Vazovagal senkop nedir, vücudunuzun kan basıncını kontrol etme konusundaki normal yeteneği olması gerektiği gibi çalışmadığında ve bayılmanıza neden olduğunda meydana gelir. Vazovagal senkop, kontrol edemediğiniz nedenlerden dolayı otomatik olarak gerçekleşen en yaygın refleks senkop türüdür.
Vazovagal Senkop Nedir
Genel Bakış
Vazovagal senkop nedir?
Vazovagal senkop (“vay-so-vay-gal sin-co-pee” olarak telaffuz edilir) kan basıncınız ve kalp atış hızınız aniden düşerek bayılmanıza neden olduğunda meydana gelir.
Vazovagal senkop, kontrol edemediğiniz nedenlerden dolayı otomatik olarak gerçekleşen en yaygın refleks senkop türüdür. Bazen nörokardiyojenik senkop olarak da adlandırılır çünkü kalp, beyin veya her ikisini de içeren faktörlerden kaynaklanır.
Kimler vazovagal senkop riski altındadır?
Her 3 kişiden biri, hayatında en az bir kez vazovagal senkop yaşayacaktır ve bu, her yaş grubundan insanın başına gelebilir. 40 yaşın altındaki kişilerde vazovagal senkop, bayılma veya bayılma vakalarının yaklaşık %85’ine neden olur. Yaşlı yetişkinlerde bu vakaların yaklaşık yarısını oluşturur.
Parkinson hastalığı gibi otonom sinir sistemini etkileyen bozuklukları olan kişilerin vazovagal senkop geçirme olasılığı son derece düşüktür. Bunun nedeni, durumlarının sinir sistemlerinin normal fonksiyonlarını bozmasıdır.
Olası Nedenler
Vazovagal senkopun nedeni nedir?
Vazovagal senkop, etrafınızda olup biten bir şeye verilen refleks tepkidir, ancak refleks ya çok güçlüdür ya da yanlış zamanda meydana gelir. Bunların hepsi sinir sisteminizde başlıyor.
Sinir sisteminizin bir kısmı sizin düşünmenize gerek kalmadan çalışır. Buna otonom (auto-nom-ick) sinir sistemi denir ve iki ana alt sistemi vardır:
- Bu, “savaş ya da kaç” tepkinizi kontrol eder. Bu tamamen hız, refleksler, güç ve güvenliğinizi korumakla ilgilidir. Sempatik sinir sisteminiz aktif olduğunda kalp atış hızınız ve kan basıncınız yükselir ve hızlı harekete hazır olursunuz.
- Bu, “dinlen ve sindir” tepkinizi kontrol eder. Yemek yeme, sindirim ve diğer bedensel işlevler de dahil olmak üzere acil olmayan süreçlere odaklanır. Buna bazen “besle ve doğur” tepkisi de denir çünkü cinsel uyarılma sırasında da aktiftir. Bu sistemdeki en önemli sinirlerden biri, kalbinizi ve kan basıncınızı kontrol eden vagus siniridir.
Normal şartlarda bu iki sistem birbirini dengeler. Bu dengeleme eylemi vücudunuzun geliştirdiği refleksleri içerir. Bu refleksleri vücudunuzdaki farklı sistemlere “Eğer bu olursa, o zaman şunu yapmalısınız” diyen bir bilgisayar programı gibi düşünün.
Vagus siniriniz çok aktif hale gelirse, kalp atış hızınızın ve kan basıncınızın çok fazla veya çok hızlı (veya her ikisinin) düşmesine neden olabilir. Kan basıncınız çok fazla düşerse, bu durum vazovagal senkop “atağına” neden olur ve beyninize yeterli kan akışı olmadığı için bayılırsınız.
Vazovagal senkop geçirmek nasıl bir duygu ya da neye benziyor?
Vazovagal senkop çoğu zaman ayakta dururken veya otururken meydana gelir. Yatarken bunun gerçekleşmesi nadirdir. Kanınızın alınması gibi belirli tetikleyicilerde sık görülen bir durumdur.
