Ampütasyon ameliyatı nedir, bir uzuv veya ekstremitenin tamamını veya bir kısmını çıkarmak için yapılan ameliyattır. Şiddetli bir yaralanma veya enfeksiyon geçirdiyseniz veya periferik arter hastalığı (PAD) gibi bir sağlık durumunuz varsa, ampütasyona ihtiyacınız olabilir.
Ampütasyon Ameliyatı Nedir ?
Ampütasyon ameliyatı, bir uzuv veya ekstremitenin tamamını veya bir kısmını çıkarmak için yapılan ameliyattır. Şiddetli bir yaralanma veya enfeksiyon geçirdiyseniz veya periferik arter hastalığı (PAD) gibi bir sağlık durumunuz varsa, ampütasyona ihtiyacınız olabilir. Amputasyondan sonra birçok insan sağlıklı, aktif bir yaşam tarzı yaşar, ancak uzuvsuz yaşama alışmak zaman alabilir.
Ampütasyon Ameliyatı Nedir?
Amputasyon, bir uzvun veya ekstremitenin (dış uzuvların) tamamını veya bir kısmını çıkarmak için yapılan ameliyattır. Yaygın amputasyon türleri şunları içerir:
- Diz üstü amputasyon, uyluk, diz, incik, ayak ve ayak parmaklarının bir kısmının çıkarılması.
- Diz altı ampütasyon, alt bacak, ayak ve ayak parmaklarının çıkarılması.
- Kol amputasyonu.
- El amputasyonu.
- Parmak amputasyonu.
- Ayak amputasyonu, ayağın bir kısmının çıkarılması.
- Ayak parmağı amputasyonu.
Amputasyon Ameliyatı neden yapılır?
Bir enfeksiyonun uzuvlarınıza yayılmasını önlemek ve ağrıyı kontrol etmek için ampütasyon ameliyatı gerekli olabilir. Amputasyonun en yaygın nedeni iyileşmeyen bir yaradır. Çoğu zaman bu, o uzuvya yeterli kan akışının olmamasından kaynaklanabilir.
Ezilme yaralanması gibi ciddi bir yaralanmadan sonra, cerrah uzvunuzu iyileştiremezse ampütasyon gerekebilir.
Aşağıdaki durumlarda da amputasyona ihtiyacınız olabilir:
- Uzuvda kanserli tümörler.
- donma .
- Gangren (doku ölümü).
- Nöroma veya sinir dokusunun kalınlaşması.
- Periferik arter hastalığı (PAD) veya arterlerin tıkanması.
- Bir araba kazası gibi ciddi yaralanmalar.
- İyileşmeyen veya enfekte yaralara veya doku ölümüne yol açan diyabet .
Periferik arter hastalığı (PAD) nasıl amputasyon ihtiyacına yol açar?
PAD, kalbinizden uzuvlarınıza kan taşıyan kan damarlarına, atardamarlara zarar verir. Bu hasar zayıf dolaşıma (kan akışı) yol açabilir.
Yeterli kan akışı olmadan, hücreleriniz hayatta kalmak veya bir yarayı iyileştirmek için ihtiyaç duydukları oksijeni ve diğer besinleri alamazlar. Sonuç olarak, dokunuz ölebilir. Ölen doku enfeksiyona daha yatkındır.
Tedavi olmadan, bu enfeksiyonlar sepsise yol açabilir . Bu şiddetli enfeksiyon vücuda yayılır. Organ yetmezliğine ve ölüme neden olabilir.
PROSEDÜR DETAYLARI
Amputasyondan önce ne olur?
Cerrahınız, amputasyon ameliyatına nasıl hazırlanacağınız konusunda özel talimatlar verecektir. Büyük olasılıkla, operasyondan en az altı saat önce aç kalmanız gerekecektir. Cerrahınız, ameliyatınızın sabahı almak için ilaçlar reçete edebilir.
Ameliyattan önce anestezi alacaksınız (acı hissetmemeniz için ilaç). Çoğu zaman, Doktorlar genel veya spinal anestezi kullanır. Genel anestezi, ameliyat sırasında uykuda kalmanızı sağlar. Spinal anestezi sizi belden veya bacaktan aşağı uyuşturur.
