«
  1. Anasayfa
  2. Bulaşıcı Hastalıklar
  3. Konjonktivit Nedir (Pempe Göz Hastalığı)

Konjonktivit Nedir (Pempe Göz Hastalığı)

Konjonktivit Nedir

Konjonktivit Nedir ?,Pempe göz hastalığı, göz kapağını kaplayan dokuların (konjonktiva) iltihaplanmasına neden olan yaygın bir göz enfeksiyonudur. Soğuk algınlığına veya COVID-19’a neden olan koronavirüsler gibi alerjenler, tahriş edici maddeler, bakteri ve virüslerden kaynaklanır. Tedavi özel nedene bağlıdır ve göz damlaları, merhemler, haplar, su basması ve rahatlık bakımını içerir.

Pembe Göz Hastalığı Nedir (Konjonktivit Nedir)

İçindekiler

GENEL BAKIŞ

(Pembe göz) konjonktivit nedir?

Pembe göz, göz kapağınızın iç yüzeyini ve gözünüzün dış kaplamasını kaplayan şeffaf doku olan konjonktivanın iltihaplanmasıdır (kızarıklık) . Bu doku göz kapağınızı ve göz kürenizi nemli tutmaya yardımcı olur. Virüslerden, bakterilerden, alerjenlerden ve diğer nedenlerden pembe göz alabilirsiniz.

Pembe gözün tıbbi adı konjonktivittir. Bir veya iki gözde pembe göz alabilirsiniz.

konjonktivit hastalığı Nedir?

Pembe gözlü bir gözde, beyaz kısım açık pembe ila kırmızımsı görünür ve göz kapaklarınız kabarık veya sarkıktır. Enfekte gözden sıvı (akıntı) geldiğini veya kirpiklerinizde ve göz kapaklarınızda kabuklanma görebilirsiniz.

pempe göz hastalığı nedir
Pembe göz neye benziyor? Gözünüzün beyazı açık pembe ila kırmızımsı olacak. Ayrıca gözünüzden şişlik, kabuklanma veya sıvı (akıntı) gelebilir.

Pembe göz ile arpacık arasındaki fark nedir?

Hem pembe göz hem de arpacık , kızarıklık, ışığa duyarlılık ve göz kapaklarınızda kabuklanma gibi bazı ortak semptomları paylaşır. Ancak bu iki koşul farklıdır ve farklı nedenleri vardır.

Arpacık, kirpiklerinizin kenarına yakın göz kapağınızın üzerinde veya içinde oluşan kırmızı, ağrılı bir yumrudur. Pembe göz, göz kapağınızın iç yüzeyinin ve gözünüzün dış kaplamasının iltihaplanmasıdır. Pembe göz, göz kapağınızda veya göz çevrenizde şişliklere neden olmaz.

Arpacık, göz kapağınızdaki yağ bezlerinde oluşan bir enfeksiyondan kaynaklanır. Pembe göze, arpaya neden olandan farklı virüsler, bakteriler, alerjenler ve diğer nedenler neden olur.

konjonktivit hastalığı ne kadar yaygındır?

Pembe göz, çocuklarda ve yetişkinlerde en sık görülen göz enfeksiyonlarından biridir. ABD’de her yıl yaklaşık 6 milyon pembe göz vakası var.

Konjonktivit Hastalığı Belirtileri Ve Nedenleri

Pembe göz hastalığı belirtileri nelerdir?

konjonktivit belirtileri şunları içerir:

  • Gözünüzün beyazında veya göz kapağınızın iç kısmında kızarıklık.
  • Artan yırtılma.
  • Özellikle uykudan sonra kirpiklerinizin üzerinde kabuk oluşturan kalın sarı akıntı.
  • Gözünüzden yeşil veya beyaz akıntı.
  • Bir veya iki gözde kumlu his.
  • Kaşıntılı gözler (özellikle alerjilerin neden olduğu pembe gözlerde).
  • Yanan gözler (özellikle kimyasalların ve tahriş edicilerin neden olduğu pembe gözlerde).
  • Bulanık görme.
  • Işığa karşı artan hassasiyet.
  • Şişmiş göz kapakları.

konjonktivit olduğunu nereden biliyorsun?

Yalnızca sağlık uzmanınız sizi kesin olarak teşhis edebilir. ancak aranması gereken ve pembe göz hastalığının özelliği olan birkaç semptom vardır. Gözünüzün beyazı açık pembe veya kırmızımsıysa, muhtemelen pembe gözünüz var ve:

  • Sürekli yırtılıyor.
  • Yeşil, sarı veya beyaz akıntısı vardır.
  • Kaşıntı.

