektin: İvermektin, uyuz tedavisinde başka bir seçenektir. Bu ilaç, genellikle vücut ağırlığına göre dozajı belirlenen bir ağızdan alınan tablet formundadır. Doktorunuz, uyuz enfeksiyonunun şiddetine ve diğer faktörlere bağlı olarak uygun dozu belirleyecektir.
Uyuz tedavisi sadece enfekte olan kişi için değil, aynı zamanda enfekte olan diğer aile üyeleri ve yakın temas içinde olduğu kişiler için de önemlidir. Tedavi edilmemiş uyuz enfeksiyonları, enfeksiyonun yayılmasına ve tekrarlamasına neden olabilir.
Unutulmaması gereken önemli bir nokta, uyuz tedavisinin, kesin bir teşhis ve uygun ilaçların sağlık uzmanı tarafından belirlenmesi ile yapılması gerektiğidir. Uyuz benzeri belirtileri olan bir durumda, kendi kendinize ilaç kullanmaktan kaçınmalı ve bir sağlık profesyoneline danışmalısınız.
Kendi kendinize teşhis ve tedavi yapmak, yanlış sonuçlara ve sağlık risklerine yol açabilir.
Uyuz hastalığı kaç günde geçer?
Akarlar ne kadar sürede öldürülür?
Akarlar bir tedaviden sonra öldürülür. Enfeksiyon geçmediği veya geri gelmediği sürece tedavinin tekrarlanmasına gerek yoktur.
Kaşıntı ne kadar sürede durur?
Akarlar öldürülmüş olsa bile kaşıntının kaybolması iki ila dört hafta sürebilir.
Döküntü ne kadar sürede geçer?
Ciltteki kırmızı şişlikler tedaviden sonraki dört hafta içinde kaybolmalıdır.
ÖNLEME
Uyuz yayılmasını nasıl önleyebilirim?
Uyuz yayılmasını şu şekilde önleyebilirsiniz:
- Yatak çarşaflarını, havluları ve giysileri sıcak suda yıkayın ve makinede kurutun.
- Aile üyelerinin ve enfekte kişiyle yakın temasta bulunan diğer kişilerin uyuz kontrolü yaptırdığından emin olun.
GÖRÜNÜM / PROGNOZ
Çocuğumda uyuz varsa, okula ne kadar sürede dönebilirler?
Çocuğunuz tedaviden sonraki gün okula dönebilir.
Bir kişi birden fazla uyuz olabilir mi?
Evet. Enfekte bir kişiyle yakın temas kurduğunuz her an uyuz kapabilirsiniz.
En çok Merak Edilen Makaleler
- Uyuz Nedir?
- Vajinal Mantar ve Maya Enfeksiyonları
- Vajinit Nedir?(Yeni sekmede açılır)
- Anal Kaşıntı (Pruritis Ani) Belirtileri
- Çocuklarda Alerji Nedir ?
- Vajinit Nedir?
- El Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir?
Kaynaklar:
- Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri. Uyuz Sık Sorulan Sorular (SSS)
- Gilson RL, Basit H, Soman-Faulkner K. Uyuz (Sarcoptes Scabiei)
İlginizi Çekecek Makaleler
- su çiçeği Hastalığı
- Bebeklerde ve çocuklarda Skolyoz Belirtileri
- Vasküler Bunama Nedir ?
- Stereotaktik Radyocerrahi Nedir
- Periferik Vasküler Hastalık Nedir? Tüm Cevaplar
- Tenisçi Dirseği (Lateral Epikondilit)