Vazovagal senkoptan hemen önceki kısa bir süre, semptomların görülme olasılığının en yüksek olduğu yerde meydana gelebilir. Bu döneme prodrom adı verilir (“kubbe” kelimesiyle kafiyelidir) ve yaşlı erişkinlerde daha az görülür. Vazovagal senkopun prodromunu tanımak, yaralanmayı önlemeye yardımcı olmak için hayati bir araç olabilir.
Bir saldırıdan yaklaşık 30 ila 60 saniye önce meydana gelen yaygın semptomlar şunları içerir:
- Baş dönmesi, baş dönmesi veya mide bulantısı .
- Ani bir “ısı dalgası” veya sıcaklık hissi.
- Soluk cilt.
- Aniden gelen yorgunluk hissi.
- Esniyorum.
- Aşırı terleme
- Yavaş nabız.
Bir saldırı başladığında aşağıdakilerin gerçekleşmesi muhtemeldir:
- Bilinç kaybı ve yere düşme genellikle 15 saniyeyi geçmez.
- Gözler açık kalır ancak yukarıya doğru yuvarlanır ve kafanıza geri döner.
- Bazen nöbetle karıştırılabilecek seğirme hareketleri.
- Mesane kontrolünün kaybı.
- Solunumda kesinti yok (hayatı tehdit eden durumlarda meydana gelebilir).
Bir kez kendinize geldiğinizde, genellikle hızlı bir şekilde iyileşirsiniz (yaklaşık 20 ila 30 saniye içinde). Oryantasyon bozukluğu veya kafa karışıklığı ya olmaz ya da 30 saniyeden uzun sürmez. Aşağıdakiler de meydana gelebilir:
- Kaygı veya sinirlilik.
- Baş dönmesi.
- Baş ağrısı.
- Mide bulantısı.
- Soluk cilt.
- Terlemek.
- Banyoyu kullanma isteği.
- Özellikle ilk ataktan sonra 30 dakika içinde ayağa kalkarsanız başka bir senkop atağı.
Bu duruma neden olan yaygın tetikleyiciler
Vazovagal senkop neredeyse her zaman başınıza gelen veya çevrenizdeki bir olay tarafından tetiklenir. Yaygın tetikleyiciler şunları içerir:
- İğneler veya tıbbi aletler . Vazovagal senkop genellikle insanların kan alırken veya kan bağışlarken bayılmalarına neden olan durumdur. Bazı insanlar neşter gibi bazı tıbbi alet veya aletleri görünce de bayılıyorlar.
- Kan görmek . Kan görünce bayılma da vazovagal senkopun yaygın bir nedenidir.
- Stres, kaygı veya duygusal rahatsızlık. Güçlü duygular, özellikle de bunaltıcı olanlar, kişinin vazovagal senkoptan bayılmasına neden olabilir.
- Yorgunluk veya bitkinlik. Aşırı efor, hatta çok uzun süre ayakta durmak bile kişinin bayılmasına neden olabilir.
İki ana refleks senkop türü vazovagal senkopla benzerdir. Temel fark, nedenlerin tanımlanmasının daha kolay olmasıdır.
- Karotis sinüs sendromu . Bu durum 50 yaş üstü erkeklerde daha sık görülür. Bu refleks, boynunuza baskı uygulandığında bayılmanıza neden olur. Tıraş olurken, dar bir yaka takarken veya boynunuzu belli bir yöne çevirirken meydana gelebilir.
- Durumsal senkop . Bu grup, öngörülebilir olan ve belirli aktiviteler veya durumlar sırasında meydana gelen refleks senkopu içerir. Durumsal senkopun birkaç örneği idrar yaparken, bağırsak hareketi yaparken, öksürürken, yutkunurken veya yemekten sonra bayılmadır.
Bakım ve Tedavi
Beklenmedik bir şekilde bayılmanın ardından ne yapmalıyım?
Beklenmedik bir şekilde bayılırsanız hemen acil tıbbi yardım almalısınız. Ciddi veya yaşamı tehdit eden durumlar senkopa neden olabilir. Bayılmanıza daha ciddi bir durumun neden olup olmadığını belirlemek için bir sağlık uzmanı sizi hemen muayene etmelidir.