Pembe göze ne sebep olur?

Pembe gözün pembe veya kırmızımsı rengi, gözünüzü kaplayan zardaki (konjonktiva) kan damarları iltihaplanarak onları daha görünür hale getirdiğinde ortaya çıkar. Enflamasyonun nedenleri şunlardır:

  • Virüsler. Virüsler pembe gözün en yaygın nedenidir. Soğuk algınlığı veya COVID-19 gibi koronavirüsler pembe göze neden olabilen virüsler arasındadır.
  • bakteri Bakteriyel konjonktivite neden olan yaygın bakteri türleri arasında Staphylococcus aureus, Haemophilus influenzae, Streptococcus pneumonia ve Pseudomonas aeruginosa bulunur .
  • alerjenler. Buna küfler, polen veya alerjiye neden olan diğer maddeler dahildir .
  • Tahriş edici maddeler. Buna şampuanlar, kozmetikler, kontakt lensler, kir, duman ve havuz kloru dahildir.
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE ). Bir virüs ( herpes simpleks ) veya bakteri ( bel soğukluğu veya klamidya ) CYBE’lere neden olabilir. CYBE’ler hem yetişkinlerde hem de yenidoğanlarda konjonktivite neden olabilir.
  • Gözünüzde yabancı bir cisim.
  • Bebeklerde tıkalı veya tam olarak açılmamış gözyaşı kanalları .
  • Otoimmün koşullar . Kendi bağışıklık sisteminizin aşırı tepki vermesine neden olan hastalıklar, pembe gözün nadir bir nedenidir.

Pembe göz (konjonktivit hastalığı ) bulaşıcı mıdır?

Bakteriler veya virüsler nedeniyle oluşan pembe göz oldukça bulaşıcıdır (kişiden kişiye çok kolay yayılır). Bunun nedeni, sahip olduğunuzu bilmeden pembe gözü yayabilmenizdir. Ayrıca hepimiz yüzümüze ve gözlerimize düşündüğümüzden çok daha fazla dokunuruz.

Alerjilerin neden olduğu pembe göz bulaşıcı değildir.

Pembe gözle ne kadar süredir bulaşıcıyım?

Bakterilerden pembe göz alırsanız, semptomlarınız varken veya antibiyotik tedavisine başladıktan yaklaşık 24 ila 48 saat sonraya kadar bulaşıcısınız demektir.

Bir virüsten pembe göz alırsanız, semptomlarınız olduğu sürece (genellikle birkaç gün) bulaşıcısınız. Herhangi bir semptom fark etmeden önce pembe göz de yayabilirsiniz.

Pembe göz nasıl yayılır?

Pembe göz yayılır:

  • Başka biriyle yakın temas (dokunma, el sıkışma) sırasında. Virüsler ve bakteriler başka birinin elinden sizin elinize geçer, sonra gözünüze dokunursunuz.
  • Ellerinizi yıkamadan önce bakteri veya virüs bulaşmış yüzeylere ve ardından gözlerinize dokunarak.
  • Eski göz makyajı kullanarak veya bakteri veya virüs bulaşmış makyajı paylaşarak.
  • Cinsel temas yoluyla. CYBE’lerin neden olduğu pembe göz, enfekte meni veya vajinal sıvı vajinal sıvıya dokunduğunuzda ve ardından önce ellerinizi yıkamadan gözlerinize dokunduğunuzda yayılır.

TEŞHIS VE TESTLER

(Pembe göz) konjonktivit hastalığı nasıl teşhis edilir?

Göz doktorunuz veya çocuk doktorunuz gözlerinizi veya çocuğunuzun gözlerini muayene edecektir. Doktorunuz genellikle semptomlara ve sağlık geçmişine dayanarak pembe gözü teşhis edebilir. Görüşünüzü kontrol etmek için bir keskinlik testi (göz çizelgesi testi) yapabilirsiniz.

Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınıza söyleyin:

  • Yakın zamanda viral veya bakteriyel bir enfeksiyon geçirdi.
  • Alerjiler.
  • Yakın zamanda gözünüze tahriş edici bir şey (kimyasallar veya yabancı cisimler gibi) geldi.
  • Cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyona maruz kalmış.
  • Ailede otoimmün hastalık öyküsü veya otoimmün hastalığınız olduğunu düşünmek için başka bir neden.

Pembe göz teşhisi için hangi testler yapılacak?