Ampütasyon ameliyatı sırasında ne olur?
Amputasyon cerrahisinde, cerrahınız tüm hastalıklı dokuları çıkarır. Ekibiniz mümkün olduğu kadar sağlıklı dokuyu sağlam tutacaktır. Doktorunuz, iyileştikten sonra sizi en iyi işleve hazırlayan bir ameliyat planlayacaktır. Varsa, protez (yapay yedek uzuv) için planlar içerir.
İşlem sırasında cerrahınız:
- Hasarlı dokuyu ve ezilmiş kemiği çıkarır.
- Herhangi bir düzensiz kemiği pürüzsüzleştirir.
- Kanamayı önlemek için kan damarlarını kapatır.
- Kasları, istenirse kütüğün (uzuvun ucu) protez bir uzuv ile donatılabileceği şekilde şekillendirir.
- Yaranın üzerine steril bir pansuman (bandaj) yerleştirir.
Cerrahınız kütüğü hemen kapatmak için dikiş veya zımba kullanabilir. Veya cerrahınız yaranızın boşalması için birkaç gün bekleyebilir.
Amputasyondan sonra ne olur?
Amputasyondan sonra, birkaç gün hastanede kalmanız gerekecektir. Bazı insanlar bir veya iki hafta kadar kalır.
Cerrahi ekibiniz iyileşmenizi ve ilerlemenizi takip edecektir. Rahatsızlığı gidermek için ağrı kesici ilaçlar veya enfeksiyonu önlemek için antibiyotik alabilirsiniz . Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün içinde bir fizyoterapistle çalışmaya başlayacaksınız.
Birçok hasta amputasyondan sonra bir süre rehabilitasyon merkezine gider. Bu, işleri olabildiğince bağımsız bir şekilde yapmayı öğrenebilmeniz içindir.
Yapay bir kol veya bacağa ihtiyacım olacak mı?
Kol veya bacak amputasyonundan sonra protez uzuv adayı olabilirsiniz. Protez uzuvlar, doğal uzuvların hareketlerini taklit eder, ancak ilk başta kullanımı garip gelebilir. Bir fizyoterapist size yapay uzva alışmanıza yardımcı olacak egzersizler öğretir.
Tipik olarak, bir protez takılması, ameliyattan yaklaşık altı ila sekiz hafta sonra ve kesi tamamen iyileştiğinde gerçekleşir. Protezinizi teslim aldığınızda, aşağıdakileri nasıl yapacağınız da dahil olmak üzere, onu kullanmanın temellerini öğreneceksiniz:
- Protezi takın.
- Protezi çıkarın.
- Protez uzuv ile yürüyün ve hareket edin.
- Protez ve güdük derisinin bakımı.
Ya protez yaptırmak istemezsem veya alamazsam?
Ampütasyonun türüne, genel sağlığınıza ve tercihlerinize bağlı olarak protez yaptıramayabilirsiniz. Sağlık ekibiniz, doğal uzvunuz olmadan nasıl hareket edeceğiniz ve işlev göreceğiniz konusunda eğitim verecektir.
Baston veya yürüteç gibi bir yürüme yardımcısı kullanmayı seçebilirsiniz. Ayrıca bir amputasyondan sonra günlük aktivitelere nasıl katılacağınızı öğrenmek için bir fizyoterapist veya ergoterapist ile birlikte çalışacaksınız.
RISKLER / FAYDALAR
Amputasyon ameliyatı avantajları nelerdir?
Amputasyon ameliyatı, enfeksiyonunuzun uzuv veya vücudunuzun diğer bölümlerine ilerlemesini durdurur. Başka seçenek olmadığında ağrıyı kontrol etmeye de yardımcı olabilir.
Birçok insan ameliyattan sonra protez bir uzvuna sahiptir. Günümüzün protezleri hafif ve son derece işlevseldir. Onlarla, uzuv kaybından sonra hala aktif bir yaşam tarzı yaşayabilirsiniz.
Amputasyon ameliyatı riskleri veya komplikasyonları nelerdir?
Herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, ampütasyon bazı riskler taşır. Komplikasyonlar şunları içerebilir:
- Kanama.