Bayılmanın ardından başınızı çarptığınızda (hafif de olsa) tıbbi yardım almanız da önemlidir. Kan inceltici ilaç kullanan kişiler, düşme sonrasında daima tıbbi yardım almalıdır çünkü iç kanama riski çok daha yüksektir.
Vazovagal senkop ne kadar ciddidir?
Vazovagal senkop neredeyse hiçbir zaman kendi başına yaşamı tehdit eden bir durum değildir. Çünkü vücudunuzun sahip olması gereken bir refleksten kaynaklanıyor. Refleks çok güçlü veya yanlış zamanda gerçekleşiyor.
Bununla birlikte, uyarı vermeden bayılmak, düşme nedeniyle veya o sırada ne yaptığınıza bağlı olarak yaralanmalara neden olabilir. Birçok ciddi veya yaşamı tehdit eden durumun da bayılmanıza neden olabileceğini unutmamak önemlidir. Bayılma geçmişiniz yoksa, neden bayıldığınızı öğrenmek veya daha ciddi bir sorunu dışlamak çok önemlidir.
Vazovagal senkop nasıl teşhis edilir?
Sağlık uzmanınız muhtemelen bayılmanıza neyin sebep olabileceği hakkında da sorular soracaktır. Sağlığınızda yakın zamanda meydana gelen değişiklikleri veya fark ettiğiniz olağandışı semptomları, hatta önemli görünmese bile, belirtmelisiniz. Bunlar, Doktorunuzun bayılmanıza neyin sebep olduğunu doğru bir şekilde teşhis etmesine yardımcı olabilir.
Sağlık uzmanınız aşağıdaki testleri de yapabilir:
- Kan testleri. Kanınızdaki demirin düşük olması (anemi) gibi bayılmaya neden olabilecek çeşitli durumlar kan testiyle tespit edilebilir.
- Elektrokardiyogram (EKG veya EKG) . Bu test kalbinizdeki elektriksel aktiviteyi ölçer. Kalp sorunu nedeniyle bayılıp bayılmadığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.
- Elektroensefalogram (EEG) . Bu test beyninizdeki elektriksel aktiviteyi ölçer. Bu, epilepsiden mi yoksa kalp probleminden kaynaklanan bir nöbet nedeniyle mi bayıldığınızı belirlemenize yardımcı olabilir.
- Eğimli masa testi . Bu test, daha sonra yukarı doğru eğilen bir masanın üzerine uzanmanızı sağlar. Vazovagal senkoplu hastalar bu test sırasında bayılabilir veya bayılmaya başlayabilir.
- Hemodinamik test . Bu test vücudunuza enjekte edilen bir madde olan bir izleyiciyi kullanır. Bu izleyici, gama kamera adı verilen özel bir röntgen türü üzerinde görülebilir ve sağlık uzmanınızın kanınızın nasıl dolaştığını görmesine olanak tanır. Bu, kanınızın düzgün şekilde dolaşmaması nedeniyle bayılmanıza neden olan sorunları tespit etmede özellikle yararlı olabilir.
Vazovagal senkop nedir, Vazovagal senkop nasıl tedavi edilir?
Vazovagal senkop geçiren çoğu insan kendi kendine iyileşir, ancak bazılarının IV sıvılara ihtiyacı olabilir (özellikle de susuz kalmışlarsa).
Kullanılabilecek diğer tedaviler şunları içerir:
- İlaçlar: Kalp ritmi bozuklukları veya kan basıncına yönelik bazı ilaçlar, vazovagal senkopu olan kişilere yardımcı olabilir.
- Pacing cihazları: Çok nadir durumlarda, vazovagal senkopu olan kişiler, kalp atışlarındaki duraklamalar nedeniyle bayılmalarını önlemeye yardımcı olabilecek bir kalp pili veya başka tür implante cihaza ihtiyaç duyabilir.