Yaygın olmasa da, Doktorunuz bakterilerin pembe göze neden olduğunu düşünüyorsa veya enfeksiyon şiddetliyse test yapmak isteyebilirler. Gözünüzün etrafındaki salgıları toplamak için yumuşak uçlu bir çubuk (sürüntü) kullanacaklar, ardından numuneyi bir laboratuara gönderecekler. Laboratuvar, pembe gözünüze neyin sebep olduğunu bulmak için testler yapacak.

Pembe gözün bakteriyel mi yoksa viral mi olduğunu nasıl anlarsınız?

Pembe gözün semptomları, sebep ne olursa olsun aynı olabilse de, sağlık uzmanınız pembe gözün bakteriyel mi yoksa viral mi olduğunu belirlemeye yardımcı olması için birkaç işaret kullanır:

  • Yaş : Virüsler yetişkinlerde çoğu pembe göz vakasına neden olur. Bakteriler ve virüslerin her biri, çocuklarda yaklaşık aynı sayıda pembe göz enfeksiyonuna neden olur.
  • Kulak enfeksiyonu : Çocuğunuzda bakteriyel konjonktivit varsa , aynı zamanda kulak enfeksiyonu olması da yaygındır .
  • Akıntı miktarı : Gözünüzden çok fazla akıntı gelmesi genellikle bakteriyel bir enfeksiyonun belirtisidir.
  • Göz beyazının rengi veya tonu : Somon (açık pembe) rengi viral bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Kırmızımsı bir rengin bakteriyel konjonktivit olma olasılığı daha yüksektir.
  • Bir veya iki gözdeyse : Her iki gözünde de pembe gözünüz varsa, buna muhtemelen bir virüs neden oluyordur.

YÖNETIM VE TEDAVI

Pembe göz nasıl tedavi edilir?

Pembe gözün tedavisi bakteri, virüs, alerjen veya başka bir şeyden kaynaklanıp kaynaklanmadığına bağlıdır.

Bakterilerin neden olduğu pembe göz tedavisi

Pembe gözünüze bakteriler neden oluyorsa, doktorunuz size antibiyotik (göz damlası, merhem veya hap) için bir reçete verecektir. Gözünüze veya çocuğunuzun gözüne merhem sürmek zorsa endişelenmeyin. Merhem kirpiklere kadar ulaşırsa, büyük olasılıkla göze eriyecektir.

Virüslerin neden olduğu pembe göz tedavisi

Bir virüsün neden olduğu pembe göz, herpes simpleks virüsü, varicella-zoster virüsü ( suçiçeği / zona ) veya cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondan kaynaklanmadıkça tedaviye ihtiyaç duymaz. Bunlar antiviral ilaçlar gerektiren ciddi enfeksiyonlardır. Tedavi edilmezlerse gözünüzü yaralayabilir veya görme kaybına neden olabilirler.

Antibiyotikler bir virüsün neden olduğu pembe gözü tedavi edemez.

Tahriş edici maddelerin neden olduğu pembe göz tedavisi

Gözünüze bir şey kaçarsa ve onları tahriş ederse, beş dakika boyunca hafif bir ılık su ile gözlerinizi yıkayın. Tahriş edici maddelere daha fazla maruz kalmaktan kaçının.

Gözleriniz, duruladıktan sonra dört saat içinde iyileşmeye başlamalıdır. Yapmazlarsa, sağlık uzmanınızı arayın. Gözlerinizdeki madde güçlü bir asit veya alkali kimyasal ise (drenaj temizleyici gibi), gözlerinizi suyla yıkayın ve hemen sağlık uzmanınızı arayın.

Alerjilerin neden olduğu pembe göz tedavisi

Alerjik konjonktivit, reçeteli veya reçetesiz satılan göz damlaları ile tedavi edilir. Bunlar, alerjik reaksiyonları kontrol etmek için antihistaminikler veya steroidler veya dekonjestanlar gibi iltihap önleyici ilaçlar içerir .

Kapalı gözlerinize soğuk kompres uygulayarak semptomlarınızı geçici olarak hafifletebilirsiniz. Belirtilerinize neden olan alerjenlerden kaçınarak veya reçetesiz satılan alerji ilaçları alarak bu tür pembe gözü önleyebilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların (CYBE) neden olduğu pembe göz tedavisi

CYBE’lerin neden olduğu pembe göz nadirdir ancak ciddi olabilir. Pembe gözün diğer nedenleri gibi, bakteriyel pembe göz de antibiyotiklerle, viral pembe göz de antiviral ilaçlarla tedavi edilir.