- Şişlik ( Ödem ).
- Enfeksiyon.
- Yaralar.
- Kas Güçsüzlüğü.
- Ağrı.
Hayalet uzuv ağrısı nedir?
Hayalet Uzuv ağrısı, Amputasyon cerrahisinin en sık görülen komplikasyonu fantom uzuv ağrısıdır . Hayalet ağrı, uzuvunuz artık orada olmasa bile kütüğünüzdeki sinirler beyne ağrı sinyalleri gönderdiğinde ortaya çıkar.
Hayalet uzuv ağrısı genellikle zamanla geçer. Fizik tedavi rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olabilir.
KURTARMA
Amputasyon sonrası iyileşme süresi nedir?
Bir amputasyondan sonra iyileşme süreniz aşağıdakilere bağlı olarak değişecektir:
- Kestiğin uzuv.
- Ameliyatınızın karmaşıklığı.
- Protez uzuv kullanıp kullanmadığınızı.
Genel olarak, ameliyattan yaklaşık iki ay sonra protez uzvunuzu kullanmayı öğrenmeye başlayacaksınız. Bu öğrenme süreci iki ila altı ay sürebilir.
Daha aktif hale geldikçe, doğal uzvunuz olmadan hareket etmeyi ve çalışmayı öğrenmenin uzun bir süreç olabileceğini unutmayın. Ortaya çıkan sorunları yönetmek için Doktorunuzla iletişim halinde kalın.
DOKTORU NE ZAMAN ARAMALIYIZ?
Doktoru ne zaman görmeliyim?
İyileşmeniz boyunca, sağlık ekibinizin farklı üyelerine ulaşmanız gerekebilir. Arayın:
- Vucudunuzda yaralar veya yaralar gibi enfeksiyon belirtileri fark ederseniz, cerrahınızla görüşün.
- Hareketle ilgili sertlik veya zorluk yaşıyorsanız fizyoterapist .
- Protez uzmanı (protez uzuv uzmanı), yapay uzvunuz sürtünüyorsa, çimdikliyorsa veya doğru şekilde uymuyorsa.
- Ruh sağlığı uzmanı , vücudunuzdaki değişiklikler anksiyete veya depresyon gibi sorunlara neden oluyorsa .
Bir not
Ciddi bir yaralanma, enfeksiyon veya hastalık nedeniyle ampütasyona ihtiyacınız olabilir. Amputasyon ameliyatından sonra, doğal uzvunuz olmadan hareket etmeye alışmanız biraz zaman alacaktır. Güç, denge ve hareketlilik oluşturmak için fizik tedavi egzersizleri uygulamanız gerekecek.
Kol veya bacak ampütasyonunuz varsa, protez uzuv kullanmak isteyebilirsiniz. Amputasyon cerrahisi hayat kurtarıcı bir prosedür olabilir. Ama aynı zamanda hayat değiştiren de olabilir. Doğal uzvunuz olmadan çalışmayı öğrenmenin hayal kırıklığına, depresyona veya diğer zihinsel sağlık sorunlarına yol açtığını görebilirsiniz.
Doktorunuzdan bir psikoloğa veya ruh sağlığı danışmanına sevk edilmesini isteyin. Amputasyondan sonra birçok insan dolu ve sağlıklı bir hayat yaşar.
İlgili Sağlık Makaleleri
Ses Değiştirme Operasyonu Tüm Detayları
Yanan Ayak Sendromu (Grierson-Gopalan Sendromu)
Trombolitik Tedavi Nedir ?
El Ayak ve Ağız Hastalığı Nedir?
Bademcik Taşı Neden Olur?
Kaynaklar
- Merck Kılavuzları. Uzuv Amputasyonundan Sonra Rehabilitasyon.
İlgili Sağlık Makaleleri
- Huntington Hastalığı Nedir
- Trakeostomi Aspirasyonu İşlem Basamakları
- Pnömoni ve Menenjit’e Neden Olan Enfeksiyon Etkenleri
- Moyamoya Hastalığı Tedavisi
- Konjonktivit Nedir (Pempe Göz Hastalığı)
- SMA Nedir? / Spinal Müsküler Atrofi Hastalığı