- Tetikleyici eğitim ve kaçınma: Vazovagal senkopunuza neyin sebep olduğunu bilmek, bu tetikleyiciden kaçınmanıza veya en azından buna hazır olmanıza yardımcı olabilir. Bu bilgi aynı zamanda bayılmadan önce harekete geçmenize de yardımcı olabilir ve bayılmayı tamamen önleyebilirsiniz.
Vazovagal senkopum için başka ne yapabilirim?
Vazovagal senkop geçiren birçok kişi, özellikle bir atağın semptomlarını tanımayı öğrendiklerinde, bunun yaşamları üzerindeki etkisini sınırlayabilir. Sağlık uzmanınız aşağıdakiler hakkında daha fazla bilgi edinmenize yardımcı olabilir:
Semptomları tanımak
Bir atak geçirmeden önce nasıl bir his olduğunu bilmek, düşmeniz durumunda yaralanmamanız için oturmanıza veya uzanmanıza olanak tanıyabilir.
Senkop önleyici teknikler
Bir saldırıyı gerçekleşmeden önce fark edebilirseniz, onu durdurabilirsiniz. Sağlık uzmanınız size kan basıncınızı bayılmamanız için yeterince yüksek tutacak teknikleri öğretebilir. Bunlar şunları içerir:
- Bir köpük veya lastik topun sıkılması. Yumruğunuzu bu şekilde sıkmak bilinçli kalmanıza yardımcı olabilir.
- Kol germe. Eldiven giyerken iki elinizi bir şey tutuyormuş gibi kıvırın. Daha sonra, bir eliniz avuç içi aşağı bakacak ve diğer eliniz avuç içi yukarı bakacak şekilde, kıvrılmış ellerinizi birbirine bağlayın. İyice kavradığınızda ellerinizi ayırmaya çalışın.
- Bacak geçişi. Oturacak bir yer bulamıyorsanız bu teknik kullanışlıdır. Ayakta dururken bir diziniz diğerinin arkasında olacak şekilde bacaklarınızı çaprazlayın. Dengenizi koruyabildiğinizden emin olun ve ardından bacaklarınızdaki, karnınızdaki ve kalçanızdaki kasları gerdiğinizden emin olun. Bu, vücudunuzdaki kanın daha yüksekte kalmasını sağlar ve bu da bayılmanızı önleyebilir.
Vazovagal senkop hiç geçer mi?
İnsanların yaşamları boyunca yalnızca bir kez vazovagal senkop yaşaması çok yaygındır. Bununla birlikte, belirli tetikleyicileri olan bazı kişiler, hayatlarının geri kalanında vazovagal senkop yaşayabilir. Tekrarlayan vazovagal senkop atakları yaşayan kişiler için, sağlık uzmanınız size bundan ne bekleyeceğiniz konusunda daha fazla bilgi verebilir.
Doktoru Ne Zaman Aramalı?
Vazovagal senkop nedir, ne zaman bir sağlık uzmanı tarafından tedavi edilmelidir?
Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse bir sağlık uzmanıyla konuşmalısınız:
- Daha önce hiç vazovagal senkop geçirip bayılmadıysanız.
- Daha önce hiç vazovagal senkop yaşamadıysanız ve neredeyse bayılmak üzere olduğunuz birkaç durum varsa.
- Vazovagal senkop tanısı aldıysanız ve atak belirtileriniz değişiyorsa veya ataklar sıklaşıyorsa.
Bir not
Vazovagal senkop hayatınızı bozabilir ve korku ve endişeye neden olabilir. Ancak sağlık uzmanınız size güvence verebilir ve ipuçları ve kaynaklar verebilir. Amaçları, durumunuza uyum sağlamanıza yardımcı olmaktır, böylece yaşamayı ve hayattan keyif almayı bırakmanıza gerek kalmaz.
İlgili Sağlık Makaleleri
- Beyaz Kan Hücreleri Taraması
- Antinükleer Antikor Testi Neden Yapılır?
- Epilepsi hastalarında Ketojenik Diyet (Keto Diyeti)
- Farenjit Nedir?
- Moyamoya Hastalığı Tedavisi
- ERCP Nedir? (Endoskopik Retrograd Kolanjiyopankreatografi )