Yeni doğan bebeklerde görme kaybına neden olabilecek ciddi bir pembe göz tipi gelişebilir. Hamileyseniz ve bir CYBE ile yaşıyorsanız, bebeğiniz doğum sırasında bakterileri alabilir. ABD hastanelerinde standart uygulama, enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için her yenidoğanın gözüne bir antibiyotik merhem sürmektir.

Otoimmün hastalığın neden olduğu pembe göz tedavisi

Bir otoimmün hastalıktan kaynaklanan pembe gözünüz varsa, altta yatan hastalığın tedavisi pembe gözünüzü de tedavi edecektir. Sağlık uzmanınıza, gözünüz daha iyi hissedene kadar semptomlarınızı nasıl yöneteceğinizi sorun.

Pembe göz kendi kendine geçer mi?

Hafif pembe göz vakaları genellikle birkaç gün ila birkaç hafta içinde kendi kendine geçer. Viral konjonktivitin çoğu nedeninin tedaviye ihtiyacı yoktur. Bakteriyel konjonktivit için antibiyotikler, semptomlarınızın süresini ve bulaşıcı olduğunuz süreyi azaltır.

Pembe gözden ne çabuk kurtulur?

Pembe gözden ancak bakterilerden kaynaklanıyorsa daha hızlı kurtulabilirsiniz. Antibiyotikli göz damlaları, bakteriyel pembe göze sahip olduğunuz süreyi kısaltabilir. Diğer pembe göz türleri üzerinde çalışmazlar.

konjonktivit Önleme

Pembe göz enfeksiyonunun yayılmasını nasıl önleyebilirim?

Sizde veya çocuğunuzda bakteriyel veya viral pembe göz varsa, sağlık uzmanınız bulaşıcılığınız bitene kadar işten, okuldan veya kreşten evde kalmanızı önerebilir. Bunun ne kadar sürebileceğini öğrenmek için sağlık uzmanınıza danışın. 24 saat boyunca antibiyotik kullanıyorsanız veya artık semptomlarınız yoksa, genellikle enfeksiyonu yayma olasılığınız daha düşüktür.

İyi genel hijyen ve göz bakımı uygulamalarına uymak da pembe gözün yayılmasını önlemeye yardımcı olabilir.

  • Enfekte göz(ler)e dokunmayın veya ovalamayın.
  • Ellerinizi sık sık sabun ve suyla yıkayın.
  • Günde iki kez taze bir pamuk top kullanarak gözlerinizdeki akıntıyı yıkayın. Pamuk topunu atın ve daha sonra ellerinizi sabun ve ılık suyla yıkayın.
  • Gözünüze veya başka birinin gözüne göz damlası veya merhem sürdükten sonra ellerinizi yıkayın.
  • Makyaj, kontakt lens, havlu veya bardak gibi kişisel eşyaları paylaşmayın.

GÖRÜNÜM / PROGNOZ

Pembe gözüm varsa ne bekleyebilirim?

Çok bulaşıcı olmasına rağmen, pembe göz genellikle ciddi bir durum değildir. Hafif ila orta derecede pembe göz vakalarının çoğu, tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşir.

Pembe göz şiddetli ise tedaviye sıklıkla ihtiyaç duyulur. Belirtileri hissettiğiniz süreyi kısaltabilir ve durumu başkalarına yayabilir.

Pembe göz ne kadar sürer?

Bakteriyel konjonktivitiniz varsa, bir hafta içinde düzelmelidir. Belirtileriniz geçse bile, herhangi bir ilacı sağlık uzmanınızın talimatına göre alın.

Viral konjonktivit genellikle dört ila yedi gün sürer. Tamamen çözülmesi 14 gün kadar sürebilir.

Pembe gözüm varsa kreşe, okula veya işe ne zaman dönebilirim?

Belirtileriniz ortadan kalkar kalkmaz, siz veya çocuğunuz genellikle kreşe, okula veya işe dönebilirsiniz. Bu, bakteriyel bir enfeksiyon için antibiyotik tedavisinden 24 saat sonra ve viral enfeksiyondan iki ila yedi gün sonra olabilir.

Gözlerinizde şunlar olmamalıdır:

  • Sarımsı akıntı.
  • Kirpiklerinizde veya göz kenarlarında kabuklanma.
  • Pembe renk.

Geri dönmenin ne zaman güvenli olduğu konusunda sağlık uzmanınıza danışın. Pembe gözünüze alerji veya bulaşıcı olmayan başka bir şey neden olduysa, evde kalmanıza gerek yoktur.

konjonktivit İle Yaşayan

Pembe göz semptomlarını hafifletmek için ne yapabilirim?

Pek çok pembe göz vakası hafif olduğundan, genellikle semptomları evde iyileşene kadar rahatlatabilirsiniz. Reçetesiz “yapay gözyaşı” göz damlası kullanmak, tahriş edici maddelerden kaynaklanan kaşıntı ve yanmayı gidermeye yardımcı olabilir.

Not: Diğer göz damlası türleri gözleri tahriş edebilir, bu nedenle bunları kullanmayın. Kızarıklığı tedavi etmek için pazarlanan göz damlalarından kaçının. Enfekte değilse diğer gözünüze aynı damlayı kullanmayın.

Pembe göz semptomlarını hafifletmek için yapabileceğiniz diğer şeyler şunlardır:

  • Belirtileriniz geçene kadar kontakt lenslerinizi kullanmayı bırakın.
  • Gözlerinize soğuk kompresler uygulayın (veya daha iyi hissediyorsa ılık) ve el bezlerini veya havluları başkalarıyla paylaşmayın.
  • Yüzünüzü ve göz kapaklarınızı yumuşak sabun veya bebek şampuanı ile yıkayın ve tahriş edici maddeleri gidermek için su ile durulayın.

konjonktivit rahatsızlığım geri gelebilir mi?

konjonktivit, özellikle alerjiye bağlı pembe gözünüz varsa geri gelebilir. Alerjenle (alerjeni tetikleyen bir madde) her temas ettiğinizde, gözleriniz tepki verebilir.

Bakteriyel veya viral pembe gözünüz varsa, yanlışlıkla kendinize de bulaşabilirsiniz. Başka bir bulaşıcı pembe göz vakasına yakalanmamak için:

  • Yatak çarşaflarınızı, yastık kılıflarınızı, havlularınızı ve liflerinizi sıcak su ve deterjanla yıkayın. Bunları sık sık değiştirin.
  • Enfeksiyon geçene kadar göz makyajı yapmaktan kaçının. Enfeksiyon başlamadan hemen önce eski göz makyajını ve kullanılan makyaj malzemelerini atın.
  • Kontakt lensler yerine gözlük takın . Gözlüklerinizi sık sık temizleyin.
  • Tek kullanımlık kontakt lensleri atın. Uzun süreli aşınma lenslerini ve tüm gözlük kılıflarını iyice temizleyin. Yalnızca steril temas solüsyonu kullanın. Lensleri takmadan veya çıkarmadan önce ellerinizi yıkayın.
  • Enfekte bir göz için göz damlası kullandıysanız, enfekte olmayan bir göze aynı göz damlasını kullanmayın.

Pembe gözhastalığı için doktora gitmeli miyim?

Pembe göz için mutlaka bir doktora görünmeniz gerekmez. Çoğu zaman, semptomları kendi kendine geçene kadar evde tedavi edebilirsiniz. Ancak herhangi bir endişeniz varsa sağlık uzmanınızı aramaktan asla çekinmemelisiniz.

Bazı semptomlar, kalıcı görme kaybına neden olabilen ülser gibi ciddi bir sorunun işareti olabilir. Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı arayın veya hemen tıbbi yardım alın:

  • Özellikle şiddetli ise, ışığa duyarlılıkta artış.
  • Bulanık görme veya görmede azalma .
  • Göz ağrısı .
  • Gözüne bir şey sıkışmış gibi hissetmek.
  • Gözlerinizden büyük miktarda akıntı.
  • Kötüleşen semptomlar.

Doktoruma hangi soruları sormalıyım?

  • Pembe gözüme ne sebep oluyor?
  • Belirtilerimi evde nasıl rahatlatabilirim?
  • Reçeteli ilacımı nasıl kullanırım?
  • Pembe gözün yayılmasını nasıl önleyebilirim?
  • Hangi yeni veya kötüleşen belirtiler hakkında sizinle iletişime geçmeliyim?
  • Çocuğumun okula/kreşe dönmeden önce yerine getirmesi gereken şartlar var mı?

Bir not

Pembe göz hastalığı genellikle çok ciddi değildir. konjonktivit hastalığı tedavi edilebilir ve önlenebilir. Eğer durumunuz şiddetli değilse, pembe göz tedavi olmaksızın kendi kendine iyileşebilir. Yapabileceğiniz en iyi şey, pembe gözün başkalarına bulaşmasını veya tekrarlanmasını önlemek için gerekli adımları atmak. Herhangi bir sorunuz veya endişeniz varsa, her zaman sağlık uzmanınızı arayın.

Kaynaklar:

İlgili Sağlık Makaleleri

Bir Cevap Yaz

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *